Fórum témák
» Több friss téma |
A Baji elektronikával jobban jársz ott szinte féláron van!
Nézem ezt a Baji elektrot.. Hát eléggé olcsók. Biztos megbízhatóak? Esetleg személyes tapasztalat?
Én már több alkalommal rendeltem tőlük KIT-eket, csalódás nélkül!
Gyorsak is: Mosonmagyaróvárra két nap.
Teljesen megbízhatóak én szinte mindent tőlük rendelek mert sokszor olcsóbb mint ha neki allnék otthon nyákot marni.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Köszi!
Kedves Quad tulajdonosok!
Szeretnék tanácsot kérni egy kb. 20 éve épített Quad -al kapcsolatban. A hiba, hogy null hangerőn búg. Már kidobáltam mindent belőle, csak a végfok van benne. A búgás pedig csak akkor kezd jelentkezni, ha csatolok valamit a végfokhoz. Tehát, amíg nincs semmi csatlakoztatva, nincs semmi zaj. Gondoltam, hogy baj van a földeléssel, ezért egy telepes walkmant csatlakoztattam közvetlenül a végfokra. Földhurok kizárva, mégis búg. Leveszem a walkmant, nem búg. Most már tanácstalan vagyok. Ha valakinek van ötlete, tapasztalata, kérem segítsen a hibakeresésben. Köszönettel: Subi
Ha a bemenet földpontjait összekötöd zúg, biztos földhurok. Nincs zaj ha nem csatlakoztatsz a bemenetre semmit.
Természetesen elfogadom, hogy lehet földhurok, csak kérdezném, hol. Táptól közvetlen bejön a fesz a végfokra. Nincs semmi egyéb beépítve. Szóval hol keressem a hibát?
Subi
Bemeneti jelkábel földelésénél. Látni kellene a huzalozását, egy valós ábrán.
Sziasztok!
Sikerült szereznem egy gyári, szétszerelt quad-ot! (panel elvileg egyben van, ház is megvan hozzá csak össze kell szerelni illetve egy potméter kell még hozzá) Sajnos típust nem tudok mondani, mert csak hétfőn jutok hozzá és azt el is felejtettem megkérdezni. Kérdésem a következő lenne: - Szeretnék elé egy külső hangszínszabályzót. Van-e értelme és, ha igen, akkor milyet érdemes építeni. Gondolok itt arra, hogy LM1036-os megfelelő lenne vagy milyennel kéne ezt megoldani?! Aki épített már quad elé ilyet kérem segítsen!
Ha nem akarod elrontani a Quad hangját akkor ezeket a céláramköröket felejtsd el, és építs egy "mezei" hangszínszabályozót műveleti erősítővel. Rengeteg ilyen rajzot találsz a neten, de itt a fórumon is.
Sziasztok!
Szerintetek mennyire érdemes quad 405-ből 5.1-es rendszert építeni? Érdemes-e midnegyik csatornának quad405-t vagy csak 5 csatornának, és a mélynek másfélét, esetleg külön dobozban, stb... ? Vagy a sub-ra nincs szükség, ha valami normálisabb hangfalat csinálok hozzá? Épített-e már valaki hasonlót, vagy tervezte, hogy épít, csak lebeszélték róla? köszi!
5.1 nek nem sok értelme van. Amúgy éna helyedben: +-25 voltra építeném az 5 sugárzót és a mélyet meg 100 wattosra.
Hogy érdemes vagy nem azt mindenki maga tudja csak eldönteni, mindenesetre biztos hogy sokkal szebben fog szólni mint a gyári vackok. Ennyi példányban a kisebb változatot érdemes összerakni +/-28-30V körüli tápfesszel, áramkorlát nélkül, valami olcsó végtranyóval (BD243 a lomexben 54Ft, 8 ohmos dobozokhoz bőven elég). Egy ilyen nyáknak a mérete kb. fele az eredetinek, tehát bele lehet mind a 6 csatornát gyömöszölni egy dobozba.
A sub csatorna doboza az kemény dió, inkább venni kell mert házilag nem egyszerű összehozni (sal, mnc, stb. hangszórókkal nem lesz jó, csak jó minőségű lágy felfüggesztésű hangszóróval fog brutálisan dübörögni).
Tegnap elekzdtem szervizelni egy quad 405ös modellt, a 47 ohmos (Urbánén R5ös azt hiszem), 15k-ba ment át. Ez mire is vezethető vissza?
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
Ezt kiforrasztva mérted?
igen kiforrasztva -_-
Köszi a tanácsot.
Eredetileg az R. Ludwig / alkotó féle v5.1-es változatot akartam összerakni. Mondjuk a 200W-ot nem hiszem hogy valaha is kihasználnám, így valószínűleg tényleg elég lehet a kisebb, (bár MJL tranyókkal lesz), és így szépen beleférne egy dobozba. A mélynek érdemes megépíteni a 200W-osat? Vagy annak is elég a 100W-os változat? (dobozolás szemponjából jobb lenne, meg olcsóbb is) A hangerő kevésbé, inkább a minősége számít. Van valakinek tapasztalata a 100 és a 200W-os közti különbséggel? (tudom, a duplázott végtranyók a 4ohm-os hangfalakat jobban szeretik, de minőségbeli vagy tartósságbeli különbség van-e) A táp már megvan +-36V (egyenirányítva kb 50V), ezt nem szeretném lecserélni. Még egy kérdésem lenne: használt-e valaki már Cirrus logic 3317-at? (8 csatornás hangerőszabályozó, ezzel szeretném megcsinálni a 6 csatornának a hanerőszabályozását.) Az LM1036-ot próbáltam, ha lehet hozzá hasonlítani a hangját, akkor elfelejtem, mert az számomra rettenetes volt...
-+36 volt egyenirányítva az -+36 volt Amúgy bőven elég oda is a 100 wattos. Eq-t meg ne ilyen cél ickel építs mert bődült.
Ezek bőven jó eq-k. Hangerőt meg VCAval állítsad. Ennél sterilebbet már nem lehet csinálni az is biztos. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
köszi
AC 36V egyenirányítva + kondik. így már 36*sqrt(2) ~ 50V Nem EQ-t szeretnék építeni, hanem csak hanerőszabályozót (az LM1036-ban is csak a hangerőállításra gondoltam, nem az EQ-ra), mert műv erősítővel megcsinálni, hogy mind a 6 csatornát ugyanúgy álítsam, vagy esetleg v.melyik konstans legyen kicsit hangosabb mint a többi, nem egyszerű... És erről az IC-ről olvastam jókat, így kíváncsi vagyok a véleményekre, hátha használta már valaki. Akkor a mély is 100W-osat kap és szépen elférnek egymás mellé a panelek
Szerintem meg tegyél be 2 sztereó potmétert, és 2 Mono potmétert (center, bass) (azt amúgy úgy irják, hogy 2x36 ac nem kötekedésből, csak engem is sokat nem nézik jó szemmel.) De én 6 mono potit tennék be mert van némi eltérés a sztereo potmétereknél is és így akkor fülre be tudod lőni a megfelelőt
Szia! Szerintem nagyon is érdemes! Annak idején mikor még nem volt 5.1es rendszer, a kilencvenes évek elején, elterveztem, hogy építtetek egy 4 csatornás QUAD405-ös erősítőt. A hangerő szabályzó 4 tárcsás 24állású jaxley kapcsolóval lett megoldva, plussz egy térballansz szabályzóval. Aztán mikor megjelent az 5.1-es rendszer gondoltam ezt fogom használni erősítő gyanánt, csak kell hozzá építenem még két csatornát, így született meg egy sztereó változat is. Igaz Én SUB-ot nem használok, mert nagy hangfalaim vannak 25-ös és 30-as mélyekkel. Ezek a 100wattos példányok és bőven elég házimozizni. Így is néha kapaszkodnom kell a kanapén!
A hangerő szabályzásra szerintem is a legegyszerűbb 6db mono potméter, amit elég egyszer jól beállítani, és ha a DVD-n van hangerő szabályzási lehetőség akkor azzal állítani a hangerőt. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
Nem kötekedésnek de ez a digitális hangerőszabályzás bit csökkenést okoz.
Egyébként akkor meg már egy multiplexeres kapcsolót ha bevágna elé a kolléga mint ahogy te is csináltad akkor meg már még jobban járna csak hát közeledünk a pár száz forinttól a pár ezer forintig tartományba...
Jogos, tényleg hülyén írtam a +-36V-ot, de gondolom mindenki értette mire gondolok
Moszkvai: Szerintem nekem nem lesznek akkora mélyek, szóval lehet hogy maradok a subládánál, és így 6 csatorna lesz. Lehet, hogy egyelőre kihagyom az egész hangerőszabályozást, majd a gépről vezérlem, aztán ha mégis kell, kipróbálok többmindent, és kiderül melyik a legjobb. Az IC amit kérdeztem gyakorlatilag ingyen volt, termékmintába rendeltem, ezért gondoltam, hogy mielőtt megépítem, megkérdezem róla a véleményeket. köszi mindenkinek.
A digitális hangerőszabályzást a DVD-re érted? Vagyis arra is igaz lenne?
Milyen ládákkal szeretnéd használni? Ezek az erősítők nagy hangerő leadására lettek tervezve, nem biztos, hogy ha kisebb hangerő a cél megéri ennyit belefeccölni. 50 Wattnál már a költségek is csökkenhetnek.
Igen arra is igaz, lehet nem vetted észre, én észrevettem, mintha hiányos lenne a hang, és ez értelem szerű is mivel ugye 1 bit az 3dB, a végén ha lehalkítod akkor csak "1 biten fog szólni az egész" ha meg potméterezel(analóg) akkor csak feszültség arányokat állítasz. Ezért sem értem én azokat az audiofileket akik fuj potméter, digitálisan hangerőőzünk...
A ládák még nincsenek meg, az majd egy következő projekt lesz jópár hónap múlva, addig azzal használom ami van (70W-os Vidi hangfalak (DCR2020))
Az igazság az, hogy eredetileg én is egy 4csatornásat akartam építeni, aztán sok huza-vona után arra jutottam, hogy inkább egy 5.1-et, ellenben az alkatrészek 90%-a már megvan. Az alkotó féle v5.1-t csináltam volna meg (kicsit átrajzoltam benne 1-2 dolgot, de minimális módosítás volt). Most átalakítom, 100W-os változatra, és azt fogom megépíteni. (ami fent van nyákterv az nekem nem jó, mert a panelok szélesebbek, mint 10cm, és 3-t szeretnék egymás mellé tenni, mert ekkora a hűtőborda).
Na ezt nem tudtam! Szóval akkor úgy állítaná a hangerőt, hogy egy-egy bit-et kiszed a hangból?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |