Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1987 / 3986
(#) Gafly válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

8.5V-ból kacifántos 8 V stabil feszültséget csinálni.

600 mA lenne a terhelhetőség?

Szerintem mondd el mit akarsz csinálni, mert ez így eléggé extrém (bár nem lehetetlen).
(#) tib12 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

A végfokkal nincs gondom, az nálam épp szebben szól 12V-on mint 24-en, bár hangyányival halkabb. Előfoknak vagy csinálok egy step-up-ot 20V körülre, és hozzádobok egy tápfelezőt vagy kell más megoldás. Végső esetben kap 2db 9V-os elemet.
(#) luluzulu válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

1-2V nem számít...
Motor generátorra(dinamó) add le 8V tól 50V kb ezt kellene stabilizálnom már amennyire( 7V-14V) tartományban. Egy ismerősöm filozofál, hogy ő már pedig CCFL csövet akar a motorra LED helyet, annak az előtétjét kell táplálnom.(500-600mA vesz fel, a bemenő feszültség függvényébe)
(#) tib12 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Közben találtam egy ilyen kapcsolást. De előbb még le kéne tesztelni. de azért kiváncsi vagyok más véleményére is ezzel kapcsolatban. Vagy talán ez. és van valahol egy tápfelező kapcsolásom.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
(#) zsoltkis100 hozzászólása Máj 8, 2013 /

Hello
Tudna nekem valaki segíteni egy trafó készítéshez, lenne egy fóliám ami 75vac-ről megy 572 mW teljesítménnyel, ezt szeretném üzemeltetni egy 12Vdc aksiról, ehhez kéne egy rajz amit megépítenék, vagy ha esetleg lehet készen kapni valamit az is jó.
Előre is köszönöm
(#) idlob hozzászólása Máj 8, 2013 /

Sziasztok!
Egy BYQ28 sorozatú dióda adatlapjának értelmezésében kérném segítségeteket. Azt írja, hogy 50% kitöltési tényező mellett, az átlagos áram 10A lehet, ha mindkét dióda vezet.
A kérdés, hogy az átlagos áramot diódánként kell értenem, vagy az egész tokra?
(#) idlob válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

A Világító fólia - EL fólia topicban - több megoldás között - egy 555-el épített kapcsolást is találsz, neked valószínűleg egy 9V-os trafóval éppen meglenne a 75V.
(#) zsoltkis100 válasza idlob hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszönöm megnézem
(#) zsoltkis100 hozzászólása Máj 9, 2013 /

Megnéztem de ahogy látom már nem nagyon írogatnak oda, sajnos nem találtam kapcsolási rajzott sem, nézegettem a netten is de sehol nem találok egy ilyen kapcsolást ami 75vac adna nekem. Pedig még elektronikai üzleteket is felhívtam, de ők sem tudtak segíteni, vagy csak nem akartak ilyennel foglalkozni.
(#) taki89 hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!

Lehet, hogy nagy h*lyeséget írok, de megoldható az, hogy a lenti képeken szereplő 12V 4,2A trafóból 2 db-ot sorba kötök, akkor kimenetként 24V 4,2A lesz? Esetleg az amper is összeadódik?
(#) reloop válasza taki89 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia! Soros kapcsolásnál a feszültség, párhuzamosnál az áramerősség adódik össze.
Ezek nem trafók, hanem kapcsoló üzemű tápok, tehát az összekötésük nem javallt.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) taki89 válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia! Köszönöm a segítséget. Tehát akkor semmiképp sem lehetséges az összekötésük?
(#) Frankye válasza taki89 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Úgy, hogy mind a feszültségük, mind a terhelhetőségük összeadódjon, egyszerre, úgy nem. A kapcsolat kizáró vagylagos.
(#) taki89 válasza Frankye hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Értem, köszönöm szépen!
(#) reloop válasza taki89 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Trafót olvastam a kérdésedben. Azt lehetne kötözgetni mert ott a fázis és a frekvencia kezelhető. A képet megnézve láttam, hogy elektronikus feszültségátalakító.
(#) Flymik hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok! Meg tudná nekem mondani valaki, hogy milyen értéket képvisel az a öt sávos ellenállás ami citrom, ibolya, zöld, arany, fekete szineket tartalmaz? Sajnos a szinkód kalkulátor sem boldogul vele! Elméletileg nem lehet fekete sem az első, sem az utolsó csík sem.
(#) pjg válasza Flymik hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Nem lehet, hogy az a fekete barna? Mert akkor 47,5 Ohm +-1% -os
(#) luluzulu válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Közben meg kérdeztem a tulajt és azt mondta, hogy a dinamója 12VAC névleges teljesítményű. Abból már a 8VDC sima ügy... De az ellenállás értékében továbbra sem vagyok biztos.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) Addye hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!

Multimétert akarok rendelni, de nem tudom melyik legyen a 3 közül:
Első
Második
Harmadik

Szerintetek?
(#) zolika60 válasza Addye hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Az első és a második ugyanolyan, a harmadik meg lehet, hogy csak a színében tér el tőlük. Ezeket a műszereket bármelyik helyi boltban is megveheted, nem érdemes rendelni.
(#) Addye válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Azért figyeltem fel rájuk, mert az áruk elégé alacsony nekem, csóró egyetemistának Ha jól látom, akkor az első és a másodiknál a mérési értékhatárok másak.
(#) Izeg. hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziaszok!
Elakadtam, hogy és milyen formában tudnám azt megoldani, hogy egy egyszerű nem középleágazásos trafóról, amiről már egy graetz egyenirányít,még levegyek egy minusz ágat is?(egy tda2030-as megy eddig róla egytápos stílusban,de kellne még egy minusz ág a szubszűrőnek ami műverősítős)
(#) tib12 válasza Izeg. hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Hali. Itt van egy kapcsolás. A "felező áramkör" résznél. Vigyázz mert a panelbe a többi is bele van tervezve, ami szerintem neked nem kell. Sok sikert hozzá.
(#) Izeg. válasza tib12 hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Ez oké, ezeket én is ismerem, de valami olyan egyenirányítási módszer kellene leginkább, ami úgy produkál kettős tápot, hogy csak egy szekunder van a trafón, és lehetőleg mégis egész hullámú egyenirányítás legyen.
De azért ezt is köszönöm, de azokon a csóri tranyókon elég sok minden menne kárba
(#) erdgab válasza Addye hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia!
Ha ezek mellett döntesz az olcsóságuk miatt,akkor a másodikat vedd meg,én olyat használok,van több is és már a másvilágra is átpasszoltam párat.Az igazság az,hogy 1000-1500 forintért ez van vagy 2000 forint körül van a DT2005 vagy hasonló tip. számú,az kicsit többet tud.Magasabb feszültség mérésnél kerülendő a tranzisztor teszter csatlakozójának tapogatása,nagyon megrázó élményt tud produkálni.Anno betiltották ezen műszerek árusítását (mindhármat és testvéreit),én is meglepődtem,hogy mégis lehet kapni.
(#) Addye válasza erdgab hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Köszönöm a segítséget, gondolkodom rajta!
(#) simsonpuli hozzászólása Máj 9, 2013 /

Hali! az érdekelne hogy telefonba ha be van törve az érintő panel de működik akk az olyan is marad? vagy rosszabb lesz mert most pókhálós de tökéletes csak nem tom lessz -e más baja.
(#) pjg válasza simsonpuli hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Az LCD van betörve?
(#) Gabó hozzászólása Máj 10, 2013 /

Szerintetek melyik fajta audió átvitel a jobb? A koaxos spdif vagy potikai? Pc és házimozi közé.
(#) pjg válasza Gabó hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Tök mindegy. Gondolom optikai akart lenni.
Következő: »»   1987 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem