Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   90 / 252
(#) szel.balazs hozzászólása Máj 28, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy 36V-os rendszerhez milyen töltésvezérlőt ajánlanátok nekem mondjuk 15A-ig? A kérdés még kiterjed arra is, hogy a 36V-os rendszer milyen lenne egy kezdő számára - persze majd fejleszteni akarom később?
Köszi előre is a válaszokat.!
Üdv.!
(#) greenpower válasza szel.balazs hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Hello

Lehet hogy most több embernek ez nem fog tetszeni de azért leírom.
Ha az aksipakk 12V-os akkor mindenképpen egy 15A-os Step-Down konverter ami 15V-ra konvertálja a napelem feszültségét és egy sima 15A-os szolár töltésvezérlő

Bővebben: Link

Ha az aksipakk 24V-os akkor egy sima 24V/15A-os töltésvezérlő

Ha tovább akarod fejleszteni akkor milyen irányba? Ha szigetüzem akkor 5-600W felett már megéri az MPPT töltésvezérlő, de ekkor a töltőáram már 25A felett van és ezek a cuccok már elég drágák
(#) szel.balazs hozzászólása Máj 29, 2013 /

Értem, akkor ha jól értem a 24V-os töltésvezérlő használható 36V-os napelem rendszerhez.! Fejlesztés alatt pedig a szigetüzem maradna.
(#) greenpower válasza szel.balazs hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Igen használható, a 24V-os aksipakkot 28V-ra kell feltölteni és így van tartalékod a borúsabb időkre is. A töltésvezérlő meg megvédi az aksipakkot a túltöltéstől. De azt tartsd szem előtt hogy a 15A-hoz legalább 24V/150Ah-ás akkumulátor kapacitás kell.
(#) szel.balazs válasza greenpower hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Köszönöm a választ akkor a 36V.os rendszer lesz a nyerő nàlam. Mégegy kérdés az inverter, hogy kb 1kw-ra tervezem a rendszert az elején ahhoz kb mekkora inverter az ajànlott?? Üdv.!
(#) greenpower válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Az invertert a maximális terheléshez kell méretezni. Ha csak 100W-os világítás megy róla napi 5 órát akkor elég az ehhez legközelebbi nagyobb. De ha 1kW-os szivattyú fog róla működni mondjuk napi 30 percet, akkor bizony elég szépen túl kell méretezni és trafó nélküli invertert nem is nagyon használnék. Az elfogyasztott energiamennyiség a két példánál ugyan az de az inverter teljesítmény aránya akár 1:20-hoz is lehet, az áráról nem is beszélve.
(#) kameleon2 válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

1kW ohmikus terhelésnél nincs gond. Ahogy Greenpower is írta, a motorikus terhelések okoznak gondot. Ha alul van méretezve az invertered, nem győzöd a gatyádat is félvezetőkre költeni, mert, hogy röpködni fognak az biztos. 7x-es túlméretezés ez esetben + trafó. Én végigszenvedtem egy teljes projektet emiatt - neked maximum meg kell fogadnod a tanácsot.. Sokan azt felejtik el szigetüzemnél, hogy a túlterhelés is üzemszerű. Ha hálózati berendezés lenne , akkor csak egy egyszerű bypass (kerülő) áramkör és a végtelen zárlattűrő képességű hálózat felé tolod a túlterhelést. Szigetüzemnél - ki kell szolgálni, el kell viselni.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) szel.balazs válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Természetesen megfogadom a tanácsokat csak most elbizonytalanodtam ezzel a szigetüzemmel kapcsolatban mert akkor lehet egyszerűbb lenne egy hálózatra visszatáplálós rendszert kiépíteni. Egyenlőre a terv csak egy teszt rendszer lenne és a saját kezűleg való készítés is szerepet játszik.
(#) _vl_ válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szerintem koncepcionálisan kéne a dolgokat tisztába tenni...
A szigetüzemű rendszer minden pillanatban akkora teljesítményt kell beletoljon a helyi kis hálózatba, mint amennyit a fogyasztók éppen el akarnak fogyasztani. Ha nincs tárolóalkatrész (akksi) benne, akkor ugye ez azt jelenti, hogy az energiaforrásnak kell ezt fedeznie tudni. Ha van tárolóalkatrész, akkor meg annak kell tudnia fedezni az energiaforrás és a fogyasztók igénye közti szakadékot.
Alapvető kérdés, hogy milyen fogyasztóid vannak, azok pillanatnyi fogyasztása mennyire tervezhető előre, és mit tudsz tenni, ha az energiaforrás garantált termelési minimuma (ez ugye napelemnél 0W) és az akksiból kinyerhető teljesítménymaximum (kb. az inverter maximális teljesítménye) együtt nem elegendő a fogyasztóknak - valakit le kell kapcsolni, vagy leáll az egész rendszered.
(#) kameleon2 válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Jó a hálózatra táplálós rendszer - de ne használj olyan invertert ami nem engedélyezett. Nem műszaki probléma az, hogy visszatáplálj a hálózatra, hanem munkavédelmi. Mi most építettünk egy 32A 3fázisú rendszert. Az ha lekapcsolod a hálózati feszültséget - ha jól emlékszem 0,4s alatt le kell kapcsolja a visszatáplálást, különben nem tudnák a hálózatot karbantartani.... Az engedélyezett inverterek tudják ezt, mi is teszteltük például az SMA-val, korrektül működik
(#) cimopata válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Sima invertert amúgy sem tudna hálózatra kötni mert vagy kapásból leégne (feszültséggenerátoros kimenetű jellege miatt) vagy letiltana túláram miatt.

Hogy a gatyádat is félvezetőkte költötted, az minden bizonnyal az invertered szegényes védelmi rendszeréből adódhatott. Egy nem barkács vagy nem kínai ócskaság nem valószínű hogy leégne. Csak manapság mindenki megveszi az ócskákat mindegy milyenek egy kutya az összes ugyan az a terv alapján készül csak a kasznit variálják.
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia! Az emberi hülyeségnél nagyobb hatalom nincs - és védelem sem ellene. APC szünetmentest is robbanthatsz, pedig igen komoly elektronika van benne. Minden csak hozzáállás kérdése. A szigetüzemű rendszer miatt felhívtak egy alkalommal, hogy nem megy. Visszakérdeztem : Mivel próbálták? A válasz : hegesztőtrafóval, mert az volt kéznél.....
(#) cimopata válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Igen, sokan építenek pl sima 12/230V trafóból és néhány fetből egyszerű 12V-os inverter. Hiába pakolják tele a primer oldat fettel, félvezetőket zárlati áramra nagyon nehéz méretezni.

Éppen ezért aki ilyesmit szeretne csinálni tervezzen bele olyan túláramvédelmet ami 1-2mp-ig elbírja a névleges terhelés mondjuk 2x-esét a fölé pedig egyáltalán nem enged a kimenő teljesítményt tehát 2x terhelés felett már áramgenerátoros üzemben dolgozik. A hálózati feszültség ilyen esetben kicsit bezuhan addig amíg pl a motor felpörög, de legalább nem ég le az inverter.
(#) szel.balazs hozzászólása Jún 3, 2013 /

Tudna adni nekem valaki egy linket, amin szolgáltató által elfogadott invertereket lehet esetleg venni, mert kíváncsi lennék milyen árfekvésbe vannak. A válaszokat pedig köszönöm.!
(#) _vl_ válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 3, 2013 / 1

Jobb oldalt alul: Inverterek.
Bővebben: Link
(#) papus51 válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Szia!
Az elfogadott inverterek listája szolgáltatónként eltérhet.
Tehát, ha nem ELMŰ területen vagy nézz körül a saját szolgáltatód honlapján.
Vásárlás előtt érdemes körülnézni a szomszéd országok kínálatában.
Én például az ebay-en vásároltam a három darab SMA 3000-es inverteremet. Egyet Németországból, kettőt pedig Bécsből. Kb. a hazai kiskereskedelmi ár 40%-án.
A garancia pl. az SMA-nál független attól, hogy hol vetted, mert 5 év gyári garancia van.
(#) szel.balazs válasza papus51 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Értem köszönöm a válaszokat.! Körül fogok nézni alaposan mielőtt belevágnék.!
(#) szel.balazs hozzászólása Jún 3, 2013 /

Körülnéztem és meg is van melyik fajtákat lehet használni a Démász területén, lenne itt még egy kérdésem főként azokhoz akik jártasabbak a szolgáltatóval való együttműködésben, hogy megoldható lenne-e az hogy még nincs napelem rendszerem meg semmim, de én szeretném ha egy oda-vissza mérő órám lenne és az a kérdés megcsinálják-e nekem konkrét rendszer nélkül? (és ha lesz rendszer akkor csak ráillesztjük az órára és kész is, addig is haladjon a papírmunka..) Köszi.!
Üdv.!
(#) Apec válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 3, 2013 / 1

Nem csinálják meg, ez egészen biztos.
Mivel tudnád megindokolni a kérésed ?
Tudtuk és hozzájárulásuk nélkül mindenféle visszatáplálás illegális és tilos is. Ha pedig nincs visszatáplálás, akkor miért lenne oda-vissza mérő ?
(#) szel.balazs válasza Apec hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Köszönöm akkor evvel majd csak akkor foglalkozom.! Üdv.!
(#) kameleon2 válasza szel.balazs hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Rövid válasz: Nem.
(#) nagysus válasza papus51 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szia!

Néztem az ebay-t igen ki lehet fogni jo áron invertert. Kérdés az hogy használtat is elfogad a szolgáltató?
(#) papus51 válasza nagysus hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Csak nagyon halkan mondom.
A szolgáltatót addig érdekli az ügy amíg beadod a doksit és lefut az engedélyezési procedúra.
Az üzembe helyezés már csak a mérő cseréjéből áll. Azt is általában alvállalkozó végzi. Az sem érdekelte őket hivatalból, hogy mit építettem be.
Számlát nem kellett csatolni a doksihoz, tehát nem számít hol vetted és hány éves, csak a típus.
(#) nagysus válasza papus51 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Ok. köszönöm.
(#) fobq válasza papus51 hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Helló,
szeretném megkérdezni, hogy hány köbmétert fűtesz? Szerinted mennyi lenne csak a téli fűtés fogyasztása magában (tehát nyári hűtés és téli melegvíz nélkül)?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) mokuli hozzászólása Jún 30, 2013 /

Szép napot mindenkinek

A véleményetekre lennék kíváncsi ezzel a megoldással kapcsolatban http://techluck.com/ Ha már szerepelt a fórumon akkor bocs még nem volt ídőm az egészet át olvasní.
(#) kameleon2 válasza mokuli hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Szia! Tulajdonképpen megállja a helyét, de a gyakorlati adatokra, főleg télen azért kíváncsi lennék. Nekem van napkollektorom, ami télen is 36 fokos primer hőt képes előállítani 200l vízzel- kétségtelen, hogy ezt olyankor villamos energiával kell kipótolni, hogy szekunder oldalon 46-48 fokos lehessen a víz. Nyáron simán lehet 86 fokos is a szekunder 200 + 300l pufferrel. Tulajdonképpen, ha jól sejtem ez a kütyü egy MPPT+ inverter. Ezt most is meg lehet csinálni egy gyári MPPT-vel és egy gyári inverterrel, azoknak is 97% körüli a hatásfokuk. Lehet, hogy össze is dobunk egy ilyen rendszert gyorsan. Az is hasonló árban jöhet ki, mint az általad említett és adva van hozzá mindenünk: Napelem, MPPT, inverter. Bár ha megvennénk sem nagy beruházás. A gyakorlat oldaláról vannak csak aggályaim, mert egy magában álló tartálynál nyilván tud működni, de amiből kivétel is van, azaz melegvíz használat, ott már adódhatnak gondok a kis bevitt teljesítmény miatt. Persze én is kíváncsi vagyok más véleményére. Nálunk jellemzően reggel és este van nagy HMV kivétel, illetve a déli időszakban- mosogatáskor.
(#) DJ Tacki válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Szia!
Végigolvastam én is a linkelt oldalt, és annyi észrevételem van, hogy szerintem nincs a rendszerben inverter. Az áramkör egy sima MPPT, ami DC feszültséget fogad, és PWM-szerűen megszaggatva küldi tovább a fűtőszálra. Ki is hangsúlyozza hogy csak rezisztív terhelés engedélyezett. A teljesítményt pedig a napelemrendszer feszültségével tudod változtatni, mert a leírás szerint a gyári ~2-3kW-os fűtőszálra nem 230V-ot kapcsolsz, hanem 48V-230V-ot.
(#) kameleon2 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Akkor efölött átsiklottam, pedig 2x 3x végigolvastam. Nekem AC kimenet tűnt logikusnak, mert ott a fűtőszál anyaga sem hordódik el. A fűtőszál egyébként rezisztív, így ezzel nincs gondom. Az, hogy a teljesítményt a napelemek feszültségével változtatod, ez nyilvánvaló, hiszen, ha nagyobb energia kell - több napelemre van szükség. Persze az én gyengécske angoltudásom és a google fordító félrevihet...
(#) DJ Tacki válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Teljesen igazad van, a DC nem a legszerencsésebb fűtőszál esetében, én is ezért néztem végig, hátha lesz bővebb infó erről. A másik hogy (szerintem) egy megbízhatóan működő, ~5000W-os ("Abs Max Voltage: 250V DC, Abs Max Current: 20A " ) inverterhez lényegesen komolyabb elektronika tartozik, már csak ez is kizárja az inverteres működést.
Ez szerintem nem más, mit egy nagyteljesítményű MPPT ("IGBT (mosfet) 80A at 1200V" ), ami persze nem baj, ha az ember tudja hogy mivel van dolga
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
Következő: »»   90 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem