Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   276 / 979
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Én is így értelmezem. Akkor kerül a fogyasztón keresztül fázis teljes egészében a védővezetőre, ha a földelés is megszakad.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Még annyit ehhez, hogy ha jó a földelés, akkor csak nagy áramoknál, sok fogyasztó bekapcsolása esetén alakul ki veszélyes érintési feszültség, mert azért a földelés mégiscsak jobb áramvezető, mint a földön álló emberi test.
(#) ujonc hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok és segítséget kérek a következőben. Olyan megoldást keresek, amellyel áramszünet esetén a fűtési keringetőszivattyút (2 db x 70 w) akkumulátorról tudom üzemeltetni. A rendszer kapcsoljon át automatikusan és vissza.
Ha van esetleg valaki aki már készített ilyet, szívesen veszem a segítségét.
Köszi!
(#) zoli_varga válasza ujonc hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia!

UPS-re van szükséged meg egy meg egy 220 VAC vezérlő relére amit a kazánból jövő motor vezetékre teszel.
UPS (uninterruptible power supply) szinte bármelyik számtech. boltban beszerezhető.
Méretválasztáskor vedd figyelembe a motorok cos fi értékét.
(#) zoli_varga válasza Directors hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia!

A kollégák jót mondanak. Egy rossz nullavezető okozhatja a hibát. Nem biztos hogy szakadt a vezeték, lehet hogy egy kilazult vagy éppen szétégő csatlakozás a hiba oka. Ez lehet nálad de lehet áramszolgáltatói oldalon is. De inkább a belső hálózat a hibás.

Ez már meghaladja azt a feladatot amit laikusként meg tudsz oldani. Egy regisztrált villanyszerelőt hívj ki!
(#) ujonc válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Köszi, de én olyasmire gondoltam, hogy gk. akksiról huzamosabb ideig menjen, amit ha visszajött az áram egy töltőn keresztül automatikusan feltöltsön. Valami olyanra, amiben van akksi, töltő inverter és ezt kapcsolja ki-be valamilyen eszköz annak megfelelően, hogy van-e áram, vagy nincs.
(#) szamóca válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Az nem lehetséges, hogy valamelyik érintkezési pont beéget?
Minél jobban terheled annál jobban melegszik, oxidálódik s nő az ellenállás amitől csökken a fesz.
Én már találkoztam ilyennel nullbontósinnél, és ugyanezt produkálja.
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Lehet persze valóban a fogyasztói hálózatban is rossz kötés a nullában. Ezt úgy lehetne kimérni, hogy terheléssel feszültséget kellene mérni a nulla és a védőföld között.
- Ha feszültség nem mérhető a nulla és védőföld között, akkor a rajzon lévő helyen van a hiba és életveszély...
- Ha a hiányzó feszültség mérhető a nulla és a vedőföld között, akkor hátrébb, a ház nullavezetőjében van a hiba és akkor nem élet, hanem "csak" tűzveszély...
(#) Directors válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Sziasztok!

Ilyen erős áramhoz egyébként sem nagyon konyítok. Inkább gyenge áram és társai.
Végül is kijött egy villanyszerelő ismerősünk és ő kiderítette,hogy bent a falban(elosztó rész) megvolt olvadva azt hiszem egy csoki és a belevezetett vezetékek.
Most már jó minden.

Köszönöm mindenki segítségét.

(Egy jobb minőségű Fi relé mennyibe kerül? )
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Mondom én.Küldhetsz egy Bak sört.
A csokis megoldások, pláne a szorítólapka nélküliek nem túl jók. Az MCu kanócot szépen eldeformálja, megvágja a csavar. Nem beszélve az MKh-t meg érvéghüvely, csapos tüske nélkül használó megoldásról. Az eleve is kis felületen rossz az érintkezés, aminek károsak a következményei, pláne nagyobb igénybevételnél.
(#) Szirty válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Üdv!

Idézet:
„UPS (uninterruptible power supply) szinte bármelyik számtech. boltban beszerezhető.”

Azzal gondok lennének, mert a PC-hez való UPS-ek ált. nem szinuszosak. A keringtető szivattyú meg arról híres hogy nem szívesen forog négyszögjellel.
De még a "kvázi-szinuszos" sem biztos hogy megfelelő lenne. A szinuszos UPS meg sokkal drágább...
(#) tungsram válasza Szirty hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Egyáltalán nem szinuszos a villany ami lejön róla. Kondnzátorral elvileg ki lehetne hangolni de ez is kétséges. A másik gond meg az, hogy a kimenő 230V földfüggetlen. A trafó kapacitásán keresztül bír "csipkedni" a rákötött készülék..
(#) Gafly válasza tungsram hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

1.) Talán a kazán remélhetőleg be van kötve az EPH hálózatba valahogy.
2.) Szerintem ennek van saját topic-ja. Javasol a kereső használata (Tungsram ez nem neked szólt!)
(#) kameleon2 válasza Directors hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia! Nem feltétlenül kell megszakadnia a nullának. Jellemzően ilyen jelenséget produkál az is, ha csak kontaktos a nullavezető, például egy rosszul meghúzott, vagy időközben lelazult csavaros kötésnél. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor eltolódik a nullapont valamerre. Én alaposan áthúznám első körben az összes betáp csavart a mért oldalon. Ha nem változik semmi, akkor mérés, majd ha nincs hiba a fogyasztói oldalon - akkor jöhet a szolgáltató és a méretlen betáp... Elég sok trehány nulla bekötést láttam már a szolgáltatói oldalról a kőművessegédből 1 nap alatt villanyszerelővé vált alkalmazottaktól.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Talált, süllyedt csak kicsit késve:
Idézet:
„Végül is kijött egy villanyszerelő ismerősünk és ő kiderítette,hogy bent a falban(elosztó rész) megvolt olvadva azt hiszem egy csoki és a belevezetett vezetékek.
Most már jó minden.
(#) erbe válasza ujonc hozzászólására (») Máj 30, 2013 / 1

Nem kell hozzá semmi más, csupán 1 db UPS. A szükséges átkapcsoló relék benne vannak. Védővezeték folytonosságot is biztosít, így nem kell félni a csipkelődéstől. A szinuszos jelet adó UPS-ek általában Smart jelzést viselnek valahol. 600-700-as Smart UPS-eket viszonylag olcsón lehet kapni (többet is elajándékoztam ). Új állapotban 10-12 éve 50-60e.-Ft-ba kerültek. Vagy többe. Külső akkuról is vígan üzemelnek, csak megfelelő vastagságú vezetékkel kell meghosszabbítani-kicserélni az eredetit. 2*70 W kimenőnél 12 V-on 20A, 24 V-on ~10 A a felvett áram. Saját töltőjével is feltudja tölteni akár a 60 Ah-s akkut is, csak idő kell neki. Ami általában van bőven, mert nincs mindennap többórás áramszünet. Külső töltés is megoldható. A max. töltési fesz. elérésekor úgyis leállítja a belsőt.
(#) zohlih hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok!

Két dologban szeretném kérni a segítségeteket.
1. Meglévő lakóépület mellé épült egy tároló helyiség, ez kb 15 méterre van a lakáselosztótól.
A betáp 3*16A (C) , a lakáselosztón 3*25A-es megszakítók, bár az mind1 hiszen az óra alatti úgy sem enged többet.
A kérdés az hogy 1.5 -ös MTK/MBCU elég e megtáplálni ezt az új helyiséget, vagy 2.5-ös sima MCU menyjen gégecsőben a melléképülethez. Főként világítás miatt, de ha éppen ott szeretnék használni egy fúrógépet vagy bármi hasonló kisgépet akkor ne legyen probléma.

2. Amiben tanácsot szeretnék kérni, van egy lámpa a gyereknél, 3 AAA elmmel megy, viszont elég szépen eszi, gyakran kell cserélni, itt kérdezném, hogy van e valamilyen alternatíva, hogy ne elemről hanem közvetlen hálózati feszről menyjen, adapter vagy bármi ami szóba jöhet.(tölthetős elemet sem szeretnék)
Kivitelezhető valahogy, ha igen tud e valaki segíteni benne hogyan?

Köszönöm előre is mindenkinek. Z.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2013
(#) zoli_varga válasza zohlih hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Szia!

Az 1,5mm2 az nagyon kis keresztmetszet feszültségesés szempontjából. Világításra megfelelő ha tényleg időszakos a használata az épületnek. Ipari tevékenységhez kevés.
Nem tudom ki volt az a szerelő aki 25A kismegszakítót tett fel a lakás elosztódba de gratula neki.

Kérdésed második fele:
1 db Dc aljzatot szerezz be pl: HE store majd forraszd be az elemtartó vezetékeire. 5V dc táppal már megy is.
(#) zoli_varga válasza Szirty hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Üdv!

Én 2013-ban nem is gondolnék másra. De igazad van lehet ez másnak nem triviális. Köszi a hozzászólást.
(#) Bakman válasza zohlih hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

1,5 -ös MBCU elég kell, hogy legyen. Ha a két épület között nem kell a földben vagy a levegőben vinni a kábelt hanem a kettőt össze lehet csövezni, elég az MCU is. Fúrógép és hasonló kisgépekhez bőven elég az 1,5 mm2, 10 A-es kismegszakítóval.

Továbbá, hívj egy villanyszerelőt aki megcsinálja a lakáselosztót. Fontos hogy ne azt, aki a 25 A-es kismegszakítókat rakta bele. Persze mindezt azelőtt, mielőtt leég a ház a túlbiztosítás miatt.

A lámpáról tudsz mutatni képet? Van valami külső csatlakozója is vagy csak elemről tud üzemelni?
(#) Taky hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok!

Valaki meg tudná nekem magyarázni mi a különbség az ELCB és a FI relé között?
Mi az ELCB pontosan?

Köszönöm
(#) zoli_varga válasza ujonc hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Azért én megfontolnám ezt a beruházást!

Hányszor is kell neked a fűtés szivattyút áramszünet esetén járatnod? Nincs a házban annyi hőkapacitás ami nem bír el 2-3 óra szivattyú üresjáratot? A rövid áramkimaradások miatt beruházni egy UPSre hát.... nem tudom. Hosszú ideig meg akksiról sem menne.
De egy aggregátor. Tárolt energiamennyiség szempontjából jobb otthon tartani 3-4L benzint mint csepptöltéssel kondícióban tartani nagy kapacitású akksikat.
(#) zohlih válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Védve a villanyszerelőt szerintem korrekt módon megcsinálta, kezdetben egy másik mérőhely táplálta a házat, azaz 3*25A (B) ezért maradt bent, nem cseréltem vissza 16A-osra.
Nemrég meglett az új mérő 3*16A (C karakterisztika) onnantól megy 10-es mkh az elosztóig és onnan van továbbosztva lakáson belül különbontva, külön helyiségekre, vizes helyiségek mosogatógép egyebek fi-relézve.
Annyit mondott anno, hogy úgy lett kialakítva, hogy 3*25A-t is bőven elvinné. (csak nem akartam első körben részletesebben leírni. (képet mellékeltem, ha mondd valamit)

Szumma szummárum 2 javaslatot kaptam az általad említett simán vihető védőcsőben a 2.5 MCU, de lehet veszek 3*2,5-ös MTK-t védőcsőben, ha szükséges de pl 2.5 MCU van otthon, ezért kérdezem, nem kellene vennem.

Másik javaslatban a nagy távolság és a feszültségesés miatt kevés a 1.5-ös keresztmetszet. Indokolt lehet a 4-es mkh?

A lámpa, egy teknős alakú lámpa belül LED világítással ilyen csillagképet vetit fel a falra, 3 AAA elemmel megy, ezt szeretném kiváltani, gondolom a beléről kellene kép ugye?
Azt otthon megnézem mennyire lehet szétszetni ha szükséges.

Köszönöm.
(#) Bakman válasza zohlih hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Így mindjárt más a leányzó fekvése, valóban korrekt munka. Azt hittem, sokkal egyszerűbben van megoldva és pl. egy dugalj is 25A -re van biztosítva. Láttam már ilyet...

Mekkora az a távolság? Ha van otthon 2,5 -ös MCU, akkor ne vegyél másikat, jó az is.

A lámpáról egy fényképet, az aljáról is, és ha van rajta valamilyen csatlakozó, akkor arról is.
(#) zohlih válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Hát amerre a vezetékkel el tudok menni az kb 15 és 20 méter közé tehető.
[Nem vagyok hozzáértő de szerencsére végig otthon voltam amikor a villanyász is tevékenykedett és megmaradt pár dolog az anyaghasználatról, bár egy alternatív kapcsolóval azért elbíbelődnék. az MCU MTK, MKH, WAGO .... szakzsargonokkal sikerült bővíteni a fogalomtáram.

A lámpáról fényképet este tudok csatolni.
(#) nightlife válasza Taky hozzászólására (») Máj 31, 2013 / 1

Az ELCB egy bővebb kategória. Sok közülük feszültségvezérelt, tehát nem az áramot figyeli, a Fi relé (RCCB) igen.
Az RCCB működéséhez nem szükséges saját föld, csak a nulla és fázisvezetőkön átfolyó áramok különbségét figyeli, míg az ELCB-t csatlakoztatni kell a földelővezetőhöz, és csak a saját földvezetőjén megjelenő feszültséget figyeli, gyakorlatilag ezért szüntették meg a használatát.
Mert az RCCB továbbra is működőképes szakadt földvezető esetén, de ott az ELCB ott már csődöt mond.

Mondjuk ez a villanyos topicba nyugodtan mehetett volna.
(#) Bakman válasza zohlih hozzászólására (») Máj 31, 2013 / 1

20 méter nem távolság. Ha csak kéziszerszámokat akarsz használni, még az 1,5-ös réz is elég, a 2,5-ös pedig bőven.
(#) Little válasza Taky hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Szia,

Remélem ez segít. FI relé Lassú voltam...

dok.txt

(#) zohlih válasza zoli_varga hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Bocs nem vettem észre a válaszod, most rákerestem a dc aljzatra és ahogy nézem 3 pólusa van, itt mit mivel kellene összekötnöm, egy 3 db-os elemtartó esetében (+ - )?

Összehozom 1 szálra az 3 + , majd 1 szálra a 3 - ot de mivan va 3. pólussal? :/

Köszi.
(#) Gabi válasza zohlih hozzászólására (») Máj 31, 2013 / 1

Keress olyat aminek csak két pólusa van Egyébként a harmadik pólussal nem kell foglalkoznod, az csak arra van, ha beledugsz valamit az aljzatba, akkor szétválasztja a másik pólustól.
Következő: »»   276 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem