Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   125 / 189
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Hello!
"kitöltési tényező szabályozással villogtatni." ez egy kis magyarázatra szorul. Mert a kitöltési tényező változtatása általában a fényerejének szabályozására szolgálna. Vagy is klasszikus PWM alkalmazás. Vagy ténylegesen azt szeretnéd, hogy egy adott frekvenciával villogjon Led és a felvillanás ideje (kitöltési tényező) változtat ható legyen. Ez gyakorlatilag azonos az elsővel, csak az időzítés más. Természetesen megoldható, de ismerni kellene a kívánt frekvencia és kitöltési tényező tartományát. Egyébként erre alkalmas kapcsolást tettem fel itt.

Ez a 10-20 villanás sor is magyarázatra szorul. Megírhatnád egyszerűen, vagy a felhasználás célját, hátha abból megérthető. Mert így kissé kusza amit írsz. Mert ha adott számú ütemnél kell villannia valaminek, akkor oda nyilván valami számláló kell, nem időzítés, mert azt nehéz szinkronizálni, főleg 20 ütem esetében.
üdv!
(#) proli007 válasza kisphilip hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Hello!
- Ha a test alatt a negatív tápfeszültséget érted, akkor a PNP tranyó, nem a legmegfelelőbb, mert mint magad is írod, a "tápfeszültséget kapcsolgatja". A negatív oldal kapcsolgatását, NPN tranyóval lehet elérni.
- A "nincs vezérelve" alatt, azt érted, hogy nem megy az ütemadó, vagy nincs feszültsége. Mert a tranyó bekapcsolásához bázisáram szükséges. Egyébként vélhetően a megoldás abban van, hogy az 555 kimenetét akár magas, vagy alacsony szintre is lehet kényszeríteni, az astabilt letiltani. Akár a Reset bemenet használatával "L" szintre, vagy az időzítő kondi rövidre zárásával "H" szintre..
üdv!
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
10..100nF megfelelő, csak zavarvédelmi szerepe van.
(#) proli007 válasza hangya hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Hello!
Nem szabadna, hogy a monostabil leálljon, ha egyszer kapott indítást. Próbáld meg a 3-as és 11-es CTRL lábakat 100nF-os kondival szűrni, hátha valami zavart szed össze.
Nem túl szép megoldás az sem, hogy a negatív táp van az R9-el, és C5-el szűrve, miközben a relé meg a GND-re kapcsolódik. Én áthelyezném az R9-et a plusztáp oldalra. Valamint a D4 helyett, inkább egy NPN tranzisztoros emitterkövető kapcsolást alkalmaznák, a relé meghajtására. Tekintve, hogy a dudarelék általában elég nagy áramú tekerccsel rendelkeznek az, ne az 555-öt terhelje az áramával.
üdv!
(#) proli007 válasza David 3g hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Hello! Ellen-ütemű vezérlést egy inverter fokozat közbeiktatásával lehet megoldani. Ez akár egy másik 555 is lehetne, ha a 2-es és 6-os lábat az első kimenetére kötöd. De egyébként nem lehet egy komoly kapcsolás, amit alkalmazol. Ellen ütemű meghajtásnál gond lehet a két végfokozat egyidejű bekapcsolása. Pont ebből a célból vannak kapcsolóüzemű vezérlő-meghajtó IC-k kitenyésztve, amik ismerik ezt a problémát. Vagy is célszerűbb ezeket alkalmazni..
üdv!
(#) kisphilip válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Mint ahogy írtam nagyon kezdő vagyok a témában és ha néha nem a legmegfelelőbb kifejezést használom azt nézzétek el nekem... A problémámra konkrét megoldást szeretnék, sajna ezzel az infoval még nem tudok mit kezdeni...
Hálás lennék a segítségért...
(#) proli007 válasza kisphilip hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Hello! El van nézve, csak az a gond, hogy idézni tudlak. Miszerint "ezzel az infoval még nem tudok mit kezdeni.." Vagy is nem gond ha kezdő vagy, akkor fogalmazd meg a mondanivalódat köznapi nyelven, hogy mit is szeretnél és mivel. Akkor talán megértjük, mit is ajánljunk.. üdv!
(#) David 3g válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
hello. A erōsìtōben már müködik ez a dolog csak azt szerettem volna megtudni hogy hogy lehetséges, mert ugye az ic ek egy kimenete van és nincs más a panelen szinte csak az 555 meg pár tranzisztor. Végūlis tökéletes maga a kapcsolás csak az elvet szeretném tovább vinni kisebb méretben.
(#) proli007 válasza David 3g hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Hello! Tranzisztorral is lehet invertáló kapcsolást készíteni, hiszen a közös-emitteres kapcsolás, fázist fordít. üdv!
(#) David 3g válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
hello. Igen? erre én nem is gondoltam. szoval akkor elég az 555 kimenetére egy emittee követõ ? elméletileg valami még kell hogy a fet et meghajtsa tökéletessen. nem ?
(#) Moderátor hozzászólása David 3g hozzászólására (») Máj 31, 2013
 
Légy szíves, és a nagy mondatkezdő betűket ne csak ilyen hektikusan, hanem minden mondat elején, szisztematikusan használd!
Köszönöm.
(#) David 3g válasza (») Máj 31, 2013 /
 
Hello. Bocsànat ,de telefonon nem tünt fel. Elnézés mégegyszer.
(#) kisphilip válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
A lényeg az lenne hogy az egész kis kapcsolás úgy működjön hogy a kimeneten kikapcsolt állapotban folyamatos test legyen, amikor bekapcsolom a kütyüt ezt a testet szaggassa meg... Sajnos nem tudom jobban elmagyarázni!
Köszönöm a mielőbbi választ!
(#) proli007 válasza David 3g hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Hello! A közös-emitteres kapcsolás, nem az emitterkövető, az a közös kollektoros.. De a Fet meghajtásához nem elég az invertálás, oda meghajtó áramok is kellenek, a sebességtől függően. Ezért célszerűbb az 555-el invertálni, mert abban "benne van a meghajtó is" végfokozat gyanánt. Vagy is további tranyók kellenek még, az invertáló tranyó után. De a téma nem az 555 topikba való, menj át egy "kapcsolóüzemű topikba" pld. a DC/DC konverterekhez. Ot a szakértők konkrét választ fognak adni. (Várhatóan ne fogják javasolni az ilyen 555-ös megoldást, de ez alkalmazás/teljesítmény függő is, mert így csak ez "beszélgetés a levegőbe".) üdv!
(#) proli007 válasza kisphilip hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Hello! Erre a feladatra leginkább egy relé alkalmas. Mert ha kikapcsolod az áramkör tápját, akkor mi fogja működtetni a tranyót, ami ekkor bekapcsolva lenne? Ha viszont az 555 kimenetére egy relét teszel, és annak nyugvó érintkezőjét használod, akkor kikapcsolt állapotban az zárva van, 555 tápot bekapcsolva meg húzogatja a relét, vagy is szaggatja az áramkört..
Az 555 kimenetére kötött PNP tranyó is megfelelő lenne, csak félő, hogy ha a fogyasztása az áramkörnek magas, akkor sok lenne a veszteség a tranyón.
De egyébként még mindig nem tudom,mit kapcsolsz és hogyan. Mert lehet nem is jó irányban haladunk.. üdv!
(#) hangya válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /
 
Helló!
A kimeneti része nekem is érdekesnek tűnt , nem is úgy csináltam , egyenlőre egy ledet villogtat.
A kondis szűrést majd kipróbálom, hátha jó lesz. Köszi
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
*
Köszi szépen. Ép ezt kerestem én is.
Nem tudom van e neve annak amit akarok, a részletes leirásba meg nem merek belekezdeni bele mert akkor megint megorrolnak rám a modik hogy ez az 555-ös témája nem másé. Azért irtam csak az 555-től elvárt funkciókat.
Itt nem fényerő szabályzás a cél, ellenben a kitöltési tényező állithatóságának a tartománya 0-100% ig tartana. Külön kivánalom a finomhangolás igy arra gondoltam a kapcsolásba amit mutattál a P2-vel sorbakötök egy kicsi mondjuk 10 Ohmos potenciometert is, de látva hogy itt a poti 3 lábas üzemben van nem tudom hogyan tegyem.

A másik gondom hogy én azt "tapasztaltam" az 555 szimulátorral, hogy a P1-R2 ellenálláspár változtatásával a kitöltési tényező is változik. Igaz ez? Végülis nem egetrengető probléma hisz a kitöltési tényező utána utána állitható, de nem értem hogy akkor hogy alakul a két végállásnál megadott 0 és 100%?

A frekvencia sáv állithatósága is széles kell hogy legyen. Gyakorlatilag az 555 képességeit szeretném átölelni s a cél itt is a finomhangolás a magas frekvenciánál. Itt egy Sorbakötött 100 Ohmos potméter ezt bőven megoldja de lehet egy 10 ohmost is beteszek pluszba h végkép nagyon finom legyen a hangolás. A másik oldal meg felmehet egészen egytized hercig is a látvány kedvéért.

A 10-20 villanás sorhoz megoldására olyasmit gondoltam hogy egy 4017 ami a frekvencia szabályzó 555-östől kapja az órajelét engedélyezi a testet a lednek, a 4017 lábai pedig diódán keresztül engedélyeznék a testet. S minden láb és dióda közé egy kapcsoló is be lenne iktatva. Igy a kapcsolók állása döntené el hogy az adott periódushoz jár e világitás vagy üres periódus lesz a led számára. Ez működhet? A 4017 kaszkádba is köthető lenne ha kevés a lába illetve egy jackley-el megoldható hogy tetszőlegesen beállitott impulzus után ( a 4017 megfelelő lába resetre kötésével) elölről kezdje a 4017 a számolást igy a villanás sorok is egyszerüen szabályozhatóak lennének.
Működhet?

*Ha az adott válaszra írsz, akkor miért idézed vissza? Kivettem!
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) Prome hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
Párdon. Úgy gondoltam, hogy mivel több hozzászólással korábbi irásra válaszoltam így áttekinthetőbb miről van szó, nem kell visszalapozgatni.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) Prome hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
Köszi, ezt nem ismertem.
(#) _vl_ válasza Prome hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Akkor idézgess csak, ha egy hosszabb hozzászólás egyik-másik gondolatára akarsz reagálni, és így lesz egyértelmű, hogy mire vonatkozik a válaszod. Ha az egész eredeti hozzászólást beidéznéd, akkor biztosan nincs semmi értelme az idézgetésnek.
(#) Prome hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
Oké máskor így teszek.
(#) Prome hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
Na így képzeltem el.
Ezen jobban látszik:
http://kepfeltoltes.hu/130601/110567189555_555_4017_4081_5-100Hz-PW...u_.png
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) kisphilip válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Versenyautóba lenne rajtelektronika vezérlő! A rajtelektronikának szüksége van a folyamatos testre, de ha impulzusonként meg van szaggatva akkor be lehet határolni a motor fordulatszámát! Ezért kellene mindenféleképpen valami ilyesmi megoldás!
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Hello! Én nem tudom "látványban" ez mit fog eredményezni, de szerintem Te sem. Mert működni működhet itt. De gondolj bele.. Pld. a 7-edik ütemben engedélyezve van a Led. A kitöltés meg 100%, akkor a teljes 7. ütem alatt, világít a Led. Ha meg 10% a kitöltés, akkor a 7. ütembem kezdetétől, a 7. ütem egytizedéig fog égni a Led. Ha ez neked megfelelő, akkor jó. De ha a fekvencia 0,1Hz, akkor a 7. ütemben 10ms-ra felvillan a Led. Ha a frekvencia 100Hz, akkor a 7. ütem hossza 10ms, amiből 1ms-ig fog égni a Led. (Ezt már meg sem látod..) Erre gondoltál?

Egyébként az a finomhangolás, meg a "Gyakorlatilag az 555 képességeit szeretném átölelni s a cél itt is a finomhangolás a magas frekvenciánál." számomra kissé megalomán kijelentésnek hangzik, amit én nem túlzottan díjazok.. Vagy nem tudod mivel állsz szemben, vagy nem tudod mit szeretnél, vagy mindkettő.

Az 555 egy "precíziós időzítő", de azért nem annyira. A kapcsolás sem az. Az elvárható pontosság, legfeljebb 1% lehet. Részben nem lehet egy kondit végtelen gyors idő alatt sem feltölteni, sem kisütni. De még töltési irányt váltani sem. Vagy is a kapcsolás maximális kitöltései között, legfeljebb 1..99% között lehet igaz. Alatta-felette "ugrani fog" a kitöltés. Úgy hogy fogalmam sincs mire ez a "precízkedés", ha a vége egy Led lesz. Attól, hogy két potit fogsz alkalmazni, a beállítás pontossága nem sokat fog javulni. Mert ahhoz a durva szabályzónak is megfelelően stabilnak kellene lenni. Egy helipottal jobb eredményt lehet elérni, mint két mezei potival. Amúgy a kapcsolásban a fűrészjel linearitása sem az, hiszen ellenálláson keresztül töltjük a kondit. Vagy is a kitöltési tényező szabályozása nem lesz teljesen arányos a poti elfordulási szögével. De a kitöltési tényező a CV feszültségének változtatásával, sem egy precíziós megoldás. Hiszen a belső osztó feszültségét változtatjuk a potival söntölés útján. Vagy is ez nem egy precíziós függvénygenerátor, csak egy mezei PWM kapcsolás.

Ha ilyen tól-töl-ig igényeid vannak, akkor nem analóg időzítőt, hanem mikrokontrollert célszerű alkalmazni. Egyébként a dolog nagyon hajaz a HHO topik "kísérleteihez". Ott szoktak megalománkodni a kollégák.

Igen az 555 szimulátoránál, az R1/R2 változtatásánál, változik a kitöltés. De ez abból adódik, hogy a kondi töltéséről és kisütéséről van szó. Amíg a töltés R1+R2-őn keresztül megy végbe, a kisütés, csak az R2-őn keresztül. De ennek itt jelentősége nem sok van, mert ez a kapcsolás kissé máshogyan működik.
Az első fokozatban a töltés a potin és a kisértákű R1-en megy végbe, ahol az R1 elhanyagolható mértékű. A kisütés, meg az R1-en keresztül. Vagy is az U1 kimenetén egy lefutó tű impulzus van. Aminek periódusidejét, a P1+R2, míg a tű idejét az R1 határozza meg. (Ha a belső kisütő tranyó ellenállását figyelmen kívül hagyjuk.)
A második U2 fokozat kimenete, mindig magas szinten van, amíg a Tr bemenet alacsony szintű. Vagy is a tűimpulzus idejére, a PWM kimenete mindig magas szinten lesz. Azaz nem lehet soha igazából 0-ra szabályozni a kitöltést. Azaz lehet, ha a Tr bemenetéhez, az U2 RST bemenetét is hozzá kötjük. Ekkor nulláról indul a kitöltés. Cserébe, viszont a 100%-ból fog hiányozni a tűimpulzus ideje.
Szóval valamit mindig valamiért. Valahol mindig sántítani fog a menyasszony. De pont ilyen okok miatt nem lehet precízkedni analóg kapcsolásoknál..

A kapcsolásodról..
- Ha így szeretnéd megoldani, akkor az N4 kapu diódák felőli bemenete és a GND közé, egy ellenállás kell. Mert lezárt diódák esetén, a kapu bemenete "lóg a levegőben" miközben ekkor logikai "L" szintnek kellene ott lenni. (1..10kohm)
- Ha a Led-el sorba egy 5W-os ellenállás van, akkor ott nagy áram folyik. Vagy is a tranyó nem megfelelő, helyette egy N-Fet-et kell alkalmazni. A 820ohm-nak meg semmi keresni valója nincs ott.
üdv!
(#) proli007 válasza kisphilip hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Hello! Ha jól értem, akkor ez a "rajtelektronika" alatt, valami motort kell érteni? Vagy is a motor áramát kell szaggatni, vagy tényleg egy elektronika ez? Mert továbbra sem tudom mekkora áramot kell megszakítani. Valamint, ha ez egy elektronika, akkor annak vezérlő bemenetét kell "szaggatni", vagy tápját, vagy mit? (Mert sajnos nem ismerem miről van szó. Amúgy ez egy RC modell?)
Bocs, ha értetlennek tűnök, csak próbálnák segíteni, csak nem tudok, míg nem tudom miről van szó. Esetleg nem lehetne megmérni annak áramát, amit úgymond "szaggatni" kellene? üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Köszi.
A végétől kezdem:
1 amper áram van 3 voltnál s tapasztalat szerint a BD249 birta.
A 820 Ohmot akkor leveszem.
Mekkora ellenállás kell a N4 kapuhoz?
Mekkora felvillanás az ami még látszik s milyen ohm értéket javasolsz hozzá?
Ugy érted akkor onnan kezdjem az ellenállás értékeket?
AZ nem baj ha a 7. ütem kezdetétől az egy tizedéig ég a led a lényeg hogy ez állitható legyen.
A gyakorlatban derül ki mi az amit a szem még képes látni. Ez 3 Wattos CREE led s majdnem tizszerese a fényereje az izzónak. Egy kb. 20 Wattos izző felvillanásának felel meg ugyhogy van esélye hogy látszódni fog hogy történt valami főleg vaksötétben.
Mondjuk van egy minimum idő aminél már nem érzékeli a szem na de előre tudni mennyi ez az idő?
Ha igen akkor oké ugy épitem de ha nem akkor észlelés alapján fogom tudni beállitani a határt s mivel poti van ezért nem veszem lejjebb mint ahol még érzékelhető.
Esetleg akkor lehet ellenállást mérni s sorba kötni egy anyival kisebb potival...
(#) proli007 válasza Prome hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Hello!
- Az nem vitás, hogy a BD elbírja az 1A-t. De vajon a kapu, tud-e a meghajtásához annyi bázis áramot szolgáltatni, ami szükséges? Na az az, ami nem biztos.
- Írtam, hogy 1..10kohm..
- Nem a teljesítményekről van szó, hanem a szem tehetetlenségéről. Amúgy értelme? Egyébként összerakod a PWM kapcsolást, és kipróbálod vele. Nem egy nagy kaland. Nem?
üdv!
(#) Prome hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
jol ertem hogy azt irod hogy nem az 555 a gyenge lancszem hanem a kondi? s mi az a freki amit meg bir a kondi? zesetleg a kondi erteket kell csokkenteni ha a maximumot akarom kihozzni a lehetosegbol?

hány herc en válik a szem tehetetlenne ?
(#) kisphilip válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Ez egy épített versenyautó! Nem modell vagy ilyesmi! A motorvezérlésnek van egy egy rajtelektronika része, aminek a testjét kellene ilyen formában másodpercenként kb 2X megszakítani! Nem szeretném relével mert az be tud égni! Tudom hogy nem teljesen érthető ahogyan Én ezt leírtam! Remélem egy kis bogarászás után világos lesz hogy mit szeretnék elmagyarázni!
(#) Prome válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Az 555 3. lába meg tudta hajtani a BD 249-et. Ezt tapasztalatból tudom. A. kapu annál mennyivel gyengébb?
Következő: »»   125 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem