Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   357 / 564
(#) alap hozzászólása Máj 29, 2013 /

Sziasztok
Szeretném megkérdezni hogy WIG 400A hegesztőt szeretnék csinálni , tudna e valaki nekem ebben segíteni, pl egy kapcsolási rajzzal ?
(#) berobbantam válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Helló
Én annó próbálkoztam kapcsoló üzeművel.saját építésű volt.Izzóval jól működött pedig elég rendesen leterheltem.A maciban viszont feladta a harcot.Én inkább ki vettem belőle.Nem mondom,hogy az volt a hibás,de a trafós nekem megbízhatóbbnak tünt.esetleg még egy gyári 15 voltost bepróbálnék stab ic-vel megtoldva,de minek háborgassam azt ami egyébként működik.Én csupán egy laikus vagyok.Kisérletezgetni meg elég drága az igbt.Viszont ha születik valami kiegészítő védelem ami utólag beépíthető azt meg fogom csinálni.Addig meg veszek 3000-ért 4 igbt-t és mindenek felett jobban odafigyelek,hogy ki mit dugdos az én hoszabbítómba.Még egy gondolat.Ha megoldódna az alacsony tápfesz védelem akkor a maci akár mehetne agregátorról is?Mert ez viszont tényleg egy újabb nagy előrelépés lenne.
(#) erbe válasza zbartalos hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Régi monokróm és mono VGA monitorokban már voltak kapcs. üzemű tápok, 12 V ~2 A terhelhetőséggel. Egykor csak lefűrészeltem a panelról és kész. Bemenet 95-260 V~ átkapcsolás nélkül. Talán ennél nagyobb tartomány nem kell. Az üzembiztonság meg talán többek előtt ismert. 15-20 év javítás nélkül. Kidobásig.
(#) zbartalos válasza erbe hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Régi feketefehér TV-ket meg monitorokat vissza szoktam bontani alkatrészekre, hobby célokra, próbálkozásorka bőven jók azok is. Van nekem is otthon jópár 12V/3A kapcsoló üzemű tápom ami kissebb mint egy laptop töltő és tuti jó. Ilyeneket használunk a cégnél és nagyon sokat kapnak. Tűrik mindenféle reklamáció nélkül. Valószínű ilyet fogok beépíteni majd a maciba is és ezekkel élesztem is majd, ha végre eljutok az élesztésig. Bár szerintem azt jó sok méricsgélés fogja megelőzni szkóppal. Nem szeretnék elsőre füstöt. Márcsak egy DC lakatfogót kell beszereznem.
Üdv.:
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Biztos megoldható, az a kérdés hogy milyen paraméterekre van szüksége a plazmának. Sajnos még mindig nem jutottam el odáig, hogy megmérjek egy gyárit.
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Az undervoltage lockout-ra megoldás lehet az is amit pimi írt, hogy eltolod egy zénerrel a vezérlő tápját, de ezt ki kell próbálni, és figyelni kell arra is, hogy ez esetben ne folyhasson a vezérlőn nagyobb tápáram mint amit a zener elbír. A másik megoldást is leírtam, nem 1:1 áttételű trafót kell tekerni, hanem nagyobbat.
(#) Jóska84 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Tudna valaki segíteni abban, hogy a bocs meghajtó körében lévő ic-t Uc3845-öst helyettesíthetem e 3842-vel?
Oka csak annyi hogy ez van itthon, egy nyomtató tápjából bontottam.
Persze tudom az eredeti sem drága darab de legalább nem kell megvárni mire ideér a többi motyóval
(#) janosb válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Bocs Berobbantam kolléga de nem figyeltél élégé a agregátoros üzemnél nem a alacsony fesz jelenti a veszélyt az inverteres hegesztöre hanem a túlfesz . Az egyik hozzá szolásba
kifejti valamelyik fórúmózó ,hogy a agregátor hirtelen terhelésnél elöbb le esik a fesz utánna a nem jól szabályzott gerjesztés miatt a kimeneten megnöl a fezsülség.
(#) janosb hozzászólása Máj 30, 2013 /

A 12v-os ségéd tápnál szerintem is a kapcsoló üzemü jelenti a megoldás az alacson feszre. A 300v-os nál meg legfejebb a négyszögjel kitöltése megnö ,hogy az áramerösség állandó maradjon. Habár a "nagyok" figyelik a 300v-os betápot is. pl itt

Bocs a ezek a rajzok jók

itt a fesz osztoval történik a 300v figyelése

Tisztelt Berobbantam kolléga a útolag beépithetö védelemnél ajálom figyelmedbe a pyla folownika sch rajzon a tranzies feszültség védö diodák (1v5ke440a) vannak beépitve a igbt CE-rel párhuzamossan és a főtrafó primerrel paralel . A maciba hiányoznak , szerintem kell a nagy fex féle ravarok ellen . Utolag könyen beépithető és olcsó.
(#) kissadam válasza Jóska84 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

A 3842/43 nem jó bele, mert 90-100%-os kitöltési tényezővel dolgozik, a 3844 és a 3845 dolgozik 50% alatti kitöltéssel, az kell a maciba.
(#) Jóska84 válasza kissadam hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Köszi
Azthiszem akkor megvárom a másikat mire ideér, nemakarok indián jelzőtüzet csinálni belőle
(#) Madand51 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!
Váltottam, és a Tubi56 által feltett Colt 1300 invertert készítem. Két részlettel megkínlódtam, segédtápról járatva a vezérlés jól működött, hálózati leválasztással 230-ról meg nem, míg rájöttem, hogy a 15 V-os tápfesz csak 7,6 V-ot adott ki magából. A másik a gate trafó, több kísérlet is volt, de a jelalakokkal nem voltam megelégedve, amíg végül egy osztott csévetestes jo(bb)nak nézett ki. Üresjáratban, sőt fűtőtestekkel terhelve megfelelőnek tűnt, el is tudtam vele heggeszteni kezdeni, aztán 1 cm varrat után lecsapta az automatát és mindkét G30N60A4 C-E zárlatba ment át. Ezután kezdtem új gate trafót nézni. Ezek a szkópképek a hibás rendeszerről készültek:

Folytatva:
Az új gate trafónak gyűrűt használtam, a méretei: 25*10*5 mm. Szigetelt vezetékből 3*35 menet fért rá egymás mellett vezetve. A szkóp képek sokkal jobbnak néznek ki, mint a másiknál. Az áramváltó szintén ugyanilyen gyűrűre készült, nem vagyok róla meggyőződve, hogy teljesen jó. A berendezés egyelőre asztalon van szétdobva. Leválasztó trafóról járattam 1/2 órát, semmi nem melegszik. Az üresjárási feszültség kb.61 V. Kicsit terhelve (15 ohm) 27 V-ra esett vissza (a leválasztó trafók csak 35 W-osak).

Kicsit értelmetlen lett a vége, tehát 15 R terheléssel 27 V-ra esett a kimeneti feszültség.
A Tubi által feltett rajzhoz képest, csak annyi a változtatás, hogy a 2 db 470 µF kondi helyett 2 db 390 µF van. A főtrafó E71-es.

Más: Az IGBT-t (HGTG30N60A4) Ebayről rendeltem, óriási árkülönbség van, 10 db kerül 4800 Ft-ba. Itthon jó esetben2 db-ot lehet ennyiért kapni.
Üdv: András
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) dara válasza Madand51 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Azért lehetne még mit csiszolni azon a gétmeghajtó trafón.A segédtáp hogy van megoldva?Mert látom trafót raktál bele.A lágy inítás miatt kérdezem.Mert a lágyindítóról megy egy jel a vezérlőpanelre.Én is csinltam pár COLT típusú gépet,nekem a fő táp és segégtáp földjét nem kötöttem össze.Dupla segédtáp,egy a lágy indításnak,a másik a segéd,a negatív összekötve,az indítójel a lágy indítás reléjéröl vettem le.A jelalakok normálisak,szép négyszög,és fürészjel az áramváltón.
(#) Madand51 válasza dara hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

A Tubi által felrakott nyákokat csináltam meg, a vezérlést és a kisebbik (100 A) gépet. Azon a panelon (ellentétben a nagyobbikkal) csak 1 szekunderes (230/18V) trafó van, az hajtja meg a 15 és 12 V-os tápfesz IC-ket.
A vezérlés szépen működik, a frekvencia 57 Khz, a vezérlő panel áramfelvétele 154 mA. Az IGBT gate-én tökéletes négyszögjel van, ha csak a vezérlés megy, amikor a 310 V is rákerül egy minimálisat torzul.
EE20-as ferrit magom van, de csévetest nem volt hozzá (Lomexben vettem), először egy gyártott csévetesttel próbáltam, de nem tetszett a jelalak. Ha minden igaz a héten megkapom a normál csévetestet hozzá és akkor újra tekerem.
A Maci gépekben ajánlják, hogy az áramváltót a PC táp sárga-egyoldalt fehér gyűrűre kell megtekerni, az itt is járható vajon? persze a 200-as menetszámmal. Amire most tekerve van az, ha minden igaz inkább impulzus trafónak való ferrit (nagyon magas AL számmal).

Nem tudok hivatkozni, mert a gépemre van lementve, azért teszem fel Tubi nyákterveit ami után készítettem. A szkóp kép a nagyfesz nélküli IBGT gate jel.

Az áramváltót én is a sárgára tekertem.Még az is lehet a probléma.Én csökkentett táppal szoktam éleszteni,és az áramváltót már itt le ellenörzöm.Az áram irányát és megfelelő működését terheléssel.A paneltervek jók,a fő trafón a segédtekercs iránya jó?Már nem emlékszem de ha fordítva van,van valamennyi eltérés a kimeneten,kevesebb fesz.
(#) Madand51 válasza dara hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Akkor tekerek egy áramváltót a sárga-fehér gyűrűre. A segédtekercs elvileg bekötés szerint jó, nem tudom, hogy kellene ellenőriznem. Az élesztést én is csökkentett táppal csináltam, először 24 voltal, aztán 2 db 24 Vos trafó sorbakötve, majd a 2 trafót szembefordítva mint leválasztó trafót használom kb. 350 W teljesítményűek a trafók.
Szkóppal is csak akkor tudok mérni amikor leválasztáson keresztül táplálom (most csak hálózati van), mert amikor hálózatról ment a készülék, amikor a szkóp testet rá akartam csatlakoztatni a testre, rögtön levágta a kisautomatát.
A csökkentett tápnál viszont a lágyindítás nem indul be, mert ahhoz meg kell a 310 V is.

Átkötöd addig a relé érintkezőt.Azért írtam hogy én a lágyindítást is külön segédtápról működtetem hogy a főtáp és segédtáp negativját külön tudjam választani,mint a macinál.Könnyebb a mérés élesztés.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Madand51 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Nem jó a mechanikus elrendezés! Az a baj, hogy a gatemeghajtás hosszú drótokon megy. A gatemeghajtó trafót, a hozzátartozó pirmer oldali tranyót, a főköri IGBT-khez nagyon közel kell tenni. Vagyis egy panelen legyenek. Ha itt hosszú drótok vannak ( még ha össze is sodrod őket ) nagy lesz az induktivitásuk. Ezért van a gatejelek elején az a tüske. Ezek elég nagy energiájúak, van dolguk a zenereknek, hogy ezt megegyék.
(#) Robid hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok ! A maci építésébe kezdtem,egyenlőre anyagot gyűjtök,olvasom a fórumot a kezdetektől.A főtrafó és a fojtó U57-re készül majd zománcozott huzalokkal, 5 és 15 mm2 keresztmetszettel. Arra gondoltam a sodratott zsugorcsőbe húzom a bandázsolás helyett. Jó megoldás ez vagy felejtsem el?
(#) gyurci válasza Robid hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Helló Robid! Termézsetesen ok én is probléma nélkül alkalmaztam ezt a megoldást.
(#) Robid válasza gyurci hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Köszönöm a választ ,így már meg merem tekerni, bizonytalan voltam mert még nem láttam a fórum képein ilyen megoldást. (vagy figyelmetlen voltam)
(#) dara válasza Robid hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Nem voltál figyelmetlen,csak mi nem húztuk zsugorcsőbe.Egyébként az U 57 be belefér a zsugorcsöves megoldás.Probáld meg egy E-65 be tekerni,vért izzaszt se fér bele.
(#) madazg77 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Helló!

Javítok egy GYSMI-131-hegesztőt. A táp körében jó pár alkatrész cseréje után elindul, de abban a pillanatban ahogy bedugom a konnektorba. Világít a bekapcsolást jelző LED és a hővédelem LED-je is. Volt még némi füst utána. Nagyon úgy tűnik, hogy a CPU is tönkre ment. Volna valakinek egy roncs gépe amiben jó lehet a CPU? Természetesen nem ingyen kérem.

Köszönöm.
Üdv.
(#) dara válasza madazg77 hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Ha azt is leírod hogy milyen tipus van benne,megnézem van-e nekem.
(#) madazg77 válasza dara hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Helló!

ST7FLITE05M6 1 9PX721 a CPU száma.

Üdv.
Következő: »»   357 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem