Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2010 / 3997
(#) proli007 válasza Gergolein hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hello! Próbáld meg így. Ha az áramgenerátor tápja nem engedné át a villanyt kellő képen, akkor a betápjával párhuzamosan köss egy-egy 1kohm-os ellenállást. üdv!

Lámpák.png

(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hello! Nem "szokták mondani", hanem ha kikötöd, hogy "ellenállás", akkor az ohm-os és nincs fázistolása. Ha meg "valóságos ellenállást" számolsz, akkor meg már nem ellenállás, hanem impedancia. Az meg nem egy ellenállás. üdv!
(#) Viktor0109 válasza pjg hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Köszönöm a választ.
Ennél sajnos súlyosabb a helyzet. De hosszabb kutakodás után arra hogy egy spéci elektrómágnes van kifejlesztve erre a célra.Igy szerintem marad ahogy van.
(#) Viktor0109 hozzászólása Jún 1, 2013 /

Még azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni!
Hogy szeretnék ithon nyák-ot késziteni kisebb áramkörökhoz.Nem tudom hogy lehete esetleg valami kezdő készletet valahonnan rendelni.Amenyiben lehet és nem túl vészes ősszegekbe kerül.
Első ízben csak egykét dolgot szeretnék építeni pl.: egy végfokhoz előfokot, tápszürőt,v méter vezérlőt stb.
Amenyiben tud valaki egy link-nek nagyon őrülnék.
Köszönöm előre is !
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) proli007 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hello! Ha látnád az én "spéci elektromágnes szerkezetemet", dobnál egy hátast. Egy fazékra feltekertem egy spulni 0,5-ös drótot, betekertem szigetelőszalaggal, tettem hozzá egy mikrokapcsolót,és egy hálózati zsinórt. Három másodperc alatt le lehet mágnesezni a TV-t, jól felforrósodik, aztán kivágom a szabadba hűlni. Szerintem minden szakinak van, aki régen színes TV-vel foglalkozott. Csak sajnos messze laksz tőlem, bár ugyan azon főút mellett.
Egyébként a TV-t használat után ki kell kapcsolni a hálózati kapcsolóval. Távrángató nem megfelelő. (Úgy is csak zabálja a villanyt.) Van saját lemágnesező áramköre, ami csak akkor működik jól, ha kihűlt a benne lévő PTK. Persze ha nem hibás, mert az is gyakori gond.
Egyébként nem szabad hangfal, radiátor közelébe tenni a készüléket, de a föld mágneses tere is feldelejezi idővel. üdv!
(#) Viktor0109 hozzászólása Jún 1, 2013 /

Vettem!
Nem vagyok TV-szerelő szerencsére.
Egyépként azért írtam be nagyrészt mert azon gondolkodtam hogy pl.: a régebbi pc monitorokban volt lemágnesező funkció és azon gondolkodtam hogy is mükődhet netán valaminek a túltőltésével.? Vagy már nem is tudom. A lényeg hogy ezen megoldás alkalmazásán gondolkodtam hátha csak egy kis... és kész. De azután hogy megtudtam hogy a tv-szerelők is mágnesel "kilodnak,, nemhiném hogy olyan egyszerű lenne ez a megoldás.
(#) proli007 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hello! Nem értem, mit értesz mágnes és kínlódás alatt. De-magnetizálni csak úgy lehet valamit, ha telítési mágnesezési térerőt állít elő az ember, és az fokozatosan csökken. Erre csak váltakozóáram alkalmas.
Az eljárás pedig pofon egyszerű. Bekapcsolja az ember a mágnest, merőlegesen tartva a képernyőre. Elforgatja síkba, és közel viszi hozzá. Majd kis "masszírozás" a képernyő előtt, hogy a mező, minden felületét érje. Majd vissza fordítva merőleges irányba eltávolítja a képernyőtől. Ez után kikapcsolja. Ez ennyi és nem több. Hatás tökéletes. De a napi felmágneseződéseket a beépített de-magnetizáló automatikusan elvégzi.
Monitorban is van, amit külön aktiválni lehet, de lelke a képernyőt körülölelő tekercs, amit nehezen tudnál elkészíteni, és szükségtelen is. A meleg vizet nem érdemes feltalálni..
üdv!
(#) drawzsoli82 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok egy led lámpát szeretnék épiteni ami 220 v megy vagy 10 db led világitana benne milyen dolgok kelenek bele?
(#) Vacok hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!
Találtam egy olyan kapcsolást, amiben két LM317 van egymással sorba kötve, az első áramgenerátoros a második pedig feszültségstabilizátoros üzemmódban. Ennek van így valami értelme, vagy teljesen haszontalan az egész?
Egyébként egy akkutöltő előtt van és a tervezője azt írta, hogy így beállítható a töltőáram és a feszültség is.
(#) pjg válasza Vacok hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Van!
"így beállítható a töltőáram és a feszültség is. "
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) Vacok válasza pjg hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Én úgy gondolom (de javíts ki, ha rosszul), ha az áramgenerátoron beállítok mondjuk 1A-t, akkor a fezsültség stabilizátort tekergethetem oda ahova akarom az akkun akkor is 1A fog átfolyni.
Vagy fordítva, ha a feszültség stabilizátor kimenetén beállítok egy feszültséget, akkor nem érvényesül az áramgenerátor. Vagy az áramgenerátornak itt csak limitáló funkciója van?
(#) silent15 válasza Vacok hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Beálítasz mondjuk 1A töltőáramot, és 12,5V töltőfeszültséget, vagy ezeket variálva, mint egy sima töltőn. És igen, az áramgenerátor nincs hatással a feszültséggenerátorra, és vissza, de az aksin a 2 lesz ott (tehát a beálított fesz, és áram.)
(#) djadji hozzászólása Jún 2, 2013 /

Hello!

Segítséget szeretnék kérni. Szükségem lenne szögletes LED-re, de kisebbre mint a szokásos 5x2 mm-es. 3x2, vagy 3x1 mm lenne jó. Van ilyen, vagy elfelejthetem? HA van, honnan szerezhetek?
Másik kérdésem az lenne, hogy a szögletes LEDben van e duó led? SMDben van, azt találtam, de szögletesben sajnos nem. Ne is keressem, mert nincs?
Köszi
(#) golem hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!

Megcsináltam a Reloop egy tápos kapcsolásátBővebben: Link de csak a negatív táp meg van a pozitív az nincs.
úgy van össze rakva ahogy a kapcs rajzon.
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Hello! Nem így kell felfogni. Mind kettőnek korlátozó szerepe van. Amíg az aksi feszültsége alacsonyabb, mint a feszültségkorlát értéke, addig áramkorlát határozza meg az áramot. A feszültség annyi, emennyi az aksi töltöttsége. Amikor pedig elér a feszültségkorlátot, akkor a feszültség lesz állandó, és a töltőáram csökken. Ekkor az áram lesz annyi, amennyi az aksi ezen a feszültségen felvesz. Tehát küszöbfeszültség alatta áramgenerátoros üzem lesz, felette feszültséggenerátoros üzem. (Ezt sokan a labortápoknál sem értik. Ezért szoktam odaírni a jelzéshez, hogy U-limit, és I-limit..) üdv!
(#) k_h válasza Vacok hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Elvileg így kell szakszerűen akksit tölteni. Mivel egy lemerült akksira ráteszed a töltőt akkor a töltőáram nagyon magas is lehet. Így az áramgenerátor leszabályozza a feszt, hogy optimális beállított töltőáramod legyen. Ahogy töltődik az aksi, úgy növekszik a feszültsége, és hogy ne tudd túltölteni ott játszik szerepet a fesz szabályzó, így a beállítottnál nem megy magaabbra a feszültség.
(#) proli007 válasza golem hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Hello! Ha valóban úgy lenne összerakva, működne. Itt alapvetően egy tápfeszültség van, csak a virtuális GND ponthoz képest mérhető +- táp. Vagy is a két tranyónál kell keresni az okot, mi nem helyes. Ha a negatív tápponthoz képest mérsz feszültségeket a tranyók lábain, lehet kiderül a turpisság. Hangszórót addig ne dugd rá.. üdv!
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!
Így már minden világos, köszönöm a segítséget.
(#) golem válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Na jó lett működik csak azt vettem észre hogy a negatív oldal egy pár volttal nagyobb.
Egy forrasztási hiba volt.
(#) proli007 válasza golem hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Hello! Teljesen szimmetrikus nem lesz, mert a tranyók az egy bázisdióda miatt alapesetben zárva vannak. De nem hiszem, hogy ez gondot jelentene. üdv!
(#) Gergolein válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Helló!

Köszönöm szépen a segítséget!
A megvalósítás még várat magára, mert még nem sikerült minden alkatrészt beszereznem, de bízom benne, hogy jól fog működni.
Már csak azt szeretném megkérdezni, hogy a 2k2 ellenállásnak milyenek az értékei?
(#) boris92 hozzászólása Jún 2, 2013 /

Üdv , tudom nem ide illő téma , de ami nekem van inverterem , az 50 V-ig ment fel , és nekem 44 V kellene. Mekkora ellenállást használjak hogy 50 V bol 44 legyen ?
(#) kadarist válasza boris92 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!
Ellenállást ne használj, inkább az inverter feszültségét kellene csökkenteni az elektronikájával.
(#) Khlan hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok, lenne egy kezdő kérdésem, hogy egy yamaha CA-710 (Ezt), hogy lehet egy számítógép hangkártyájához kötni, mit javasolnátok?
(#) proli007 válasza Gergolein hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Hello! A "2k2" az 2,2kohm ha erre gondoltál. Ha a teljesítményére, egy 0,6W-os bőven megteszi. Tranyónak meg szinte mindegy, csak NPN legyen. Nem tudom mekkora a Led-ek árama, tekintettel arra, hogy nem ismerem a nyitófeszültségüket. A dióda 1N4001..4007-ig bármi lehet, de ha a Led-ek árama nem több, mint 50..60mA, akkor egy 1N4148 (vagy bármi) is megfelelhet. Hogy jól működik, vagy kevésbé, az majd kiderül. Én csak megpróbáltam a legkisebb vérveszteség nélkül kialakítani a kapcsolást, amit szerettél volna. üdv!
(#) kadarist válasza Khlan hozzászólására (») Jún 2, 2013 / 1

Szia!
Olyan kábellel kösd össze, amelynek az egyik végén Jack, a másik végén pedig két RCA-csatlakozó van.
(#) rhinoeli hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!

Nem kifejezetten elektronikai kérdés, de gyanítom, hogy tudtok segíteni. Egy vízálló alu házba egy furaton keresztül vezetek be 5mm-es kábelt. Azt szeretném, hogy a furat a kábel mellett vízálló legyen.
Létezik erre elérhető megoldás, vagy marad valami házibarkács? Röviden tehát valamilyen kábelbemeneti szigetelő megoldást keresek. Lehet, hogy csak az alkatrész nevét nem ismerem, azért nem találok infót az interneten.
Üdv, Ádám

vizallo.jpg

(#) pucuka válasza rhinoeli hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Tömszelence
Bővebben: Link
(#) Khlan hozzászólása Jún 2, 2013 /

Köszi szépen, szerencsére volt is!
(#) rolie válasza rhinoeli hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia! Neked tömszelence kell. A védelem szintjétől függően vannak IP-védettségi fokozatokba sorolva. Például.
Következő: »»   2010 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem