Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Fejlemény van. Szivat engem ez a Nexys2. Sikerült végre meghajtanom a vonalCCD-t, sikerült "képet" kicsalni belőle (igaz egyelőre csak a szkópon látom, de már jó), sőt, egy megfelelő optikával sikerült képet is fókuszálnom rá és tökéletes, jobban működik, mint a 3000EUR-os gyári vonalkamera
Simán kihagytam a szintillesztőt és az FPGA 3.3 V-os jeleit raktam a CCD-re és működik így is (bár az adatlap szerint a 'H' szint min. 4.5 V kéne hogy legyen). Viszont, hogy ne legyen teljes az örömöm, újabb hiba van. Úgy tűnik a Nexys2-őn levő Flash (xcf04s) meghalt. Impact-ból az FPGA-t tudom programozni, működik is a program, viszont a platform flash-re nem tudok tölteni semmit. Ha "Program"-ot nyomok rá, akkor az "Erasing" és a "Programming" lefut, aztán a "Verifying" hibát dob (Verifying device...Failed at address, 0) (próbáltam több különböző .mcs filet is, tehát nem a file rossz). Az is érdekes, hogy először csak nem sikerült a feltöltés, rányomtam mégegyszer akkor megcsinálta. Aztán már csak ötödszörre, aztán mostmár egyáltalán nem. Ilyen létezik ? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
S3 board-nál nálam akkor volt ilyen, amikor a mode jumperek nem megfelelően álltak. Látta mindkét eszközt, de hibásan írta az FPGA-t. De, gondolom a jumpert átállítottad.
Üdv. Zoli
Sziasztok! Kicsit OFF a dolog, de végülis az FPGA+vonalCCD projekthez kell. Van végre rendes kimenő jelem a vonalCCDről. A kimenet egy analóg jel, fekete pixelnél kb. 5.2V, fehérnél kb. 2.2V. Mivel engem csak a fekete és fehér pixelek érdekelnek, azt találtam ki, hogy megspórolom a gyors ADC-t (7.5 MHz a képpontfreki) és ebből a jelből csinálok olyat amit az FPGA 3.3V-os logikai jelnek vehet, vagyis a magas szintet 2.0-3.3V közé, az alacsonyat 0.8V alá kéne csökkenteni. Ez szerintetek működhet ? Mivel még mindig nem vagyok villamosmérnök érdekelnének ötletek, hogy ezt hogyan tudnám egyszerűen elérni. Első próbának sorbakötöttem vele diódát (1N4148 volt kéznél) a jelszinten nem sokat csökkentett, viszont kisimította a jelet. Két LED után már egész jó a helyzet, 1.8V és 1.2V, viszont az 1.8V kevés magasnak, az 1.2 meg sok alacsonynak (és "laposodik" is a jel), de egy próbának jó volt.
Van negatív feszültséged a szinteltoláshoz ?
Nincsen sajnos. Legfeljebb csinálok valahogy.
szaisztok!
az lenne a kérdésem hogy valaki foglalkozik(ott) FPGA Bitcoin mining-el?épített valaki bitcoin bányászatra való fpga-t?mennyire reális egy ilyet megépíteni? vmi ilyenre gondolok: http://www.ztex.de/usb-fpga-1/usb-fpga-1.15y.e.html minden segítséget előre köszönök! Üdv. Gyuszi
Abszolút reális.
Elsétálsz egy profi gyártóhoz, elkészítteted velük a 8-10-12 rétegű NYÁK-ot (szerintem a panel méretei alapján kb. 300-800EUR lesz, ha csak egy darabot kérsz), veszel a darabonként vagy 200-300EUR árú Spartan6-osból négyet, majd keresel BGA forrasztására berendezkedett céget, aki a fentiekhez képest valószínűleg már potom pénzért felforrasztja neked a négy BGA tokot. A többi sallang végülis ezekhez képest már semmiség. Szerintem a hülyének is megéri
én vmi low-cost-ra gondoltam,amit egy hozzáértő szakember megépítene.
egy példa: https://bitcointalk.org/index.php?topic=44891.0 ha valakit mégis érdekelne a téma kérem keresen meg! Üdv. Gyula
Sziasztok !
Mivel nem szerettem volna blindre kicserélni a Xc95144XL-t, így csináltattam egy próbanyákot a kísérletezéshez. Amihez segítséget szeretnék kérni : látszólag kommunikál a JTAG-on keresztül az XC, de valami nem jó. Mellékelem a programozó képet és a szkóp ábrákat. A programozó képen a Device ID code mást kap, mint amit vár. Mi lehet a probléma ? A kommunikáció megy. Köszönök minden segítséget. Üdv.: Sanyi
A file kiterjesztést elfelejtettem.
Üdv.: Sanyi
Egy szimpla állapotautomatával meggyűlt a bajom, pedig láttam már néhány dolgot, lehet hogy csak az ISE szórakozik ? Már totál leegyszerűsítettem, hogy kiszűrjem mi a gond, de még mindig nem azt csinálja amit akarok.
BTN(0,1,2,3) nyomógomb, LED(7:0) 8 db. LED. Az hogy CLK-ra szinkron az csak azért van, mert majd a végleges helyén is úgy lesz. Az eredmény: indulás után azonnal világít a LED0,1,2,4,5. De pl. a LED3 nem... és egyik gombra sem reagál. Nem látom a fától az erdőt ?
UPDATE: az hogy a LED3 nem ment az egy elírás volt az ucf-ben, gombokra mostmár reagál, viszont bekapcsoláskor minden LED világít, vagyis minden állapoton végigfut, nem vár a gombokra. Utána már úgy működik ahogy kell, de induláskor miért fut végig ?
Szia!
A nyomógombok alaphelyzetben milyen szinten vannak? Ha bekapcsolás után minden LED világít honnan tudod, hogy utána jól működik a gombokra? Nem látom hol kapcsolod ki a LED-eket.
A LED regiszter nincs inicializálva, szerintem ez okozhatja a hibás indulási állapotot. A másik dolog, hogy nem tudom szándékos-e, de minden állapotban minimum 2 órajelciklust tölt az állapotgép.
A nyomógombok alaphelyzetben 0 szinten vannak (van lehúzó ellenállás a panelen). Onnan tudom, hogy utána működik, hogy kicsit változtattam a kódon, DATA_OUT állapotban kikapcsolja mindet.
Én is gondoltam erre, de egyrészt úgy tudom 0-ra inicializálódik, másrészt csak azok a LED-ek világítanak, amiket valamelyik állapotban felkapcsolok, a többi nem.
A másik dolgon elgondolkodtam. Miért is tölt mindenhol min. 2 ciklust ?
Mert az FPGA-ban nem szekvenciális a végrehajtás, hanem parallel. Illetve megoldható, hogy egy értékadás blokkoló legyen, de Te nem azt használtad és nem is nagyon ajánlott a blokkoló értékadás használata. Elmagyarázni elég nehézkes, de szimulációval magad is kiderítheted. Azért leírom, talán érthető lesz. Tegyük fel, hogy mindegyik kapcsoló logikai magas szintet ad (if ágak aktívak). Ekkor a kezdetben IDLE állapotban levő CUR_STATE regiszter az órajel felfutó élének hatására meg fogja kapni a NEXT_STATE IDLE állapotát, ezzel párhuzamosan az IDLE case ágban a NEXT_STATE megkapja a SETUP állapotot. Ekkor az IDLE ág egyszer lefutott. A következő órajelre a CUR_STATE még mindig IDLE állapotban van, de SETUP-ba fog kerülni, de mivel IDLE a kiiindulása, ezért újra belemegy az IDLE case ágba. Csak a következő felfutó élnél lesz SETUP-ba. A többi állapotnál ugyanez. Kikerülhető a probléma, ha a NEXT_STATE helyett a CUR_STATE regiszter értékét módosítod a case ágakban.
Köszönöm, igaz. Pedig már egész jól haladtam a szekvenciális gondolkodás felülírásában, csak most megint mikrovezérlővel is kell foglalkoznom FPGA mellett és keveredik.
Igen, számomra is ismerős ez az érzés
Sziasztok! FFT-t csinált már valaki Xilinx környezetben ? Konkrétan: Xilinx LogiCORE Fast Fourier Transform v7.1, Spartan 3E, de ha bármi hasonlóval van tapasztalat, jöhet. Tesztadatokat már sikerült megetetni vele, az eredmény is kijött, csak fura.
Továbbra is fennáll, hogy induláskor úgy tűnik minden case ág "lefut". Ez hogy lehet ?
Korábban már említettem, hogy a LED regisztert inicializálni kellene. Nem tudom, hogy ezt megtetted-e, vagy egyáltalán segítene-e a gondon. Milyen hardveren próbálkozol? Amit még meg lehet tenni, hogy szimulátorral (ISim - WebPack ISE tartalmazza) meglesni a jeleket, hátha könnyebben rálelsz a hibára, esetleg egy ChipScope IP-t fordítani a projektbe és azzal leskelődni. (Én főleg Verilogban szoktam kódolni, annyira nem ismerem a VHDL-t)
Sziasztok !
Cpld -t (xc9572xl) szeretnek programozni regebben epitett lpt -s jtag kabellal es sajnos nem mukodik. A JTAG kabel eseten, amikor a "cable setupra" megyek az impact -ban, akkor a csatlakozon levo osszekoteseket (mint visszacsatolas?) figyeli a szoftver, vagy mar kommunikal is a cpldvel? Sajnos a cable setupnal elakad a dolog. Termeszetesen regebben mukodott. JTAG kabel: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
Próbáltam, nem segít. A hardver egy Digilent Nexys2, Spartan 3E-1200k FPGA-val. Kicsit változtattam a kódon és fura dolog látszik. A kód:
Ami történik: induláskor világít a LED1-4 (a 0. nem), vagyis olyan mintha minden case ág lefutott volna, aztán 1 mp. (50M óraciklus) elteltével a 0. is bekapcsol. Szóval induláskor minden case végrehajtódik, pedig a "cnt1>50000000" elvileg nem igaz. Induláskor egy pillanatig minden logikai feltétel igaz ? Ha az elején cnt1 = 50000000 a feltétel akkor is úgyanaz történik. Szimulátorral majd este próbálkozok. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
Sziasztok !
Sehogy sem tudom elinditani a korabban korrektul mukodo lpt-s JTAG interfeszt (HC125). Arra emlekszem hogy az lpt port szama korul volt valami problema evekkel ezelott, ezt most is kulso valtozoval atirtam 378h-ra, de nem oldotta meg a problemam. Valaki foglalkozik meg ilyesmivel ? Van meg valami rejtely XP alatt esetleg amiert nem mukodhet ?
hogyan próbálod elérni?
elvileg xp-alatt már nem elérhető direkt címen, hanem kernel-mode driver kell hozzá... ehhez van 1-2 3rd party dll, amint tudsz includeolni, de javítsatok ki, ha tévednék... (elég régen volt már ez ) szerk: itt irnak rola:http://www.lvr.com/parport.htm A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
Szia ! Alabb az impact kimenete (ise webpack).
Idézet: „// *** BATCH CMD : setCable -port lpt1 Connecting to cable (Parallel Port - LPT1). Checking cable driver. Driver windrvr6.sys version = 8.1.1.0. WinDriver v8.11 Jungo (c) 1997 - 2006 Build Date: Oct 16 2006 X86 32bit SYS 12:35:07, version = 811. LPT base address = 0378h. ECP base address = FFFFFFFFh. Cable connection failed.” Mar ket cpld-vel probalkoztam, kizart hogy mindketto rossz legyen, sot biztos hogy egyik sem hibas. A jtag is ESD mentes helyen volt tarolva. (Toroltem az lpt portszamra vonatkozo globalis valtozot, mert anelkul is rendben van a portszam.) A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
ja értem. Előző hozzászólásom akkor tárgytalan, mert a windriver lpt az kernel-mode.
még gondolkozom...
Szia!
Valami nem jó. Az ECP-n is kell valami értelmes IO címnek lennie. Ugyanaz a géped mint régen? BIOS-t nem nézted, jó az LPT beállítása? Hányas ISE ? Nekem most valami ilyen van: Idézet: „Connecting to cable (Parallel Port - LPT1). Checking cable driver. Driver windrvr6.sys version = 10.2.1.0. WinDriver v10.21 Jungo (c) 1997 - 2010 Build Date: Aug 31 2010 X86 32bit SYS 14:35:41, version = 1021. LPT base address = 0378h. ECP base address = 0778h.” Eszkökezelőben kiírja hogy ECP Printer Port(LPT1) ? Üdv. Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |