Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Környezetedben pl. akitől kaptad a csomagot?
Egyszerűbb, mint postára 1 hetet elvesztegetni....
Hát sajna itt nincs senki akinek lenne égetője. Akitől kaptam a csomit, őt nem tudom hová valósi.
Amit linkeltem az RS232-s megoldás működhet?
Nálam a legnagyobb befürdések egyike az volt, hogy az SPI-ről nem tudtam, hogy mire való.
Több kimeneti port kellett volna, így egy AVR helyett kettőt raktam be, mert ugye az IO expander és az AVR ugyanannyiba kerül (az AVR-nek több portja van), ezek meg TWI-vel dumáltak. Ennek több problémája is volt, például több IC-t kellett felprogramozni, bonyolultabb kialakítás, több hibaforrás... Utána jöttem rá, hogy 74HC595-ös shift regiszter 75 forintba kerül, láncra lehet őket fűzni és az AVR hardverből kezeli őket (SPI). Nem jött le az IC doksijából, hogy az SPI-t shift regiszterhez is lehet használni. A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Nem ismerem az Arduino-t, se a Basic-t, de a C mellett szól egy hatalmas nagy érv (ami nem mindenkire érvényes), hogy más MCU-kat is ezen a nyelven fejlesztenek. Vagyis aki főmunkaidőben akar beágyazott fejlesztést végezni a jövőben, annak erősen ajánlott a C nyelv megtanulása, és használata, mert a Basic elavult (no nem mintha a C sokkal modernebb lenne), az Arduino AVR függő.
Arduinoval jóformán senki sem foglalkozik főmunkaidőben, az ipari használata marginális. Az Arduino szórakoztató elektronika, programozni alig tudó emberek képesek rajta egyszerű vezérlést összeütni, komolyabb háttértudás nélkül.
Amint a terméket 10.000-es példányszámban kezdenéd gyártani, akkor már lesz pénzed abból megfizetni egy C programozót, rájössz, hogy saját NYÁK-kal és AVR IC-vel olcsóbb az előállítás, mint egy tetszőleges Arduino-t megvenni a piacon. Az Arduino keretrendszer olyan embereknek szól, akik alig hallottak valamit a mikrovezérlésről, elektronikáról, letöltenek szimpla kapcsolásokat a netről, amivel összedobnak ketyeréket otthonra szórakozásból. Ha ebből a szempontból nézed a dolgot, a Basic inkább előny, mint hátrány, mert utoljára az emberek még C64 alatt programoztak, utána már letöltötték a programokat, esetleg megvásárolták.
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abba, hogy hogyan kell összekötni egy ilyen:dg2535 ic-t arduino-val? Valamint hogy hogyan kell vezérelni?
+1
Egyetértek. Arduino-val is lehet fejleszteni, full kezdők és a programozás szépségeit nem értékelők számára ideális JÁTÉK, amivel komolyabb dolgokat is össze lehet dobni. C-vel pedig TERMÉK fejleszthető. Arduino-val nem fejleszthető termék, ő maga a termék, meg amit hozzákötsz... A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Az IN1 és IN2 bemeneteket az Arduino egy-egy digitális kimenetére kell kötni. Ha IN1 alacsony szintet kap, akkor COM1 az NC1-gyel van összekötve, ha pedig magas szintet kap, akkor COM1 az NO1-hez zár. Ha IN2 alacsony szintet kap, akkor COM2 az NC2-vel van összekötve, ha pedig magas szintet kap, akkor COM2 az NO2-hez zár.
Sziasztok
Két kérdésem remélem tudtok segiteni. Adott egy RGB led egy Attiny45 amiben van PWM megoldható, hogy három lábon külön Frekin menjen a PWM? Az RGB led miatt.vagy Kimondottan csak is egy db PWM programozható bele? Második (de lehet nem AVR-hez kapcsolódik sőt tuti) de meg kérdezem hátha nem köveztek meg. 5V-ből 12V stabilan fixen hogyan tudok előállitani? Van egy 78L05 feszültség szabályzó és egy BC 547 B tranzisztor-om. Előre is köszönöm a segítséget.
Az Attiny45-ben a doksi szerint 2 timer van, azaz 2 frekvencián lehet vele PWM-elni.
Persze ha mást nem csinál az IC, akkor szoftverből simán megoldható a PWM. 100Hz-es jelet már nem fogsz villogni látni (a monitor is ennyi). Ha 100Hz-et akarsz, 16-os kvantálás mellett, akkor beszorzod a 100Hz-et 16-tal, erre definiálsz timer interruptot (1600Hz, azaz 625 órajelenként lesz egy irq, 1MHz-en). Egy számlálót körbejáratsz 0-16-ig eszerint változtatod a kimeneteket: 0 - végig LO a kimenet 1 - 1 interruptnál HI a kimenet, 15-nél LO ... 15 - 15 interruptnál HI a kimenet, 1-nél LO 16 - végig HI a kimenet 1 MHz-órajelnél a 625 ciklus alá ne menj, az interruptot meg úgy írd meg, hogy ne szórakozzon túl sokat és lefusson ennyi idő alatt. A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Sziasztok ismét!
Úgy néz ki, hogy tudok majd égetni ATMEGA8-at. Akkor megépítem a kapcsolást, a Bootloader-t belenyomom az atmega-ba. A helyére becuppantom, usb kábel be dug, driverek fel telepítése, bootloader hex fájl ugye már benne van, avr studio-t megnyitom, és az AVR Programmer.hex-et égetem bele ugye?
Meg beállítod a biztosítékbiteket, meg megkeresed, hogy mi a PC oldalon a bootloader párja (szoftver) és azzal beégeted a programozószoftvert...
Meg éjfélkor fekete kakas feláldozása teleholdkor... Égesd be egyből a programozóhex-t. Így elbukod az egyszerű SW fissitest, amire lehet hogy soha nem is lesz szükséged az életben... De a biztosítékbiteket is be _kell_ állítanod, azaz a chipet finimhangolod (órajel, tápfeszfigyelés, stb). Iratkozz fel a AVR trükkök (most induló) ingyenes tanfolyamra. Abban ezek felmerülnek...AVR Tippek-trükkök A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
Szóval akkor lazán megoldható az hogy az RGB ledet meg hajtsa mármint a szín keverést elvégezze.köszönöm a segitséget.
Sziasztok! Építettem egy Arduino Severinot, és vettem hozzá egy olcsó Ebay-es soros-USB átalakítót. MEgpróbáltam összerakni a programozót, de semmi sem történt.
Rá akartam tölteni egy egyszerű LED-villogtató programot, de nem sikerült, nincs szinkronban a számítógép a panellal. (Hibaüzenet: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00) Valakinek lenne ötlete, hogy milyen beállításokkal kellene kipróbálnom?
Ha Te építetted az Arduinót?
Először bekel töltened az AVR-be a botlóadert! Ehhez ISP alapú programozót kel beszerezned. A leg elterjedtebb az említet STK-500 USB-ISP programozó. Az egész folyamatról bővebben itt olvashatsz: Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila)
Értem, köszönöm! Van arra valami lehetőség, hogy ne kelljen megvennem egy ilyen kb 5000+ Ft-os programozót? Esetleg van itt valakinek ilyen programozó, aminek segítségével rátölthetném a bootloadert?
Egy ilyen a megfelelő lábkiosztással ( a linkelt oldalon találtam a 6-10 lábas közötti különbséget) működne?
Ez rendkívül olcsó!?
Nem ismerem. De valószínű STK-500 kompatibilis!
NEM! Ez nem STK500 kompatíbilis, szívni fog vele, csak olvass vissza az elmúlt 2 hét csevegését itt és az AVR égetők topikban. Szerintem ruházz be egy normális programozóra(3500 körül már kapsz). Ha máris programozót akarsz építeni arduino-ból, akkor nagyon hamar rájössz hogy nem (csak) arduino-ból áll a világ, és kell majd egy állandó programozó is.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Nem tervezek komolyabb programozást, ez a kis arduino is csak a hobbimhoz kell, nem ez a fő "profil"
Neki az kell hogy ezt a bootloadert beégesse...
Ez eléggé összetett feladat!
Iratkozz be ide: 60 nap alatt Arduino #35 - Programozás/Bootloader Bővebben: Link Link javítva A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Sziasztok szeretnék építeni egy eszközt ami észleli, hogy sötét van illetve hogy nappal.Láttam a neten hogy Attiny45 el is meglehet csinálni csak forrás kódot nem találtam se leírást amin eltudnák indulni.Minden meg van csak maga a program része nincs valaki meg tudna dobni egy kis segítséggel amin eltudok indulni?.Köszönöm előre is.
Sziasztok.
Egy AVR ATMega48 segítségével vezérlek néhány PC ventilátort. A kérdésem a frekvenciára vonatkozik, mivel 64-es előosztással morogtak, 8-as előosztással pedig ciripeltek a ventilátorok. Ezért az előosztást kikapcsoltam, így a CPU órajelén (8MHz) jár a timer modul is. Ezzel a ciripelés megszűnt, viszont nem tudja mindegyik ventilátor követni ezt a frekvenciát, és nem lassul le kellő mértékben. Szerintetek milyen frekvenciára lenne érdemes állítani a timer modult? És hány bitesre? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
A nagyobb freki mindig jobb. Használj aluláteresztó LC szűrőt a PWM kimeneten és nem fog ciripelni.
Ha oszcilloszkóppal meg tudnád nézni akkor látható lenne hogy mi a baj a jellel.
Bocs hogy megint beleugatok, de egyrészt a cím érvénytelen, másrészt ő megépítette a saját arduino-ját de a tanfolyam arra épít hogy megvásárolják...
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Nem. Nálam _is_ beszerezhető - de bármely másik Arduino-val is végigvihető a tanfolyam. Sőt, volt aki csak szimulátorral vitte végig...
Tanfolyam (free!): Bővebben: Link Csak FTDI chippel programozol: Bővebben: Link Másik Arduino-t használsz:Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Ha Budapesten vagy, akkor hozd el a chipet és belerakom a bootloadert (max 1 perc )...
Oszcilloszkóppal sajnos nem tudom megnézni.
A szűrőről tudnál mondani pár dolgot? Most hallottam róla először, de némi keresés után sem találtam sok olyat, amitől okosabb lettem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |