Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   538 / 840
(#) TavIR-AVR válasza fifadani hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Környezetedben pl. akitől kaptad a csomagot?
Egyszerűbb, mint postára 1 hetet elvesztegetni....
(#) fifadani hozzászólása Jún 3, 2013 /

Hát sajna itt nincs senki akinek lenne égetője. Akitől kaptam a csomit, őt nem tudom hová valósi.
Amit linkeltem az RS232-s megoldás működhet?
(#) csabeszq válasza zombee hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nálam a legnagyobb befürdések egyike az volt, hogy az SPI-ről nem tudtam, hogy mire való.

Több kimeneti port kellett volna, így egy AVR helyett kettőt raktam be, mert ugye az IO expander és az AVR ugyanannyiba kerül (az AVR-nek több portja van), ezek meg TWI-vel dumáltak.

Ennek több problémája is volt, például több IC-t kellett felprogramozni, bonyolultabb kialakítás, több hibaforrás... Utána jöttem rá, hogy 74HC595-ös shift regiszter 75 forintba kerül, láncra lehet őket fűzni és az AVR hardverből kezeli őket (SPI).

Nem jött le az IC doksijából, hogy az SPI-t shift regiszterhez is lehet használni.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) sgt válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nem ismerem az Arduino-t, se a Basic-t, de a C mellett szól egy hatalmas nagy érv (ami nem mindenkire érvényes), hogy más MCU-kat is ezen a nyelven fejlesztenek. Vagyis aki főmunkaidőben akar beágyazott fejlesztést végezni a jövőben, annak erősen ajánlott a C nyelv megtanulása, és használata, mert a Basic elavult (no nem mintha a C sokkal modernebb lenne), az Arduino AVR függő.
(#) csabeszq válasza sgt hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Arduinoval jóformán senki sem foglalkozik főmunkaidőben, az ipari használata marginális. Az Arduino szórakoztató elektronika, programozni alig tudó emberek képesek rajta egyszerű vezérlést összeütni, komolyabb háttértudás nélkül.

Amint a terméket 10.000-es példányszámban kezdenéd gyártani, akkor már lesz pénzed abból megfizetni egy C programozót, rájössz, hogy saját NYÁK-kal és AVR IC-vel olcsóbb az előállítás, mint egy tetszőleges Arduino-t megvenni a piacon.

Az Arduino keretrendszer olyan embereknek szól, akik alig hallottak valamit a mikrovezérlésről, elektronikáról, letöltenek szimpla kapcsolásokat a netről, amivel összedobnak ketyeréket otthonra szórakozásból.

Ha ebből a szempontból nézed a dolgot, a Basic inkább előny, mint hátrány, mert utoljára az emberek még C64 alatt programoztak, utána már letöltötték a programokat, esetleg megvásárolták.
(#) Rocsli hozzászólása Jún 3, 2013 /

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abba, hogy hogyan kell összekötni egy ilyen:dg2535 ic-t arduino-val? Valamint hogy hogyan kell vezérelni?
(#) zombee válasza csabeszq hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

+1
Egyetértek. Arduino-val is lehet fejleszteni, full kezdők és a programozás szépségeit nem értékelők számára ideális JÁTÉK, amivel komolyabb dolgokat is össze lehet dobni. C-vel pedig TERMÉK fejleszthető. Arduino-val nem fejleszthető termék, ő maga a termék, meg amit hozzákötsz...
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) icserny válasza Rocsli hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Az IN1 és IN2 bemeneteket az Arduino egy-egy digitális kimenetére kell kötni. Ha IN1 alacsony szintet kap, akkor COM1 az NC1-gyel van összekötve, ha pedig magas szintet kap, akkor COM1 az NO1-hez zár. Ha IN2 alacsony szintet kap, akkor COM2 az NC2-vel van összekötve, ha pedig magas szintet kap, akkor COM2 az NO2-hez zár.
(#) kurosaki hozzászólása Jún 4, 2013 /

Sziasztok
Két kérdésem remélem tudtok segiteni.
Adott egy RGB led egy Attiny45 amiben van PWM megoldható, hogy három lábon külön Frekin menjen a PWM? Az RGB led miatt.vagy Kimondottan csak is egy db PWM programozható bele?

Második (de lehet nem AVR-hez kapcsolódik sőt tuti) de meg kérdezem hátha nem köveztek meg.
5V-ből 12V stabilan fixen hogyan tudok előállitani? Van egy 78L05 feszültség szabályzó és egy BC 547 B tranzisztor-om.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) csabeszq válasza kurosaki hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Az Attiny45-ben a doksi szerint 2 timer van, azaz 2 frekvencián lehet vele PWM-elni.

Persze ha mást nem csinál az IC, akkor szoftverből simán megoldható a PWM. 100Hz-es jelet már nem fogsz villogni látni (a monitor is ennyi).

Ha 100Hz-et akarsz, 16-os kvantálás mellett, akkor beszorzod a 100Hz-et 16-tal, erre definiálsz timer interruptot (1600Hz, azaz 625 órajelenként lesz egy irq, 1MHz-en).

Egy számlálót körbejáratsz 0-16-ig eszerint változtatod a kimeneteket:
0 - végig LO a kimenet
1 - 1 interruptnál HI a kimenet, 15-nél LO
...
15 - 15 interruptnál HI a kimenet, 1-nél LO
16 - végig HI a kimenet

1 MHz-órajelnél a 625 ciklus alá ne menj, az interruptot meg úgy írd meg, hogy ne szórakozzon túl sokat és lefusson ennyi idő alatt.
(#) fifadani válasza fifadani hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Sziasztok ismét!
Úgy néz ki, hogy tudok majd égetni ATMEGA8-at.
Akkor megépítem a kapcsolást, a Bootloader-t belenyomom az atmega-ba.
A helyére becuppantom, usb kábel be dug, driverek fel telepítése, bootloader hex fájl ugye már benne van, avr studio-t megnyitom, és az AVR Programmer.hex-et égetem bele ugye?
(#) TavIR-AVR válasza fifadani hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Meg beállítod a biztosítékbiteket, meg megkeresed, hogy mi a PC oldalon a bootloader párja (szoftver) és azzal beégeted a programozószoftvert...
Meg éjfélkor fekete kakas feláldozása teleholdkor...

Égesd be egyből a programozóhex-t. Így elbukod az egyszerű SW fissitest, amire lehet hogy soha nem is lesz szükséged az életben...
De a biztosítékbiteket is be _kell_ állítanod, azaz a chipet finimhangolod (órajel, tápfeszfigyelés, stb).
Iratkozz fel a AVR trükkök (most induló) ingyenes tanfolyamra. Abban ezek felmerülnek...AVR Tippek-trükkök
(#) kurosaki válasza csabeszq hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szóval akkor lazán megoldható az hogy az RGB ledet meg hajtsa mármint a szín keverést elvégezze.köszönöm a segitséget.
(#) Mdavid hozzászólása Jún 7, 2013 /

Sziasztok! Építettem egy Arduino Severinot, és vettem hozzá egy olcsó Ebay-es soros-USB átalakítót. MEgpróbáltam összerakni a programozót, de semmi sem történt.
Rá akartam tölteni egy egyszerű LED-villogtató programot, de nem sikerült, nincs szinkronban a számítógép a panellal. (Hibaüzenet: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00)
Valakinek lenne ötlete, hogy milyen beállításokkal kellene kipróbálnom?
(#) kapu48 válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Ha Te építetted az Arduinót?
Először bekel töltened az AVR-be a botlóadert!
Ehhez ISP alapú programozót kel beszerezned.
A leg elterjedtebb az említet STK-500 USB-ISP programozó.

Az egész folyamatról bővebben itt olvashatsz:
Arduino / C-nyelvű programozás (AVR-Duino, EthDuino, Arduino, Diecimila)
(#) Mdavid válasza kapu48 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Értem, köszönöm! Van arra valami lehetőség, hogy ne kelljen megvennem egy ilyen kb 5000+ Ft-os programozót? Esetleg van itt valakinek ilyen programozó, aminek segítségével rátölthetném a bootloadert?
(#) Mdavid válasza kapu48 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Egy ilyen a megfelelő lábkiosztással ( a linkelt oldalon találtam a 6-10 lábas közötti különbséget) működne?

Ez rendkívül olcsó!?

Nem ismerem. De valószínű STK-500 kompatibilis!
(#) zombee válasza kapu48 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

NEM! Ez nem STK500 kompatíbilis, szívni fog vele, csak olvass vissza az elmúlt 2 hét csevegését itt és az AVR égetők topikban. Szerintem ruházz be egy normális programozóra(3500 körül már kapsz). Ha máris programozót akarsz építeni arduino-ból, akkor nagyon hamar rájössz hogy nem (csak) arduino-ból áll a világ, és kell majd egy állandó programozó is.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) Mdavid válasza zombee hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Nem tervezek komolyabb programozást, ez a kis arduino is csak a hobbimhoz kell, nem ez a fő "profil"

Google: arduino botloader ?

Neki az kell hogy ezt a bootloadert beégesse...

Ez eléggé összetett feladat!

Iratkozz be ide:
60 nap alatt Arduino #35 - Programozás/Bootloader
Bővebben: Link

Link javítva
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) kurosaki hozzászólása Jún 8, 2013 /

Sziasztok szeretnék építeni egy eszközt ami észleli, hogy sötét van illetve hogy nappal.Láttam a neten hogy Attiny45 el is meglehet csinálni csak forrás kódot nem találtam se leírást amin eltudnák indulni.Minden meg van csak maga a program része nincs valaki meg tudna dobni egy kis segítséggel amin eltudok indulni?.Köszönöm előre is.
(#) ThompsoN hozzászólása Jún 8, 2013 /

Sziasztok.

Egy AVR ATMega48 segítségével vezérlek néhány PC ventilátort. A kérdésem a frekvenciára vonatkozik, mivel 64-es előosztással morogtak, 8-as előosztással pedig ciripeltek a ventilátorok. Ezért az előosztást kikapcsoltam, így a CPU órajelén (8MHz) jár a timer modul is. Ezzel a ciripelés megszűnt, viszont nem tudja mindegyik ventilátor követni ezt a frekvenciát, és nem lassul le kellő mértékben.

Szerintetek milyen frekvenciára lenne érdemes állítani a timer modult? És hány bitesre?
(#) zombee válasza ThompsoN hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

A nagyobb freki mindig jobb. Használj aluláteresztó LC szűrőt a PWM kimeneten és nem fog ciripelni.
Ha oszcilloszkóppal meg tudnád nézni akkor látható lenne hogy mi a baj a jellel.

Bocs hogy megint beleugatok, de egyrészt a cím érvénytelen, másrészt ő megépítette a saját arduino-ját de a tanfolyam arra épít hogy megvásárolják...
(#) TavIR-AVR válasza zombee hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Nem. Nálam _is_ beszerezhető - de bármely másik Arduino-val is végigvihető a tanfolyam. Sőt, volt aki csak szimulátorral vitte végig...
Tanfolyam (free!): Bővebben: Link

Csak FTDI chippel programozol: Bővebben: Link

Másik Arduino-t használsz:Bővebben: Link
(#) TavIR-AVR válasza Mdavid hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Ha Budapesten vagy, akkor hozd el a chipet és belerakom a bootloadert (max 1 perc )...
(#) ThompsoN válasza zombee hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Oszcilloszkóppal sajnos nem tudom megnézni.

A szűrőről tudnál mondani pár dolgot? Most hallottam róla először, de némi keresés után sem találtam sok olyat, amitől okosabb lettem.
Következő: »»   538 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem