Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   96 / 164
(#) vicsys válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Tranzisztor, FET, PIC kimenete vagy valami.
(#) kaqkk válasza vicsys hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

A te döntésed , vagy két motoronként egy uln és egy fet , vagy minden motorra egy fet és egyetlen uln ...

Tekintettel arra, hogy (szerény becslésem szerint elég lesz a PIC kimenete a meghajtáshoz) és tranya is 14Ft valamint az ULN is csak 50Ft/db. , ez nem tétel.

Egyébként mit fog csinálni az a sok piciléptetőmoci??
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Jún 10, 2013 /

Kaqkk barátomnak tökéletesen igaza van. Összeraktam egy tesztpadon, és a common lábat ha lekötöm testre, akkor is világít a led, ha felkötöm tápra akkor is. Tehát igazából a GND lábbal lehet operálni. Ha a bemenet nincs bekötve, vagy GND-n van, akkor a common GND-re kapcsolásával aktívvá válik a kimenet. Én tudtam rosszul, Kaqkknak igaza van!!
(#) Frankye válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Ici-pici, óccó lépegetőt...
Bocs, ezt nem bírtam kihagyni!
(#) kaqkk válasza Frankye hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Akkor két lábat hajt egy motor? Azt írta hogy 50 moci lesz , talán egy százlábú ???
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Piszkáljátok a fantáziámat, de nem jut eszembe a latchos ULN neve, pedig már használtam. Abban van EN bemenet. Kiváncsi vagyok ki találja meg.....

Nos, a mocik: Bővebben: Link
és csak 44db fog benne üzemelni. Egy óra lesz, mi más...?

Nemá ! minek ehhez uln??

Lehet, hogy a PIC is elviszi... Még nincs a kezemben.

és milyen pic lesz a "főnök"??

16F886-ra gondoltam, abból van itthon. De lehet, hogy igazad van és 74595-öket kötözök össze... Az még terhelhető is. Akkor meg kellenek a diódák. Basszuskulacs! Már megint alkatrész temető lesz.

Ezért mondtam hogy egy pic-egy uln és 44 tranyó akkor "csak" 52 láb kell a vezérléshez , ha 74595 öket használsz akkor minden léptetés után "törölni kell " az adatokat mert rajta marad a kimeneten a jel tehát melegedni fognak a mocik Én mindenképpen a multiplex üzem felé kacsintgatnék mondjuk egyszerre 2 mocit léptetnék (ez 2db uln és 8 portláb) aztán a következő 2 moci -és így tovább . Ez jól végig gondolva 8+22láb az már egy picből kihozható !

Így valahogy. Már csak az engedélyezés vezetékeket kell redukálni valahogy...

Ezek 4 kivezetéses mocik?

Igen. De írtam is. Bővebben: Link

Később kapcsolódtam be ezt nem olvastam, de simpi ötlete 2 ic vel 40 motor engedélyezése (ha egy uln 2-t hajt ) egészen szimpi viszont ott is kell 20db tranyó a 4017 kimenetének invertálásához
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Shift regiszter. Akkor lehet egyszerre többet is aktiválni..
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Az egyszerű számlálóval kivitelezett léptetésnél sokkal egyszerűbb lehet a pic programja , viszont a tokok száma nem csökken "drasztikusan" ha shift regisztert használ , de többet egyszerre nem nagyon hiszem hogy tud mozgatni , mert valószínű hogy minden mocinak más lesz a lépésszáma (utasításonként)
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Azért akár honnan nézzük , alkatrésztemető lesz ....
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Azért 50 motort vezérelni aligha lehet egy kisebb halom alkatrész nélkül.
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Csak azért írtam a regisztert, mert akkor nem gond pld. az invertálás. A több egyidejű léptetése csak gátisz. Mindenesetre ha csak egyet lehet egyszerre léptetni, akkor felső oldali "engedélyező kapcsolót" használnák. Így csak egy ULN kell. Igaz, akkor diófák kellenek a motorokhoz. Viszont mennyivel kevesebb madzag? A négy léptető jelet, minden moci megkapná párhuzamosan, és mindegyik felülről a tápot amelyik aktív. Ráadásul felső meghajtó is van. 44 mocihoz külön 176 madzag, és egy plusztáp, Felső oldalról 4 madzag, plusz 44 engedélyező. (177/48).. IC-ről nem is beszélve. Első 44 IC+44 tranyó, második 7 IC.
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Hoppá! Ha 4 kivezetésesek a mocik nem is jó hozzájuk az uln ! Teljesem más irányba kell elindulni azokat hidas meghajtással lehet bizergálni , tehát minden amit eddig "agyaltunk" hiábavalóság . Vagy L293 teljes hidas meghajtó kell minden motorra( 510ft/db) vagy mondjuk egy meghajtó és minden motorhoz egy kétáramkörös relé ?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Akkor már majdnem jobban jársz egy intelligensebb meghajtoval. Én most vettem egy marék A4988-t nyákkal furulyával ( ami egyben hütö is 4 réteges) és igy 2-3 drot megy minden motorhoz és a procit sem kell überstrapálni.
(#) vicsys válasza Massawa hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Tetszik a modul, csak 50db-nál már elég drága lesz...
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) kokozo válasza vicsys hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Szia!
Azt lenne jó tudni hogy ezek a mocik mennyit "zabálnak" és utána egyszerűbb lenne tippelgetni. De H híd 4 smd tranyóból? kb 20Ft/1 híd.
(#) Massawa válasza vicsys hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Lehet, hogy akkora mennyiséget már fél áron is megkapsz.
Nekem igy olcsobbra jött ki, mint egy L297/298 páros, és még hütö sem kell, meg NYÀK sem.....
(#) k_h válasza kadarist hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Lenne egy kérdésem az oldalon levő léptető motor leírással kapcsolatban amit belinkeltél. Azt írja, hogy egyszerre egy vagy két tekercs van vezérelve, a működésmódtól függően. Mi van akkor, ha az ellentétes oldali tekercseket is vezéreljük csak ellentétes polaritással. Szabályos vezérlés mód lenne ez? Feltételezem nagyobb teljesítmény vehető lenne így ki belőle, de gondolom jobban is melegedne és persze bonyolultabb elektronikát igényelne. De érdemes lehet-e így megoldani esetleg jobb hatásfok elérése céljából?
(#) kadarist válasza k_h hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

A szokványos meghajtásokon kívül nem ismerek más módszert. De tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes több áramot bevinni a motorba, mert így is nagy a hőterhelésük. Azt is tudni kell, hogy álló helyzetben a tengely rögzítése (fék) miatt egy állandó tartóáramot folyatnak át az aktuális tekercsen, ami szintén melegít.
Következő: »»   96 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem