Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé

Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 30
(#) proli007 válasza Gylajos hozzászólására (») Szept 19, 2012 1 /

Hello!
Az időt, a C1 és R2 szorzata, és a Fet küszöbfeszültsége határozza meg. (A tápfesz is, mert arról sül ki a kondi, a Fet küszöbfeszültségéig.) Kiszámítani úgy lehet hogy T=R2*C1*k. A "k" egy konstans szám, amivel a valós T idő eltér a számított R*C időtől. Ha nem érdekes, akkor 1-nek veszed. Így pld. 510kohm és egy 10µF-os kondi, kb. megfelelő. (Ha az ellenállás értékét Mohm-ban, a kondi értékét µF-ban írod be, akkor az időt másodpercben kapod.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) Gylajos válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

akkor ha jól számolom mivel már megvan az 1Mohm-os ellenállásom akkor vehetnék egy 5 v. 6µF-os ondit is?
(#) ballazs58 hozzászólása Nov 14, 2012 /

Összeraktam "pluto" szept. 10.2012. jelzésű bejegyzése szerinti optócsatolós+triac-os kapcsolást. Az IPTV Box vezérlőjelét használva tudom vele az LCD TV-t és egy kis hangerősítőt kapcsolni. (más helyen kell a TV hangját megszólaltatni)
Prímán megy a kapcsolás, köszönet "pluto" fórumtársnak.
Van viszont egy gond: teljesen lehalkított TV hang esetén is a TV hangszórójából magas frekvenciájú sirsegő -mint amikor a frekiváltós motorok pörögnek föl- hang hallatszik ha ezzen a segédkapcsoláson keresztül kapja a TV a 230-t. A hang erősítő a Box-ból kapja a hang jelet, u.abba a 230-ba csatlakozi, de itt nincs a kísérő, zavaró hang jelenség.
Valami szűrési gond lehet?
(#) Sztanki hozzászólása Jan 8, 2013 /

Sziasztok!

Ebben a hozzászólásban megadott rajzon a 39 Ohm-os ellenállás mekkora teljesítményű?
(#) Bakman válasza Sztanki hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Hol van ebben 39 Ohmos ellenállás?
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Úgy-e megvan már (MOC adatlap+'proli007'
(#) granpa válasza Sztanki hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

P=2402V/39R+Xr(10nF)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) furkesz00 hozzászólása Jan 18, 2013 /

Sziasztok!

Mit gondoltok, szilárdtest relével megvalósítható egy 3fázisú motor irányváltója?
A motor kb. 90W-os... 0,36 A áramfelvétellel.

Ahogy nézegettem, a készre, tokba gyártott (tehát egy kis doboz ki és bemenetekkel) 3 fázisú szilárdtestreléből 1 db kb 14000 Ft...de az irányváltáshoz, ha jól gondolom ugye 2db kellene. az 24000 Ft lenne.
Ezért arra gondoltam, mivel a készen, tokba gyártott 1fázisú szilárdtestrelé kb. 2500 Ft és a 3fázisú irányváltásnál úgyis csak 2 fázist kell megcserélni, ezért ebből 4 db elég lenne. Az 10000 Ft lenne.

Esetleg nem létezik olyan szilárdtestrelé, ami 2 állású? Tehát olyan, ami az egy bemenetre kötött fázist vagy az egyik kimenetre, vagy a másikra kapcsolja? Eddig nem találtam ilyet....ami elég szomorú )
Ha én készíteném el a kapcsolást, és nem készre tokozottat vennék, vajon olcsóbban jönne ki?
Esetleg tudtok olyan szilárdtestrelé kapcsolást, amit így kétállásúban meg lehet építeni?

Előre kösz a választ!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) tanyi hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok!

A témához kapcsolható kérdésem: Felcserélhető-e büntetlenül a triac MT1-MT2 kivezetések a terhelés szempontjából? Az SSR alapkapcsolások szerint MT2 van a fázisra kötve és a terhelést a "N" ágban kapcsolja. Ha az MT2 lenne "N"-ra kötve, nem kellene szigetelni a hűtőbordától, mert az PE potenciál. De vajon mit eredményezne ez a nullátmenetes működés szempontjából? Ha a téma már valahol ki van vesézve, bocs.
(#) kadarist válasza tanyi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szia!
Ugye nem azt akarod, hogy közösíted a nullát a védővezetővel a triak hűtőzászlóján keresztül.
(#) Sebi válasza furkesz00 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Sok évvel ezelőtt megpróbálkoztam ezzel (4kW-os felvonó motor) és a tapasztalatokat írom.
Ahhoz, hogy irányt váltsunk, két fázis közé - egymással sorbakötve - 2db szilárdtest relé kell, kétszer. A közös pontjukra csatlakozik a motor 2 kivezetése, a harmadikat nem feltétlenül kell kapcsolni. (A lifteknél több helyen amúgy is meg van szakítva.)
Tulajdonképpen működik az elrendezés, de - véletlenszerűen - nem éli túl a bekapcsolást, kiveri a biztosítókat, és semmi más nem megy tönkre (40A-es antiparalel tirisztorpáros CRYDOM-okat használtam). A jelenség oka a gyors feszültségemelkedés, ha a szinusz maximuma közelében sikerül feszültség alá helyezni az áramkört (du/dt adatlapokban megtalálható) Semmiféle RC-tag nem segített a jelenség kiküszöbölésében. Miután megoldottam, hogy nullaátmenetnél kapcsoltam be a hálózatot, a bizti mindig ép maradt, de néha menet közben is kiverte... Itt adtam fel a dolgot: maradt két db SSR - két fázis kapcsolására, az irányváltáshoz a kontaktor és biztosítottam azt, hogy bekapcsolásnál utólsónak, kikapcsoláskor elsőként az SSR-ek kapcsoljanak. Soha többet nem kellett kontaktort cserélni.
90W-os motornál egy pici relé is elegendő, ha így oldod meg, arra nincs szükség, hogy msec idő alatt válts irányt, ezt a motor sem nagyon tűri.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) tanyi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szia!
Nem célom ilyen érintésvédelmi illetlenséget elkövetni, csak a szigetelő alátétet megspórolni, mert ez nem egy villásdugós szerkezet. A működés lelkivilága érdekelne.
(#) Sebi válasza tanyi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Egy nagy erősáramú szekrényben megteheted, hogy a 200A-es nulla sínre csavarozod - így megspórolva a szig.alátétet. (egyébként léteznek szigetelt hűtőzászlós típusok is). Más - fémházas - készüléknél alapban kell a PE, ha így a "házhoz" csavarozod, előáll amit kadarist említett és nem megengedhető.
Az alapkérdésre a válasz: igen, felcserélhető az MT1 és az MT2 a terhelés szempontjából, a gyújtásnak kell a helyén maradnia.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) tanyi válasza Sebi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Köszönöm észrevételeidet, utóbbi főleg megnyugtató. Ami a konstrukciót illeti, csak reménykedek, hogy nem ütközik az előírásokba akkor sem, ha ez nem egy "nagy" szekrény, de zárható, így nem hiszem, hogy minden fémalkatrészt (hűtőbordát) védőfölddel kellene ellátni, de legalább ne legyen rajtuk fázis. Maga a szekrény (doboz) ha fém akkor védő- földelt, vagy lehet műanyag és akkor kettős szigetelésnek tekinthető?
(#) _vl_ válasza tanyi hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Magát a szekrényt a hatályos érintésvédelmi szabályok szerint kell kialakítani, reálisan vagy védőföldeléses, vagy kettős szigetelésű kivitelben. Ha fém a szekrény burkolata, akkor a védőföldeléses kialakításnak van értelme; ha akkora kiterjedésű a fém szekrény, hogy mindenképpen kötelező EPH-ba kötni, akkor a kettős szigetelésű kivitel eleve nem opció.
(#) tanyi hozzászólása Jan 22, 2013 /

Ez az. Pont a hatályoson van a hangsúly. Segítenél pontosítani, hogy mit keressek és hol találom?
(#) Csongi_ hozzászólása Márc 23, 2013 /

Sziasztok!!
Szeretnek epiteni egy szilardtest relet, az ithon tlalhato alkatreszekbol.
Van hozza egy ilyen triakom es egy ilyen optotriakom.
Ezt a ket alkatreszt "passzol" egymashoz?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) Sebi válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Igen. Nézd az opto adatlap 4. oldalát.
(#) Csongi_ válasza Sebi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Megneztem.
A 220-at nem birna el ugye?
(#) Sebi válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Miért nem? A belinkelt típus 800V 16A-es! Az optó is erre a célra való, én is használom gyakran.
(#) Lac364 hozzászólása Ápr 10, 2013 /

Üdv m.Egy kérdéssel álnék elétek.Egy 230V -os 100W-os ventilátor fordulat számát szeretném szabályozni .Igaz 12V-os volt az eredeti terben amihez a pwm hőmérséklet függő szabályzó áramkört készitettem de mivel sikerült egy 230V ventire szert tennem igy ezt használnám.Kérdésem hogy a szilárdtest reléket milyen frekvencián ajánlatos müködtetni illetve mekora az a frekvencia amit elviselnek.Választ előre is köszönöm.
(#) patexati hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok! Egy olyan triakos szilárdtest relét szeretnék építeni miben lehetne szabályozni a teljesítményt fázishasításos módon egy potméter segítségéve kb 500W teljesítmény kellene minimuml. Tud valaki egy megbízható kapcsolást? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) staycool hozzászólása Máj 26, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy egyfázisú 4 kW-os fűtőbetét. Triakkal szeretném megoldani a ki-be kapcsolását, amit egy termosztát vezérel. Sajnos nem vagyok nagyon jártas az áramkörépítésben, inkább csak az erősáramban. Mágneskapcsolós megoldást simán építek, de 20A-t elég költséges lenne ezzel megoldani. Tud nekem valaki bedobni egy kapcsolást ehhez? Illetve 3 fázisú fűtőbetéthez is jó lenne 3 db triakkal ilyesmi....

Előre is köszönök minden segítséget!

(lehet hogy van hasonló téma, kerestem is, de nem találtam meg...)
(#) kaqkk válasza staycool hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

(#) staycool hozzászólása Máj 26, 2013 /

Köszönöm, de szeretném magam megépíteni
(#) Csongi_ hozzászólása Jún 13, 2013 /

Udv!

Az normalis dolog egy szilardtest reletol, ha kikapcsolt allapotba atenged 24-27V-ot??
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Szia!
Úgy mérd meg a kimeneti feszültséget, hogy kötsz rá fogyasztót, például izzólámpát.
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Ugy hogy be van kapcsolva a rele, ra van kotve a monitorom(regi nagyfajta) es egy kb 40VA-es trafo 222V van es kikapcsolt allapotba 24 es 36V kozott valtozik a feszultseg amit merek.
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Hol méred ezt a feszültséget? A rákötött trafó primer csatlakozásán?
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Abba a konektorba mertem, ami jon a rele utan, es ahol csatlakoztattam az eszkozoket.
Következő: »»   13 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem