Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2022 / 3960
(#) mps válasza djadji hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Hali! Led. például:Bővebben: Link
Panelt én még ilyet nem láttam, persze ez nem jelenti, hogy nincs.
(#) antax hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Elektronika uzletek:csak tipp- radiotech.hu gigate. elektrart.hu
(#) kadarist válasza antax hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Ezzel csak az a gond, hogy nincsenek ilyen üzletek.
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Üdv!Mitől lehet , az , hogy a szkópom ilyen jelet mér , egy 555-ös icnek(astabil módban) a kimenetén , amikor elvileg az négyszög impulzusokat állít elő?Sajnos kezdő vagyok nem rég vettem a szkópot , esetleg lehet , hogy nem jól állítottam be rajta valamit , vagy lehetséges , hogy a táp amiről kapja a feszültséget nem stabil feszültséget ad?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) marty válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Köszönöm szépen kipróbálom!
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
A mérőfej földelését az 555 földön levő lábára tedd, és az eltérítési időt ne az 50 Hz re állítsd, hanem a vizsgálandó jel frekvenciájára. a triggert is arra a csatornára állítsd ahol a vizsgálandó jel van
(#) djadji válasza mps hozzászólására (») Jún 15, 2013 1 /
 
Köszönöm... tehát legalább létezik ilyen LED. Ezt is jó tudni, kár, hogy csak 2000-t lehet venni egyben.. :-8 az azért kicsit sok lenne..
(#) antax hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Lokatoros dolgai Valakinek? Antenna..kor..panel..iranyitott..kepek vagy meres egyebek.Koszonettel
(#) sastas01 válasza djadji hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
A lomex-ben megbontják a csomagot(kivéve ha oda van írva, hogy nem), csak felszámol talán +50 Ft-ot az egységcsomag megbontásáért.
(#) resystance válasza djadji hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Aukciós oldalon találtam 100 félét, olcsón, darabra. Mi a gond?
(#) Moderátor hozzászólása antax hozzászólására (») Jún 15, 2013
 
Légy szíves, normálisan megfogalmazni a mondandódat, és ezt követően olvasható formában leírni azt. Egyikünk sem kódfejtő, odavetett félszavakból, félmondatokból egyikünk sem ért!
(#) kérdező hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Sziasztok!
Kíváncsiságból megnéztem a hálózati feszültséget. Egy dologra kíváncsi vagyok: miért van egy kis törés a színuszjel tetején? (Nem trafón keresztül néztem.) A szkóp biztosan jó, mert a hangkártyás, és a rádiós (reggeli 1 kHz a kossuthon) színuszjel teteje szép.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Mert pl. az egyenirányítók "leharapják". Nem kell különösebben foglalkozni a hálózati színusz torzításával. Attól még jó, csak ilyen jelek mérésénél vezeti meg az embert az egyszerű multiméter.
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Nincs gond a hálózattal, csak kíváncsi vagyok mitől van? Lehet, hogy a hosszú drót miatt torzul? (A közelben van egy szélerőmű, inverterrel táplál a 20kV-os hálózatra, arra van kötve az a trafó amiről mi is kapjuk a delejt.)
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Pl. lehet az inverter is, mert az max kváziszínuszt állít elő, a rendes színusz előállítása inverterrel nagyon drága lenne, és a hatásfok is gyenge. A jelalaknak egyébként sincs túl nagy jelentősége, sokkal fontosabb a hatásfok, és az ár.
(#) kérdező válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Majd most figyelem, és ha nem lesz szél, akkor is ránézek. A kert végéből látom a kereket.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Felesleges ezzel fárasztanod magad, inkább építs egy jó kis generátort, és annak a kimenőjelét vizsgálgasd. Lehet színuszosat, pl. Wien hidast, vagy fázistolóst, vagy digitálisat, 555 -ből, vagy logikai áramkörökből. Hasznosabb dolog.
(#) (Felhasználó 55649) hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Üdv!
Szeretném kérdezni, hogy ha a kertünkben csak 12V autóakkumulátor van, milyen lehetőségeim vannak a házikót LED izzókkal felszerelni?
Gondolom a kereskedelemben kapható 220v izzókra nem tudom rákötni igaz?
Köszi!
rigo
(#) Gabó válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Jún 15, 2013 /
 
Pl autóizzó...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) k_h válasza kérdező hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Egyszer én is rámértem a hálózatra, hát nem kicsit volt torz. Ráadásúl az utca végén is lakok, örülök ha 220V-os szintet eléri. Például a porszívót óvatosan kell indítanom mert különben megszakad az internet..
(#) djadji válasza resystance hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Szia!
Az elektromos öbölre gondolsz? Egy ideje keresek ott is, de nem találtam.
Tudsz nekem egy linket adni? Vagy nem stimmel, vagy én vagyok béna...
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
(#) matheattila válasza kérdező hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
A hálózati szinusz soha nem lesz "szép" szinusz, mert minden fogyasztó, minden terhelés szennyezi és torzítja. Ezt okozhatja egy gyenge hatásfokú nagy teljesítményű fogyasztó (pl egy rossz (gagyi) számítógép táp is), de álltalában jóval nagyobb teljesítményű fogyasztok okozzák, mert nincsenek jól megtervezve és a rossz hatásfok miatt a rosszul visszatermelt reaktív energia így szennyezi a hálózatot.
Tudtommal ezzel lehet csökkenteni a visszatermelt szennyezést:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_interference
Ha tévednék akkor javítsatok ki, de én valami ilyensmire emlékszek.
(#) uv142 hozzászólása Jún 16, 2013 /
 
Sziasztok!
2V és 12V közt kéne egyenirányítanom. 4 db diódát kössek Graetz kapcsolásba, vagy vegyek egy Graetz diódát?
(#) pjg válasza uv142 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Hány Amper a terhelés?
(#) pucuka válasza matheattila hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Van némi fogalomzavar.
A hatásfok a felhasznált, és a bevezetett teljesítmény hányadosa. Nem sok köze, a jelalakhoz. A reaktív energiáknak (cosfi) szintén nincs köze a a jelalakhoz.
Van köze viszont a terhelés jellegének, pl. triakos, tirisztoros, egyenirányítós áramköröknek, amelyek impulzus szerűen terhelik a hálózatot, és a hálózat valamekkora belső ellenállásán hozzák létre, a színusz torzulását. Persze ezáltal RFI (és nem EMI) keletkezik, de ez nem okozója, hanem következménye a hálózatot terhelő eszköz nemlineáris hatásának.
(#) pucuka válasza uv142 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
A Greatz az diódahíd, 4 db dióda hídba kötve, egy tokban. Helyettesítheted négy db különálló diódával is, csak arra ügyelj, hogy egyforma típusúak, és megfelelő áramúak legyenek. A feszültség nem különösebben érdekes, ekkora feszültséget bármelyik diódatípus elvisel.
A 2 V egyenirányításával lehetnek gondjaid, mert nagyobb áramok egyenirányítása esetén kb. ekkora feszültségesés keletkezik a diódákon.
Az ilyen kis feszültségek előállítására nagyobb egyenirányított feszültségből szabályzó áramköröket lehet használni. (stab kocka, DC/DC konverter)
(#) resystance válasza uv142 hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Schottky dióda?
(#) k_h válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
A torz szinuszjel vagy a hálózati zavarok mennyire befolyásolhatják a villanyóra mérési pontosságát? Mert régebben volt olyan eset, hogy egy héten keresztül villództak a lámpák a lakásban hálózati hiba miatt, és ebben a hónapban elég magas villany fogyasztásom volt. (digitális villanyóra van felszerelve).
(#) pucuka válasza k_h hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
A mechanikus órát biztosan nem, az elektronikusat (azt nem ismerem) valószínűleg nem zavarják a hálózati zavarok. A mérők effektív értékeket mérnek, ehhez pedig kevés köze van a torzításnak, ami amúgy is csak néhány százalék.
A villódzás valószínűleg feszültség változások, de ez sem befolyásolja a valódi érték mérését.
Ha rezisztív (izzó, rezsó stb) a fogyasztó, akkor kisebb feszültségnél kisebb áram is folyik, a felvett teljesítmény is kevesebb. A reaktív fogyasztónál (motorok) sem más a helyzet, bár a keletkező tranziensek lehet hogy némileg befolyásolják a végeredményt, de gondolom ez csak néhány százalékot tesz ki.
(#) k_h válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2013 /
 
Sajnos nálam ez a néhány százalék, ez majdnem 50 százalékos többletfogyasztás volt az óra szerint. Évek óta irkálom az óra állást havi szinten de az a hónap kiemelkedik a többi közül.

Szerintem ha az órák tényleg effektív értéket mérnek akkor az már régen rossz. Mert például a fázishasításos teljesítményszabályzásnál eléggé nagy csalást mérhetnek. Például ha csak a szinusz végén nyit a triac akkor nagy áramok is folyhatnak kis feszültség mellet, az óra meg a 230-at és a nagy áramokat méri, mivel azt nem "tudja", hogy a szinuszhullám vége van csak terhelve.
Következő: »»   2022 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem