Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Lapozás: OK   11 / 16
(#) Medve válasza Sebi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Jójó, csak egy agymenés volt, nem gondoltam amúgy teljes képernyőnyi eltérítésre, amúgy is a lemezek alakjának, görbületének a kikísérletezése sok időbe vagy előtanulmányokba kerülnie.
(#) Pujc hozzászólása Máj 8, 2013 /
 
Hát itt vagyok ismét.
Akkor itt megosztom hogy mások is okuljanak,

http://www.facebook.com/photo.php?v=630471573647343&set=vb.1000...eatera

(sajnos nem tudtam feltölteni ide a videót, ha így nem szabad megosztani ELŐRE IS BOCSÁNATOT KÉREK!)

TV "scope"-ra rákötöttem a PC hang kimenetelét a gitár erősítőn keresztül és kapott szinusz , négyszög, fűrészfog, és háromszög jelet . Lényegében a jel alakot csak alul felül levágta,ha mindenen a jel erősséget maximumra állítottam. Szóval Medve tanácsa nyomán meg is építettem az én esetemben TDA2006 erősítőt.( képen bekötési és nyák kivitelezésem) Lényegében úgy működött ahogy elvártam,szinte.Ugyanis telefon hang kimenetelét ezen a kis erősítőn keresztül kötöttem a TV "csope"-ra. Ennek a jelét csodálatosan fel is erősítette majdnem 3/4 képernyőt kitöltve. Viszont,ha ezen a kis (TDA2006)-jel erősítőn keresztül , de PC-ről adtam a jelet sajnos az összes jel alakot szinuszosította, nem volt többé már négyszög se fűrészfog se háromszög, de viszont itt is kitöltötte majdnem a fél képernyőt a TV "scope"-on. Le merem fogadni a kondenzátorok "simítják" szinuszossá a bemenő jeleket, de javítsatok ki ha tévedek.
Igen és utolsó két képen egy JVC Kamerának a mini képcsöve, lehet ebből lehetne egy "zseb szkóp"-ot csinálni. De lehet ez már túl kicsi 3X 2,5 cm-es képcsővel.
(#) Medve válasza Pujc hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Meglehet igazad van, az erősítő a rajzon hangszóróra van tervezve, kondenzátorral a kimenetén, jogosan, mert a hangszóró nem kaphat egyenfeszültséget. A mi esetünkben viszont az eltérítőtekercs kaphat egyenfeszt, jobb is, ha legalább alulról nincs frekvenciahatár, ezért javaslom, próbáld ki direktben, a 2200µF nélkül. Cserébe viszont melegedni fog az IC, erre készülj fel. Nem ártana mérni megint, hogy a tekercs mekkora terhelést jelent az IC-nek az adott tápfeszültség mellett, nehogy túldisszipáljon. Bár van benne védelem, ahogy olvasom. Ja és esetleg belefuthatsz némi offszethibába, hiába lesz nulla feszültség a bemenetén, a kimenete kiülhet valamilyen feszültségre. Ezt esetleg kompenzálni kellhet majd valahogyan.
Még valami, szerintem jobb, ha kettős tápról hajtod meg a végfokot. Próbának jó így is, de tervezd úgy, hogy a fejlesztés könnyű legyen.
(#) Saggitarius válasza Medve hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Rosszabbik esetben elszall az erosito, mivel a direktbe kotott tekercs DC szempontbol csak egy szimpla ellenallas par ohm esetleg par tized ohm nagysagrendben, ergo kicsatolo kondi nelkul nem szerencses (amugy a hangszoro is egy induktiv elem)
(#) Saggitarius válasza Medve hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Valtoztatni ezen a megoldason csak kompromisszumok aran lehet a kapcsolas jellege miatt. Ha a kicsatolo kondit, a visszacsatolasban a kondit valamint a bemeneti csatolo kondit megnoveled, ezzel javulni fog az also hatarertek, de ezzel szemben romlani fog a felso (kondiknak is van onindukcioja), bar alapjaban veve itt nincs nagy felso hatarertek (induktiv elterites ami raadasul relativ alacsony frekvenciara optimalizalt.) Ha belegondolsz abba, hogy a maximalis frekvencia itt 15625Hz (sorelterites) akkor belathatod, hogy a kepelterites, vagyis fuggoleges elterites milyen gyengusz (elmeletben 15625Hz / 625 sor >> 25Hz ami egy felkep).
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
(#) Gabi válasza Pujc hozzászólására (») Máj 10, 2013 / 2
 
Szia,
segítségképpen feltöltöttem egy cikket, ennek a 3. oldalán megtalálhatod a függőleges eltérítő erősítőt, kondenzátorok nélkül, offszet beállítási lehetőséggel.

Rt1989.tif
    
(#) Pujc válasza Gabi hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Sajnos csak egy oldalt látok amin a sematikus rajz van.
(#) Sebi válasza Pujc hozzászólására (») Máj 11, 2013 / 2
 
Köszönjük Gabinak! Ezt én elkezdtem annak idején, mikor megjelent, de már nem emlékeztem hogy mikor volt... hát régen. Nos itt a cikk.
A 2006-nak pedig adjál kettős tápot, úgy mehet kondi nélkül!
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) lazsi válasza Pujc hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Pujc:
Nekem is van valami hasonló JVC kamerából kiszedett cucc. Nincs véletlenül hozzá rajzod? Olyasmire gondolok, hogy milyen jeleket, tápfeszt vár...
(#) Gabi válasza Pujc hozzászólására (») Máj 12, 2013 / 2
 
Nem tudom, nekem megnyitja... Itt van csak külön a rajz. A TDA más, de ezt szerintem applikálhatod a tiédhez.
(#) Pujc válasza lazsi hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Ami infó van róla (bekötésim nincsen nagyon sajnálom)
Ez külön a kamerán a mini monitor részre van írva mert külön szerelhető fel rá .

JVC Model No. VF-P9E Made in Japan
DC 8,5V 1W
PU52124C

Hiába kerestem rengeteget semmit sem találtam róla leírást de még képet sem a neten.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
(#) Pujc válasza Sebi hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Meg neked is köszönöm hogy eljuttatod az infót, tényleg nem tudom miért nem jelenítette meg de így már jó !
(#) Sebi válasza Pujc hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Mert a .tiff az furfangos, nem minden nyitja meg, ha több oldalas. Nekem egyszerűbb volt az újságból kiszedni,mikor már tudtam mikor volt...
(#) barany165 hozzászólása Máj 26, 2013 / 1
 
Sziasztok! Olvasgatva a témát eszembe jutott, hogy az 1987-ben épített 4 csatornás tv szkópom még meg van. lehoztam a padlásról, bekapcsoltam, a tápja nagyon zúg, látszik a képen is, hogy valami ször van, igaz a trafót is én tekertem akkor, vadtekercseléses módon. A dizelmotorok befecskendezésének jeleit vizygáltam annó, kiszerelés nélkül, a fűrésze indított üzemmódban is működött:
Üdv!
(#) barany165 válasza barany165 hozzászólására (») Máj 26, 2013 / 1
 
További képek:
(#) barany165 válasza barany165 hozzászólására (») Máj 26, 2013 / 1
 
még, mert a méretkorlát miatt nemtudok egyszerre többet:
(#) Medve válasza barany165 hozzászólására (») Máj 27, 2013 / 1
 
Impulzív szerkezet, gratuláció! Engem (minket?) az indított fűrészgenerátor kapcsolása érdekelne.
(#) Pujc hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Vagyok ismét. Közben lassan haladok mert vannak más munkáim is sajnos.
(teszek fel pár képet) TDA-s alkatrészeket be kellem még szerezni mert nem volt. Ami most van azzal meg kísérleteztem jól működik. (találtam TBA800-ast talán azt is összerakom addig)
Építettem egy jelgenerátort azzal is néztem jól kihúzza annak a jelét tényleg faltól falig.
Meg látom itt a 4 csatornás Tv-szkópot , szép! Gratula barany165! Na jól le vagyok maradva.
(#) barany165 válasza Medve hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Szia! A 3187-es fotón a képcső jobboldalán látható,a kapcsolásra ennyi idő távlatából nem emlékszem, visszarajzolni nem tudom mert elajándékoztam, ahogy kifúvattam a portól.
Kinagyítva látszik az Ic tipusa. Képcsövet cseréltem mert eredetileg bontott Elektronika VL100-as kis tv-é volt, de a tudomány áldozata lett, mivel a műhelyben látszott, de a napon nem, így
uj csövet vásároltam, de az eredmény ugyan az lett. Pedig a VT minivizorban ugyan ez a képcső
egész jó képet adott. A potik is bontottak voltak, de kicseréltem uj müanyagra, bár ne tettem volna- brummi bejött. Ellentétben a másik fórumon futó Pc-scóppal ez jármüvillamosságra jobban használható- lambdajel-stb. Persze itt nincs szép kezelőfelület, de a meghibásodás sem kerül egy laptopba. Az indított módra később lett átalakítva a Rt alapján.Köszönöm a gratulációkat, de elég csúnya, kézzel rajzoltam körömlakkal a nyákot, a hűtőbordát is kézzel alulemezből, igaz akkor még fiatalabb voltam.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) Pujc hozzászólása Jún 14, 2013 /
 
Sikerült szereznem egy kis TV-t így beépítettem egy öreg nagy gurulós PC házba, majdnem hogy még jól is néz ki. TBA800-as végfokot megépítettem jó zajos meg pattog , és a jelet sokkal rondábban betorzítja. Azt lehet hanyagolom. Viszont kettős tápot megépítettem,de mivel még nem jutottam hozzá azóta se a TDA-k hoz, így arra gondoltam,hogy addig tranzisztorral (ellen ütemű erősítő) is meg lehetne próbálni a jel erősítést. Vagy esetleg ez rossz gondolat?!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) Gabi válasza Pujc hozzászólására (») Jún 14, 2013 / 1
 
Szia,
Te aztán elég komolyan veszed ezt a fajta szkópépítési lehetőséget
(Szerény véleményem szerint ekkora idő és anyag ráfordítással már lehet, hogy belefoghattál volna egy "normál" szkóp építésébe is)
Az ellen ütemű tranzisztoros végfokozat nem rossz gondolat, csak alkatrész igényesebb, mint a TDA-s, de ha rendesen működik, akkor ugyanúgy megtudja hajtani a csövedet. Jó munkát
(#) Pujc válasza Gabi hozzászólására (») Jún 14, 2013 /
 
Hát igen azzal dolgozom amim van. Köszi szépen!!! Nincs scope csövem meg hasonló jóságok. Igyekszem, tudom hogy ez így csak jel alak figyelő , "játékszer".. távol van egy igazi scope-tól. Hát ez van, szeretném kihozni akkor már a lehetőségeimből a legjobbat .
Azon tűnődtem,hogy majd a két tranzisztor nem 100%-os szinkron félperiódusai miatt jelentkezni fog a megjelenített jelben crossover distortion..nem tudom hogy hívják magyarul , talán : null ponti elcsúszás.. (ahol a két félperiódus találkozik, illetve átmegy egyikből a másikba). Kiderül.
(#) _BiG_ válasza Pujc hozzászólására (») Jún 14, 2013 / 1
 
Idézet:
„crossover distortion..nem tudom hogy hívják magyarul”

Ha jól tudom, az a keresztmodulációs torzítás.

Építs belőle vobblerszkópot, oda nem kell nagy sebesség.
(#) Pujc hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Az AB típusú ellenütemű erősítőnél eredetileg a két dioda a bázisoknál, a keresztmodulációs torzítást hivatott megszűntetni illetve csillapítani. Ennek reményében fogtam hozzá. A bemeneti jelet nagyon gyengén erősíti, itt nem tudom hol lehet a probléma. Talán a tranzisztorok nem épp a legmegfelelőbbek vagy lehet a 0,01µF-os leválasztó kondenzátor van rosszul megválasztva. Valamint van még egy uA741PC jelerősítő IC amit nem sikerült szóra bírnom még.Esetleg valaki tud bekötésit hozzá azt köszönném.
(#) Sebi válasza Pujc hozzászólására (») Jún 19, 2013 / 1
 
Itt mindennel baj van... A teljesítmény tranzisztorok erősítési tényezője kicsi (10...50-es béta), ezért a meghajtásukhoz is teljesítmény (is) és feszültség kell. A BU508 különösen alkalmatlan itt, mivel kapcsolóüzemű tápok, sorvégfokok számára fejlesztették. Nem párja a BD-nek: komplementer végfoknál komplementer párt használnak, ahol a két tranyó jellemzői nagyban hasonlítanak. A két diódás feszültség-eltoló kisebb teljesítményeknél és igényeknél (zsebrádió) használatos, de jobb a tranzisztoros megoldás, ami beállítható nyugalmi áramot tesz lehetővé, amire azért van szükség, hogy a tranzisztorokat kissé kinyitva a lineáris működési tartományukba kerüljenek. Ennek eredményeképp eltüntethető a keresztezési torzítás (crossover distortion), ami NEM a keresztmodulációt jelenti.
Fentiekből kitűnhet, hogy végfokozatot kondenzátorral (különösen kis kapacitással, pl:10n-val) - meghajtani, kivezérelni lehetetlen.
Mellékletben az ősrégi Texas erősítő, aminek igen egyszerű a felépítése és a Te elgondolásod működő megvalósítása. A műveleti erősítő 709, de a 741-est is abból fejlesztették és neki nem kell a külső kompenzáció - ami a rajzon látható - szóval felhasználhatod ide. (Még a lábkiosztásuk is azonos - bemenetek, kimenet, táp - sőt, ha 8 lábú tokban lakik, akkor a 14 lábú bekötésnél jelölt NC lábak nincsenek meg, ezért csak a számozás más.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
(#) Pujc válasza Sebi hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Természetesen a keresztezési torzításra gondoltam, csak nem fejeztem ki magam egyértelműen.
(#) Pujc hozzászólása Júl 4, 2013 /
 
Megépítettem a TDA-s erösítőt aminek a kettős táp kell.(TDA 2030 helyett TDA 2006-ost használtam fel) Benemő jel az 555 IC négyszög ment próbaképp. Az 1K ohm-os pótméterrel csak lefelé tudtam állítani az offset-et. A TDA rövid idő alatt felforrt. Itt nem tudom mi okozhatja ezt. A bemenő jel nullája nekem nem tiszta, de úgy logikus ha a kettős táp középpontjára kerül.
Javítsatok ki,ha tévednék.

TDA 2006.jpg
    
(#) kadarist válasza Pujc hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
Szia!
Nem tudom, de ugyanazt a kapcsolást használtad egy teljesen másik IC-hez?
(#) Pujc válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
Tokozása ugyanaz eredetileg csak a teljesítménye más , ennyi az eltérés.
(#) kadarist válasza Pujc hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
Erre nem vennék mérget. A TDA2006 legfeljebb +-15V-ot visel el.
Következő: »»   11 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem