Fórum témák
» Több friss téma |
Igazából mindennek. És erre reális esélyt látok is. Tudván azt, hogy így nem a legjobb minőségben építek. A ráfordított idő az "ingyen" van. Az építéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak(szerszámok, gépek).
A legnagyobb összeg, ahogy számoltam a lineáris vezetékek lesznek. Ha tartom az eredeti terveket, akkor nem jövök ki 50 ezerből, az biztos. Kicsit átgondoltam azóta, és első körben trapézmenetes orsóim lesznek. És vagy alátámasztott 14/16-os linek, vagy 15-ös sín+kocsi. A kettő közül pedig azt választom, amelyik olcsóbb lesz. Merevségben, túl nagy különbség nincs köztük. A linek ára aggaszt a legjobban. Trapézmenetes orsót, mindenestől kb 18 ezer forintért tudok venni(a 3 tengelyre összesen ennyi). Maga a váz, ha minden úgy sikerül, ahogy tervezem, akkor kb 8 ezer. A vezérlő része, amit megfejtettem az írásaitokból, hogy mi kell az alapján olyan 10 ezer. Léptecsek kb 5-6 ezer. És az 50 ig még maradt 9-10 ezer forint. Amibe biztos vagyok, hogy nem férnek bele a linek. A debreceni CNC találkozón volt egy gép, ami nagyjából 20 ezer forintból készült el, bár a készítő megjegyezte, hogy az alumíniumot már nem nagyon bírná. Ez a félkész gépváz járhatónak tűnik, de én mazoista vagyok, úgyhogy marad a saját konstrukció.
Végül is gyakorló gépet talán össze tudsz rakni olcsó pénzből. Viszont erősen behatárolt lesz a géped alkalmazhatósága. Ezt tudni kell. Aztán később lesz tapasztalatod a dologban és építhetsz olyan vázat, ami sokkal profibb lesz. Ha egyszerű gépet építesz, akkor szerintem nem kell a trapézmenetes orsó. Vegyél 12-es A2-es rozsdamentes menetes szárakat. Arra meg készíthetsz danamidból anyát amit aztán befűrészelsz és meg van a feszítés is (kottyanás mentesítés)
Csak gyakorló gép kell. A trapézmenetet azért szeretném, legalább 10-est de y-nak inkább 12-est. A legbonyolultabb dolog amit tudnia kell, az egy NyÁK kimarása, arra azért csak képes lesz. Ezenkivül főleg fát vagy műanyagot fog farigcsálni.
A cél inkább a gép építésével szerzett tapasztalat, hogy ha egy komolyabba fogok, ne az legyen a gyakorló masina. Magában a kezelésben annyira nemhiszem, hogy gond lesz. Gyári gépeken már van némi gyakorlatom(Iskolában van Heidenhain vezérlésű Bridgeport 3 tengely gép). Ehhez, ha szükséges hozzá is férek, az építésben ezt nagy segítségnek minősítem.
Sziasztok!
Végre működik - egészen jól az új CNC vezérlő elektronika. Van pár dolog, amihez kellett végre ez a megbízható működés. Most ott akadtam el, hogy bár sok helyt végignyálaztam a fórumokon, de anyagbeszerzés részt nem nagyon találtam. Olyan helyet keresek, ahol aluminium lapokat lehetne venni kisebb méretben - nem táblában. A3 már baráti lenne 4-es 6-os vastagságban. Angoloknál van 250x500mm, de jó lenne ha lenne itthoni forrás is. Ugyanez igaz a dekor anyagokra és plexikre is, mert mindenhol táblás ár van megadva, nekem pedig akár hulladékok is megfelelnének néha. Van dekoros ismerős, de ők is mindent felhasználnak amit lehet. Tehát anyagot keresek: műanyag, réz, alu. Ha netán vastagabb anyag van - az is érdekel, 12-esig. Bakelit is. Például ilyenhez: A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
Alumínium ügyben a Metaloglóbuszt ajánlom. Plexit és polikarbonátot a gyömrói úton vettem múltkor a franc se tudja mi a bolt neve. A neten kerestem.
Szia! Azt tudom, hogy náluk van minden, de nekem nem ipari mennyiség kellene...
Alumínium ügyben a Bronzker-t ajánlom.
Helyben levágják amekkora kell, rengeteg maradékból is lehet válogatni. Ha ott nem vágható vagy épp nincs másnapra meghozatják. Nincs minimum méret! Nemtég mikor voltam náluk egy emberke 25db 50x50x5-ös lemezt vágatott. Szó nélkül darabolták...
Köszönöm. Abszolút jónak tűnik, csak sajnos a budai oldalhoz képest elég messze vannak. Egyenlőre szűk pátriám - Biatorbágy és környékén keresgélek, ha nincs más - marad a Bronzker. Köszönöm... Amúgy.. csak egy kósza kérdés. Nem érné meg erre nyitni egy önálló topic-ot? Mit-hol? Vagy valami térképet? Nekem is van már sok cég xml fájlban gyűjtögetve, gondolom másnak is.. Nekem nagyon fontos, hogy mindig a legközelebbi és legolcsóbb céget, cégeket találjam meg, gondolom más sincs ezzel másképp. Térképes megoldás is jó lenne, de fogalmam sincs hogyan lehetne jól megcsinálni. Sok hirdetést kap persze az ember az arcába, de arról pont ezek az elemi infók hiányoznak, hogy hol lehet például darabolás kérni stb...
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
Szerintem ez pont megteszi erre a célra. Mondjuk notepad-jelleggel nem illik használni a HE fórumait, pedig lehet, hogy a kívánt felhasználási célra ez lenne az optimális.
Sziasztok!
Nem pont CNC-hez kell, de egy kolléga ide irányított, mert itt többet tudtok mondani. Léptető motort keresek minél olcsóbban, a projektemhez. Pár ezerből kellene megúszni, akár használtan is. Annyi elvárás van, hogy minimum 0,2 Nm körüli nyomatékot tudjon 0,25 fordulat/s fordulatszámmal, de ezen még lehet segíteni áttétellel. Ettől fordulatszámtól csak lassabb kellhet, így ez nem igazán befolyásol. Jó lenne, ha 5V kellene neki tápellátásként, esetleg 6V. Léptetőmotorokkal kapcsolatban nem vagyok igazán otthon ezért kérek segítséget. (egy ebay-es motort találtam, de arról azt állítják, hogy csak 10-15 rpm-et tud, ami kevés a nyomatékához: http://robocraft.ru/files/datasheet/28BYJ-48.pdf Viszont csak 450 forint)
Időközben rátaláltam a "Vas-fémker Kft" érdi telephelyére.. A jövő héten elnézek oda is... Na éppen az ilyen címeket lenne jó gyűjtögetni...
Szia. A hobbi cnc-sek motortuningal hajtanak motorokat, minél több a feszültség, annál nagyobb sebességet lehet elérni. 5V szerintem kevés lesz. Írok egy privátot is.
Időközben összedobtam a készülő cnc-m méretarányos modelljét kartonból. Ennek köszönhetően rá is jöttem 3 fontos dologra, az első hogy mindent jól számoltam, a második hogy ennek ellenére az X tengelyt meg kell toldanom még 5-10cm-el, a harmadik pedig hogy nem elég hosszú a Z tengely számára tervezett mozgó kocsi (a képen már hosszabb van). Törekszem arra hogy ez amolyan jóárasított darab legyen, nagyon sok ötletem van a mozgatás megoldását illetően amiket szeretnék majd kipróbálni. Eddig megvannak a motorok, a tápegység, a vezérlő elektronika alkatrészeinek a nagy része és a faanyag. Eddigi költség: 0Ft, vannak terveim a továbbiakra is és ha minden jól megy talán hasonló áron úszom meg azokat is...
Viszont lenne egy kérdésem is, két db LPT kártya lesz a gépben azért bemenet van bőven, a kérdésem az lenne hogy szerintetek legyen külön végállás és home pozíció, vagy inkább legyen a végállás egyben a home? Érzékelő van, bemenet van, érdekelne melyik a jobb megoldás. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Kár ezért az esőerdőket pusztítani.. Használd a Google sketchup ingyenes 3D rajzoló szoftverét. Nem nehéz a használata és sok hibától kíméled meg magad.. Ráadásul módosítani is könnyebb, mint kivagdalni azt a sok papírt. Ráadásként sok terv megosztható, fent is van a warehouse oldalán: 3D cnc tervek
Kár lenne ha csak emiatt vágtak volna ki egy fát... De hulladék kartonból építkezni ahelyett hogy elégetnék, ezt hívják újrahasznosításnak. Programok lehet hogy vannak, de nem egy gyárat tudok mondani ahol komplett gyártósort raknak ki kartonból, okkal.
Szerintem nagyon jó ötlet ez, mert ezt körbe lehet minden oldalról fizikailag körbejárni, alapvetően meg lehet tekinteni, hogy az adott eszközt egyáltalán fizikailag jól lett megtervezve. Egyéb esetleges fejlesztések adódhatnak - ahogy itt is - amik ugye a modellen azonnal látszanak. Azonnal evidensé válik, hogy mi az, amin módosítani kell/lehet.
Szóval a karton modell nagyon jó ötlet, nagyon hasznos dolog.
Bár nem értem, mennyivel jobb, mint a körbejárható 3D modell, de biztosan így van. Én maradok az esőerdők oldalán Amit eddig megcsináltam 3D-ben - sokkal több hiba jött ki rajta, mint a valóságban. Illesztetlenségek, mechanikai bakik stb. Nem tudom ismeritek-e a Bontino autó történetét - éppen az volt az újdonság, hogy prototípus gyártás nélkül is eljutottak a gyártható termékig. Igaz, az bonyolultabb szoftvere volt, mert az összeszerelést is lehetett kontrollálni. Ilyen a Solidedge is. Azt sem teljesen értem, ha már valaki kitörpölt egy jó konstrukciót és közzétette - miért ne lehetne csak lemásolni? Persze nem vitatom a cigarettával 5x körbesétált papírmodell-megoldás sikerét, csak van már más módszer is.
Az egyik példa ami nálam is előjött, megterveztem valamekkora méretűre, de így hogy élőben látom inkább megtoldom még a hosszúságát az egész X tengelynek 10cm-el mert úgy jobban kézre áll. Ezt nem látom egy programban. Egyébként ha bejönnek az elképzeléseim akkor minden adatot közzé tesztek, hátha más is kedvet kap.
Nekem holnap lesz végleges a mechanika. Fióksínek után felüdülés a lineáris csapágy
Nos amíg a felüdüléshez eljutsz, lesz néhány verejtékes pillanatod a precíz sínek precíz beállításakor.
Nade a végeredmény valóban kárpótolhat...
Barkács módszerekkel eszterga nélkül hogyan lehet d=12 menetes szár végére kb. 2cm hosszú 8-as menetet metszeni?
Szia! Ha van köszörűd: Fogsz egy keményfa darabot, fúrsz bele egy 12-es furatot, átdugod a menetes szárat a hosszabbik végét befogod egy fúrógépbe (ha rövid nem kell a fa, az csak azért van, hogy ne tudjon berezonálni, annyira.), aztán a köszörű forgásirányával szemben pörgetve nekinyomod. A menetes szárnál elég alaposan ellen kell tartani. Először gyakorold. De azért az eszterga volna az igazi mert tökéletes nem lesz.
Olyat is csinálhatsz, hogy egy csapágyat aminek 12-es a belső átmérője befogsz satuba, abba két anya közé a szár, valakit megkérsz, hogy fúrógéppel pörgessen, Te pedig reszelővel, esetleg az elején sarokcsiszolóval, szépen leszeded nyolcasra. Persze ez sem lesz tökéletes.
Ezt próbáltam meg délután, de nincs a köszörűn támasztó, nem sikerült kézzel stabilan tartani a menetes szárat. Majd szerelek rá valamit. Csak 15cm hosszú a menetes szár.
Sziasztok!
van egy problémám a marógépemmel, amit nemrég szereztem be. Az egyik tengely mentén a közepére érve leáll, olyan hangot ad ki, mintha megakadt volna, pedig semmi nincs az útjába. Ugyanezt ha kissebb tolással csinálom, semmi problémája nincsen, vidáman megy. Amit módosítottam rajta, az a kábelhosszabbítás, utólag elmondta nekem valaki, hogy ezt nem lehet akármilyen kábellel csinálni. Én egyszerűen másfeles rézdrótot sodortam meg, cineztem be, és a legnagyobb gonddal forrasztottam össze az eredeti kábel végével, és a csatlakozójával. Zsugorcsövet is tettem. Tényleg létezik, hogy ez ennyire beleszóljon a működésbe? Hol lehet megfelelő drótot beszerezni? Köszi előre is, István
Üdv!
Tényleg ennyit számít! Szakszerűen toldás nélkül, árnyékolt kábellel, sodrásmentesen kell megoldani a csatlakozást. Ha a csatlakoztatott ponton feszültség esik, a motor nyomatéka megmarad alacsony fordulaton (áramgenerátoros üzem), de gyorsjáratnál gyengül. Na meg zavart termelhet.
Megértettem, cserélem le az egészet neki való kábelre!
Köszönöm nagyon szépen a segítséget! István A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
Mekkora az a sebesség, amit még üzembiztosan rá lehet bízni? Mekkora az a sebesség, amit el szeretnél tőle várni? Mekkora nyomatékú és milyen típusú a motor? Milyen vezérlőd van és mekkora mikrólépést használsz?
Előfordulhat az is, hogy van egy kis mechanikai feszültség a tengely csapágyazásában, esetleg egy kis lógás is. A kábelcsere előtt is fennállt ez a probléma? Lehet az összes probléma amit felsoroltam egyszerre fenn állhat és össze adódva adják a problémádat. Nekem is volt olyan bajom a gépemmel az építése során, hogy az y tengelyem orsóján az anya nem a megfelelő szögben állt és ettől szeretett kiakadni a motor. Betettem egy 1mm vastag gumilapot az anya és a tartó konzolja alá és elmúlt. Ettől éppen nem lett rugalmas a kapcsolódás, de a rezonancia elmúlt. A 700mm/min sebességről föl tudtam menni 1900mm/min-re. Lehetne még fokozni, de úgy gondoltam nem kell, mert ha idővel koszosodik a váz és a csapágyak, akkor ne menjen a gép a határon, hogy ez az üzembiztos működést befolyásolja.
Készül a gépem vezérlése és tápja.
Mindent leellenőrzök, és megírom a pontos adatokat. 1000nél nem megy, 500nál problémamentes. Nem trimmelgettem közötte. Kábelcsere előtt nem volt ilyen problémám!
István
Új mechanika
Üdv! Elkészült a lineáris csapágyazás, motor és orsó csere Bocsánat a videó minősége és gagyisága miatt A "Sry" se nem magyar, se nem angol szó, hanem csak egy idióta rövidítés, aminek semmi keresnivalója itt! A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |