Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 327
(#) Gergolein hozzászólása Máj 29, 2013 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e 3 db 3,6V-os 950mAh-ás Li-Polimer akkumulátort sorba kötni. Ha igen, akkor mi fog történni a 950mAh-val? Megháromszorozódik, esetleg marad 950?

Előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza Gergolein hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Kapsz egy 11.8V-os, 950mAh-s akksit.
A valosagban a legkisebb kapacitasu fogja meghatarozni a total kapacitast.

Ha parhuzamosan kotod, akkor kapsz egy 3.7V-os, 2850mAh-s akksit.
(#) Ricsi89 válasza szucs_g hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Ebből nem sok minden látszik, csak nézd meg a feltett videót. Próbáld inkább valami videómegosztó oldalra feltenni.
(#) szucs_g válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Ricsi89! Köszönöm a biztatást! Megtaláltam a hibát. Ugye említettem, hogy a leírás ellenére úgy kezdtem tölteni az akkut, hogy a balancer csati is rajta volt. Na most a csatlakozó 2. lábához futó vezeték a nyákon elégett. Füstöt nem adott. A műanyag csatlakozó meg ugye takarta, de a szakadásvizsgálónak ellenállt! Áthidaltam, működik.

A videon azért esett 0-ra a feszültség, mert tényleg annyi volt azon a lábon a szakadás miatt. No, aki hasonlóan jár talán nem szív ezzel. Megoldottuk a problémát!
(#) Gergolein válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Köszönöm szépen!
(#) (Felhasználó 51715) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Szia!

Milyen feszültségszabályzóval tudtál 3,7V-ot előállítani a 11,1V-os notebook akkuból?
Van nekem is egy elég kicsi 4400 mAh-s, jó állapotú notebook akkum, és jó lenne hozzá egy megfelelő terhelhetőségű feszültségszabályozó...
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Nem egy egész laptopakkut tettem a helyére, csak a belőle bontott 1db cellát. Az meg ugye 3,7V-os.
(#) Master006 hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy megbízható ám de mégis költségkímélő kapcsolást 18650-es ( 3.7V ) li ion akkumulátorok töltésére. Ebben kérném a hozzáértők mvéleményét és segítségét.
(#) nedudgi válasza Master006 hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Megéri?
Microchip MCP73832 és pár alkatrész. Az adatlapban ott van minden.
(#) Lecsókaa hozzászólása Jún 10, 2013 /

Tisztelet!
MCP73832 adatlapján lévő mintakapcsolásnál a töltőáramot mekkorára lehet beállítani?
Kerestem az interneten minden felé, de sehol nem találtam semmi leírást, hogy mekkora lehet a maximum töltőáram.
Valaki tudna ez ügyben segíteni?
Előre is köszönöm!
(#) _vl_ válasza Lecsókaa hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Az adatlapban benne van: Rprog minimum 2kohm, maximum 20kohm, amihez 500..50mA tartomány tartozik.
(#) Lecsókaa válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Köszönöm a választ, de engem az érdekel, hogy mekkora az az áram, amivel lehet tölteni? Például van, amelyik akkunál a kapacitás tizede a maximum megengedett. Itt is ilyesmi érdekelne, hogy mi alapján állítsam be az áramot.
(#) nedudgi válasza Lecsókaa hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Az akkumulátor kapacitását nem tudjuk. A nagy töltőáram nem hosszabbítja meg az akkumulátor életét, sőt... C/10 .. 1C az általános érték. Ha nem sürgős, akkor én a C/8 áramra szavazok, az rendszerint lezajlik egy éjszaka alatt (mivel nem teljesen kisütött akkut töltök) .
(#) _vl_ válasza Lecsókaa hozzászólására (») Jún 10, 2013 / 1

Ha nincs adatlapod a gyártótól, akkor senki nem fogja neked kitalálni, hogy mit bír el az akkud, lehet próba-szerencse alapon próbálkozni, a C/10 biztonsági játékhoz megfelelő lehet.
Ha meg van, akkor meg abban olvasható a gyártó ajánlása.
(#) proli007 válasza Lecsókaa hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Akkor miért nem azt kérdezed, amire kíváncsi vagy? Akkor nem a töltő adatlapját kell nézegetni, hanem az aksiét..
(#) pipi válasza Lecsókaa hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Haéi!
Akkor az akku adatlapját nézegesd, majd ahhoz az áramhoz válassz ellenállást a töltőichez
(#) Lecsókaa válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Köszönöm mindenkinek!
(#) (Felhasználó 51715) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Köszönöm neked és másoknak a segítséget, szétszedtem egy kissé megfáradt laptop akkut és tényleg volt benne 6 db Samsung 2200 mAh Li-ion akku. Kettőt párhuzamosan kötöttem belőle, és majdnem 4 óráig működik vele a kütyü, fel is tölti rendesen. Érdekes módon a laptop meg se nyekkent már róla, ez meg hosszú ideig működik.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Elég gyakori, hogy laptop akkukba épitett belsö elektronika ( töltö, kisütés ellenörzés stb. ) megy tönkre, mig a cellák hibátlanok. Igy a laptop már nem tudja öket használni, de kiszerelve sokáig mennek.
(#) gerenk válasza Massawa hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Sajnos az még gyakoribb, sőt kötelező hogy a cellák még sokáig használhatók lennének
de a PC és az akku elektronika "eldöntik" sorsát, vegyél másikat.
Még javítani sem tudod mert új cellák beépítése után sem ismeri el 100 %-nak csak akkor
ha az akkumemóriát is törlöd és újraírod.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2013
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Nekem is volt pár hibásnak vélt laptop akkum, amiben a cellák tökéletesek voltak, a mai napig működnek. Ilyen cellák vannak az akkus fúrómban is és elég szépen dolgoznak, kapacitásuk is még gyári érték közelében van. Pedig már nem mai cellák és kapják is a terhelést rendesen. Sajnos a laptop akkukban a töltőelektronikák programozva vannak, nehogy több éven át hibátlanul működjenek, mert akkor ki venne új akkut a gépbe? Lehet a cellák jók, de az elektronika letiltja őket, mintha tönkrementek volna.
(#) neocska válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 15, 2013 /

Ezt alá tudom támasztani, megduplááztam a cellák számát, s az elektronika nem akarja felnismerni hogy tovább birja az akku pack. Tölteni feltölti 100%ra de meriteni nem meriti csak pár % ot.
(#) zoly15 hozzászólása Jún 15, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék egy töltőt építeni spec IC vel. Ezt szeretném megépíteni, ám lenne egy kérdésem, valaki erősítette-e már meg a kimenetet hogy nagyobb áramot bírjon?
(#) IlilIiIlilI hozzászólása Jún 18, 2013 /

Sziasztok. Van nekem 2-db CR123A akku-m. Az a baj hogy nincs hozzá töltőm. Az lenne a kérdésem hogy lehet e 4.2 - 5V 400-500 ma-s mezei telefontöltővel tölteni?. Tudom hogy amíg eln em éri a 4.2V ot addig mehet rá a nagy áramerősség és utána szép lassan vissza kell venni, de mi van ha én ezt kihagyom? tudom hogy csak 70% os lesz. Multiméterrel nézem a fesz-t és ha eléri a 4.2V-t akkor leszedem.

Illetve még az lenne a kérdésem hogy ha egyszer pl 4.4V ra töltöttem fel az végleges károkat csinál az akkuba? (eddig nem vettem észre hogy gyengébb lenne) , felmelegedni nem melegedett fel, hideg volt. Légyszives valaki segítsen, köszi.
(#) nedudgi válasza IlilIiIlilI hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Lítium akku töltésére érdemes használni az MCP73832 IC-t.
A telefontöltő nem töltésszabályzó, hanem egy tápegység, ami legalább 5V feszültséget ad a 4-500 mA áramnál, semmit többet nem tud. Ha túltöltötted az akkut, és nem csökkent a teljesítménye, akkor gagyi a műszered, és nem töltötted túl. El tudom képzelni azt is, hogy a műszerben levő elem eléggé kimerült, és ezért többet mutat. Az a CR123A milyen típus, tartalmaz védő elektronikát?
(#) IlilIiIlilI válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

UltraFire unprotected. Szóval gondolom nem . Hát nem tudom, ráraktam a telefon töltőt másfél órára. 5v 400ma. + multimétert hogy tudjam mikor töltötte fel. Amikor bejöttem 4.350v vagy 4.400v mutatott nem emlékszem, gyorsan levettem, és teszteltem is az elemet egy 1w os Led-el 300ma-el ment kb fél órát utánna szépen lassan csökkent 250 re. Összesen 1.5- 2 orát égett 300-180 ma-n. Ez kb 600mah. Az elem 880 mah "elvileg" de direkt ezt akartam megnézni, hogy hamis e vagy nem, eddig úgy tűnik hogy nem. Ebay-ről van.
(#) nedudgi válasza IlilIiIlilI hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Az Ebay-n kaphatsz fillérekért kész töltőt is.
(#) msadam hozzászólása Jún 29, 2013 /

Sziasztok! Van egy fűthető mellényem, amit búvárkodáshoz használok. 12v-al működik, és egy 3 cellás Lipo akkuról szeretném üzemeltetni, ami teljesen feltöltött állapotban 12,6v. Az lenne a kérdésem, hogy azt a 0,6v-ot mivel lehetne lecsípni, hogy a feszültség teljesen feltöltött állapotban se haladja meg a 12v-ot, vagy hogy lehet-e baja a mellénynek attól a +0,6v-tól? Ja és a mellény 2.5A-t fogyaszt!
Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) nedudgi válasza msadam hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

A mellény eredeti táplálása milyen volt? Valószínűsíthető, hogy az 5% 'túlfeszültség' nem számít semmit.
(#) helektro válasza msadam hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

Ha leterheled 2,5A-ral, akkor már tuti nem lesz rajta 12,6V.
Próbáld ki, hogy a három akksira ráteszel egy 20W-os autó izzót, és így mérd meg az akku pakk feszültségét, ne terhelés nélkül.
Következő: »»   54 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem