Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Alapvetően engem csak az fogott meg, hogy akár inverter is lehetne és nem lenne drágább... Trafós nem kell az Ohmikus fogyasztó miatt. Akksi sem kell feltétlenül, bár az elektronikának kell valamilyen éledési és tápfeszültség, de ez akár lehet -tól - ig limitálva. Úgy döntöttem megcsinálom magam is. Most már csak a kíváncsiság okán, mire képes. Van is egy ház, ahol kitesztelhetem, mivel nekem már megy a kollektor. Ha pozitív lesz a tapasztalat - inkább eladom a kollektort
![]()
Nalunk itt Nemetorszagban en mar nagyon sok boilerrel talalkoztam amiben nem siman futoszal van henem ugynevezett Heizpatrone (Futopatron) van beepitve es ezek AC DC-re vannak tervezve. Nem nyitott a futoszal igazabol emiatt nem kell foglalkozni a futoszal leepulesevel.
Sziasztok
Villanybojler kiváltására szerintem megfelelő, de a hatásfoka max. a napelemek hatásfokával (18-22%) egyenlő mínusz az MPPT-ben és a vezetékekben levő veszteség. Egy vákuumcsöves kollektorral aminek a hatásfoka 80+% nem vetekedhet. Az viszont igaz hogy nem igényel szinte semmilyen karbantartást és kisegítő berendezést (szivattyú, hőcserélő, biztonsági szelepek ...). Nekem az energiapazarlás nem tetszik rajta, de ha a megtérülési idő kompenzálja ezt a vákuumcsöves rendszerhez képest, akkor lehet hogy van jövője.
Elnézést kérek, de szerintem a hatásfoknak ehhez nincs köze, az maximum a napelem és napkollektor méreteknél lehet érdekes - illetve a rendszerárnál. Ha van egy 2db 240W-os napelemed, akkor az csúcsban 480W-ot ad le kb 4m2-en. Ha van egy napkollektorod, mint például az enyém : 5m2-en 2,4kW-ot ad le (régebbiek 1,8kW-ot) Árban a kettő között a rendszerárat tekintve viszont elég húzós a különbség, a nyomás alatti primer rendszer, túlmelegedés stb. problémákról nem is beszélve. Tudom miről beszélek, több éve üzemeltetem a kollektort és építünk rendszeresen ilyeneket. Igaz, hogy már vannak jobb, rosszabb védelmi megoldások, de ez gépészet, ami könnyebben hibásodik meg - ez való igaz.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
Szia. Pontosan erről beszélek. Napkollektorból 4-5-ször kevesebb felület kell a nagyobb hatásfok miatt, ami árban is kb. ugyan ilyen arányban lehet.
Bocs, hogy nem válaszoltam azonnal, de külföldön voltam.
A lakás fűtött alapterülete 130 nm. A belmagasság 2,50 m. Az épület könnyűszerkezetes, a hőszigetelés: 15cm kőzetgyapot + 5cm drivit a falakban és 25cm kőzetgyapot a padlástér felé. A téli HMV-re kb. 5%-ot számolhatsz és a nyári hűtésre kb. 5-8%-ot. Olyan 5.000kWh-ból ki lehetne hozni a csak téli fűtést. Nálam kicsit több fogy, mert főleg a padlófűtést használom, aminek kissé több a hővesztesége mint a tisztán fancoil-os fűtésnek. A feleségemnek lényegesen jobb a hallása, mint nekem és éjszaka nem viseli a fancoil ventilátorának a zaját, pedig szerintem nem hangos.
Köszönöm a gyors válaszokat.Végül is erre voltam kiváncsí hogy szakemberek is látnak benne fantáziát.
Másrészt a napelemeim kihasználtságát szeretném javítani most egy kis szigetüzemben használom de csak a töredékét,a kis akku bank miatt a visszatermeléshez kevés még a napelem(4db 130w-os). Ehhez a megoldáshoz megvan a boiler is 80lit.+hőcserélővel amit ráakarok kötni még a napelemekre hibrid megoldásszerűen ha igy müködik akár a puffer tartályra is rá dolgozhat. Ha megépíted kíváncsi leszek a tapasztalataidra.
Köszönöm a tippet most akartam fűtőbetétet gyártatní de akkor inkább kérek árajánlatot a patronra.
Sziasztok
36V-os rendszerhez tudna valaki ajánlani 600-1000W körüli minőségibb visszatápláló invertert. Már a második kínai GTI-m adta be a kulcsot, nem biztos hogy szeretnék még egybe beleinvesztálni. Az SMA-nak láttam a 240W-os micro invertereit de csak amerikai piacra 120V/60Hz-re találtam. A 60V feletti inverterek nem érdekelnek, fontos hogy alacsony feszültségen menjen. Létezett a piacon valamikor a SMA SunnyBoy 1100LV de valami miatt befejezték a forgalmazását. Tudja valaki esetleg hogy miért? A tippeket és az információt előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
Szia
Láttam többet is ha be ugrik felrakom.Most ezeket találtam csak a másik az komolyabb volt. http://www.alibaba.com/product-gs/624170857/Grid_tie_solar_micro_in...W.html a másik http://www.megujuloenergiak.eu/mikro-inverteres-mini-naperomu csak meg lett http://www.ebay.com/itm/Brand-New-Enphase-M215-Solar-Micro-Inverter...2e78dd A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
De ezek kozul melyiket fogadje el az aramszolgaltato? Vagy csak ugy bumm neki a halozatnak?
Köszönöm a linkeket, utánanézek a dolgoknak. Az Amerikából való kicsit sokkolt, annyi a postaköltség mint az inverter ára.
Az itthoni ha jól emlékszem 76 E de meg van a pontos árajánlat
Az ilyen kis mikroinverterekhez is kell kiépítésnél komplett engedélyeztetés?
Az ócska 300-600W-os kínai Grid tie inverterekez hogy szoktátok használni visszatáplálásra? Mert gondolom azok nincsenek engedélyeztetve, de mégis árulják/veszik az emberek.
Szerintem sokan sajnalatosan csak radugjak a halozatra es szevasz. Aztan orulnek, hogy nem porog annyira az ora. Az elso balesetig.
Nem biztos hogy leválasztás szemponjából nem biztonságos. Gondolom az is csak a hálózatról veszi a referencia jelet. Ebben olyan nagy különbség nem lehet a kínai meg a drága német cucc közt.
Mondjuk ez jogos. De mennyire eletrszeru, hogyha lecsokenteted a fogyasztasod elmu szerint akkor ne elleorizzenek? Nem kotekedes hanem mi is eppen ismerosnel agyalunk egy rendszeren.
Szerinted hány százalékkal tudod lecsökkenteni a fogyasztásodat egy 300-600W-os inverterrel? Számold ki, és rájössz, hogy ez miért nem probléma.
Én inkább huztam külön szálat a házon mert a tavaszon majdnem lerázattam a karbantartót (A hülyeségem-lustaságom miatt) az oszlopról.
Ahol van hálozat ott szerintem nem éri meg a szigetüzem már én is kezdem belátní,viszont nem találtam vísszatápláló rendszert 450 000 alatt.
Ertem es hidd el par ezerszer mar szamoltam csak ennel nagyobb volumenben. Ellenben akkor a kerdes, hogy mi ertelme van beruhazni ra Ilyen kis meretben?
Szerintem semmi. Nagyobb volumenben is ugye max. addig érdemes, amíg el is használod. Azaz kb. tudnod kell, hogy mennyit fogsz az elkövetkező 5-10 évben évente fogyasztani, mert minél kisebb a rendszer, fajlagosan annál drágább lesz, sokkal nagyobbra meg nem érdemes beruházni, mivel bővíteni nem annyira gazdaságos az invertercsere miatt (hacsak nem tudod árában eladni az invertert).
Az előző gondolatmenethez: azt lehet még játszani, hogy akkor léped meg a visszatáplálósdit, amikor valami nagyobb fogyasztót beüzemelsz, így az amúgy is megnövekedő fogyasztásodat tudod ellentételezni. Növekvő fogyasztásnál pedig nem fog kijönni a szolgáltató, hogy "hátha valami elromlott, és segítsünk a felhasználónak, ne fogyasszon már annyit" ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Ok igy mas. En ezt hidtem, hogy te celszerunek talalod ilyen kis meretben a telepitest es a beruhazast. En 30kW es 1MW kozotti rendszereket epitettem eddig tobbynire. Persze nem itthon. Kis rendszereket is tobbek kozt csak nemetben igy ezert kerzdezoskodom mert semmi tapasztalatom nincs itthon. Fathernak vegre epitunk a napokban egy 2-3kW kozotti rendszert, egy baratom pedig minden aron akar egy 700W korulit. De nem tudom lebeszelni rola, hogy ne eroltesse ha nem muszaj.
Persze csak ilyen esetben parlagon hever egy halom kapacitasod amig a nagyobb fogyasztot nem hasznalod. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Ennek a videónak a hozzászolásaiban utal arra hogy nagyobb frekvencián müködik mint a hálozat.http://www.youtube.com/watch?v=R_LStfeC3lI
Én nem találok nagy problémát abban, hogy legális legyen egy visszatáplálós rendszer. Az egyetlen hátránya az egyszeri adminisztrációs többlet.
Amit a szolgáltató előír pl. villámvédelmi túlfeszültség levezetők beépítése, az igaz, hogy plusz pénz, de egy leégett rendszer még pluszabb. Én még utólag beépítettem egy háromfázisú hálózatfigyelő kütyüt, ami 250V-nál lekapcsolja az invertereket. A figyelő elektronika 6000 pénzbe került az inverterek meg százezres nagyságrend.
Sziasztok!
Érdeklödnék,hogy mi baja lehet a napellemeiemnek! Van egy 50 és egy 100w-os napelemem! Költözés miatt lekellet szerelnem! Eddig lapos tetőn figyeltek a drágaságaim! Most ferde tetőn vannak! Elviekben jobb hatásfokkal kéne ezen a tetőn üzemelniük! De mégse!Lapos tetőn 8 A körül töltötte az aksikat! Most meg a 4 A-t se éri el! Kötések rendben vannak! Vezeték hosszúsága befolyásolhatja vagy valami más baj lehet? Várom a segítséget!
Szia
A tájolás és a vezeték hosszúsága nagyban befolyásolja a teljesítményt. Lapos tetőn ha csak le van fektetve mindegy a tájolás szempontjából, ferde tetőn viszont sokat számít. Küldök egy képet amin látható a teljesítménycsökkenés a tájolás alapján.
Úgy forgasd/döntsd őket, hogy a legtöbbet termeljék.
Nekem vízszintesen az amorf és a mono is kevesebbet termel. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
A vezeték hosszúsága is befolyásolja,ha nem elég a keresztmetszet azon a hosszon,hogy átvigyen 8A-t!
És most nyáron közelebb áll a vízszinteshez a kedvező beesési szög,mint a függőlegeshez.
Köszönöm a sok segítséget!
Igaz nem nyúltam hozzá de a mai napon nem tudom mi okból de elérte a 8A-t!(gyengén felhős égbolt)Déli fekvésen van a napelem!Az befolyásolja hogy maga a napelem állítva vagy fektetve van? Amúgy kb 15m 2,5 vezetéken jön le a tetőről a vezérlőig!Az elméletileg elég? Lehetséges hogy az aksik is befolyásolhatják a termelt A-t? |
Bejelentkezés
Hirdetés |