Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Hello! Elsőként a motoráramot kellene megmérni. Másodsorban 100%-os kitöltésnél az IC maradék feszültségét. (De ez a tápfesz és a motor fesz különbségéből is számolható. Aztán ezt az adatot összevetni az IC adatlapjával. Akkor talán lehetne agyalni, vagy esetleg véleményt mondani..
A foglalat, biztos nem jó ötlet. Nézd meg az adatlap 12 és 13. ábráját, a hűtésről.. üdv!
Hello!
A lemezes foglalatu tuti hogy nem jó, ott egész pici felület érintkezik...
Helló!
Végül két darab 2 négyzetcentis réz hűtőlemezt forrasztottam a foglalat fölé, a GND lábakra. Esztétikailag nem a legszebb, de az IC hosszabb járatás után sem melegedik 50 fok fölé, így marad ez a megoldás. Ha legközelebb használom ezt az IC-t, akkor foglalat nélkül, és nagy ónszigettel ellátott nyákkal fogom elkészíteni. Köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget! ÜDv: Egon
Sziasztok!
Még viszonylag kezdő vagyok az egész elektronikai témában... Már programoztam NXT-t C-nyelven, és valamennyire értem. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e egy robotot okostelefonnal (Android) Bluetooth kapcsolat segítségével irányítani?
Lehetséges
És hogyan?
Kell hozzá egy robot, annak az agya (mikrovezérlő, nxt, stb), bluetooth modul, androidos telefon (BT képes), arra pedig egy program, ami a kívánt kezelőszerveket a képernyőre varázsolja. Meg persze mindezt összeprogramozni. Nem egyszerű, de a kérdés nem is ez volt, hanem hogy lehetséges-e.
Ezt nézted már? Link
Ebben minden benne van ami egy robot irányításához kell. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Most már néztem.
Idézet: „Ebben minden benne van ami egy robot irányításához kell.” Ezt a kijelentést kicsit azért túlzásnak érzem. Ahogy elnézem ez egy dev-board. Olyan, mint az arduino és társai. Gyakorlatilag a mikrovezérlő kivezetéseit teszi rá sorkapcsokra, meg usb-re. Ez a PIC hasból tudja az USB-t kezelni (gondolom hoszt és kliens módban is). A panelon egy kis táp kapott még helyet ha jól látom. Szóval sem egy erősáramú fokozat a motoroknak, sem egy BT modul, se gyorsulás-, se giró, sem semmi igazából nincs rajta. Ez csak az agy, amihez a többi cuccot hozzá lehet kapcsolni. SZVSZ. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
Sziasztok
Hang elemzéséhez mi(k) kellenek a számítógépre (program) ??
Jó lenne tudni, hogy mit akarsz rajta elemezni! Mi a célod?
Gondolom nem véletlenül a robotos topicban kérdezed
Valami válaszolós cuccot pl: mondasz valamit elemzi a rabot és valamit mond (lejátszik ) rá .
A legegyszerubb, ha egy ilyet hasznalsz (32 szo felismerese tanithato meg neki):
EasyVR shield A valaszokat pedig ezzel a szoveg-beszed konverterrel tudod lejatszani: szoveg-beszed atalakito A masik ut elegge bonyolult: hangkartyarol bejovo hang felvetele, feldolgozasa (FFT-fast fourier transformation, DSP- digital signal processing stb...). Ehhez lehet hogy van valahol valamilyen program (pl. mobilokban, GPS-ekben, autokban van mar szovegfelismeres ), de az a legvaloszinubb, hogy ezt neked kell megirnod... A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
Sziasztok!
Lenne egy PID kérdésem. Építettem egy pici quadrokoptert. Repítettem, aztán átnéztem a programját és úgy véltem a PID függvénybe amit addig használtam hiba van. Módosítottam, majd lecseréltem egy másikra. Az integral változó belső változó volt (egyes megvalósításokban errSum változóként szerepel. Amikor külső változóba tettem (eredetileg is külső változó volt), akkor már volt értelme ennek:
A repcsi jelenleg csak giroszkóp által van stabilizálva, tehát csak a forgást hivatott megállítani. Ha kézzel elfordítom a szerkezetet, meg kell állnia abban a pozícióban. Igen ám, de az errSum begyűjti a hibákat és ha a hátára fordítom a szerkezetet, az visszafdordul abba a szögbe, amivel a távirányítóval előzetesen forgattam. A multikopter/quadrokopter leírásokból azt veszem ki, hogy ha kézzel elmozdítom, akkor ott kell maradnia, ahová kényszerítettem. Ez érthető is, mivel ha felszállás előtt oldalra mozdítom az egyik botot, majd elengedem (vagy lezuhan és épp nem 0fokos szögben volt előtte), akkor felborul a földön, mert arra a szögre törekszik, amit az errSum begyűjtött. Íme a teljes kód:
A TimeChange értéke az egyszerűság kedvéért 1. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Sziasztok!
HC-SR04 ultrahang szenzort illesztettem mikrovezérlőhöz, és azt tapasztalom, hogy eléggé zajosak a mért adatok. Kell ezeknél a szenzoroknál valamilyen zavarszűrés, vagy jelfeldolgozás a mérések után (pl. aluláteresztő)? Vagy én hibázok valahol? Köszi előre is!
Milyen mikrovezerlohoz illesztetted?
Stabil 5V-ot kap a szenzor (mert elegge kenyes a tapra)? Milyen modszerrel mered az echo labon levo jel hosszat (polling, megszakitasok...)? HC SR-04 AVR-rel es Arduino-val A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2013
dsPIC-hez. Stabilizált 5Vot kap, kap egy 10 us-os triggert, majd megszakítással és Timerrel figyelem az eltelt időt. Sajnos szkópom nincs, nem tudom azzal megfigyelni, csak próbálkozom. Az a tapasztalat, hogy nagyon ugrál a mért érték, majd érthetetlen okból egyszer csak kifagy.
Közelítésre-távolításra csökken-nő az érték, csak olyan, mintha iszonyú zajos lenne. Pedig valahol azt olvastam, h viszonylag pontos cucc.
Akkor nem tudom mi lehet a gond. En hasonlot sosem tapasztaltam. Ha ki tudnad probalni esetleg egy masik modullal is hogy ezt csinalja-e az segithet.
Már megtörtént Majd szerzek egy szkópot, és megnézem azzal. Csak macerás. Mindenesetre köszi a hozzászólásokat!
Hello!
A dfr robot encoder kapcsolási rajza megvan valakinek? Valamikor megtaláltam neten de már nem lelem sehol sem... Erről van szó: http://www.robotshop.com/dfrobot-wheel-encoders-dfrobot-3pa-4wd-rov...k.html Köszi a segítséget.
Pedig nem olyan nehez megtalalni (nekem komoly 30 masodpercembe kerult...)
DFRobot wheel encoder wiki oldal Azoldal aljan levo link: Kapcsrajz
Köszönöm!
Már egyszer megtaláltam néhány hónapja de nem mentettem le most meg nem találtam. Köszi még egyszer!
Sziasztok Szeretnék készíteni egy nem mindennapi robotot. Azt szeretném ha rendes lába lenne és azzal menne nem lánctalpon vagy keréken. Gondolom nem egyszerű feladat, de láttam már olyanokat úgyhogy nem lehetetlen.
Az első kérdésem hogy valami erős motor kellene bele ami egy jó pár kilót elbírna csak nem tudom hogy mi legyen? Valami úton - módon úgy kell megcsinálni hogy ne dőljön el lépcsőt tudjon menni . Nem kell nagy lábra gondolni.
Milyen neked a rendes láb?
Quadbot,Hexbot, Bibot ?! 2012es MaM robotversenyen láthatsz pár ilyesmit: MaM verseny videói Szeged 2012.májusa
Olyan lábra gondolok mint ami az embernek is van, pl ASIMO robot
Szerintem ez nem hobbiszintu feladat. A lepcsozes kulonosen nem.
Azért valami segítséget nem kaphatnák hogy mivel hajtsam meg ami nem annyira hangos gyors és eltart egy pár kilót.
Hogy valami stepper motorral oldjam-e meg vagy valami légrugós vagy hidraulikusan nem tudom ?? ötleteket várok.
Hogy csinálják ezt a "nagyok".
Van pár cég, aki komolyan foglalkozik robotok fejlesztésével, ezek összeállítanak kész hardvert. Motorok, áttételek, csuklók, karok, motorvezérlők, szögérzékelők, egyéb szenzorok, stb. Teljes, kész robotjuk van, ezt árulják. Komoly egyetemek vesznek belőle. Végzős hallgatók, komoly előtanulmányok után kísérleteznek vele. Ezt úgy képzeld el, hogy van aki doktori munkának megírja a kéz mozgatására a programot. Messze nem az egész robot funkcionalitását. Hasonlóan van ipari robotkarokkal is (van több újabb típus, amit még iparban nem használnak, csak tanulmányozzák mik a határai, lehetőségek). Ez nem egy embernek való dolog, főleg nem hobbiból, úgy hogy ötlete sincs mihez fogjon. Ne vegye senki sértésnek. Ide nagy előtudás kell úgy mechanikából, anyagméretezésből, áttételek számolásából, kivitelezés/beszerzés, motorok kiválasztása, motorvezérlők gyártása, érzékelők típusainak ismerete, mit hova miért, központi elektronika, és csak aztán jön a vezérlőprogram, ehhez nem árt tudni legalább a robotkarok működési hátterét (hogy mit kell számolni, hogyan). Lépegetés, még mindig a ZMP (magyarul talán null nyomaték pontja) elmélet szerint megy. Ezzel stabilan megoldható lassú, szakaszos, döcögős járás, messze nem a természetes, lépcsőzésre is használható. Nem emlékszem pontosan, de azt hiszem, a mai legjobb emberszabású robotnak fele annyi a mozgásszabadsága, mit a pálcikaembernek. Erre még jönnek az arcizmok, szemhéjmozgatás, stb. Az anyagiakat nem is említve 10ezer € az alja egy ilyen munkának.
Attol fugg hogy mekkora robotot szeretnel...
Ha ezekhez hasonlo eleg, akkor jo minosegu szervokkal meg tudod hajtani: Bővebben: Link Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 Bővebben: Link4 Kesz kit-eket is lehet kapni, ezeket csak ossze kell rakni es programozni... Bővebben: Link5
Meg annyit fuznek hozza, hogy erdemes kis lepesekkel fokozatosan haladni az egyszerubbtol a bonyolultabb fele. Ezt legjobban az alabbi abraval tudnam kifejezni:
Robot abra Eloszor epits egy vonalkoveto/akadalykikerulo robotot. Utana egy "egyszeru" kis 4 szervos lepegetot, majd egy hexapodot. Utana ra fogsz jonni, hogy milyen nehez megvalositani azt amit kerdeztel. A kep amugy innen van: Bővebben: Link Es a vegere egy-ket link biztatasnak: Vonalkoveto 1 Vonalkoveto 2 Vonalkoveto 3 FrankenBoB 2DOF Hexapod |
Bejelentkezés
Hirdetés |