Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2054 / 3999
(#) laszlo raduj válasza rowatinex hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Ez a velemenyem ,autoba ledszalaghoz, , gondolkoz el te is megeri ez a nagy felhajtas anyiert?

Ja es tenyleg gondolkoz el a tenyeken amiket masok is irtak, csak egy ami nekem nagyon szemet szurt az allo helyzetben adodo problema amikor is a led nem vagy nagyon halvanyan fog vilagitani. En nem sokat bibelodnek aval az IC-vel.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) rowatinex válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A gyári lámpa gyertyafény szintű világítása volt gyenge.
Csak a jobboldali szalag lett normálisan feltéve, a baloldalira még nem volt időm, csak oda lett tekerve az EÜ dobozhoz.
Semmi felhajtás nincs, már minden bent van a kocsiban, vezetékek eldugva, semmi nem látszik az egészből. Ha végképp felcsesz a téma, tényleg hagyom az IC-t a fenébe.
(#) realhobbo hozzászólása Júl 14, 2013 /

Szép estét mindenkinek!
Nagyonnagyon kezdő vagyok elektronikai tére (mondhatni még soha nem foglalkoztam ilyesmivel)
de most van egy terv!

Gyermekemnek újítanék fel egy pedálos kisautót, és szeretnék bele egy rádiót!
A terv addig van kész hogy készítek méretre egy előlapot műgyantából, és valahogy bele kellene szerkeszteni egy zsebrádiót. valahogy az antennáját kellene kihúzni oldalra, illetve hogy tudom azt megcsinálni hogy a (majdani) előlepi gombokkal tudjak hangosítani és adót keresni???
Nagyon szépen megköszönném ha valaki tudna nekem ebben segíteni!
üdv.:ZZsolt
(#) mester61 hozzászólása Júl 14, 2013 /

Bocsánat a kezdő, naiv kérdés miatt...
Kérdeztem egy zárral kapcsolatban tőletek, meg is kaptam e-mailon az értesítést a válaszokról, ám itt gondjaim adódtak.
Az első válasz a kérdésem után azonnal érkezett, ezzel nem is volt gondom , ám képtelen vagyok megtalálni a többi hozzászólást , mert nem tudom hogy keressem , nem jöttem rá, hogy szűröm ki a nekem címzett válaszokat!
Gondolom nem kell végigolvasni az összes hozzászólást , van ennek valamilyen keresési módja , de nem jövök rá...
Kérlek , segítsetek!
(nézzétek el a tájékozatlanságomat)
(#) laszlo raduj válasza mester61 hozzászólására (») Júl 14, 2013 / 1

Ha csak hozaszolnak az altalad figyeltetett temahoz akor is kapsz mail az meg nem bisztos hogy neked szol.
(#) eyess válasza realhobbo hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Ez nem hiszem , hogy olyan nagy gondot okozna neked függetlenül , hogy mennyire vagy jártas , és miben.
Konkrét ötletet nem hiszem , hogy bárki is tudna adni , hiszem a kis autót te látod , te tudod , hogy mi s ként lesz stb.
De csak egy két ötlet .Nyilván a rádió antennáját ne műgyantázd be , hogy ki lehessen húzni .Az hogy ez milyen irányba , vagy melyik oldalra legyen kihúzható , ezt megint csak te fogod látni.
A rádió kereső , vagy navigációs gombjait meg , ha távolabb akarod elhelyezni , mert úgy vettem ki az írásból, akkor egyszerűen le párhuzamosítod a gombokat , és megint csak oda teszed majd ahová neked jó lesz , illetve majd a sofőrnek
(#) realhobbo válasza eyess hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

köszönöm! az antennával kapcsolatban az lenne a pontos kérdés hogy a rádió az kb a kiskocsi közepén lesz, az antennát meg a jobb oldalon a "motorháztetőn" szeretném h legyen...ez kb 20-25 cm....azt hogy tudom megoldani?
(#) eyess válasza realhobbo hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Az a baj ezeknél a kisrádióknál , hogy ha túlságosan hosszúra sikeredne az antenna vezeték akkor leülteti a jelet tehát nem célszerű azt meg hosszabbítani.De ki kell próbálni lehet , hogy annyi még belefér.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) realhobbo válasza eyess hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

és sima egyszerű kábellel csináljam?
(#) Tolvaj válasza kadarist hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
Nem. a Töréspont olyan 95 körül lenne, de valóban nem írtam és így érthetetlen volt, bocsánat.
75Hz- nél lenne a zérus.
(#) pok31 hozzászólása Júl 15, 2013 /

Kedves Kollégák.
Belefutottam abba a problémába, hogy kezdőként azt hittem, a 12V-os transzformátor 12V-ot ad le. Megterveztem az első áramkörömet, meg is építettem, majd kaptam egy multimétert amivel kíváncsiságból elkezdtem méregetni. Kiderült, hogy 12V helyett 15,4V ami kijön a trafóból. Azóta tudom, hogy kellett volna egy 7812 fesz. stabilizátort betennem, de már késő. 12V-ot csak a hűtőventilátor (azt eredetileg LM317-el szabályozhatóvá tettem, legfeljebb nem tekerem teljesen fel a potit) és egy relé használna.
Kérdésem az lenne, hogy bírja-e a 15,4V-ot a 12V-os relé vagy utólag biggyesszek be egy zener diódát?
(#) Hilo válasza pok31 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

böngészd a relé adatlapját, azon rajta kell legyen.
(#) kristikoma válasza pok31 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Ha nem megy fel jobban a tápfesz, általában bírják. Van, amikor nem, jártam már így.
(#) Hilo válasza pok31 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

12V os feszültséstabilizátor nem tehető be a béke kedvéért? Miért "késő"?
(#) sprofan válasza pok31 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Egyáltalán nem szerencsés, mert bár működni működik róla, de nagyon melegedni fog. A gyári ajánlás tápfeszültségre maximum 110% azaz jelen esetben 13,2V. A 15,4 ettől igen messze áll. Két dolgot tehetsz, az egyik hogy kiveszed a dióda hidat és átalakítod egyutas egyenirányításra (4 dióda helyett csak 1 lesz benne), vagy beteszel egy 7812-est. Én az előbbit javasolnám, bár így nem vehető ki a trafóból nagy teljesítmény, de egy ventilátornak és egy relének nem is kell. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) kadarist válasza pok31 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
A legegyszerűbb egy soros ellenállással beállítani a relé sarkaira jutó 12V-ot. A nagyságát kísérletezéssel kell meghatározni.
(#) kamaro hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok! FET-eket cseréltem inverteres hegesztőben, mert elégtek. Más alkatrész láthatóan és mérhetően sem sérült. Mivel hasonlóan működik mint a kapcsolóüzemű tápok, első indításnál javasolt ezzel is sorba kötni egy izzót?
(#) ha6qt hozzászólása Júl 15, 2013 /

Helló!

Nem tudom mennyire kezdő a kérdés, de nem találtam kellően egyszerű topikot ehhez a kis dologhoz

Van egy eszközöm, amit egy 12V venti hűt meg időnként, 0-1 üzemmódban. Ez azt jelenti, hogy megy a cucc nulla zajjal, és egyszer csak ráadja a 12V ventire a feszt a kapcsolás, és így a hirtelen jött zaj elég zavaró.

Adnék a ventinek máshonnan +6V-ot, egy diódán keresztül, hogy mindig legyen valami alap hűtés. Szintén bekötném egy diódával a +12V-ot is. A feszültségeséssel nem törődnék. Előfordulhat-e hogy amikor a 12V és a 6V-os dióda is nyitva van, nyitáskor hirtelen 12V zúdul a 6V-os részbe, vagy fordított eset?

A ventit vezérlő kapcsolást nem szeretném bántani, több százezres eszközről van szó, s félek, hogy tönkreteszem.
(#) kadarist válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
Nem fordulhat elő ilyen "zúdulás", mert a diódán csak egy irányban folyhat áram. Amíg a 12V-os ágból folyik az áram a motorra, addig a 6V-os ág diódája le van zárva.
(#) marone hozzászólása Júl 15, 2013 /

Helló !
A múltkor volt szó az érintésvédelemről (villanyszerelés topik), és azt szeretné kérdezni, hogy egy kettős szigetelésű erősítőnél (tegyük fel annál), hogyan oldják meg a főkapcsoló bekötését ?
Mert ugye ott a tápvezeték egészen a trafóig szigetelve van, a szekunder oldalon kijövő törpefeszültség az, amihez forrasztgatni tudok, elméletileg.
Kösz !
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
A főkapcsoló bekötését nagyon nagy körültekintéssel oldják meg, jól elszigetelve a környezetétől.
(#) Herrgeneral hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok!

110 V-os gitárerősítőt szeretnék használhatóvá tenni, de teljesen laikus vagyok. Van egy kapcsolási rajzom, ez alapján gondoltam kicserélem a transzformátort egy ilyenre, de nem tudom ez elegendő változtatás-e. Biztosítékot kell cserélni vagy 1A-essel is jó?
Köszönöm a segítséget.
(#) pucuka válasza Herrgeneral hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

A rajzon jól látszik, hogy 2 × 20 V -os (középleágazásos) szekunderű transzformátorra lenne szükséged. A linkeden látható nem jó.
Ha kész erősítőt akarsz üzemeltetni, akkor jobban jársz, ha egy külső 2 × 110 V -os transzformátorról üzemelteted az erősítőt, megúszod az átalakítást, ami meglehet az eltérő méretek miatt nem lesz kellemes.
Ha építed, akkor trafót az előbbiek szerint válassz, ha a hálózati feszültség a kétszerese, akkor az áramfelvétel a fele. Tehát az 1 A biztosíték helyett 0,6 A -es alkalmazható.
(#) kadarist válasza Herrgeneral hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
Én úgy látom, hogy át lehet kötni 230V-ra az eredeti trafót.
(#) pjg válasza Herrgeneral hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Inkább ezt: Bővebben: Link
(#) pok31 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Úgy látom az egy diódás egyenirányítás nem lesz nyerő, mert a trafó teljesítményét a ventihez igazítottam. Kicsit zsúfolt a nyákom, egy zenert még be tudtam volna tenni (két új furat valahova). Ha a két kondi elhagyható a 7812-es körül, akkor talán még belefér.
(#) kérdező hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok!
Van egy egyszerű 750W-os elektromos grill. Gyakran elég lenne a teljesítmény felével történő sütés, mert megég a kaja teteje, de nem mindig sül át teljesen...
Arra gondoltam, mi lenne ha egyszerűen sorba kötnék egy izmos diódát a fűtőszállal. Egy kapcsolóval lehetne átkapcsolni a diódára, vagy teljes teljesítményre. Így elvileg levágná a szinuszjel egyik felét, ezért lüktető egyenáramot kapna. (A fűtőtestnek mindegy, hogy mit kap, a készüléken még kapcsoló sincs, nem hogy elektronika.) Ha jól gondolom pont fele teljesítménnyel fűtene. A kérdés az, hogy mit szólna a hálózat ehhez a terheléshez? Ha beválik, izzókhoz is lehetne alkalmazni ezt az egyszerű, szinte veszteség mentes "fokozatkapcsolót"
(#) qvasz2 válasza kérdező hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Fűtőszálhoz teljesen OK, de izzóhoz nem biztos, az képes villogni (nem igazából villogni, csak pulzálni inkább), ami elég zavaró lehet.
(#) kérdező válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Mekkora diódát tegyek bele? 300, vagy 400V-osat?
(#) qvasz2 válasza kérdező hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Én 400V osat tennék
Következő: »»   2054 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem