Fórum témák
» Több friss téma |
helósztok, (remélem nem haragszik meg senki, hogy egy új topicot nyitok, de ezért vkinek majd járni fog az 50 pont (remélem))
Az a problémám, hogy nem tudom elindítani a 16f689-es picemet. Hiába állítgatom a konfigurációs regisztereket, nem megy. Azt szeretném megtudni hogy milyen regisztereket kell milyenre állítani ahoz, hogy belső osc-ral (4 vagy 8MHz) kimenet nélkül, menjen úgy a pic, hogy a rb5-ön menjen az A/D, és az összes többi láb legyen sima kimenet, a (rb4 és az rb6 kivételével, ezt megoldom én ) köszönőm! Idézet: „Hiába állítgatom a konfigurációs regisztereket” Először is el kéne mesélned, hogy PONTOSAN milyen regisztereket próbáltál meg állítgatni, és hogyan állítgattad őket?
OSCCON: 01100111 volt a configurációs reg (2007-en) 3DDC mással nem foglalkoztem (még)
egyébként elindul a pic, csak azonnal megáll,( tehát a led nem villog csak világít )
megy!, mindennel baj volt amit használtam (programozó, ic-foglalat, én amikor az ujjammal leszorítottam programozás közben a picet és kicsit hozzáértem a lábakhoz... ) kivéve a regisztereket
azért még mindig várom a választ erre: Idézet: „rb5-ön menjen az A/D, és az összes többi láb legyen sima kimenet,”
keresd meg az adott pic adatlapját minden benne van, amire szükséged lehet.
Megkerestem az adatlapot... csatolni nem tudom, mert 4.5MB.
Viszont INNEN letöltheted. A 101. oldalon találsz példát is. Sok sikert!
nahát, azér nem vagyok annyira hülye, hogy adatlap nélkül próbálkozzak. Azér kössz!
Akkor mi a problem?
Le van írva, ki kell próbálni... valszeg nem hazudnak. Nincsmit!
annyi minden van egy-egy lábhoz, hogy nekem sok,
meg kapcsoljak ki mindent egy lábon és csak azt kapcsoljam be rajta ami kell? elég hosszadalmas...bonyolult...nekem...
Először is...
Az 5-ödik lábhoz tartozó bitet át kell kapcsolni (ha szükséges) a TRISB regiszterben, hogy bemenetként használja. Aztán az ANSEL regiszterben át kell írni az ANS11 jelű bitet 1-re, ezzel azt jelezzük, hogy a B port 5-ös kimenetén A/D átalakítás lesz majd a későbbiekben (illetve oda érkezik az analóg jel). Aztán még az ADCON nevű regiszterben is kutakodnod kell: A CHS3-CHS0 bitek helyén be kell írnod a következőt: 1011 Ezzel ugyancsak kiválasztod, hogy az RB5-ön legyen A/D átalakítás... ...most kitörlöd a két különálló 8-bites ADRESH és ADRESL nevű regisztert (ide érkezik a digitálissá konvertált jel az A/D-ből)... ...aztán be kell kapcsolnod (1-est beírni) az ADCON regiszterben az ADON bitet, ami bekapcsolja magát az A/D átalakítót. Aztán az ugyanebben a regiszterben található GO/DONE bitet kell bekapcsolnod, és abban a pillanatban elkezdi venni a mintákat az analóg jelből. Ha ezt a GO/DONE bitet 0-ba állítod, akkor megáll az átalakítás.
pontosan ilyen szájbarágósan akartam hallani (olvasni) a dolgokat! köszönöm!
De azért ehhez hozzátartozik, hogy életemben még nem A/D-ztem PIC-kel, úgyhogy ezek a tippek akár még rosszak is lehetnek Bár nem hinném, de előfordulhat...
(egyébként megsúgom, úgy csináltam, hogy belelapoztam az adatlapba, és az A/D rész első oldalától szép lassan átnéztem a végéig...és meglepő, de a nézegetés közben ilyen hasznos információk is benne voltak, amiket itt fent leírtam...)
jóvan, tudom, hogy hülye vagyok... nekem egyszerűen nem átlátható az adatlap. olyan keszekuszaösszevisszacucc, innenarrahivatkoznakonnmáshova és akkor ugrálok össze vissza a lapokon.:no:
ki kéne nyomtatnom, szerintem jobb lenne nekem, csak hát naon sok lap.
Ha komolyan foglalkozol ezzel a mikrovezérlővel mindenképp nyomtasd ki (képernyőn több mindenen átszalad az ember, mondván "lényegtelen")... és még a WC-re is vidd magaddal.
Én is így csináltam a F628-al, és nincs olyan hardver benne amit ne teszteltem volna sikeresen. Sokszor több napnyi szenvedés hoz egy aprócska eredményt, de a siker annál nagyobb. Idézet: ez így van...:yes: „Sokszor több napnyi szenvedés hoz egy aprócska eredményt,” kinyomtatva mégis más, mint képernyőn szkrollozgatni. sajna nem egy olcsó mulatság kinyomtani azt a sok lapot.(tinta)
Helló mindenki!
Konkrétan nem ezzel a típussal, hanem PIC16F876, 874, 877 PICkel próbáltam az AD átalakítást. Azonban bármit is csináltam fix analóg bemeneti jel esetén is az alsó 3 bit ingadozik. Így jó esetben is csak 8 bitesnek tekinthető az amúgy 10 bites AD. Van-e valaki akinek sikerült stabil AD átalakítást csinálni? Előre is köszi! Üdv.: Komlosi
Az A/D órajelét próbáld csökkenteni az ide vonatkozó bitekkel valamit van egy ilyen "acquistion time select bits" ezekket is próbáld nagyra állítani. Sztem az segít
üdv
Szia,16F876 csináltam AD az nem ingadozott de én csak a Parsiccal csináltam, annak tudom csak az asm-t felrakni ha jó?
Az órajellel már mindent próbáltam: saját RC, 4Mhz/32 osztás...
Idézet: „"acquistion time select bits"” Ilyet nem találok, az adatlapban. Hol kell ezeket állítani? baloghzoli: Tedd föl légy szives, talán látok valamit, hogy én hol rontottam el. De nekem is van Parsic, úgy is jó. Üdv. Komlosi
Ha jól látom, akkor te itt egy 8 méréses átlagolást csinálsz és azt jelzed ki?
Jól látod,ha csak az AD állapotát irod ki akkor billeg de igy nem
Amúgy a fix analód jel az mit jelent? Egyébként ha belegondolunk 0->5 referencia esetén 1 bit 4,88mV (5V/1024)annyi zajt meg bárhonnan összeszedhet.
Ha potival állítottad elő a fix analóg jelet, akkor próbáld kisebb értékűvel. Egy konkrét áramkörömben 100K helyett 10K egyből megoldotta a bizonytalanságot.
Köszönöm!
Erre én is gondoltam, csak nem akartam belemenni szoftveresen a megvalósításba, azt hittem a beállításokat rontom el. Nameg időben és tárhelyben is át kell gondolni, mert: 5 csatorna, 8 ismétlés/mérés, 20usec/mérés az: 40 bájt a memóriában és 20x5x8=800us+ amíg megátlagolom. És mindezt egy 10ms-os ismétlődésű programba. Tehát érted miért próbáltam megúszni, de mostmár beláttam nem lehet. Köszi mégegyszer. Üdv: Komlosi
De ha lassú a 8 mérés próbáld meg 2-3 méréssel lehet úgy is müködik,én nem kisérleteztem vele annyit mert nekem igy is jó volt
Stefan:
Mivel a kész rendszerben ráfogtam a műveleti erősítőre, ezért 3 diódával 3 feszt csináltam és azt mérem. A ~5mV nem lenne sok, de 3 bit esetén 7x5mV=35mV, már a szábályzó áramkört rángatja egy kicsit. Visszaszorozva pedig 35V betáplálásnál: 240mV a mérési hiba.
Megnéztem a 877es adatlapját, úgy tűnik abban nincs ilyen acquistion time beállítási lehetőség.
Már én is hajlok az átlagolós megoldásra. Esetleg még a belső pull-up okkal lehetne variálni, talán beleszól a dologba, de nemhiszem. esetleg egy jól megválasztott kondi a bemenetre? Belül 120pF ossal mér az AD 877eseben az adatlap szerint. Bemeneti impedancia < 10K legyen, de ez a te estedben ugye teljesül. Egyébként ha szabályzási feladatot nem lát el a PIC akkor szerintem a 0,7% mérési hiba lenyelhető>
Sajnos de szabályoz.
El is kezdtem egy olyan rutin megírását, ami átlagol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |