Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1381 / 2522
(#) Doncso válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szerintem, ha üresen megvan a szimmetrikus táp váltóba, akkor elsőként rá kellene kötni a graetz-et üresen, hogy egyenirányít e, földhöz képest +- megvan e, aztán egyesével rátenni a puffereket, közbe mérni, csak elárulja ,magát.
(#) at22 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szia! Igen ki lett mérve a dióda.
(#) Doncso válasza at22 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Tudom, emlékszem. Üresen fel kellene kötni a graetz hidat a trafóra úgy, hogy a + és - kivezetése üres legyen. Majd megmérni DC-be.
(#) sny hozzászólása Júl 27, 2013 /

Az úgy nem lesz jó, a multiméter meghülyül tőle. Legalább két, kisértékű kondenzátor kell a tápágakba.

Akár 100 nF is lehet, csak a feszültsége stimmeljen, itt még nem folynak nagy áramok (A multiméter belső ellenállása elég nagy)
(#) Doncso válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Mondjuk ez igaz. Akkor valami kondi kell rá.

Na rá tettem a diódára a két narancsot, az is volt rajta. Na dióda hídról ami lejön + - ott 108voltot mértem dc-be. a + és a gnd ott 54voltot a - és a gnd 54v
(#) Doncso válasza at22 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

ezazz, akkor most tedd rá a kondikat üresen, ha nem tudod mit hova kell kötni leírom, rossz kötés = pukk füst .

ami Volt benne 2db kondi az egyik az tuti hogy jó de a másik az már egy párszor füstölt félek rátenni.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Adtam, mérni kell a diódahidat, ha jót mutat, de mégsem jó, cserélni, ugyanis olykor érdemes megmérni fordítva is, mert lehet, hogy már nem is dióda, hanem szimpla ellenállás lett belőle, de ebbe bele sem mertem meni. Azt, hogy a végerősítők jók, kötve hiszem, a "szerelő" állítása ellenére, ha még ezzel sem tudott mit kezdeni, ugyanis ok nélkül nem megy szét ennyire egy faék egyszerűségű áramkör, mint az egyenirányítás. Ha a trafók gyárilag jól voltak bekötve, márpedig a srác rajza alapján jól voltak és miért ne lettek volna jól, akkor ott még valami meg is szakadhatott, de azért nem írom le ezeket minden második hozzászólásban, mert süket fülekre, vagy inkább vak szemekre talál, de korábban már leírtam.. Mint látod, az nem célravezető, hogy ugyanazokat méregettetik vele már három napja, az meg pláne valószínűtlen, hogy 120V-ra akarták volna kötni, de ha mégis belenyúltak, akkor is valószínű, hogy már a hiba után próbáltak hasonlóan eredményes bohóckodással javítani, mint ami most is megy itt..
(#) sny válasza at22 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Nem biztos, hogy a kondi füstölt.
(#) sny válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

" Ha a trafók gyárilag jól voltak bekötve, márpedig a srác rajza alapján jól voltak és miért ne lettek volna jól"

Semmit sem értesz a váltakozó áramról, ha ezt állítod. Csak magadat járatod le.
(#) Moderátor hozzászólása Júl 27, 2013

Jaj, jaj! Elmegyünk személyeskedésbe Uraim!
Kéretik a szakiknak nem egymást hergelni, a kérdező hozzánemértése miatt!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013
(#) Buvarruha válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Pedig jól voltak a szekunderek bekötve szépen sorban, ahogy azt kell és a közepük volt a föld, lehet, hogy nem én nem értem.
(#) at22 válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Ahogy utoljára ráraktam krepeget meg szaglott a kondi, Nem sütöttem ki direkt rámértem mind kettőre dc-be az egyikbe volt áram a másikba semmi. De valamelyik nap rátettem egy 120wattos trafóra be egyenirányítottam 2x13voltal és rendesen ki adta a 2x22-23voltot dc-be
(#) sny hozzászólása Júl 27, 2013 /

Két azonos fázisú, azonos értékű, szinusz alakú feszültség különbsége mennyi?
Pontosan NULLA.

Ellenfázisban kell bekötni (Pl. végfokozatnál a hidalás is így működik), hogy kétszeres feszültség jöjjön ki belőle.

GND-hez képest pedig bekötéstől FÜGGETLENÜL meglesz az egységnyi (1 trafó szekunderén mérhető) feszültség.
(#) sny válasza at22 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Próba szerencse! Rövid időre kapcsold be, majd ki. Ha nem melegedik, búg, füstöl, akkor hosszabb idővel eljátszani ugyanezt.

Valóban nulla, ha párhuzamosan vannak kötve a tekercsek, csakhogy szimetrikus tápnál sorba vannak kötve a tekercsek... Amúgy próbálni tökéletesen elég lenne egy darab szekunder is, ami feszkétszerezőként működne!
(#) sny válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 27, 2013 / 1

Igen, csak azt elfelejtetted, hogy a trafók nem szimmetrikusan, hanem aszimmetrikusan vannak tekerve /nincs középmegcsapolásuk, és ugyanazon vezetékeik vannak közösítve (feketék)/ így magától értetődő, hogy az egyik primert kell megfordítani, mert ebben az esetben a szekundert nem lehet.

Még mindig nem érted, fogj egy kockás papírt, és rajzold le.
Ha két azonos potenciálú kivezetésed van, akkor azok között áram soha sem fog folyni.
Az egyiknek kisebbnek kell lennie (GND) vagy ellenfázis.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Idézet:
„Adtam, mérni kell a diódahidat, ha jót mutat, de mégsem jó,”

Neked nem gyanús, hogy már több mint egy hete kimérettem vele és a mérés alapján jó a híd? Másrészt jelen pillanatban megvan a +-DC, akkor mi a gondod most a graetzel? Eddig fordítva volt bekötve az egyik trafó, ez a napnál is világosabb, a kolléga közbejárása után immár helyesen van kötve, akkor most mi a gondod? Nem nagyon vagy képbe , hogy hol tartunk, én ezt látom.

Igen, megint lukon vagy, fogjál két szekunder tekercset, kössed őket sorba, eredmény az lesz, hogy összeadódik a váltó fesz, na most fordítsd meg az egyik szekunder tekercset, eredmény? Az egyik kivonódik a másikból. Kioltják egymást. Nem ismered ezt a jelenséget? Ne mondd már.
(#) repa333 válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

2db trafó van benne illetve 6db kondi ami 63v 4700uf
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Most megnéztem a csávó rajzát megint, tényleg nem jó, de nem is vonódik ki abban a meogldásban, csak párhuzamosan dolgoznak, nem jó megoldás, de működik és az sem biztos, hogy a színek azonosak a tekercsek fázisával. És ez továbbra sem magyarázza, hogy miért volt az egyiken szinte semennyi feszültség. És hol van az leírva, hogy már jók a DC feszültségek?

Ja és, ha a trafók primere ellenfázisban van bekötve, akkor pedig teljesen jó a gyári megoldás is!
(#) sny válasza repa333 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

DC feszültséget kéne mérned, abból meg tudom saccolni, mekkora teljesítménye lehet.

amp2.jpg

Nem mondtam, hogy kivonódik! Pusztán arról van szó, hogy áram csak akkor folyik, ha potenciál KÜLÖNBSÉG van. Matematikailag így kell leírni.
(#) repa333 válasza sny hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

hát azt hogy kell ? meg hidalni lehet szerinted ?

Te olvasod is a fórumot? Most, hogy megfordította az egyik trafó primer kötését, javasoltam neki, hogy kösse fel a graetz-re üresen. Eredmény :
Idézet:
„Na rá tettem a diódára a két narancsot, az is volt rajta. Na dióda hídról ami lejön + - ott 108voltot mértem dc-be. a + és a gnd ott 54voltot a - és a gnd 54v”

Ez már nálam szimmetrikus DC.
Idézet:
„Ja és, ha a trafók primere ellenfázisban van bekötve, akkor pedig teljesen jó a gyári megoldás is!”

Hiába emeled ki, a gyakorlat mégis azt mondja, hogy előtte nem, de utánna helyre álltak a feszültségek.

De abban a bekötsében ez sem igaz és k@rva mindegy, hogy írjuk le!

És hogy lesz 56V AC-ből 54V DC? Ezt nem nevezném helyreállásnak
(#) sny válasza repa333 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Kell hozzá egy multiméter. A hidalás szintén ettől függhet.

Úgy, hogy valószínűleg nem volt rajta kondenzátor, és így a multiméter hülyeséget /átlagértéket/ mér a lüktető DC miatt.
Ezt is elmagyarázzam bővebben?
Következő: »»   1381 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem