Fórum témák
» Több friss téma |
Gratulálok!
Így ránézésre nagyon jónak néz ki.A gyakorlat meg megmutatja a többit. Valamikor mi is sokat kerestünk kondikat a W3DZZ-hez.Amikor már nem volt rá szükség persze,hogy előkerült jó pár darab. 14 megára én vertikális antennát használtam.Ott is az illesztő kondi volt a nehezen beszerezhető.
Köszi, akkor azt hiszem a legjobb megoldás kettő darab tűhegyesre faragott rézdrót-darabka, amit az amphenolra forrasztok, és a lehető legközelebb teszem egymáshoz a hegyeket.
Gondolkodtam párhuzamos induktivitáson, de nem hiszem, hogy ne rontana bármilyen kis mértékben az antennán. Az antenna kapcsoló dobozát pedig hozzácsavarozom az oszlophoz.
És még egy lényeges leírás (kép) a teljesség igénye nélkül.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
Szia!
Majd viszek Neked Egerbe "rendes boltit" foglalattal együtt.
Köszi, figyelni fogok, merre vagy
![]()
Sziasztok!
Részemről lehet maradiság vagy vaskalaposságból, de szeretem megőrízni a hagyományokat mint a HA-QRP-t is anno 5BT Pali bácsiék a 80-méteres sávon való QRP aktivitásnak és kísérletezésnek indították. Nem a sok ezer QSO volt a célja, hanem pár napig figyelemmel kísérni a terjedést 80 méteren és főleg házi építésű rigekkel rádiózni. Így én mint már előzőekben említettem nem értek egyet a 7 MHz-s sávval való összevonással, de még ettől is kevésbé a más versenyek összeköttetéseinek beszámításával. Van annyi QRP verseny Európában és azon kívül is, hogy nem gyűzünk részt venni azokon, lásd pl. O-QRP; QRP MAS; HOT party RU-QRP stb. De miért ne indíthatna a Magyar Rádióamatőr Szövetség , vagy akár a HA-QRP Club is több sávos QRP-versenyt.? "Azután a 90-es évek elején felhígult a rádiós társadalom a CB-sekkel, akiket sosem tűrtek meg a rádióamatőrök maguk közt." A rádióamatőr mozgalmunk hobbink morálja siralmas , néha napján "Animal Planet" még sem mutogathatunk a volt CB-sekre akik ambíciót éreztek az amúgy sokkal kötöttebb amatőr rádiózás iránt és levizsgáztak sőt többen Morse vizsgát is tettek. Ezen kívül igen sok jó szakember van közöttük is. Ugyanúgy az RH sávokban most már a szerényebb vizsgakövetelményekkel vizsgázott URH-s társaink is is forgalmazhatnak. Mind két tábornak meg vannak persze a fegyelmezetlenebb etikátlanabb viselkedésű egyénei ebben igazad van, velük hígult a rádióamatőr társadalom. (ami még maradt belőle) Sajnos azt kell mondjam, hogy ez a műfaj is az életszínvonal függvénye. Hajtunk, nincs szabad időnk, nem rádiózunk, vagy nincs munkánk nincs anyagi háttér nincs mivel rádiózni , mivel kimenni kitelepülni stb. Na de nem síránkozni akartam, inkább mindenkit aki rádiózni szeret biztatni.
Szia.
Néhány - bennem felmerült - kérdés. Mi lett a "Szikrával" és annak berendezéseivel? A köznapokon Te hol látsz bármilyen eredményt az elért sikerekről? Ugyan a CB nagyon különbözik mindenben a másik "oldaltól" de azért volt valami haszna is.Akkor telefon helyett (is) használták. Emlékszel még amikor a Bp Award még 1 hétig tartott?Arra is emlékszel amikor úgy adták le és el is fogadták a jegyzőkönyveket,hogy 1 percbe belefért 4-6 összeköttetés?Úgy,hogy senki nem is hallotta azt az állomást? Mutass olyan állomást aki a saját építésű készülékkel nyert.
Sziasztok. Nem tud véletlenül egy kb 8 méteres árbócot. Esetleg buda-dugát?
Szia!
A börzéken előfordul, hogy van eladó. Vagy a 10m-es pecabot, csak az inkább kitelepülős alkalmatosság.
Szia!
Nekem van 18 méteres "munkásőr" árbóc. A többit magánban...
Szervusz Leraz!
A Szikráról nem tudok . A köznapokban már az is siker, ha részt tudunk venni egy-egy aktivitásban lásd. WFF a versenyeket nem is említem, mert aki aktív dolgozó nem igen tud részt venni rajtuk. Az is siker, ha egy két ismerőssel koóperálva megépít egy készüléket az ember és közösen meg hányjuk vetjük a tapasztalatokat , örülünk neki. Mint a fórumban feljebb említett kis szinkrodin 80m-es vevő egy 92 éves amatőr társunknak készült és ez jelenleg az egyetlen szórakozása, hogy azon hallgatja a sávot. Igaz FT-250-nel de teljesen házi készítésű QUAD antennával első helyezést ért el egyik talán ARRL világversenyen a szeghalmi ismerősöm HA8IE . Le is voltak döbbenve az USA beli versenyállomásokon, hogy ilyen puritán kicsi pénzből kihozott felszereléssel ilyen eredményt el lehet érni. Nekem tavaly előtt az volt a célom, hogy egy "frissen" elkészült 200mili Watt kimenő teljesítményű 80m-es kis adóvevővel létesítsek 200 összeköttetést a HA-QRP versenyben. Csak kb. 198 jött létre ebből 185 körül volt értékelhető de ezek között volt EA6; OH; LA; SV; 4Z stb. állomás, egy UA állomás 70mili Watt-al dipól antennával jött hívásomra, végül is jót szórakoztam így is. Igazad van erről én is hallottam gyakran voltak vitás verseny LOG ügyek. Sosem értettem ezt az önámító mindenáron nyerni vágyó hozzáállást. A klubok megszűnését is gyakran emlegetjük, de ebben a megváltozott helyzetben magunknak kell létrehozni klubot ha igény van rá, legalább is mi így tettünk annak idején. A rádióamatőr hobbit mindenki a lehetőségeihez mérten tudja művelni kisebb nagyobb eredményekkel.
Én árbócnak több helyen vastag damillal kikötött, 63mm átmérővel bíró, vastag falú PVC lefolyócsövet használok. Egymásba tolhatóak, dipólok, kisebb yagik, körsugárzók tartására kiváló.
Persze nem mérhető össze minden paraméterében egy fém árbóccal, de pillanatok alatt beszerezhető 2,5 méteres darabokban, fillérekbe kerül, nem rohad, 5 perc alatt szétszedhető. Nekem két dipól közepét emeli meg + egy 21 megás GP van a tetején. 10 éve tart, soha nem tört még, hibátlan. A tévhitekkel ellentétben télen nem törik el. De még egyszer írom a háborgók kedvéért, természetesen nem összehasonlítható a fémmel ![]() Ugyanígy be merném vállalni a szálban kapható fém vízvezetékcsövet kisebb árbócnak.
Halihóóó!
Akinek Eger túl messze van. Aki hallja, adja át! Csór község Önkormányzata és a székesfehérvári Szöllősi József Rádiósklub tisztelettel meghív minden kedves amatőrtársat és amatőr rádiózás iránt érdeklődőt a 3. „Csóri Csuka” regionális rádióstalálkozóra. Időpont: 2013. augusztus 10 Helyszín: Csór, Fő tér, (a polgármesteri hivatal mögött) APRS: 18°15,39’E; 47°12,24’N QTH loc: JN97DE08sx Megközelítés: Gépkocsival: A 8. sz főúton Budapest, Székesfehérvár felől a 18. km-nél, Veszprém felől a 21. km-nél kell letérni, tábla jelzi. Tömegközlekedéssel: A Székesfehérvár – Várpalota helyközi Volán autóbuszjárattal Csór, szövetkezeti bolt (leánykori nevén Csuka Csárda - bár már régen bezárt) megállóig. Közvetlen járat Budapestről, Veszprémből, Esztergomból, Dunaújvárosból. Kerékpárral: Székesfehérvárról Iszka-szőlőhegyen keresztül kisforgalmú, ám jó minőségű aszfaltúton, Várpalotáról Inotán keresztül száraz időben jól járható földúton. Irányítás: Valószínűleg nem lesz rá szükség, ha mégis, akkor 145 400 kHz. Program: Kötött program nincs, csak kötetlen beszélgetés, eszmecsere, önképzés. Ha elhozod a fiók alján porosodó cserére, vagy eladásra szánt alkatrészeidet, készülékeidet, akkor börze is lesz. Újdonság: antennamérés. Ha elhozod éppen elkészült vagy "gyanúsan" viselkedő URH (25 MHz - 2.2 GHz) antennádat vagy kábeledet, profi gyári vektoranalizátorral ellenőrizheted a legfontosabb paramétereket. Kitelepülős rádiózás (SOTA, WFF) kedvelőinek: a HA/KD-052 alig 5 km, a HAFF-038 kevesebb, mint 2 km. A találkozó a falunapi program része. A részletes program remélhetőleg hamarosan felkerül a falu honlapjára, lesz főzőverseny, lovasbemutató, hastánc bemutató, gyerekeknek játszóház, büfé, móka, kacagás, tehát ne hagyd otthon a családot, ők sem fognak unatkozni. Mindenkit szeretettel várunk. HA4KYB
Szia.
Ez nagyon jó.Valamikor a "80-as években mi is ilyent "harisnyáztunk" be és 14 MHz-es GP lett belőle.Sokkal jobb eredmények születtek mint a W3DZZ-vel.
Én ha GP-vel kísérletezem, akkor a próbamodell bergmann csőre szigetelőszalagozott vastag szigetelt rézhuzal. (4-6mm)
Szervusz.
Szép sorba. Igen, valóban már az is egy siker.A készüléképítés mindig is sarkalatos,kényes pont volt.Belelapozol a régi újságokba a következőket látod:Készülékek komplett leírását,megépítését.Csak épp olyan alaktrészekből - vagy legalábbis néhány fő elem - amit akkor sehol nem kaptál meg legális módon.Ma meg már anyagi megfontolásból sem szerzed be. Ugyanakkori újság másik oldalán meg tájékoztatnak,hogy ZY helyen levő MÉH telepen lehet guberálni!Vagy a D... utcában leselejtezett katonai alkatrészeket vehetsz.Mire odaértél, jó ha maradt néhány RC dolog,vasdoboz,széttépett vezetékek.Ugye ismerős,hogy ha kvarcot,szűrőt szerettél volna akkor XY-onhoz mentél csiszoltatni és akkor még hol volt a minőség egy XF9 B vagy C-hez képest. Az az egyetlen jó dolog volt amikor az FT-250-eket behoztás a klubbok részére.Az lendített akkor az aktivitáson.
Szia.
Próbáld ki azt - ha tudod - ,hogy szigeteletlen rézhuzalt 3 ágban, a PVC csővel párhuzamosan ráhúzol és azt tekered körbe rézvezetővel majd a találkozási pontokat forrasztod.
Idézet: „Igaz FT-250-nel de teljesen házi készítésű QUAD antennával első helyezést ért el egyik talán ARRL világversenyen a szeghalmi ismerősöm HA8IE . Le is voltak döbbenve az USA beli versenyállomásokon, hogy ilyen puritán kicsi pénzből kihozott felszereléssel ilyen eredményt el lehet érni.” Tudsz a bajnok quadról infót adni?
Szerintem felesleges ennyire bonyolítani. Akkor már inkább szerez az ember régi CB antennát vagy OIRT TV antennát a jó Dur Alu. cső végett és azzal kísérletezik. De a ha6qt féle huzal GP is teljesen jó legfeljebb kisebb a sávszélessége mint egy csőnek.
Egyszerű Cubical Quad, mely több sávos két elemes és forgatható. Leírás a Karl Rotthammel féle antenna könyvben és a neten mindenütt megtalálható. Az elemek villanyszerelő 1,6mm2 sodrott rézhuzalból készültek. Ezt az ismeretségi körömben sokan megépítették 2-3 és 4 elemes formában is. Rendkívül csendes, és jó DX antenna. Hátránya, nagy a szél ellenállása és télen a sok zúzmara alatt képes összeroppanni. Egyébként ennek a topicnak a kezdeményezője Elektro is megépítette.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Sziasztok!
Ma kaptam e-mailt HA5GY Pistától Debrecenből, hogy általuk megalakult a DQ_Rádió a debreceni rádió és elektronikai egylet és önképző kör. Ez a kör minden rádiózás iránt érdeklődő egyénnek főként a QRP és barkácsolni vágyóknak segít. De szabatosabban és pontosabban olvashattok erről ha a keresőbe írjátok: DQ_Rádió vagy HG0MAT. Üdv. Gábor
Ma már biztosan de "77-ben még nyoma sem volt a CB-nek.Azóta is a vártnak megfelelően üzemel.
Azért már nyoma volt, bár nem sokan tudtak róla. Már bőszen dolgoztunk a szabályokon, mert bekerült az országba 6 db, egy film forgatásra.
Biztos így van de ez olyan lehetett mint a mobiltelefon,hogy nem a mezei "Mari nénik" használták ha egyáltalán tudtak róla amikor az elsők bejöttek az országba.
A PVC cső és a rézdrót azért hozzáférhetőbb volt.
Sajnos abban az időben a rézdrót sem volt hozzáférhető. Postás létemre sem én kaptam telefont, hanem a feleségem. A mai napig a nevén van.
80 -ban már sorba álltak az engedélyért. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
Szerencsénk volt.A Csepeli Trafógyár épp egy gurigával "selejtezett" le amit az akkori MÉH telepen keresztül sikerült megvenni.Az árára már nem emlékszem csak arra,hogy a tagok dobták össze a pénzt.
Akkor még a közelben levő középiskola is ürítette a pincéjét és egy tehertaxira való dolgot is megkaptunk a klubb pecsétjéért és a kerületi MHSZ vezető közbenjárására. Akkor kaptunk QQE 06/40-es csöveket amikből végfokok készültek.
Nekünk PYE adóvevők voltak, 160 MHz -en 60 W -os. A mobilban csak 25 W a volt kihajtva. Igen jó egy cső.
Igen. 77-ben én is iskolás gyerek fejjel vidéken messze a városoktól még egy diódát sem tudtam venni mivel nem volt a "vasas" boltban csak néhány TV cső. Most minden van csak leleményesnek konstrüktőr akarattal és persze szabad idővel kell rendelkezni (az anyagiakat direkt nem említem) Mi tényleg nem nagyon tudtunk sem Dur Alu. csövet sem rézdrótot beszerezni. CB rádióról majd csak a 80-as években hallottam (akkor már magamtól meg tanultam a MORSE ABC-t) de a gyári készülékek több éves keresetnek megfelelő DM volt akkoriban. Csak egy külföldről behozott prospektust "nyalogattuk mint a mézesüveget kívülről nyalogattuk volna". Viszont igen lelkesek voltunk néhány komámmal összefogva az amatőr rádiózás iránt. Rövidesen kiderült, hogy kis falunknak van ám nagy múltú rádióklubja mely minden alkalmatossággal rendelkezik nekünk kezdőknek a tovább fejlődéshez.
Szerencsére együtt maradt a csapat ás átvészeltük a nagy átalakulások korát , mai napig aktívkodunk a lehetőségekhez mérten. Most Augusztus 12-től 19-ig kitelepülünk a Mágori történelmi emlékhelyre a Sárréti napok alkalmából a HG8SDS hívójellel fogunk forgalmazni. És persze az egy hét alatt lesz idő antennázni QRP-zni stb. Ennyit a múltról és a jelenről HAM téren.
Igen, meg a PL500 (?) volt.Aztán amikor netán elromlott a TV-ből lehetett kicsenni.A család meg mérgelődött,hogy megint rossz a TV.
![]()
Gratulálok és sok sikereket kívánok Nektek.
Én már nem vagyok aktív.Már csak itthon építgetek a magam szórakoztatására dolgokat. Visszaadtam az engedélyem,eladtam a riget, Minden nagyfrekis dologgal együtt. Még egy SWR mérőt találtam a pakolás közben.Szép emlék maradt az a pár évtized. Pár diplomát megtartottam dísznek. Most már helyem és időm is lenne rá de kedvem és tudásom már nincs hozzá. További szép eredményeket, kellemes időtöltést hozzá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |