Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Mostanában ez a kicsi rádió igényelte a legtöbb munkát és anyagot a felújításához. Általános elkoszolódás, törött foglalatok, hiányzó csövek, szakadt, megnyúlt, megégett ellenállások és bekötő vezetékek, törött kerámia kondik, átvezető kondenzátorok, melegedő, formázhatatlan elkó, hibás potencióméter, elöregedett hálózati zsinór pótlása, javítása után meglepő érzékenységgel szólalt meg gazdája örömére.(sajna nem az enyém) ez a Philips36U típ. kis bakelit rádió.
Nagyon szép lett ez a rádió is
Találtam egy kis érdekes szerkezetet, de nem tudom hogy micsoda.Valami tekercs, egy cső (Tungsram 3S4T),valami forgatható kapcsoló, stb. Ha valaki rájönne a képek alapján leírná hogy mi is ez?
A forgatható kapcsoló egy meteorológiai magaslégköri rádiószonda kapcsolója. E szondák szelencés barométerrel, hártyás légnevességmérővel, és bimetálos hőmérséklet mérővel a forgó kapcsoló általi sorrendben kapacitásváltozást létrehozva a 470 MHz környéki 1 csöves adót frekvenciában modulálták. Ezeket a hetvenes évek végéig léggömbökkel engedték fel 30-35 ezer méterig, a földi vevőkkel figyelve a kis adó jelét. Üzem idejük a kisméretű száraztelep vagy akkumulátor kapacitásától függően max. 1 óra volt( amig elérték a max. magasságot) A forgó kapcsolót egy kis egyenáramú motor forgatta lassító áttételen át. Rakjad el mint érdekességet!
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Nem gondoltam volna hogy ez egy egycsöves adó.
Nagyon köszönöm a választ De mégis hogyan lehet ezt beüzemelni?
Adsz neki fűtő- és anódfeszültséget Ezek a telepes csövek működnek több száz MHz-en???
Meg persze nem elég ezt beindítani, kell még hozzá egy megfelelő vevőkészülék is amivel a jeleket veszed.
Tisztelt mindenki. Szeretnék egy kis segítséget kérni. A képeken egy szétszedett orosz GDO látszik, hiányos állapotban. Ha valaki tudna erről valamit írni, esetleg rajzot küldeni nagyon megköszönném. Üdv
Ez egy magyar gyártmányú szonda, ez valószínű csak 12 m-es hullámhosszon ment. A szovjetek anno használtak szubminiatűr drótlábú csövekkel 470 MHz körülieket és és üregrezonátoros csővel 1.7 GHz-en működőket is. Ez utóbbiról két képet mellékelek. Modernebb típusokat még manapság is használnak.
Szevasz Janó! Típusszámot nem tudsz írni?
Ez pedig a 470 MHz-es típus
Szia Józsi.
Nagyon szép lett a Philips, a selymet kimostad, vagy pótoltad, mert szinte eredeti? Ez van a hátlapon:
Azt hiszem ez kevés lesz, mert ez az ára, meg egy sorszám. Talán ennyiedik darabnak készült.
De nagyon drága volt, a maga korában félhavi fizetés.
Nekünk ilyen rádiónk volt évtizedeken át, bár maga a készülék AR604-es volt, de apukám átrakta egy lemezjátszós AG604 dobozába. Kiment benne az EZ80, két BY238 lett a foglalatba dugva (eléggé barbár módszer, de vidéken nem volt más és másik rádió sem a családban). Aztán kimentek a potik (iszonyúan recsegett a csúszka pálya áthelyezése után is), sok év szünet után sajnos szétverték az unokák (
Tavalyelőtt vettem egy nagyon megkímélt AR 604-est használtan, működik! Csak az EM84 törött benne. Az összes elkót kicseréltem benne, számomra a működés fontosabb volt, mint a korhű restaurálás. Anyukám néha bekapcsolja. Hullámváltó kapcsolói eléggé könnyen túlerőltethetőek és eltörnek. Az első családi készülék kapcsolói epokittal lettek kiöntve a 70-es évek vége felé. Maga a rádiókészülék azt hiszem a Bethoven rádió Orion-gyár általi koppintása.
Hát..., a káva stilusa picit hajaz(de a kivitelezés, meg a megjelenés is sokkal elegánsabb), de a belbecs nagyon más. Az URH keverő hasonló, de az AM egészen más(előkőr, kissé több KF), na meg a hangfokozat is-2 db. külön végfok, ebből az egyik PP. Talán inkább igaz, hogy az RFT az AM-et pl. az Orion 779-ről "koppintotta".
Nekem sajnos ez sem segít. Reméljük valaki felismeri.
Nem vettem le a réteges falemezről. úgy ahogy volt egy tálba állítottam és ecsettel denaturált szesszel alaposan átmostam. Foltmentesen kiszáradt. A csontenyv ragasztót nem oldja a denszesz.
Nem valószínű, de az is igaz, hogy létezik többféle Beethoven. Amiről írok, az a II-es változat. Abban több KF fokozat van, mint a többi készülékben. Ezenkívül a mély hangoknak egy EL 84 PP, a magas hangoknak egy EL 84 SE van. Profi egy rádió, az biztos. Volt amúgy az Orionnak egy hasonló készüléke, mely FM-re érzékenyebb volt, mint a Pacsirta, ha jól emlékszem, AR 702 volt, és készült egy másik változat is belőle. De EL 84 SE van benne, nincs PP.
A sok-sok kép között ott lesz a tied is, a kapcs. rajzok között talán behasonlítva megtalálod.Bővebben: Link
Szervusz Józsi. Köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál vele, én nem találtam semmit róla.
Biztos jó lesz valamelyik, ha nem akkor is, mert átalakítom. Még egyszer kösz.
A rádiót amit Józsi bátyámra bíztam,TÖKÉLETESEN megcsinálta gyűjteményem egyik ékszere lesz.Köszönöm ,megint egy rádió megmarad,a jövőnek.
Szia Béla! Gondolom, hogy a remekmű kávája a Te "remeked", tehetnél fel képeket róla. A 779 majdnem kész!
Üdv:gkari
Üdv mindenkinek.A Philips 36 u teljes mértékben Józsi bátyám remek műve.Azt sem engedte meg hogy lecseréljem az elején a hangszóró selymet,elveszti a patináját kiálltással.A 228 a dobozát valóban én csináltam. a megszólaltatást Jocó csinálja
Az én részem a kűlcsiny övé a belső rész, Amikor kész vagy szólj teszek fel képet a politúrozásról.
Köszönöm a kiigazítást neked is és gkari kollégának is. Nem ismerem ilyen részletességben, bár az AR604-ben már korában is turkáltam, és mint írtam, működőképesre is pofoztam, családi használatra.
Maga a gép (mármint az AR604) egyébként egy finommechanikai remekmű. Ezek után rákeresek a Beethoven kapcs.-ra is. További sikeres rekonstrukciót mindenkinek!
A 779 Rádió képei ,remélem készen felteszed.
A káva eredeti politúrozással készült.Teljes csiszolás pácolás. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Gyonyoru!
Személyesen tanusítom, hogy ilyen szép, merthogy nálam van. Az összerakás kissé lassan megy ilyenkor nyáron, ha kész, én is teszek fel képeket.
Üdv mindenkinek.Egy régi kollégám állított be a minap ezzel a ronccsal, mondván, hogy a szomszédai bontják a ház egy részét, és ezt találták a padláson, ki akarták dobni. Gondolta elhozza hozzám, hátha tudok kezdeni valamit vele. Első ránézésre nem nagyon tudtam hová tenni, aztán a panel csapott alakjából következtettem, hogy valami fémdobozos lehetett. Meg is találtam a képét a virtuális rádiómúzeumban, itt megnézhető:
Bővebben: Link Szóval ez egy Standard 3A panelje, meglehetősen rozsdás, korrodált állapotban. Még nem tudom mit csináljak vele, mert nincs dobozom hozzá, azt meg legyártani szinte lehetetlen De nagy a kísértés, hogy felújítsam a gépet, annál is inkább. mert megígértem a kollégának, hogy bemutatom, ha kész lesz. Minden használható ötletet szívesen fogadok. Janó Bá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |