Fórum témák
» Több friss téma |
Sima analóg.
mcp9700 ami neked jó, ha a +-2 celsius pontosság neked megfelel. A Vout lábat be kötöd a picre és ott adconal átalakítod digitálisra onnan meg már te döntöd el mit teszel azzal az értékkel.
Úgy szeretném hogy 0,2 fok eltérést lehessen érzékelni. Ezzel megoldható? Jól értelmezem, hogy 10mV-ot változik fokonként a kimenete?
Köszi! A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Amit írtam 10mV/C felbontásban tud mérni +-celsius az az hogy a valós adathoz ennyit tévedhet, de elméletileg 1mV/0,1C-os felbontást is lehet vele csinálni, de én nem ismerem ezeket annyira az i2c hőmérőket jobban ismerem, ebben, hogy tud-e mérni ilyen pontosságban más tud segíteni én nem vagyok benne biztos. De ha nagyon pontosnak kell lenni akkor i2c azok sokkal pontosabbak.
Oké köszönöm!
I2c típusúak közül tudsz olyat ajánlani amivel lehet 0,1°C pontossággal mérni?
EMC1043 ez nem 0.1C felbontásban van hanem 0.125C felbontásban ha az megfelel.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy PIC ugye meg tud hajtani egy ULNxxxx LED drivert gond nélkül? A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Még egy kérdés:
Ha egy 16 i/o PIC minden i/o-ját használni akarom, fogom tudni ICSP progizni? Konkrétan 8 nyomógomb a be és 8 kimenet a LED driverbe. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Pontosság kedvéért az ULN2xxx sorozat darlington mátrix, de valahol azt olvastam LED meghajtásra szokták használni, most reléket fog meghajtani.
Az első kérdésemre megtaláltam a választ. A PIC meg tudja hajtani az ULN2803-at gond nélkül. Már csak a másodikra kellene fényt derítenem, azaz fogok-e tudni egy 16 i/o-s PIC-et ICSP progizni ha mind a 16 i/o-t használni akarom. Azt tudom, hogy a PGD és PGC használható, de mi van az MCLR lábbal? Fel merjem használni mint bemenet vagy vegyek inkább egy 18 i/o-s PIC-et?
Lehet, használni, de. Ha van rajta 10k-nál nagyobb terhelés, akkor azt a programozás idejére le kell választani, pl. jumperrel. Ha ez nyügös, akkor természetesen célszerű nagyobb PIC-et választani.
Köszönöm.
Teszek inkább egy 18 i/o-sat. Meg is rendeltem. 16f690-est
A PIC -eken a MCLR csak digitális bemenet lehet. Csak az újabbakon lehet letiltani a MCLR funkciót.
16F690 ?? Inkább a sokkal nagyobb tudású 16F1829...
Azt sajna nem kapni itt, már elmentem a 690-esért, meg egyébként sem akartam ágyúval verébre lőni, csak egy 8 csatornás nyomógombos kapcsolóhoz kell.
viszont van mégegy kérdésem. Biztonság kedvéért és a nyák egyszerűsítése miatt külső pull-upokat teszek be. És vagy az ICSPDAT-ot vagy az ICSPCLK-ot használnom kell. A kérdés az, hogy egyébként 4,7k-s ellenállásokat szoktam, de itt is érvényes a 10k, igaz? Akkor viszont nem veszek 4.7k-t is meg 10k-t is hanem veszek egy sip9-es 10K-at, és akkor minden bemenetet csak 0.5mA terhel. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
A felhúzó ellenállás értéke (4k7 vagy 10k) mindegy. MCLR -re és a többi lábra is használhatod a 10k -t.
Sziasztok! Volna egy olyan kérdésem, hogy a PIC16F628-ból ki lehet-e csikarni egy kis USB módot?
Köszönöm!
Szia!
Fejlesztettek USB 1.1 -t 16F -ekre: 16FUSB Megéri? A 16F1454, 16F1455, 16F1459 beépített USB 2.0 illesztővel, akár quartz nélkül is működik. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Az a felbontás jó. Egy keltető gépbe kell majd. Ott olyan 37,4-37,8°C közti értéket kell majd beállítanom. Ahhoz szerintem megfelel.
Mivel a gyári specifikáció szerint akár +-1.5 C mérési hiba is lehet benne, ehhez az alkalmazáshoz _MINDENKÉPPEN_ kalibráld a mérőkört mielőtt a keltető gépben alkalmazni kezded. A keltető gép egy rendkívül hőmérséklet-érzékeny alkalmazás.
30-40C tartományon szerintem probléma nélkül be lehet húzni a mérőkörödet akár +-0.2 C-ra ha rendelkezésedre áll megfelelő pontosságú referencia hőmérő, és megfelelő hőmérséklet-stabilitású folyadékfürdős termosztát. (Az ökölszabály a méréstechnikában, hogy a referencia műszerek tűrése legyen 0,2..0,1-szerese a kalibrálandó műszer tűrésének.) (Amatőr körülmények közt azt tudom mondani, hogy a hőmérséklet mérés 0-100C tartományon legjobb esetben +-2 C mérési hibával valósítható meg.)
Az az igazság hogy van egy gyárinak nevezhető keltető. Ebben van egy bimetálos termosztát. Azt egy nagyon pontos higanyos hőmérővel lehet beállítani. Sajnos ez egy fa szerkezet és eléggé sokat elfűt. Ezért egy kiszuperált hűtőből akarom megcsinálni.
A hitelesítést megfogom tudni oldani.
+- 0,5°C-t ír az adatlap. Szerintem ezt is kell kalibrálni.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy Pickit2-klónt. A Juhász Róbert félét néztem ki magamnak, de olvastam a Watt, illetve a Hp41C féle klónokról is. Teljesen kezdő vagyok, a Pic-ek világában, viszont szeretnék egy olyan hardver építeni amin majd lehet tanulni és nem a klón hiányosságaival, foglalkozni. Tudom, legegyszerübb lenne megvenni a gyártó Pickit2-ét, de talán nem is annyira az érdekel, hogy mennyivel olcsobb, a klón, hanem inkább amint Watt is fogalmaz "a saját alkotásunknak is tekinthetjük, ami számomra elég nagy érték szokott lenni". Segítsetek, eddigi olvasmányaimból a Juhász Róbert klónja tetszik a legjobban, szerintetek?
Szia!
Bővebben: Ezt a topic-ot érdemes olvasgatni, itt nagyon sok tapasztalat, érv és ellenérv található, amelyeknek az ismeretében biztos tudsz dönteni !
Szia!
Meg ezt a topikot is. A Juhász féle kicsit el van bonyolítva (analóg kapcsolók), valamint a régebbi kiadásról hiányzott a PGC, PGD, AUX vezetékről a feszültség határoló. Vedd figyelembe ezeket a megjegyzéseket is. Ezek után a furatszerelt klón módosított változatát ajánlom... A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2013
Szia!
Köszönöm a gyors választ! Olvastam a "Furatszerelt PICKit2 Klón" cikkedet, az én elképzelésemnek tökéletes lenne, viszont nem találom a módosdított változatát. ...csak béna vagyok és nem találom vagy ezeket a forum hozzászólásaidból kell összetenni? A Watt féle párhuzamos portos égető megfelelne a klón pic-ének a beégetéséhez? Bocs a sok kérdésért, de a sok olvasás miatt pont fordítva sült el a dolog, ahelyett, hogy kitisztulnának a dolgok, csak jobban összekeveredtek. ..ha nem gond zavarhatlak priviben, hogy ne a buta kérdéseimmel töltsük a forumot?
A továbbfeljesztett PICKit2 -ről a saját topikjában...
sprint layout, a program neve
Sziasztok, lenne egy működő fordulatszámmérő programom amellyel egyedül annyi a bajom hogy egy másodpercenként történik a frissítés és ez nekem nagyon lassú. Legalább 100-200ms-umonként szeretném frissíteni az értéket és ezt a kódot úgy át írni hogy pontosabb is legyen valamivel. 18F2550-re írták a programot azon is teszteltem. Sok helyen láttam más nyelven teljesen real time meg tudták oldani pontosan a a mintavételezést de ez nekem lassú fogja a többi programot ez az 1 másodperces időtartam. Aki ki tudná egészíteni a kódot hogy valamivel jobb egyen megköszönném. (Én már próbáltam sikerült is kisebbre venni a mintavételezést de pontatlan ett alacsony fordulatszámoknál.) Ha lehetséges lenne olyan 100 fordulat felbontásban lenne jó megcsinálni
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |