Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2093 / 3976
(#) etm hozzászólása Aug 25, 2013 /
 
Köszi
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
SZia, egy olyat szeretnék, ami 230V -ból álít elő 12V-ot , olyan 8A folyamatos terheléssel, és persze olyan kapcsolás kellene, aminél egy kapcsolóüzemű trafó leválasztja a hálózatot.
Ilyen -re gondoltam.
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Menj át egy kapcsolóüzemű topikba és ott tedd fel a kérdésedet, mert ez már jócskán nem kezdő kérdés. A 8A már jó nagy áram, ehhez a flyback topológia már nem igazán jó.
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Rendben köszönöm.
(#) jozsi2013 hozzászólása Aug 25, 2013 /
 
Ha vennék egy CZGPAL univerzális érzékelő szenzort, akkor abból hogyan tudnám megcsinálni az érzékelőt? Egyelőre az is bőven elég lenne, hogy egy led világítson egy próbanyákon. Kezdő vagyok. A szenzor 4 lába mit jelent? Egyszerű kapcsolási rajzot valaki nem küldene nekem ehhez a szenzorhoz ami működik és tovább tudom fejleszteni? Tényleg elegendő lenne csak egy piros led világítása is.

Itt a szenzor: hestore.hu
Itt a lábak: tme.eu

Ez meg a kérdésem csak másik topikban: hobbielektronika.hu

Köszönöm szépen a segítséget!

Még valami lemaradt: Olcsóbb megoldás nincs ennél a szenzornál amiből szén-monoxid érzékelő/riasztó készíthető? Ennyiből már bőven meg lenne a készülék is: 6.731 Ft
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) szlori hozzászólása Aug 25, 2013 /
 
Sziasztok !
Hangláda építéssel kapcsolatos kérdésem lenne, mégpedig az, hogy ha van egy 35-40cm-es mélysugárzóm és az alább linkelt tölcséres láda mérete egy 21"-os azaz 53cm-es hangszóróhoz van tervezve, attól én beleépíthetem a kisebb hangszórót a méretek megtartásával, vagy jelentős hangzásbeli különbségem lesz ha nem igazítom kellőképp a ládát a hangszórómhoz?
Link a ládához: http://soundlightcrew.hu/hangfaltervek/21Scoopa.jpg
Egy másik kérdés, hogy ha egy ládát még berakok emellé középpel és magassal akkor milyen hangváltót célszerű alkalmazni ? Ezt azért kérdem, mert azt hallottam, hogy nagy teljesítmények esetén egy aktív crossover 3 végfokkal mindhárom hangszóróhoz megfelelőbbnek és olcsóbbnak bizonyulhat, mintha 3 hangváltó kéne a kevert és erősített jel szétszedésére.

Előre is köszi a válaszokat !
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza szlori hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Ha nem a hangszóródhoz megfelelő térfogatú(nagyon eltérő) a láda, tönkremehet a hangszóród is, de minimum rosszabbul szól. De van olyan topik is, amiben kifejezetten hangládákkal foglalkoznak, kérdezd meg ott, ott nagyobb az esély a megfelelő szakértelműek válaszára.
(#) szlori hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Megkérdem ott is. Köszi !
(#) Agépész hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Ebben a kapcsolási rajzban egyszerűen nem találom az R24 és R49 jelű ellenállásokat. Egyébként R52-ig van számozva, a többi megvan. Az R4... jelűek a jobb alsó sarokban a kapcsolós résznél vannak. Előre is köszönöm szépen, ha tud valaki segíteni.
(#) eremite hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy olyan hardveres, "realtime" billentyűzet keycode módosító (remapper) eszközt szeretnék építeni, amin található egy ps/2 bemenet és egy ps/2 kimenet és legalább 2 beállítás között válthatok billentyűparancsokkal.

pl:
beállítás 1: "w" billentyű lenyomva a billentyűzeten, "w" a kimenet is, tehát a pc "w"-t kap.
beállítás 2: "w" billentyű lenyomva a billentyűzeten, "a" a kimenet , tehát a pc "a"-t kap.
(alapesetben mindkét állásban a nem definiált billentyűk alapállapotban vannak..)
A két beállítás között mondjuk CTRL+ALT+1 ill. CTRL+ALT+2-vel válthatok.

Később ezt szeretném továbbfejleszteni fantázia szerint..

Abban kérem a segítségeteket, hogy hol kezdjem az olvasást Nagyon amatőr vagyok, olvasgattam már microcontrollerekről ill a felprogramozásukról kicsit, de sajnos fogalmam sincs, hogy mivel kezdjem. A programozás általánosságban közel áll hozzám, az elektronika távol, de nagyon szeretném elsajátítani. A "project" fontos eleme a tanulás, ezért mindenképpen ps/2 billentyűzet/egér trükköket szeretnék alkotni, később jöhet az usb.

Minden ötletet szívesen veszek..
A legjobb amit találtam kiindulásnak, hogy egy ilyen eszközt programozzak át igényem szerint..
Köszi a válaszokat!
(#) eremite válasza eremite hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Még egy kicsit pontosabban:
Abban segítsetek kérlek, hogy milyen microcontrollert és a felprogramozáshoz milyen eszközt használjak, ami beszerezhető itthon és bőven találok róla infót, leírást, fórumot..

Köszi!

(most ITT olvasgatok)
(#) mps válasza eremite hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Szia!
Itt találsz infokat: Bővebben: Link. Kapható nálunk is itt egész értelmes áron: Bővebben: Link. Vannak USB-s változatok amikre később könnyen át tudsz térni. Itt a fórumon is sok topic foglalkozik vele, a cikkek között is van jópár.
Viszont elektronikai tudás kell hozzá, legalább alapszinten.
(#) Ricsi96 hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Sziasztok!
Lenne egy nagyon egyszerű kérdésem .
Van egy Blueberry 2.1 hangrendszerem típus : sw-t100
a laptopomhoz szoktam használni . Semmi különös nem történik ameddig a laptop akumulátóról üzemel , de abban a pillanatban , mikor csatlakoztatom az adaptert , akkor elkezd zúgni! Ez a zúgás mindig jelen van , ha adok jelet a bemenetre , ha nem ( persze a Jack csatlakozó folyamatosan csatlakoztatva van a laptopomhoz )
Segítsetek kérlek , hogy megtudjam oldani ezt a problémát .
Köszönöm !
(#) laszlo raduj válasza Ricsi96 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Szia! Nezd meg ,hogy a csatlakozo kabelen nincse megszakadva a test. Esetleg bent a rendszerben is.
(#) Csupasz válasza Ricsi96 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Szia! Javaslom az előttem író kolléga hozzászólását is megnézni, de szerintem a dugasztáp szűretlensége miatti 50Hz hallható a hangszóróból.
(#) Ricsi96 hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Köszönöm szépen a tipeket rövid időn belül megnézem.
(#) kadarist válasza Ricsi96 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Vagy az ilyen esetben gyakori földhurok is okozhat brummogást.
(#) laszlo raduj válasza Csupasz hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Egyszer en is igy jartam, persze asztali gepel, korbe nyaltam masok tanacsait es a vegen kiderult hogy a csatlakozo volt a hibas , azt is ugy vetem eszre ,hogy veletlen ugy mozdult es elmaradt a bugas.
(#) eremite válasza mps hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Szuper!
Nagyon szépen köszönöm, pont ilyesmire gondoltam!!
Az elektronikai alaptudást pedig autodidakta módon megszerzem, régi jó kis tankönyvet beszereztem..így 32 éves fejjel végre legalább hobbi szinten azzal foglalkozhatom, amivel mindig is akartam
Vadászok majd topikot itt ha már lesznek konkrét kérdéseim
Köszi még egyszer!
(#) p100 hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Munkahelyemen kaptunk egy zajszintmérő készüléket, amihez sajnos nem adták hozzá a zajgenerátort. A zajszintmérés előtt a zajgenerátorral kellene kalibrálni a mérőt, azaz egy fix. gyári értéket kiadó zajgenerátor értékére kellene minden mérés előtt rákalibrálni a (hitelesíteni a mérőt).

Az volna a kérdésem, hogy létezik-e olyan kapcsolás, amit megépítve, egy fix. dB, illetve kHz értékű jelet tudok előállítani, és ehhez kalibrálni a műszert? (a használati utasításban 94 dB, és 1 kHz-es jelet ad ki a zajgenerátor, de nyilván akármilyen értéket előállító generátor megteszi, csak tudni kell a kibocsájtott jel értékeit.).
(#) mps válasza p100 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
Egy ilyen kapcsolás aránylag könnyen kivitelezhető. Azonban ezt is hitelesíteni kellene, ez itt a bökkenő. Olyat nem tudsz, hogy össze rakod és máris egy pontos hangyomás értéket ad, csak a hangszórónak túl nagy a szórása...
(#) pucuka válasza p100 hozzászólására (») Aug 26, 2013 /
 
A zaj(szint)mérő készülékhez nem jár zajgenerátor, ahogy a digitális multiméterhez sem jár normálelem. A műszert hitelesnek kell tekintened, azokkal a paraméterekkel, amik rá, vagy a csatolt műszaki leírásban szerepelnek. Ha ez nem elegendő, mert pl. hatósági méréseket kívánsz végezni, akkor hitelesítetni kell, valamilyen akkreditált laboratóriumban. (jó sok pénzért)
Építhetsz kalibráló zajgenerátort is, de annál ugyanez lesz a probléma.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) levaitamas hozzászólása Aug 27, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy miért kell lekötni az autóról az akkut külső töltés alatt?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) kadarist válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Szia!
Töltésnél nem kell lekötni, csak ívhegesztésnél szokás, azért, hogy a testáramok ne okozzanak problémát.
(#) Szirty válasza p100 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Üdv p100!

Idézet:
„(a használati utasításban 94 dB, és 1 kHz-es jelet ad ki a zajgenerátor, de nyilván akármilyen értéket előállító generátor megteszi, csak tudni kell a kibocsájtott jel értékeit.).”


Meg ismerni kell a szoba pontos akusztikai tulajdonságait (a hitelesítéshez, kalibráláshoz), mivel a zajmérőbe jutó jel intenzitását az is befolyásolja, gondolom nem kicsit.
Vagy süketszoba kell, vagy valami kamra...
Szóval ez szerintem (is) rossz irány..
(#) szlori hozzászólása Aug 27, 2013 /
 
Helo !
Egy hangszóró esetében mik azok a T/S adatok ? Ez az átviteli görbét meg a hangnyomás szintet, rezonanciafrekvenciáját stb. jelentené ? :O
(#) pucuka válasza szlori hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
A hangszóró első sorban egy mechanikai rezgő rendszer. Ennek a paramétereit tartalmazza a T/S adatok.
Írd be a gugliba, így elég hosszas lenne leírni.
(#) szlori válasza pucuka hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Ja igen, megvan már ! -.-
(#) Gery hozzászólása Aug 27, 2013 /
 
Sziasztok,

Találtam egy jó IC -t amivel 5V -ből 24 -et tudok csinálni: BTS712N1
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/396469/INFINEON/BTS712N1.html

A kérdésem az, hogy létezik -e hasonló IC ami 24V -ból csinál nekem 5V -ot több csatornán?
(#) Baxi válasza Gery hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Hi
Ez csinál DC 24 ből DC 5V. A töb csatorna az mi lenne?
Következő: »»   2093 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem