Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   442 / 1210
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Ok, most megy a vátozó regiszterében történő forgatás is. Úgy sejtem valami benn maradhatottt a pic memójában.
(#) nagzso válasza Thowra hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Köszi szépen, a kód mindenképp jól jön. Amiről beszélsz az pedig egy alul áteresztő szűrő.
Lehet, hogy nem is lehet megoldani nélküle, de ha még is, az lenne a legjobb.
(#) foxi63 válasza nagzso hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Szia!
konkrétan mi kellene? milyen frekvenciahatárok, és milyen jelalakok?
pl. a színuszjel hány lépcsőből álljon?...
A kimenetére kell egy szűrő mindenképp.
üdv.: Foxi
(#) Thowra válasza nagzso hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Közbe eszembe jutott, hogy a konvertálás ideje ami megnehezített pár dolgot, azt az időt is figyelembe kell venni mert korlátozza a frekvencia tartományt. Volt olyan verzió is ami tudott háromszög jelet is de sajna már csak a korábban mellékelt forrás maradt meg a projectből.
(#) nagzso válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szia!
Mindnél nagyobb frekvencia határok. Jelalakok: fűrész, négyszög, háromszög, szinusz. Hány lépcső? Ahhoz meg sajnos satu vagyok(sejtésem van róla), ezért szeretnék valamilyen linket kérni, ahol megvilágosodhatnék, úgy az egészről.
Szóval szűrő mindenképp kell.
Üdv.: Zsolti
(#) cmdnetwizard hozzászólása Aug 25, 2013 /

Sziasztok!
Azt hiszem megint az alapoktól kell elkezdenem...
Gugli barátom már elég sokat segített, de még mindig nem világos... Mostmár viszont jegyzetelni fogok...

Egyelőre CCS C-ben próbálkozok, PIC16F628A-val, nem sok sikerrel, ugyanis már a #fuses-nél megakadtam...
Azt már kibogarásztam, hogy milyen fuses-ek vannak:
  1. LP,XT,HS,EC_IO,NOWDT,WDT,NOPUT,PUT,PROTECT,NOPROTECT
  2. BROWNOUT,NOBROWNOUT,NOMCLR,MCLR,NOLVP,LVP,INTRC,RC_IO
  3. INTRC_IO,RC,NOCPD,CPD

De nekem ezek közül sok nem világos...

Pld én szeretnék használni 4 megás belső oscillátort, WDT nélkül, Power up Timer-rel, Code protect nélkül, de ezek jelentésére még nem jöttem rá: BROWNOUT, LVP, CPD, INTRC, RC_IO, INTRC_IO, RC, EC_IO és MCLR

Segítséget szeretnék kérni ezek felderítésében...

Köszönöm!
(#) vicsys válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Aug 25, 2013 / 1

Használd a Wizard-ot és akkor nem kell keresgélni...
(#) cmdnetwizard válasza vicsys hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Köszönöm! És a Power Up Timert hogyan configolom?

Ja, azt elfelejtettem említeni, hogy MP-Lab-ot használok...
(#) vicsys válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Azt sehogy. Arra jó, hogy a tápfesz beállása után nem azonnal indul (I/O-k, perifériák, stb), hanem vár egy kicsit.

Ahham... És mi van akkor, ha a PICkit2 ezt írja ki:
  1. Programming failed at Program Memory address 0x000000

Ezzel a kóddal:
  1. #include <16F628A.h>
  2.  
  3. #fuses INTRC_IO, NOWDT, PUT, NOPROTECT, NOBROWNOUT, NOMCLR, NOLVP, NOCPD
  4. #use delay(clock=4000000)
  5.  
  6. #byte PORTA = 0x05
  7. #byte PORTB = 0x06
  8.  
  9. void main() {
  10.     set_tris_a(0b00000000);
  11.     set_tris_b(0b00000001);
  12.     delay_ms(15);
  13.     output_high(PIN_B3);
  14. }

Azt, hogy nem sikerült az égetés.
Nézd át a bekötést és azt, hogy az égető jól van-e csatlakoztatva. (A szoftver jó lenne, de a CCS-nél kerüld a TRIS-t, ha csak nincs valami oka. A belső végtelen ciklusod sincs meg.)
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013

Az lehetséges, hogy korábban már kisütöttem a PIC-et?
Mert pld az EEPROM olvasásakor ez a kimenet tárulk elém:
  1. 00 FF FF FF FF 00 FF FF FF FF FF FF FF 00 FF FF FF
  2. 10 FF FF FF FF 00 FF FF FF FF FF FF FF 00 FF FF FF
  3. 20 FF FF FF FF 00 FF FF FF FF FF FF FF 00 FF FF FF
  4. ...

Mintha valami gáz volna a PIC-kel...

Picit manuálisan módosítva a HEX-et (első sort kitöröltem ), az írás a 0x000008-nál akad ki...

Elég fura. Sajnos nem tudom az előzményeket és így telefonon keresztül elég nehéz levezetni a vakbélműtétet...

Akkor most megpróbálkozok egy (valószínűleg) jó PIC-kel, és ha azzal megy, akkor ezt kidobom...

Kipróbáltam egy 12F629-cel, beleégettem az E-Dice programját, és kiválóan működött...
Tehát valószínűleg a PIC-emmel lesz a baj...
Azért köszönöm a segítséget!

szerk.: És kiválóan működik...
(#) Zserigta hozzászólása Aug 26, 2013 /

Sziasztok!

CCS C-ben írnék egy programot PIC16F887-hez.
A problémám az, hogy elvileg a PIC 4 lábán tudna PWM jelet kiküldeni, mégis csak 2-re tudom beállítani.

Az érdekesség, hogy az első 2 PWM érték megadást elfogadja, de a 3.-at pirossal aláhúzza a következő üzenettel "Undefined identifier".
  1. set_pwm1_duty(100);  
  2.       set_pwm2_duty(100);  
  3.       set_pwm3_duty(100); //ezt húzza alá pirossal

Kérdésem, hogy hogyan oldható meg, hogy a 3. lábra (RD6/P1C) is PWM jelet küldjek?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Johnny0004 hozzászólása Aug 27, 2013 /

Üdv! Szereztem egy DS18B20-as hőérzékelőt, működik, de bekapcsolás után kb. fél perc és 3 fokkal feljebb mászik, aztán állandósul, és szép lassan lépeget 1-2 tizedet fel-le, ráadásul szerintem 4 fokkal többet is mutat. Ezzel hogy fogok cirkót kapcsolgatni? Tudnátok segíteni mi okozhatja ezt? Nem parazita módban használom, Vdd és DQ között 2,7kohm. Jelenleg a Mikrobasic 7.2 példaprogramjával tesztelem, amin csak annyit változtattam, hogy átírtam Pic16f88-ra, külső 20Mhz kvarccal.
(#) icserny válasza Zserigta hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

A 3. PWM jelet mivel akarod előállítani, ha csak 2 db. CCP/ECCP modul van?
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Ráadásul elég ha ráfújok, egyből elmászik jó pár tizedet, hát ez óriási probléma, mert elvileg a cirkó 2 tizednél kapcsolna, akkor ki-be fog kapcsolgatni. Ez a szenzor ennyire érzékeny? Lehet vele valamit csinálni?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2013
(#) bbalazs_ válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Szerintem erositsd (ragaszd) ra egy jo nagy hotehetetlensegu femre, mondjuk alu- vagy reztombre es szigeteld el a tobbi kornyezettol az erzekelot, pl valami sziloplaszt felhasznalasaval. Igy ugyan az erzekeles sebessege csorbat szenved, de nagyobb pontossaggal merhetsz homersekletet.
Aztan lehet szoftveresen is atlagolni.
Ha meg igy is rossz, akkor probald ki egy masikkal.
Ha rafujsz, az persze, hogy valtoztatja a homersekletet.

De nekem sincsenek jo tapasztalataim az abszolut ertekukkel, valoszinuleg kalibralni erdemes hasznalat elott.
(#) Johnny0004 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Köszi! Ez a fém jó ötlet. Akkor ez nem is alkalmas termosztáthoz? Hogy lehet kalibrálni?
(#) pjg válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Tedd rá egy tenyérnyi alulemezre.
(#) Johnny0004 válasza pjg hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Mivel ragaszam? Az a baj ez egy szobatermosztátba lenne...tenyérnyi alulap...
Azért köszi. Programból lehet vele valamit csinálni?
(#) pjg válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Epokittel.
(#) Johnny0004 válasza pjg hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Ok. Köszi.
(#) kissi válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Idézet:
„tenyérnyi alulap”
Ez "csak" integrál (átlagol) --> ezt megoldhatod szoftveresen is, akkor nem kell AL !
(#) Johnny0004 válasza kissi hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Sajna ennyire még nem értek hozzá, de köszi, próbálkozom.
(#) bbalazs_ válasza Johnny0004 hozzászólására (») Aug 27, 2013 / 1

De alkalmas, sot. A termosztatnak nem kell meredek homerseklet-valtozasokra szamitania, inkabb hosszabb tavu (ertsd 1 perc koruli) pontos meres a kivanalom.
A kalibralast abszolut ertekben es relativen is ertem, egyszeruen melleje teszel egy PONTOSABB - mondjuk higanyos - homerot es nezed, hogy mikor mit ir ki. Aztan tobb jellemzo pontban felveszed a valos-mutatott gorbet es a vegen intrapolalsz.
Ragasztas valamilyen kepkomponensu vagy akar pillanatragaszto. Lenyeg, hogy jo hovezeto es rugalmas legyen. En ugy szoktam ezeket, hogy az erintkezo feluletet bekenem hovezeto zsirral vekonyan, aztan rateszem a lapra, aztan burkolom rel. vekonyan ketkomponensuvel, a vegen egy vastagabb sziloplaszt reteget kap.
(#) Zserigta válasza icserny hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Mert akkor ezek szerint nem oldható meg, hogy 3 külön vezérelt PWM lábat használjak a PIC16F887-nél?
(#) vicsys válasza Zserigta hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

De igen, csak nem a PWM modult használod, hanem írsz egy PWM szoftvert. Ráadásul CCS-re van is 3 csatornás PWM példaprogram a fórumában.
Következő: »»   442 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem