Fórum témák
» Több friss téma |
A kereső igenis ÉR valamit, csak tudni kellene HASZNÁLNI!
Hello!
Ki tud valami olyan rajzot amivel 12V-os neont lehet meghajtani
Első rajzon BD250 hibás, BD249 vagy más NPN kell oda.
Tessék 1rajz 4éve működik.Trafónak valót bontott Pc.tápból nyerheted ki,de alkatrészboltban is beszerezhető.Vasmag 3,5x3cm.vagy ettől nagyobb legyen.L1=22menet 0,42Cu, biffilárisan tekerve.L2=400menet 0,20Cuz-ből,egymás mellé tekerve úgy hogy ráférjen.Táp.9-12Volt cső teljesítmény /típus szerint.Kapcsolótranzisztor helyett használhatsz Irf634 vagy hasonló gyors fetet.
Ferritrúd nem jó 27Khz re,EI.alakú porvasmag kell,Bd249 lassú ide és nem kapcsoló tranzisztor.Forrósodni fog.Egytranzisztoros önrezgő áramkört 6W.os csőig alkalmaznak pl.UV.cső pénzvizsgálóban.
Helló!
Van egy régi kézi refi amiben van neon is és 6 voltos akkuról megy de eddig nem volt jó. A neon panelján kicseréltem a tranyót, kondit, ellenállást. A neon most begyújt de elég halványan világít. Ez lehet attól hogy más típusú tranzisztort kaptam a régi helyett? Az alkatrészek az "itteni" hozzászólásomban megtekinthetőek. Vagy már haldoklik a fénycső?
Látom a képen ez a trafó max.4-Wattot tudhat,kicsi 1,5cm méretű.Szerintem 8Wattos Bd140 et tegyél be minél nagyobb bétája legyen 300 vagy több.Igy hamarabb gyújt a cső és normálisan világit majd.
Jó estét!
Invertert készítenék, ami 6voltos akksi feszültségből 230v transzformál. Ezen az oldalon van a kapcsolás, itt a linkje ő hogy én találtam egy régi lámpát ami ugyanezen az elven működött és abból kiszedtem a "közepes sárga inverter trafót" és szakadásmérővel rámérve mind a 2-2 kivezetés jelez, ez akkor igy jól működik, így kell működnie vagy pedig másikra van szükségem?
a link lemaradt elnézéstBővebben: Link
OK, meggyőztél.
Ha ilyen szakértő vagy, akkor visszakérdezek: Azt tudod-e, hogy a szúnyogok illetve a drazsak mire buknak? A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
Nem tudom, jöhet a "naugye"... (nappali rovarok, látható fényre gyűlnek (pozitív fototaxis), de a szúnyog az infravörös tartomány alapján találja meg az orrod hegyét éjszaka)
Szert tettem egy 18W-os fénycsőre, ami akváriumvilágításnak készült, a magasabb frekvenciájú tartományban is erősen sugároz. Egy-két kísérlet után úgy tűnt, hogy megfelel éjszakai fénycsapdának. Városban lakom, tehát a következő kísérletet a környező erdőkben szeretném megejteni. A legészszerűbb és legolcsóbb megoldásnak az tűnik, ha ezt a csövet hajtom meg a szivargyújtóról. Inverter (90-100W-os -> kb. 5000 Ft) már drága mulatság nekem. Minden ötletre nyitott vagyok, nem tudós, de a cukkolást sem szeretem, mert nem visz előrébb. A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
Lazíts! Nincs minden bokorban ellenség, senki nem cukkolt. Legalábbis én nem. Mint elektronikához némileg konyító szakbarbár, a szúnyogról annyit tudok, hogy ha rácsapnak, színét változtatja, és piros lesz.
Sziasztok! Hol lehet szerezni 12, vagy 24 Voltos, 36-40 Wattos fénycsőtápot?
Gyanítom, ilyet nem fogsz találni. Lehet azonban kapni 12, 24 V -os fénycsöveket, (azt is elég ritkán, és nehezen) de építhetsz megfelelő teljesítményű invertert a fénycsövedhez.
Bővebben: Link
Szia!
Autóbusz alkatrészeket forgalmazó cégeknél árúsitják, esetleg teherautós-kamionos üzletekben kereshetsz.
Lehet jobban jársz, ha átszereled LED-esre.
Régi világító reklámtáblákban vannak a fénycsövek, és ezért nem lehet ledesre cserélni, hogy retro maradjon, viszont nincsenek meg az érintésvédelmi feltételek a 230 Voltra.
Hello! Esetleg az nem megoldás, hogy 24V váltót viszel oda és ott feltrafálod 230-ra. Majd egy kompakt csőből kibányászott elektronikával hajtod a csövet? üdv!
Túlfeszíteném az elektronikát, és ezáltal tönkre menne. Ahoz 36-40 Wattos kompakt fénycső kellene, ami nagyon drága.
Tudod, vagy csak mondod? Levilágító..
A linkeden pont olyan méretűek a fénycsövek, amit elbír Mennyi a teljesítményük? 6-8 Watt? . A 36 Wattosak jóval nagyobbak.
Bővebben: Link
És pár perc telefonálás...
Szerintetek ebbe a kapcsolásba a T1 helyére be lehet rakni egy PC tápegység trafóját?
Illetve annyi kérdésem lenne, hogy ezekbe nem kell semmilyen fojtás? Mert a feltöltött kapcsolások nagy részében nincs semmilyen szabályzás a szekunder oldalon, úgy mint 230V ról a fojtótekercs.
Köszönöm a választ!
Kipróbáltam, világít a fénycső. 60A-es MOSFET van benne és nagyon melegszik 28kHz-n üzemeltetem 60% os kitöltési tényezővel. (Sajnos csak N csatornás MOSFET-em volt itthon így a legkisebb kitöltési tényező az astabil mutivibrátornál 50%). A trafó valamilyen féle nagyfeszültségű inverterből lett kivéve (Nem tudom pontosan miből, mert csak úgy találtam az alkatrészek között). 4V os tápfeszültségről teljesen megfelelő minden. A fénycső kellő áramot vesz fel. Én viszont hosszú távon 12V on szeretném üzemeltetni. Így viszont nagyon sok áramot vesz fel, akár 6-7A-t is. 2 kérdésem van ezzel kapcsolatban: 1. P-csatornájú FET-el levéve a kitöltési tényezőt kevésbé melegedne(természetesen tartva a fényerőt) 2. Mi történik a fénycsővel ha tartósan túl van vezérelve? Felrobbanhat? Vagy csak kiég?
Mire gondolsz? Jelenleg egy li-ion celláról megy egy astabil mutivibrátor, jelenleg már 50kHz körül. Ez a négyszög jel van a MOSFET G-jére kapcsolva. És ez a MOSFET zárja a tekercs 2 végét.
Vagy úgy érted hogy majd a P csatornásat hogy vezérlem?
Hello! Arra volt kíváncsi, hogy 555-e a meghajtója a Fet-nek. Mert azzal is lehet 50% alatti kitöltést készíteni, mindössze egy dióda kell hozzá.
Fúú egy kapcsolást tudnál küldeni? Nagyon örülnék neki.
50%os kitöltési tényező alá menni |
Bejelentkezés
Hirdetés |