Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2104 / 3999
(#) mps válasza thebarna9851 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Elméletileg igen. Mondjuk egy villanyborotvát talán elbír. A feszültsége függ a bemenő feszültségtől és a terheléstől. Én ezzel nem harcolnék.
(#) thebarna9851 válasza mps hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

rendben akkor ezt nem építem meg

Amúgy az előző általad küldött kapcsolás hogyan oldja meg a feszültségelőállítást ?
(#) kristikoma válasza thebarna9851 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Az angol nyelvű cikk 12 V-ból kb. 20V-ot állít elő. Az IC-re nagyméretű hűtőborda kell. Egy DC-DC konverter az egész.
(#) thebarna9851 válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

az jó mert eddig ez a leggazdaságosabb kapcsolás meg a gépemnek 19V 3,42A kell
(#) zoka válasza reloop hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Szia! Köszi, kipróbálom majd, bár nem szeretnék elfűteni semmit, mert jó hatásfok lenne a cél.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Szia! Ez így tényleg jó lesz, szerintem így oldom meg. BD234-et nem találtam az alkatrészek között, de például egy 242-vel is szépen működik. És ráadásul külön jó, hogyha a "4V kapcsoló"-ra rákerül az 5V, nem kell róla lekapcsolni, ha 12V-ot akarok kapcsolni...
A zéner diódával kísérleteztem, a B3V3 típus lehet, hogy jobb, mert alacsonyabb feszültséget lehet elérni 4V-nál, de a ventillátor így is menni fog.
Köszi!
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Hello!
- Azt azért elmondom, hogy egyébként így is "elfűtöd" a különbséget, de ha megméred vagy kiszámolod, akkor láthatod, hogy nem oly sok az. (Bár nem tudom mihez használod, de ha takarékoskodni akarsz, akkor nem a ventilátor a legjobb megoldás..) Csak kapcsolóüzemmel lehet takarékoskodni vagy PWM-el. De PWM-el meg zúgni fog.
- Természetesen a zéner a neuralgikus pontja, mert a zéner könyökéhez kb. 5mA áramra lenne szükség, viszont ha felszabályzod a feszültséget sok folyna rajta, vagy ki kellene kapcsolni, vagy más kapcsolást kell megvalósítani. stb. Kisfeszültségű zénerek, egyébként sem a könyökükről híresek.
üdv!
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Hello! Köszönöm! Igazából rájöttem, hogy nekem egy astabil kapcsolás kell, NE555-el meg is valósítható, ha minden igaz. Nézegettem az ADATLAPJÁT és találtam hozzá példakapcsolást, amit nem értek csak, hogy az "Astable operation" résznél, az RL ellenállás mire való, illetve hogy a tH és tL értékeknek mi a mértékegysége a képletben. Mivel időzítőről van szó, gondolom másodperc, de nincs odaírva. Ha az említett kapcsolásban az RA és RB ellenállások helyére egy-egy megfelelően méretezett potmétert teszek, illetve a kimenetre egy tranzisztort a relé meghajtására, akkor mind a meghúzott, mind az elengedett relé állapot idejét tudom szabályozni?
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) proli007 válasza amitech hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Hello! Csak éppen nem lehet vele 30 percig késleltetni.
- Az RL ellenállás a terhelő ellenállás szokásos jelölése. Vagy is az helyett, amit meghajtasz az 555-el.
- A TH és TL az idő, míg a kimenet magas szinten (Hight) és alacsony szinten (Low) van.
- Ha az másképp nincs feltüntetve, mindig az SI szerinti alapegységekben számolunk. Ohm-Farád-szekundum..
üdv!
(#) vladcepes hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok! Van egy képkeret,azt meglehetne valósítani hogy ennek a belsejét kiszedve bele szerelni egy monitorba,tehát ott valahogy annak is a belsejét kiszedni és csak a z LCD részét összekötni a képkeret belsejével. Az egészből azt szeretném elérni hogy nagyobb legyen a képkeret. Megoldható? A válaszokat köszönöm. Üdv!
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok! Szóval, ott tartok, hogy itt egy H-hid kapcsolás: Bővebben: Link
Van 4 darab C8050 és 4 darab C8550 tranzisztorom, amivel kicsi Dc motrokat akarok vezérelni.
D1....D4-nek milyen dióda jó? Bázisellenálásnak jó az 1k ide?
Ez egy játékautóból van, van mellette még egy SM6135w IC, megnéztem az adatlapját, és az ott található H hid kapcsolást fogom használni, az ott lévő bázisellenállás jó ha MCU val akarom kapcsolni, ami 5V dc-t ad
(#) Antesz8482 hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok Urak!
Jöttem egy ujabb buta kérdéssel!
Miként lenne megoldható, hogy egy számitógép hangkártyája behúzzon egy relét? Lehet hogy bután hangzik, de a lényeg az, hogy ha én távolról üzemeltetve a számitógépet (pl lejátszok egy zenét ), vagy egy telefont ha megcsörgetek, akkor meghuzzon egy relét, ami mondjuk bekapcsolja a kamerarendszert.
Válaszotokat előre is köszönöm! Anti
(#) nedudgi válasza Antesz8482 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Remélem nem fontos, hogy hangkártya legyen a páciens. A hangkártya váltóáramú jelet ad ki, amit egyenirányítani, szűrni, és megtartani kell. A soros port egy tranzisztorral megtámogatva sokkal alkalmasabb a célra, például az RTS jel, ami digitális.
Ha a tetthelyen van vezetékes telefon, megoldás lehet egy önálló modem, amihez a PC pár havi fogyasztásának áráért hozzá lehet jutni. Itt a RI (csengetésjelző) jel használható fel a relé vezérlésére, de ez csak addig él, amíg csengetés van - a hangkártyához hasonlóan meg kell őrizni a bekapcsolt állapotot - ez egy öntartó relével megoldható. (Meddig?) ...
Felmerül még a biztonság is, lehet, hogy egy mikrokontroller, vagy hasonló eszköz nem ártana, mert mi van, ha véletlenül tárcsázza valaki a számot.
(#) Antesz8482 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Szia nedudgi.
Összességében azt kell mondjam, hogy nem nekem kellene a cucc, egy kollegám kért meg rá, hogy ha véletlen rátalálnék, ilyen kapcsolásra szóljak neki..... mire én javasoltam, itt tegye fel , mert itt biztosan lesz olyan okos illető, aki zsigerből megmondja a frankót.Ő sajnos nem szeret net-ezni, ezért átpasszolta nekem.(63 éves a bácsi)
Nem kaptam tőle elég infót, hogy konkrétan mit is szeretne, de olyasmit gagyogott, hogy: egy hangfrekvenciás dologról szeretne egy relével ki-be kapcsolni valamit, a valami már megvan, meg az is, hogy miként irányitja távolról, de az nem, hogy miként tudná a 2 dolgot összekötni...
Ha megmondanád, hogy konkrétan mire kérdezzek rá, az sokat segitene.
Üdv.: Anti
(#) nedudgi válasza Antesz8482 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

A fiatalember mondja el neked pontosan, hogy konkrétan mije van, mert az, hogy "valami" nem sokat mond nekem, de gondolom másnak sem.
(#) foxi63 válasza Antesz8482 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Ha ki-be akar kapcsolni, akkor kétféle hangfrekvenciával, megteheti.két sáváteresztő erősítővel, on/off
(#) reloop válasza Antesz8482 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Szia! Építettem már ilyet. Tip-top megoldás
(#) Antesz8482 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Nemtudom, nagyon titokzatos, nem árulja el, de ismervén az öreget, nem tartom kizárhatónak, hogy ismét valamely szolgáltatót szeretné megkerülni. Kétszer sem biztos, csak gondolom...
Vegyük ugy, hogy a számitogéppel akar bekapcsolni egy grillsütőt mondjuk....

Jah, még annyi jutott eszembe, hogy valami 0,2v-ot emlegetett, hogy az a minimális hangfrekvencia veszültség, és hogy ezt kellene felerősiteni annyira, hogy meg tudjon kapcsoltatni valami 12 voltos relét mondjuk, amivel a ketyeréjét (gomdolom az már 230V -os) továbbkapcsolja.
(#) reloop válasza Antesz8482 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Egy kis segítség a kivitelezéshez.
(#) proli007 válasza Antesz8482 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Hello! Attól, még hogy nem akarja elárulni mit épít, a követelményeket közölnie kell, mert így a sötétbe tapogatódzunk utánad.. Majd jön az "Anyám, nem ilyen lovat akartam!" előadás?
- Mekkora szintű és frekvenciájú jelre kapcsoljon be.
- Ha bekapcsolt, akkor mi történjen. Jel megszűnésére kapcsoljon ki? Időzítve kapcsoljon ki? Ne kapcsoljon ki?
Ezek a minimum kérdések..
üdv!
(#) Antesz8482 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Rendicsek, akkor ezt itt most függesszük, fel, és holnap, ha beszéltem a rőtszakállu Gandalf fejével, akkor visszajövök titeket fárasztani! A segitséget addig is hálásan köszöni: Anti
(#) egykezdo hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok!
Hogyan tudnék egyszerűen GOBO lámpát készíteni?
Azért ide írtam a kérdést, mert a fő kérdésem az, hogy hogyan lehet egy motor sebességét változtatni? (hogy nagyon lassan forogjon?)
Milyen LEDet használjak?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Hello. A ventilátort D osztályú végfok dobozának szellőztetésére fogom használni. 3 fokozatban: 0/4/12V. Mivel a végfok hatásfoka közel 90%, és a borda sem kicsi, így nem lenne szükség közvetlen a bordát fújni, de jobb, ha a doboz át van szellőztetve. Arra számítok, hogy a 12V-on talán nem is kell mennie. Az erősítő elméleti összteljesítménye 2,4kW sinus 10%THD , de jó, ha 1kW táp lesz hozzá (ráadásul házimozihoz kell, ami messze van a nagy igénybevételtől). Ez a kis kapcsolás, amit terveztél, teljesen jó, szinte csak a ventilátor határozza meg a fogyasztást. Az lm317 azért sem lett volna annyira jó, mert annak nem elég 12V a bemenetére ahhoz, hogy a kimenetén is közel annyit kiadjon...
(#) amitech válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Köszönöm a segítséget! Ahogy elnézem az NE555 kalkulátort, ekkora időzítéshez nagy kapacitású kondenzátor és több megaohmos ellenállás kellene, gondolom ilyen értékeknél már a pontossága is csapnivaló, bár egyébként nem kényes a dolog, +-20mp gond nélkül belefér.

Más kérdés: a Sharp S202S2 SSR-nél az adatlapján, az alapkapcsolásnál is van egy dióda a bemenetén, pont mint a mechanikus reléknél, a kapcsolási zavarok ellen. Ennek itt mi a jelentősége? Mert ugye ebben egy szem tekercs sincs.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Hello! 1kW, meg házimozi? Na én a következő generációnak nem adnák OEP-nél támogatást majd a nagyothalló készülékekre..
Az LM csak a 4V szabályozásához lett volna célszerű. Ha 12V kell, meg kellene kerülni egy tranyóval. De az meg a főáramot viszi, így két teljesítmény szabályzó, minek egy rendszerben? A PNP tranyó is a kis Dropout feszültség miatt lett benne. Először P-Fet-el csináltam, de rájöttem, hogy egy olcsó PNP is megfelel (csak ez volt a TNA-ban, azért lett ez benne).
A 4V-nak egy hibája van, hogy most forog azzal a venti, de ha kiszárad a csapágya, akkor is forogni fog? Lehet még is egyszerűbb lett volna ha az NTC-FAN6-ot építed meg. Az annyira pörgeti a ventit, amennyire szükséges, nem kellet volna kapcsolgatni mint a táncnál.. (gyors-gyors-lassú-lassú-gyors..)
De ha neked jó, akkor azzal vitázni nem lehet, hiszen neked kell.. üdv!
(#) apac hozzászólása Szept 9, 2013 /

Valaki tudna ajánlani valami LED mátrix fényújság jellegű kacsolást PIC-cel megvalósítva.
Pontosabban arra kellene hogy nagyban mutassa a rákapcsolt számítógép óráját.
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Szaisztok! Erre a kérdésemre senki se tud választ adni?:/
(#) DRAWS hozzászólása Szept 9, 2013 /

Sziasztok! Volna egy kérdésem. Tirisztor ( 650v 12A Bt151 ) helyett lehetne alkalmazni valamilyen triak-ot? Van egy fényorgonám és abban 3 db tirisztor vezérli a 3 db izzót ( bass, middle,trible ). Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) kadarist válasza DRAWS hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Szia!
Miért akarod átalakítani?
(#) szalaisanyi hozzászólása Szept 9, 2013 /

Sziasztok!
Hogy lehet azt megoldani ha van egy hosszú kimeneti jelem (-), abból csak egy rövid impulzus legyen?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv Sanyi!
Következő: »»   2104 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem