Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektronikus gépzongora
Témaindító: benko_balazs, idő: Szept 11, 2013
Témakörök:
Tisztelt fórumozók, ezt a témát azért indítom, mert szeretem a zongorajátékot hallgatni, van zongorám, de nem tudok játszani rajta, ugyanakkor túl szokványos megoldásnak tartom, hogy megtanuljak zongorázni.
Ezért akarok építeni egy elektromechanikus vezérlést, amely képes legyen egy midi file-t átalakítani olyan módon, hogy a zongora ezt lejátssza. Kíváncsi vagyok ki hogyan oldaná meg ezt a feladatot
Szerintem hamarabb fog megszólalni a zongorád a "szokványos megoldással" Még ha a mechanikát meg is építed billentyűnként egy "ujj", az elektronika tuti hogy nem féléves fejlesztés !
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
az már így is szól, feleségem játszik rajta, de ez nekem nem elég. Én elképzelek egy olyan megoldást, hogy egy vagy két PIC segítségével+ megfelelő végerősítők, vezéreljek x számú kalapácsot, amelyek leütik a megfelelő billentyűket.
Mint írtam nem az x számú "kalapáccsal" lesz bajod még a végerősítők sem fognak akadályt gördíteni a projekt útjába , a hangok frekvencia analízise és a megfelelő kimenetre juttatása lesz a húzós feladat
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
ezt én is így gondolom, ahogy mondod, kedves kaqkk, de gondolkodtam azon is, hogy a midi file-t lejátszani, a pc-n az audio kimenetet illeszteni egy pic16f877a adc bemenetére, utána Smith trigger+számláló+komparátorok halmaza...
De talán egyszerűbben járható út a midi file-t feldolgozni valahogy, csak még nem tudom hogy hogy.
Igen , ez lesz a probléma
Idézet: Talán az lenne a járható út ha egy pc program vezérelné a mechanikát „midi file-t feldolgozni valahogy, csak még nem tudom hogy hogy.”
Idézet: „vezéreljek x számú kalapácsot, amelyek leütik a megfelelő billentyűket.” Nagyságrendileg olcsóbb venni egy olyan készüléket, amibe bevezeted a MIDI jelet, és kijön az audio jel a túlsó végén. Igaz, erősítő és hangfal is fog kelleni hozzá. Vaterán, ebay-en, apróból, stb. régebbi használt cuccokat szerintem egész emberi áron el lehet érni. Ja, és a "de bezzeg az igazi zongora mennyivel jobban szól" mondatra: mutatok olyan, 20+ éves készüléket, amiről nem hiszed el, hogy szintetizált a hang, és nem igazi zongora szól felvételről. Bónuszként még csillió másik hangszert is meg fog tudni szólaltatni. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
én is javítottam szenzációs hangzású elektromos zongorákat, de most nem ez a téma, hanem a klasszikus akusztikus zongorán lejátszani egy midi file-ból generált dallamot
Akkor máshogy: korrektül megcsinálni a mechanikus meghajtást irreális mennyiségű pénzbe fog kerülni (a zongora árának többszörösébe). Korrekt alatt itt a dinamikát megfelelően és precízen átadni képes megoldásra gondolok. Anélkül viszont totál értelmetlen egy ilyen projektbe belefogni, mert hatalmas csalódás lesz a végeredmény.
Itt nem annyira az elektronika, inkább a mechanika megoldása a problémás.
Alapesetben a midi note on/off jeleket kell feldolgozni, ui. a zongorán alapesetben tompítva van a húr, amikor lenyomjuk a billentyűt akkor emeli fel a tompító filcet az adott húrokról. Aztán tud olyat is, hogy pedállal felemeli az összeset, és akkor meg zeng minden. A másik pedállal meg odébb tolja a manuált, és akkor nem üt meg minden húrt a kalapács. (több húr is van egy hanghoz) A legnagyobb tuti dolog pedig a velocity kezelése lenne, vagyis, hogy a midibe kódolt sebességgel/erővel kéne leütni-felengedni a billentyűt. Így már valami élvezhető eredményt is kaphatnánk, de még mindig elmaradna az emberi kéz finomságától. Szóval, milyen aktuátor kéne, aminek az ereje, és az ideje is állítható? És elég olcsó, hogy 82 példányban felrakjuk? Idézet: Elég lesz 10 is, ha elég gyorsan tudnak pozíciót váltani. Ez sajnos egy kivitelezhetetlen ötlet, ahogy céloztál is rá. „ Szóval, milyen aktuátor kéne, aminek az ereje, és az ideje is állítható? És elég olcsó, hogy 82 példányban felrakjuk?”
nem nevezném aktuátornak, szerintem megfelelő méretű elektromágnest PWM vezérléssel lehet változtatható karakterisztikával vezérelni. Kezdetnek elég lenne két oktávot megoldani, ami már csak 24 db végfok. De én nem erre koncentrálnék most, hanem a midi file értelmezésére egy mikrovezérlő által.
Az elektromágnes is aktuátor.
A midi egyszerű mint a faék, 31250 baud, egy optocsatolóval közvetlenül a mikrokontroller 3-5V-os uart bemenetére lehet illeszteni. A note on, note off üzeneteket könnyedén ki lehet szedegetni, és kezelni. Csatolok egy illesztőt, ez tud midi in/out/thru-t is. Ha csak bemenet kell, akkor csak a kapcsolási rajz felső részét kell megépíteni. Fontos, hogy a bemenetén nem szabad földelni, csak a kimeneteket, így védekeznek a földhurkok ellen.
http://www.synthesiagame.com/
ehhez kell egy midis zongora, amin oktatást segítő világító billentyűzet van... pl Yamaha Ez-220
Sziasztok,
Nekem az az ötletem támadt, (ne is olvassátok tovább, ha nem fém húr van a zongorában!) hogy miért nem megpengethető lenne a zongora húrjai egy sima elektromágnessel? Bár még így is húzós, hogy minden húrra 1-1 elektromágnes, de ha már mechanikánál járunk... Szóval az elv hasonló lenne mint a gitárnál, csak éppen nem 'hallgatjuk' a tekercsünket, hanem gerjesztjük, és hirtelen elengedjük. Abban az esetben ha mégsem működne a dolog, hát nézzük a jó oldalát, hogy lesz egy iszonyat spéci pick-up-os elektroakusztikus zongorád, annak még mindíg használható néhány mágnessel kiegészítve. A PIC-es MIDI-zés tényleg nem húzós, ha van egy kis uartos jártasság, akkor már olvasható is, ahogy Cavalier írta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |