Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Codefon kaputelefon
Üdvözletem!
A Codefon kaputelefonok működésével kapcsolatban szeretnék kérdezni olyantól aki ért is a témához. Egy Codefon kaputelefonom van és szétszedvén találtam benne egy nyákot rajta egy PIC MCU-val. Az rendszernek a működése érdekelne igazából: 2 vezeték jön be, melyen 14 V-os DC feszültséget mértem. A PIC mcu egy dekódert vezérel és a dekóder segítségével olvassa ki a jumpereken lévő logikai szinteket. Nagyon örülnék, ha valaki el tudná mesélni, hogy hogyan működik az enumeráció ebben az esetben! A Codefon oldalán azt olvastam, hogy a kaputelefon központi egysége a beütött kódnak megfelelően jeleket küld ki, és ezt a jelsorozatot hasonlítja össze a PIC a belső jumperek állásával. Az érdekelne, hogy ez pontosan hogyan is működik. A kaputelefon analóg kelet küld-e ki a kagylónak, vagy digitálisan rángatja meg az egyik vezetéket? Hogyan jelezhet vissza a készülék a központi egységnek, visszajelez-e? Nagyon örülnék, ha egy nálam fiatalabb tudna ebben segíteni nekem, én már régen nem foglalkoztam ilyen technikával, sokat tanulnék belőle! Előre is köszönet minden érdemi segítségért!
Ha visszarajzolod a kagylót ,szinte minden kérdésedre választ kapsz.A piccel kommunikál a központ,hiszen mi mást tudna csinálni, az a három négy tranzisztor csak a hangért felel.A koder ic rémképeimben ,csak egy demultiplexerként él .A csengetési hangot helyen állítja elő hiszen a kapucsengő központ nélkül is működik egy soros 200-300 ohm 12V ról . Egyébként egy telefonhallgató egy kondival a vonalra ,meg egy műszer is szinte mindent elárul.
Idézet: Ez a legbiztosabb mérési módszer. „Egyébként egy telefonhallgató egy kondival a vonalra ,meg egy műszer is szinte mindent elárul. ”
Köszönöm a segítséget. Olyantól is várnék eligazítást aki konkrétan ismeri ezt a kaputelefon modellt.
Üdv!
A Codefon címzése annyi hogy a kiválasztott számnak megfelelő mennyiségű impulzussorozat megy fel, monnyuk 55 db tüske, ezt dolgozza fel a dekóder, ha megvan visszajelez (nem tudom hogyan) a kp felé, valamint indítja a csengetést amit valóban PIC állítja elő szoftveresen. Ha ekkor beemelsz akkor összekapcsolódik a központtal már analóg módon. A nyitást egy 60kH jel indítja. Pontosabb leírás elég esélytelen mert nem adják ki a specifikációt. Egyik gyártó sem amúgy. Tápot adsz rá, összeérinted a tápcsati melletti két érintkezőt akkor csengeni kezd. A hangszórókimeneten egy 5v-os relé behúzható vele. Ennyi a max infó. Tárolós szkóppal rámérhetsz a vonalra felcsengetés közben ha nagyon kíváncsi vagy. De most már engem is érdekelne. Összedobnék egyet asztalon, de hát jó is lenne ha ennyire ráérnék Tibor * Megjegyzés: Nem kagyló! Kézibeszélő! Kagyló a Balatonban esetleg a WC-ben van! A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Köszönöm az információt, sokat segítettél vele. Nincs szkópom, azzal pikk-pakk ki lehetne mérni. Ráteszek egy mcu-t és kimérem az impulzusokat szerintem.
Az áramköri kialakításból látom, hogy a bemenő 1 érpárról kettős R-C szűrővel választja le a tápot az áramkör a PIC-nek, és akkor erre a vonalra van rászuperponálva az impulzussorozat. De vajon szimmetrikus vagy aszimetrikus lehet a jeltovábbítás?
Hali!
De rém kíváncsi vagy! Én ugyan nem foglalkoztam vele, de szerintem logikusan aszimetrikusan, negatív impulzussorozattal megy. A felszerelt működő rendszert szerintem ne piszkáljad mert nem fog örülni a közös képviselő. De ígérem rámérek egyre...... Tibor
Sziasztok!
Látom régen nem jár itt senki, de azért megpróbálok kérdezni, hátha. Ezeknél a kaputelefonoknál hogyan lehet megváltoztatni az egyik lakás kódját? A közös képviselőnk kért meg erre, mert nem lehet elérni azt az embert, aki eredetileg beszerelte.
Szia! Tudnod kell a telepítő kódot vagy resettelni a telefont, az utóbbi esetben ha vannak változtatott kódok vagy kártyák a lakásokhoz rendelve törlődnek!
A programozás pedig itt: Bővebben: Link. A telepítő (mester) kód rá van írva a panelra, ha nem mosták le. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Bocs mps, ne hararagudj de kijavítalak. Nem vesznek el se kódok se kártyák.
Ahogy én csinálom: Bizti félig kiszed, csavarhúzóval rovidzár, bizti vissza, rövidzár megszüntet. Ezzel csak a felirat szerinti kód áll vissza, minden más megmarad. Ha nem lett átírva a reset kód akkor nyugodtan lehet enélkül is programozni a linkelt megoldással. Kérdezzetek nyugodtan ezzel foglakozom! Tibor kaputelszer.hu
Hali!
Közben kicsit méregettem. A készülék elektronika miután feldolgozta a jelszorozatot, átvált csengetésre. Miután beemeled a beszélőt az küld egy gyors "rövidzárat" a vonalra, ezzel jelzi a felvett állapotot. (ekkor a központ átkapcsol beszédre). Ezzel a módszerrel csengetés közben egy MKT-s készülékkel is be lehet "szólni" a vonalba. Igaz utána már nincs bontójel, meg kell várni az időzítés lejártát. Ha lesz még időm mókolok vele még. Tibor
Hmmm. Nekem az rémlik, hogy elfelejti, persze lehet, hogy keverem egy másikkal. Én már nem csinálom úgy 2 éve, 20 év elég volt
Szervusz Kolléga
Az a proel ami felejt. Viszont ott meg a reset kód nem változik. Csak hogy bonyolult legyen a szakma. Miért hagytad abba? Ha szabad kérdeznem? Tibor
A Proelt csak javítottam, azt sem sokat, nem tartom egy megbízható cuccnak, most ahol lakok ott is az van, de félévente cserélik a tasztot. Mert amit kerestem lassan pszichológusra kellett volna költeni Tudod: a lépcsőházankénti kötelezően létező 'jóindulatú' lakó...
Okés köszönöm! Holnap így már neki is állok. Kaptam egy listát a lakás kódokkal és csak az egyik lakásnak kell a kódját megváltoztatni.
Megnézem a panelon a master kódot és jelentkezek ha leírásod alapján nem boldogulok. Köszönöm a válaszod!
A csavarhúzóval történő rövidzár az a jumper helyén végzendő?
Kód visszaállítás után mi lesz a "gyári" kód?
Ami a panelra van írva, az a gyári kód, de ha a gyártó listáját kaptad azon is rajta van.
Szia!
Sikerült megoldani? Tibor
Szia!
Igen, sikerült. Nagyon köszönöm a tippeket.
Sziasztok!
amikor a jumper rövidrezárásáról beszéltek, melyik jumperről van szó? Én egyedül álló jumpert nem látok a nyák lapon csak egy 5 jumperből álló blokkot, számok nélkül. Vagy esetleg ez a jumper nem is a nyáklapon található? (mostanában nem néztem mega kaputelefont, de legutóbb lefotóztam a nyáklapot szemből és e fotó alapján írtam amit írtam.) Van egy probléma is ezzel a kaputelefonnal csak nem tudom, hogy ezen a fórumon mi a szokás, minden problémának új témát indítani vagy egy témát folytatunk a végtelenségig.
Ha a lakáskészülékre gondolsz akkor azokról a jumperekről lehet szó (nem ismerem az előzményeket, ezért szokás a válasz gobot használni, mert akkor egyszerűen nyomon követhető) Bár az 5 kevésnek tűnik. Mert fentről lefelé úgy lennének, hogy:1-2-4-8-16-32-64-128.
Nem kell minden kérdésnek új témát nyitni, elég ha itt felteszed, akár többet is egyszerre.
Codefon lakás központról beszélek, a leírásban én is olvastam, hogy 1-31-ig van egy csomó jumper block valahol bekonfigurálva, de azokat nem tudom, hogy hol találhatók. Ez az 5 jumperből álló blokk a nyák felső harmadában található, a mellékelt fotón sárga nyíl jelzi. Ha nem itt található az a jumper amit a master jelszó cseréjéhez rövidre kell zárni, akkor hol? Esetleg egy fotót feltudnál tölteni?
És akkor hol van az a jumper amit rövidre kell zárni? A hátoldalán?
Közben megszültem a karikákat.
Ahá! Nagyszerű!!!
OK, akkor most had írjam le a problémámat aminek nincs köze a jumperhez vagy jelszó cseréhez, ezt jó tudni, mert 1 éve kellett volna, és legközelebb most már fogom tudni. A jelen probléma: Már pár hete, nappal a készülék kissebb nagyobb megszakításokkal állandóan csipog és kijelez 1-2-3 nullát, utána kezdi elölről. De kizárólag csak nappal csinálja ezt, éjszaka VAGY ha letakarom valamivel billentyűzetet, akkor rögtön elhallgat. A kaput az RFID chipes kulcstartóval minden probléma nélkük ki lehet nyitni, de a billentyűzetet használva nagyon propblémás mert a csipogással egybekötött "0" kijelzések mindig "beleköpnek a levesbe" és lakó kezdheti elölről a próblákozást. A billentyűzet elvi működését már ismerem egy korábbi itteni fórum üzenetből, de nem tudom felfogni, hogy mi triggereli a 0 szám kiírását, miért hiszi azt a készülék, hogy a 0-ná lévő oszlop és sor blokkolva van valamivel? Éjszaka nézve a billentyűzetet észrevettem, hogy a "0" mögötti izzó vagy LED nem világít (talán ki van égve) de nem hiszem, hogy annak köze lenne a problémához. Első dolgom az volt, hogy a billentyűzetet és a bordó műanyag keretet alaposan letöröltem, hátha valami kosz okozhatja a jelenséget, de tisztítás után is maradt a probléma. Szóval nagyon jó lenne megtudni, hogy mi okozza ezt a jelenséget és főleg mi indítja ezt el "out of the blue"? A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
érdekes!
ahogy elnézem a kódok felépülését: lakás száma,kulcs, Idézet: „pin kód” egyes kaputelefonoknál csak egy Idézet: „pin kód” én egy házilag készítettet szerettem volna csinálni,de egy kicsit bonyolultabban,egy kód kéne,+ egy másik kaputelefonnal kapcsolattartás. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Ez egy tipikus hiba. Valamelyik infra led, vagy foto dióda elhajlott. Ha leveszed az előlapot egy oldalról szépen be lehet őket állítgatni. Mondjuk kicsit macerás. Én először megpróbálom csak a külsőket amikhez nagyobb bontás nélkül hozzáférek. Akkor lesz jó, ha végig húzod az ujjad a számok közötti részen és azt nem veszi észre. Ha esetleg el van hajolva az előlep azt ki kell egyengetni.
Szia!
mps-nek igaza van, az infra ledek vagy diódáknál van a hiba. Elhajlás, de lehet pókhálós is belül vagy ha törött a piros plexi, akkor cseréld. Lehet kapni hozzá. Ne a helyén próbáld, egyszerűbb egy 12V-os trafóról az asztalon! A gombok próbájához nem kell rákötni semmit, csak a tápot. Ha kiveszed a nyákot, nagyon ne hajlítsd ki a diódákat, mert beszereléskor elérheti a házat és visszahajlik, mikor meghúzod a négy csavart. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |