Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 143
(#) Collector hozzászólása Dec 2, 2007 /

Bővebben: Link
Én csináltam kifejezetten infrára egy kis kamerát. Ha egy látható fényt át nem engedő dolgot teszek elé, ami az infrát átengedi (pl floppy belseje) akkor egy gyenge minőségű infra (vagy hő) kamerát kapok. Piszkosul erősen érzékel minden hőt.
(#) durkonorbi válasza Collector hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Jó a camera mod Collector!!! Ügyesen megcsináltad !

dpeti: serintem a kamerának nem lesz baja.... én már nézegettem sokat igy vele, nem lett baja a cd író lézertől, dvd lézerétől sem ... persze nem napokig, de párszor 10 másodperc szerintem nem árt neki ...
(#) dpeti válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

és azt hol tudom megnézni, hogy egy pl 24x -es írónak a diódáját kb mekkora árammal érdemes hajtani?
nem szeretném elfüstölni / meg nem is kell a maximum ami jön belőle....
(#) durkonorbi válasza dpeti hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Mire szeretnéd használni?Mert ezek még szerintem nem olyan erősek, hogy a fényjátékon kivül másra használható legyen .. de az meg ugye a hullámhossztartomány miatt nem játszik ..

Hogy mennyit megy, az diódafüggő ... ha nincs tipusszámod, ami alapján meg tudod nézni, akkor passz ... nagyságrendileg szerintem olyan 50-100 mW között lehet, de lehet alatta van .... nem tudom ... ez alapján olyan 40mA-el hajtanám meg ... de ez csak tipp, mert könnyen lehet hogy elfüstöl ... itt még a fényerőcsökkenés sem lehet a segítségedre, mint a DVD író diódájánál, ott a halványulás észlelése + egy kis reflex megmentheti a diódát, ha finom léptékben keresed a végét ...
(#) dpeti válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

szerintem tárgytalan...

nem lehet kiszedni abból a fémtokból...
vmi iszonyatosan beleragasztották, most próbáltam körbemarni minifúrógép + marófejjel
de még így sem akar kijönni
(#) durkonorbi válasza dpeti hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Próbáld másképp.... én már szedtem ki (persze lehet nem ugyanaz az öntvénytipus, de biztos hasonló) .. azt kell kihasználni, hogy a háza törékenyebb, mint a dióda: erősen megfogod az öntvény egyik kiálló részét fogóval, és ugyanez a másik oldalon is egy másik fogóval, és megpróbálod igy kettéroppantani ... általában kettétörik az öntvény, és max. még egy ugyanilyen műveletettel szbaddá tehető a didóa!
(#) Hujikolp hozzászólása Dec 3, 2007 /

a 20mW-os zöld lézer képes valamire? lufipukkasztás vagy hasonló...
(#) Djatis válasza Hujikolp hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

még a 40 mw sem
(#) weend hozzászólása Dec 4, 2007 /

Sziasztok!
És erről mi a véleményetek?!Ez lézer nyomtatóból való.
A dióda tipusa ismeretlen.Egyátalán mekkora lehet a teljesítménye?A panelon valószínű a meghajtó áramkör kapott helyett.A tranzisztorok elég kis teljesítményűek.Ebből nem sok jóra következtetek
(max 5mW).

S6002914.JPG

(#) Collector válasza Hujikolp hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Ha nagy benne az infradióda, akkor fókuszálva képes lehet égetni.
(#) durkonorbi válasza weend hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Szerintem olyan 5 mW alatti, hiszen itt nem kell a nagy energia ... de ha esetleg megnézed a gépet, és látsz rajta besorolást (class hányas?!) akkor abbol többet lehet tudni majd róla...
(#) Antauri válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Újra átolvastam a meghajtó áramköri leírásodat (Házi építésű marógép?! topik), miszerint 12V-ot adsz az áramgenerátorra, majd ezután jön a feszszabályzó rész. Nem lehet hogy Nálad azért magasabbak az átfolyó áram érékei mint másoknál mert egy részét a feszszab. elmelegíti? Vagy rosszul értelmezem a leírást?
(#) durkonorbi válasza Antauri hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Nem hiszem, mert ugye a feszt párhuzamosan mérem a dióda kivezetésével, illetve az áramerősséget pedig sorba a diódával ... nem az áramköri részen valahol ... vagyis ezeknek az értékeknek kell átfolyni a diódán ... vagy nem jól gondolom? Elvileg ennek függetlennek kell lennie az áramkörtől, hiszen az csak mint egy végső kimenet van jelen bruttóban .... vagy tévedek .. ? Én az áramkört azért csináltam igy mert nincs véglegesen összeépítve, és igy van egy külön fesz zsabályozom, egy külön áramszabályozom, és ha sorba teszem (előre az áramgenerátorral !!!) akkor összehangolva a kettőt van egy max. áramra beszabályozott feszabályozom ... és ha ugy állítom be az első részt, hogy max pl. 350 mA-t adok a fesszabályozo részre akkor ott a potit állítva adom az egyre nagyobb feszt a diódának ... de a dióda ugye a fesztől függően tud felvenni áramot (illetve a hőmérsékletétől is, de most ez nem számít itt...) igy pl. ha adok neki 2V-ot ott felveszi a max áramot amit tud (pl. 100 mA-t)... de ha már felnyomom 2,5V-ra ott már fel tud venni pl. 180 mA-t is.... nálam ugy van belőve a rendszer, hogy az első résszel beállítom (az áramgenerátorral) hogy max. mekkora áramot adok a cuccnak, és utána a fesszel gyakorlatilag ha letekerem, akkor kialszik a dióda (olyan 1,5 V alatt) ha feltekerem, akkor meg nő a fesz és vele az áramerősség is az áramgenerátorral beállított értékig ...

De lehet nem jó nálam valami, ai nagyon vágja a dolgot, szóljon hozzá!!! De szerintem a mérés akkor is jónak kell hogy legyen, hiszen az elvileg független az áramkörtől ...
(#) Antauri válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Idézet:
„a feszt párhuzamosan mérem a dióda kivezetésével, illetve az áramerősséget pedig sorba a diódával”

Ez mindent megmagyaráz. Arra gondoltam hogy az áramgenerátor áramának egy része söntölődik a feszstabban a dióda előtt. Eddig nem volt egészen tiszta ez a része, de most hogy leírtad már vágom. Azt hiszem én is így fogom megépíteni a tápot ha sikerül diódához jutnom. Köszönöm a segítséget!
(#) Collector hozzászólása Dec 9, 2007 /

Nokéremszépen, ma végre én is hozzájutottam 5 darab diódához (16x-os mindegyik) 300mA körül hajtom.

Videó: Bővebben: Link
(#) Djatis válasza Collector hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Hogyan lehet csak úgy hozzájutni ?
Már úgyértem hogy gondolom nem fvettél hat darab DVD írót és szétkaptad őket
Ja és véletlen nincs egy eladód ?
(#) Collector válasza Djatis hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Hát venni kell. Egyet adhatok 2k-ért. 5 darab rossz dvd írót vettem, és szétkaptam őket.
(#) Kovidivi válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Szia!
A hűtést hogyan oldottad meg?
(#) durkonorbi válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Szép a fénycsóvája!!
Te Collector, két dolgot hagy kérdezzek meg:

1, Az optikát miből építetted (végülis ami a lényeg a saját optikájával, vagy egyedivel?)
2, Nálad mekkora fesz. mellett veszi fel a 300mA-t?

Kicsit más, de kapcsolodik: Már építem a mini CNC-m, ami majd lézerrel fog dolgozni ... ) Ügyes lesz nagyon, most csinálom a vezérlő elektronikát Ehhez kacsolodoan egy kérdés: nem tudom, használ-e - még - valaki fototechnikát nyákmaratáshoz.... Ha igen és pl. bolti fényérzékeny bevonatos nyákot használ, akkor kipróbálhatná egy darab nyákon, hogy lézerrel megvilágítva is el lehet-e érni a kivánt hatást illetve ha igen mennyi idő kell neki .... mert akkor pl. a kis mini lézeres cnc-be bele lehetne tenni egy ilyen opciót is.... kényelmesebb lenne, és szerintem pontosabb is mint a vasalós/nyomtatós ...
(#) Collector válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

1. az optika a legkülső lencse, ami még beleszól a nyalább milyenségében a fejben.
2. a feszt nem mértem, majd lemérem.
Amúgy van ezekben egy 785nm-es dióda is, ami veszettül tud égetni, gyanítom ez a cd író dióda lehet. Megfelelően fókuszálva lazán gyújt meg gyufát, és a szemre sem károsak a tükröződések, ugyanis alig látni a féyét. Az anyag szépen elnyeli a legnagyobb energiát belőle.

Én vasalásos technikával csinálom a nyákokat, ez jóval egyszerűbb szvsz. A lézeres cnc-t mire fogod használni?

Értem, ok, én is a külső lencsét használom kollimálásra...
"Megfelelően fókuszálva lazán gyújt meg gyufát, és a szemre sem károsak a tükröződések, ugyanis alig látni a féyét. "
Igen van ott egy plussz dióda, de azért abba ne nézegess nagyon!!!!! Mert annak ugyan nemigen látható szabad szemmel a fénye, de ha a gyufát meggyújtja, akkor a retinádon is ugyanekkora hőhatást okoz!!!!!!!!!!!! Szóval ilyet ne irj a fórumba, hogy nem káros a szemre, mert aki nem ért hozzá, elkezdi nézegetni szemből, aztán meg szétmegy a szeme!!!!

"szemre sem károsak a tükröződések"
Nem mondtam, hogy a nyaláb közvetlen nem veszélyes a szemre. Az IR fény kb ugyan olyan hatást okoz, mint az UV, begyullad a szem. Talán ennyire csak nem ostobák itt sem az emberek, hogy fél centiről belenézzenek. Aki a hegesztőbe belenéz az sem vakul meg, még 1 perc után sem, de észre fogja venni, miután begyulladt a szeme, és viszket, hogy ezt még egyszer nem érdemes kipróbálni. Ugyanez érvényes az IR fényre is.
(#) Tomi20 válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Heló

Azért az ívheggesztés fénye nem olyan, mint a lézerfény. A lézereknél elsősorban a hőhatás roncsol. Ha egy jól befókuszált lézer meggyújt egy gyufát, akkor egy kevésbé jól fókuszált lézer is a szemen belül befókuszálódik a sárga foltra annyira, hogy maradandó károsodást okozzon. Tehát még véletlenül se nézzen senki a lézerfénybe, még akkor se, ha "nem is világít" mert egyszer sem biztos, hogy nem infralézer, csak nem látja a fényét!!! Bár ez már 30* levolt írva minden lézeres topicba...
(#) Collector hozzászólása Dec 10, 2007 /

Igen, most akkor leírom harmadszorra is :
""szemre sem károsak a tükröződések"
Nem mondtam, hogy a nyaláb közvetlen nem veszélyes a szemre."
A hegesztést példának hoztam fel, mivel nagyon hasonló hatásuk van.
(#) peterrapid hozzászólása Dec 10, 2007 /

hm...
ha szar dvd írót veszek akkor mennyi az esélye annak h a lézerdioda ép?
(#) Collector válasza peterrapid hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Az ép szokott maradni. Általában az előtte lévő áramkör hibásodik meg, vagy mechanikai hiba szokott lenni. Próba cseresznye, eggyel már ráfáztam, nem azért mert hibás volt, hanem mert dióda helyett egy 100 lábú csótány volt benne.
(#) durkonorbi válasza peterrapid hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Igy van!!Ez füg a hiba okától, de a legritkább esetben megy szét a dióda... az esetek több mint 90%-ban még hardveres hiba sincs, egyszerűen elállítódik a mechanika vagy az optika a kopások ill. a rezonancia miatt ....

Collector!! Ne érts félre, nem kötekedni akartunk - én legalábbis nem - ez nem is elsősorban neked szólt, hanem a többieknek, akik nem értenek hozzá, és ugy olvassák a topicot ... de a szemen belüli retinára fókuszálódás jogos, és valóban nagyon veszélyes!!!

Amugy higgyétek el, érdemes alaposan megfogalmazni, és inkább mégegyszer kiemelni vmit, mert nekem már volt rossz tapasztalatom ilyennel....

Például - pont idekapcsolódóan, bár nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy pl. az infralézert ne sasolja senki közelről, azért olvastam már topicban - lehet nem pont itt - hogy "alig pislákolt belőle a piros fény, még ha szemből néztem sem látszott nagyon .... " na most ezt nem egy olyan diódára irta, ami megfutott, és ezért kis híján kinyiffant, hanem pont egy olyan lézerdiódára, amit egy CD íróból varázsolt elő .... ... gondolhatod, ha elég kiváncsi volt, akkor lehet ugy kinullázta a szemét, hogy szép... és azt nem most fogja észrevenni ....

Egyébként kicsit mostmár a topic lényegét is szolgálva: az infradidóából fókuszált fényt is lehetne ezek szerint hasznosítani, ha a lokális melegítés a cél... (Collector! Ki is próbáltad, hogy az infrával gyújtod a gyufát? ) aki ért az optikai dolgokhoz, irja már meg: az infra nem nyelődik el jobban olyan dolgokon is, amik esetleg a látható vörös lézert erősen visszatükrözik? Pl. ha egy izmos vörös diódával egy fehér fényes lapra világítok, nem égeti át, mert nagyon szétszórja a fényét... mi a helyzet az infrával?

Minél mélyebb az infra, annál jobban nyeli el az anyag. A fehér sajnos minden esetben többet fog visszatükrözni, mint egy sötét, de a hullámhossz növelésével lehet valamennyire kompenzálni. 808nm-en még a normál üveg/műanyag lencsék használhatóak (elvileg 1064-en is) CO2 lézerhez már Zn-Se üveg kell, szóval az már a határ túloldala.

Értem ... ok, köszi az infokat ... majd kipróbálom akkor az infra didóát is, mert abból van egy jópár itthon .... azok is a DVD írókból maradtak vissza... Tudsz esetleg vmi infot arról, hogy azokat mekkora árammal érdemes hajtani? Mert anoo mikor próbáltam nem adtam nekik sokat, de ugyis keményen melegedtek.... sokkal jobban mint a vörös .... :yes:
(#) Kovidivi válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Szia.
A hűtést hogy oldottad meg?
köszi
Következő: »»   10 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem