Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy távolságú kapcsolat (RS-485)

Témaindító: drmogus, idő: Aug 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) drmogus hozzászólása Aug 23, 2007 /

Sziasztok!

Egy olyan eszközt építek, amiben egy buszrendszer van. Erre a buszre több eszköz is csatlakozik. A távolság lehet akár 100m is.
Ezt milyen rendszerrel lehet megoldani?
Én RS 485 re gondoltam.
(#) Topi válasza drmogus hozzászólására (») Aug 23, 2007 / 4

Én is. MAX485 vagy SN65HVD485. Utóbbi tizedannyiba kerül.
Ne felejtsd el a lezáró ellenállásokat és a csavart érpárat. Akkor minden rendben lesz.
Ha a processzor soros enable lábára teszed a transceiver RE és DE lábát, akkor még képes magától is kapcsolgatni az irányt mikor küld / fogad.
(#) drmogus hozzászólása Aug 23, 2007 /

Ok!
Kösz, csak nem voltam biztos abban, hogy mennyit tud. Most néztem utánna, akár 1200méter is lehet az átlött távolság, persze alacsony baudnál!

Üdv
(#) PI314 hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Helló Mindenki

RS-485 vonalon szeretnék áramot mérni.
A vonalat egy MAX487-en keresztül PIC fogja meghajtani.
Tulajdonképpen csak egy áram/feszültség átalakító kellene, a feszültséget már mérheti a PIC A/D-je.
A nehézséget az jelenti, hogy csak 5V tápfeszültség áll rendelkezésre.(műveleti erősítőnek ez kevés)
Van valakinek egy jó ötlete hogyan lehetne megvalósítani?
(#) kadarist válasza PI314 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia!
Használj step-up konvertert nagyobb feszültség előállítására. Bővebben: Link
Természetesen nem 5V-nál nagyobb feszültséget is lehet készíteni.
(#) PI314 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Köszi a gyors választ, de én egy olyan megoldást keresek amihez nem kell külön táp....
(#) kadarist válasza PI314 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Azt írtad, hogy van 5 voltod, ami kevés. Ebből az 5 voltból ezzel a konverterrel képes vagy előállítani nagyobb feszültséget, amivel már a műveleti erősítőid jól működnek.
(#) source2 hozzászólása Aug 20, 2010 /

Hello

Egy különös hibajelenséggel kapcsolatban szeretnék tanácsot (vagy megoldást) kérni.

Felépítésről néhány szó.

Adott egy mérésadatgyűjtő rendszer, 4 darab egységet tartalmaz és ezek rs485-ön kommunikálnak egy PC-vel. Az adatgyűjtőben ADM483EARZ típusú transceiver található, a PC oldalon egy USB-RS485 átalakító található FT232 + IL3585 (galvanikusan leválasztott) tranceiverrel.

A lezáró ellenállások (120 ohm) a sorosan felfűzött busz végén található. (ha egy egység meghal, a busz nem hal le! és az egységeket 10cm csavart érpár köti össze szóval közel vannak, és egymástól független tápellátással rendelkeznek). Vannak felhúzó ellenállások (1kohm), amit az USB-RS485 tettem bele, mert ez allergiás a lebegésre (folyamatosan jön a zavar, míg a mérésadatgyűjtők lebegés esetén nem vagy csak ritkán vesznek zavart) A mérésadatgyűjtők és a PC kb 40m távolságba vannak, és árnyékolt csavart érpárral vannak összekötve.

A mérésadatgyűjtők "egyidőben" kismegszakítóval kapcsolhatók és folyamatos üzemben működnek.

Nos akkor a probléma:

Ha előbb a PC kerül bekapcsolásra, és csak azután a monitorozók akkor nem mindig akar a kommunikáció működni, rámértem szkóppal és a tranceiveren nem jön át az adat. Minél később van bekapcsolva a monitorozó annál kevesebb az esélye, hogy elindul a kommunikáció. Ha lekapcsolom a tápot, várok egy kicsit, majd visszaadom akkor már működik. Szerencsére ennek az előfordulási esélye igen kevés, mivel közvetlen hálózatra vannak kötve a monitorozók és a PC meg külön kell kapcsolni. Azonban érdekelne mi okozhatja ezt, hátha más is találkozott már ezzel a problémával.

Kicsit hosszúra sikeredett, de remélem elég információt tudtam közölni.

A válaszokat előre is köszönöm

üdv: source2
(#) El_Pinyo válasza source2 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Szia!
Ha jól értelmezem a leírásodat, akkor van egy 1K ellenállás az IL3585 "A" bemenetén 5 V felé húzva, valamint egy 1K ellenállás a "B" bemeneten GND felé húzva? Ha így van, akkor számításaim szerint nem megfelelőek ezek az ellenállás értékek. 4 egység terheléssel számolva az A-B közötti feszültség csak 147 mV körüli, pedig legalább 200 mV- nak kellene lennie ezen pontok között. Első körben én azt javaslom, hogy az ellenállások értékét csökkentsd 560 Ohm körüli értékre. Egy próbát mindenképpen megér, de sajnos abban nem vagyok biztos, hogy ez lesz a hiba okozója.
(#) source2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

hi

De ha elindul nem fordul elő kommunikációs hiba, a tesztek alatt, valamint az ipari környezetben sem volt (van).

Ha mégis gyakran előfordulna ez a felcserélős indulás esete, akkor egy próbát megér, de úgy emlékszem, hogy 810 ohm van beforrasztva, de ez lehet, hogy a monitorozókon van, mer az átalakítóra utólag tettem rá, és a melóhelyen csak 1k volt.

Amire én gondolok (lehet hülyeség), hogy a buszról a meghajtó valahogyan tápot vesz fel, és ez lehet, hogy kiakasztja.

köszi a választ

üdv
(#) kadarist válasza source2 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

Szia!
Az USB-portok kavarhatnak be. Nálunk 422-es architektúra (full duplex) van kiépítve a mérőgépeknél, amik COM-portra dolgoznak. A MOXA-átalakítók külső tápról kapják a tápfeszt. Eddig még semmi gond nem volt velük. Ezt csak adalékként írtam.
(#) source2 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

hi

Galvanikusan le van választva a PC-től. Az IL3585 is galvanikusan választ le, valamint belekerült egy 5V/5V 1kV-os DCDC leválasztó.

üdv
(#) El_Pinyo válasza source2 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /

680 Ohm -nál ne legyenek nagyobbak az ellenállások az IL3585 oldalán. Ha nem teljesítjük biztosan a specifikációt, akkor nehéz kizárni a hibákat és megoldást találni.
Előfordulhat az is, hogy az FTDI IC háza táján lehet probléma. Egyszer volt egy érdekes gondom nekem is egy USB-RS232 átalakító kábellel. A PC és egy mérés adatgyűjtő áramkör kommunikációja között produkálta a hibajelenséget. A mérés adatgyűjtő működésének ellenőrzése közben lettem figyelmes arra, ha elveszem a tápot az adatgyűjtőről, akkor a kommunikáció meghal a táp visszaadása után. A problémát az USB-RS232 kábel újracsatlakoztatásával orvosolni lehetett.
(#) source2 hozzászólása Aug 23, 2010 /

hi

Köszönöm a válaszokat, ha most élesbe is előfog fordulni akkor kicserélem az ellenállásokat kisebbre, aztán meglátjuk (messze van oda lemenni hova telepítve lett ).

üdv
(#) Husla hozzászólása Jún 14, 2011 /

Sziasztok!

Van egy feladatom,csak kissé tartok töle...

Van egy számítógép és 40 hütöszekrény.Minden hütöszekrényre épül majd egy-egy elektronika ami hömérsékletet mér és továbbítja az adatot a számítógépnek RS-485-el.De most itt a lényeg a távolságon és komunikáción van.

Négy helységre vannak szétosztva (10-10-10-10),a számítógép egy ötödik helységben lenne.Egy-egy helység kb 20méter távolságra van a másiktól.Helységen belül pedig az egységek egymás mellett vannak.Tehát kb 100m hosszú lenne a 485-ös busz,ami nem sok az emlitett 1200m-hez képest,viszont 40 csatlakozási pont van...

Kivitelezhetö lenne?Kb milyen sebességet tudnák elérni?(igaz nincs szükség nagy sebességre,de mégis)
(#) jym válasza Husla hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Üdv!

Egy képlet: Length in m = 1200 / ( 1 + ( Baud-rate / 250 ) 2 ) 0.5.

A "2" és a "0.5" a végén az hatványban szerepel (bocs, de nem tudok betenni képletet) !!!

Az alap (és olcsó) RS485 TRANSCEIVER-ek (pl. SN75176A) 32 eszközt támogatnak max. Ezeknek min. 12 kΩ a bemeneti impedanciájuk.

Aztán vannak a drágább, nagyobb bemeneti impedanciával rendelkező eszközök, van amelyik 50 eszközig jó, van olyan ami 128-ig, de van 256-os is (pl. MAX487 128 eszköz).

Amennyiben valami miatt csak 32 eszköz működhet, akkor van RS485 repeater.

Egyébként ha nem feltétlen szükséges az RS485, akkor inkább CAN. Pl. MCP2551-nél 112 eszköz lehet, multi master, nem akad össze senki senkivel, egy csomó munkát levesz a válladról a CAN protokoll (a hibás csomagot dobja, számol neked CRC-t, ha csomagütközés van, maga a HW magától újrapróbálkozik, stb.).

Amennyiben marad az RS485, akkor a SW egy egyszerű modbus RTU (esetleg modbus ASCII) legyen, a neten találsz implementációt.

Imi.
(#) Husla válasza jym hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Köszönöm a segítséget

Hát most szembesültem néhány ténnyel.Eddig csak egy master és egy slave között csináltam komunikációt.Az simán ment,de itt annál jóval többröl van szó.

Nem fontos hogy 485el menjen,úgyhogy utánnanézek a can-nek is!
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok!
Parallax propellerből szeretnék max 255 eszközt 4 vezetékes kommunikációval összekötni. RS 485-re gondoltam. Erre gondolom van célchip - ez érdekelne melyik lehet a legjobb a célra. Valamint mivel tudnám a 24V-os vonalat meghajtani? Van valakinek bombabiztos, tesztelt megoldása erre? Esetleg gyári rajz? Esetleg más megoldás is érdekelne, mert RS485-ön 1 master tud menni, de több masteres megoldáson is gondolkodom. DMX-et a lassúsága miatt húztam ki, RJ45 még jó lehet, de itt a bőség zavara miatt nem tudom mit is érdemes választani. Profibus? MODBUS TCP?
(#) jym válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Üdv!

Mit értesz 4 vezetékes alatt ? FULLDUPLEX-et ?

Ha igen, akkor FULLDUPLEX: RS422, illetve az Ethernet.

RS485 és CAN: ezek HALFDUPLEX-ek, mert csak 2 vezetékesek.

CAN: HW-ből multi master. Ütközés esetén a kisebb ID-jű eszköz győz, az ő csomagja kimegy a buszra, a többi addig várakozik. Csomagvesztés ütközés miatt nincs. Max 1200 m.

Ethernet: szintén multi master, de van csomagvesztés ütközésnél. Max 100 m router/switch nélkül.

RS485, RS422: alapból single master, de lehet bővíteni: TIA 1939 vagy J1708-al multi masterré. Max. 1200 m.

DMX: egyirányú, ezt felejtsd el. Fogalmad sincs, hogy megérkezett e a csomag a vevőhöz. A HW RS485, de a sebesség fix.

Alkalmazási rétegekbe való program:

MODBUS TCP: ennek a HW-e ethernet.

MODBUS RTU: ennek a HW-e RS232 vagy RS485 vagy RS422

MODBUS ASCII: ennek a HW-e RS232 vagy RS485 vagy RS422

CANOpen vagy DeviceNet: ennek a HW-e CAN

Nekem a CAN-el vannak hosszú távú tapasztalataim: megbízható !!! Ezt ajánlom. A SW, ha van időd, akkor CANOpen legyen, ha nincs, akkor saját magad találj ki valamit. Egy csomagba 8 byte elfér, ez elég szokott lenni.

Imi.
(#) kameleon2 válasza jym hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Szia!
Köszönöm, nagyjából ez jött le nekem is elméleti oldalról. Természetesen Halfduplexben gondolkodom, azaz a 4 vezeték: 24V+, 0V, A, B .
RS 485 tűnt a legjobbnak, illetve MODBUS RTU, vagy MODBUS TCP, de a gondom, hogy a fizikai layer kialakításra nem sok megvalósított rajzot találtam. Van persze elmélet dögivel, de nekem olyan megoldás kell, ami a sorkapocsra csatlakozik egyik oldalról és megy a buszra, másik oldalról pedig ott a propellerem. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy bár tudom a CAN-hez célchipek vannak, de RS485-el nagyon jó gyakorlati tapasztalataim vannak - más rendszer moduljaival: Seebacher, Schrack. Ezek betonbiztosak. Talán a Profibus volt még vonzó, de ehhez is kellene hardveres támpont. Szoftvert már csak-csak találtam. Időközben találtam maxim chipeket pl max 3440 - de nem tudom milyen körítést illene beépítenem: védődiódák, supressor stb.
(#) torjekg hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok!

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:

Van egy mérésadatgyűjtő rendszer, melyben egy adatgyűjtő RS485 kapcsolattal kapcsolódik egy ICP-DAS 7188D konverterhez (két vezeték), majd a konverter rs232-vel kapcsolódik egy PLC-hez. A mérésadatgyűjtő és a konverter között 30m távolság van. A két eszköz egyazon forrásból kap 24V tápot. A konverter COM2-es kimenete áll egy D+ és D- pin-ből, de nincs GND. Az adatgyűjtőnek van D+,D-,GND. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi a teendő, hogyan kell a vezetékezést megoldani? Mivel a konverteren nem tudom bekötni a GND-t, így hagyjam szabadon az adatgyűjtőn is és az árnyékolást (egy oldalon) kössem le a földelési pontra? Emellett ilyen GND nélküli megoldásnál lehet-e/kell-e bias-ellenállásokat alkalmazni?

Jelenleg a bekötés úgy néz, ki, hogy két vezeték összeköti a konverter és az adatgyűjtő D+,D- pontjait, az adatgyűjtő komm. GND-re rá van kötve az árnyékolás, amely aztán össze van kötve a PE földeléssel. Az adatgyűjtő oldalon a D+,D- oldalon van egy 120Ohmos lezáró ellenállás. Azonban a vonalon többször kommunikációs hibák lépnek fel, melyek a port csatlakozók érintésére(!) megszűnnek.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) torjekg hozzászólása Nov 14, 2012 /

Sziasztok!

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:

Van egy mérésadatgyűjtő rendszer, melyben egy adatgyűjtő RS485 kapcsolattal kapcsolódik egy ICP-DAS 7188D konverterhez (két vezeték), majd a konverter rs232-vel kapcsolódik egy PLC-hez. A mérésadatgyűjtő és a konverter között 30m távolság van. A két eszköz egyazon forrásból kap 24V tápot. A konverter COM2-es kimenete áll egy D+ és D- pin-ből, de nincs GND. Az adatgyűjtőnek van D+,D-,GND. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mi a teendő, hogyan kell a vezetékezést megoldani? Mivel a konverteren nem tudom bekötni a GND-t, így hagyjam szabadon az adatgyűjtőn is és az árnyékolást (egy oldalon) kössem le a földelési pontra? Emellett ilyen GND nélküli megoldásnál lehet-e/kell-e bias-ellenállásokat alkalmazni?

Jelenleg a bekötés úgy néz, ki, hogy két vezeték összeköti a konverter és az adatgyűjtő D+,D- pontjait, az adatgyűjtő komm. GND-re rá van kötve az árnyékolás, amely aztán össze van kötve a PE földeléssel. Az adatgyűjtő oldalon a D+,D- oldalon van egy 120Ohmos lezáró ellenállás. Azonban a vonalon többször kommunikációs hibák lépnek fel, melyek a port csatlakozók érintésére(!) megszűnnek.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) torjekg hozzászólása Júl 29, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik jártasabbak RS485 ügyben. A problémám a következő: van egy adatgyűjtő, amelynek kommunikációs moduljában egy NM485DC galvanikusan eválasztott meghajtó üzemel. Ezen IC izolált oldalán van egy ISO GND láb. A modul tartalmaz még TVS diódákat is, amelyek közös pontja erre az ISO GND pontra van rákötve. A kártya bementén 3 pont van: A+, B-, és GND . A gépkönyv azt írja, hogy a csavart érpár árnyékolását kössem a GND pontra, ami a meghajtó IC ISO GND pontjával ill. a TVS dióák közös pontjával össze van kötve. De nem értem, hogy az árnyékolás hogyan fogja ellátni a funkcióját, ha az egy elvileg a normál földtől galvanikusan elválasztott pontra, az ISO GND-re van rákötve. Elvileg a levegőben lóg, nem? Illetve hogyan képes üzemelni a TVS dióda mudol, ha ugyanilyen okból nincs földelve?

köszönettel,
Gábor
(#) pucuka válasza torjekg hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Attól még az árnyékolás vidáman ellátja a feladatát, a szerepe, hogy a belsejében futó érpárnak többlet védelmet nyújtson. A földfüggetlen szimmetrikus kábel a vezetékes átvitel technika alapáramköre. Azért földfüggetlen, hogy ne alakulhassanak ki földhurkok.
A hosszú kábelnek jelentős kapacitása van, ami az esetleges asszimetrikus (impulzus) jelátvitel során feltöltődhet, ennek megakadályozására alkalmazzák a diódákat, az árnyékolás felé, ill. vonali kódolásokat.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
(#) wake hozzászólása Okt 13, 2013 /

Sziasztok!

Van egy PIC24FJ128GA010 típusú mikrovezérlőm, ehhez egy Explorer16-os próbapanelem van. A legvégső célom az lenne, hogy a PC-m és a kontroller között (a fizikai összeköttetés RS232) egy bizonyos protokoll-on (MODBUS) alapuló kommunikációt valósítsak meg. Ez a PIC UART moduljára épülne. Az egyszerű küldés/fogadás működik az UART modullal. C-ben írom a programot.

A mikrovezérlő más feladatot is ellátna a kommunikáció mellett, szóval a kommunikációt egy feltételhez kell kötni (mondjuk, hogy megvan-e a kommunikációs kapcsolat). Ha jól értelmeztem a doksit, akkor hardveres átvitel esetén ehhez a DSR / DTR kábelre van szükség. A problémám ott kezdődik, hogy ezeknek a kivezetését (pin) nem találom. A RTS-é az RF13, a CTS-é az RF12. Tud valaki ebben segíteni? Esetleg a modbus protokoll pic24-en való implementálásához tanácsot tud valaki adni? Nagyon szépen köszönöm!
(#) jym válasza wake hozzászólására (») Okt 13, 2013 / 1

Üdv!

A kommunikációt a kommunikációhoz kell kötni ? Ezt nem nagyon értem...
Szerintem inkább azt akarod, hogy ha nincs kommunikáció, akkor mondjuk lekapcsolod a kimeneteket. Egyrészt ehhez nem szokták a DSR/DTR jeleket használni, másrészt ha valami miatt RS485-re kell átvinni, akkor ott nincs DSR/DTR.

Ezt inkább "watchdog" szerűen kell megoldani. A PIC-ben létrehozol egy számlálót, és ezt mondjuk másodpercenként felfelé lépteted. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan minden érvényes modbus csomag esetén lenullázod. Ha a modbus kommunikáció mondjuk 2 másodpercenként aktív, akkor mondjuk vársz addig, amíg a számláló el nem éri a 10-et. Ha elérte, akkor be tudsz avatkozni, mert akkor már legalább 5 lekérdezés nem jött meg.

Modbus PIC: keress rá a neten, sok megoldás van. Inkább RTU legyen, mint ASCII, az RTU sokkal elterjedtebb.

Imi.
(#) wake válasza jym hozzászólására (») Nov 6, 2013 /

Kedves Imi!

Rosszul fogalmaztam a korábbiakban, elnézést.
Interneten találtam egy USBModbus projektet. Ez megfelel nekem. Kijegyzeteltem, hogy melyik függvény miért felelős, mi hova tartozik stb. Felállítottam egy folyamatábrát. Átírtam a regisztereket, 1-2 dolgot. Annyi lenne már csak a dolgom, hogy 2 függvényt átírjak, mivel a program USB-t használ, én pedig UART segítségével kommunikálnék. A program ezt a két függvényt hívja meg (küldés/fogadás):

1. putUSBUSART()
  2. getsUSBUSART()

Ezeket kellene átalakítanom UART-ra. Néztem már rá példákat, de elakadtam benne. Tud valaki segíteni hogyan induljak el? Nagyon szépen köszönöm!

@Csatoltam az usb_function_cdc fájlokat, melyek tartalmazzák a függvényeket.
(#) VaZso8 hozzászólása Nov 6, 2013 /

Sziasztok!

Egy full duplex RS-485 áramkört szeretnék bekötni, de kicsit bizonytalan vagyok.
Vannak ugye a !RE és DE lábak - az RE-t tehát fixen GND-re kötöm folyamatos vételhez, nem kell kapcsolgatnom (slave eszköz folyamatosan figyel).

A DE-t viszont vezérelnem kellene, amikor adni szeretnék ezzel az eszközzel - igaz?

Tehát full duplex esetén nem kell váltanom adás és vétel között (lényegében ezért duplex), de ettől még az adást kapcsolom kell (vagyis el kell vinnem a kontrollerhez a DE lábat is)... igaz?
(#) _vl_ válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Full duplex esetén ugye két (vagy dupla) transceiver kell, hiszen két pár vezetéked van - az egyiken adsz, a másikon veszel. A vevő oldal mehet folyamatosan, ahogy írtad. Az adó oldal akkor mehet folyamatosan, ha ez az egység az egyedüli adó azon a vezetéken. Ugye három eset lehetséges:
- egy master, több slave: itt a master adója mehet folyamatosan, hiszen a slave-eknek arra a vezetékpárra a vevője van kötve, a slave-ek adóját viszont kapcsolni kell,
- több master, több slave: itt a masterereknek össze kell hangolniuk az adásukat, egyszerre csak az egyik adhat - ehhez valószínűleg fog kelleni egy másik vevőegység mindegyik masterbe, ami az ütközést/másik master adását tudják érzékelni (tehát egy adó-vevő az egyik vezetékpárra, és egy vevő a másikra),
- egy master, egy slave (vagy inkább két egyenrangú készülék): itt ugye két darab pont-pont kapcsolatról van szó, mehet minkét adó folyamatosan.

Tehát röviden: amelyik egység adója olyan vonalra van kötve, amin más adó is lakik, annál kapcsolgatni kell az adót.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) VaZso8 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Köszönöm a válaszod, eszerint jól gondoltam.

Ez egy többelemű hálózatban lesz az egyik slave eszköz (egyébként dupla transceiver), egy master eszköz van tervben.

Alapvetően a master fogja az egyes eszközöket lekérdezni bizonyos időközönként.
Gondolom, a master adóját is nyugodtan lekapcsolhatom, amikor nem szeretnék adni (ha jól sejtem, így valamivel kisebb lesz a fogyasztás), ez amúgy nem okoz gondot tehát.

Ill. lesz néhány eszköz, amiket szeretnék majd minél hamarabb lekezelni, tehát valamilyen módon jelezni fogják majd, hogy történés van.
Azt gondoltam, hogy ezek egy külön jelzést adnának le egy másik csatornán (és így tudnák elindítani a lekérdezést), de lehet, érdemesebb volna ezeket az eszközöket alkalmassá tenni arra, hogy masterek legyenek (akkor nyilván mindenképpen le kell kapcsolni a másik mastert)...

Tehát ezeknél az eszközöknél lényegében két-két "szimpla" RS-485 "transciever"-t kell ehhez kiépítenem, hogy megfelelően be tudjam állítani (megcserélni) a két csatornát rajtuk - ha jól értem.

Érdemes lehet egy külön érpárat felhasználni jelzésre, vagy célszerűbb ezeket a "vevőket" úgy megoldani, hogy adni is tudjanak RS485-ön (mármint master eszközök lehessenek), amikor jelezni szeretnének (így persze egyből az is kiderülhet, melyik készülék szeretne adni)?
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem