Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pellet égető vezérlés

Témaindító: jihaad, idő: Nov 10, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) jihaad hozzászólása Nov 10, 2013 /

Üdv mindenkit.

Szeretnék megépiteni egy pelett égetőt a központi kazánomra.A befúvóval meg a csigás adagolóval nincs gondom ami a konstrukciót illeti.Ezek az elemek szinte már késznek mondhatók.
Az egésznek a vezérlésén vagyok kissé elakadva mit,hogy is kéne a legegyszerűbben és megbizhatóan megoldani.Tudom,hogy sok mindent figyelembe kell venni meg minden de szerintem ez csak megoldható házilag.Nem lesz egy gyári de csak meg lehet csinálni működőképesre.

Mindenki véleményét szivesen fogadom.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) jihaad hozzászólása Nov 10, 2013 1 /

Bővebben: Link

Ilyesfajta analóg vezérlésre gondoltam,a létező leg egyszerűbb megoldásra.
(#) Szpisti hozzászólása Nov 10, 2013 /

Látom még véletlenül sem hallgatsz a jótanácsra, és még mindig pelett a pellet nálad...
(#) jihaad válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

De most nem értelek,ezt nem szabad megpróbálnom megépiteni vagy nem tüzelhetek vele vagy most mi a probléma???
(#) Orbán József válasza jihaad hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Egy apróság: "pellet" a helyes írásmód.
(#) jihaad hozzászólása Nov 10, 2013 /

El nézést kérek,figyelmen kivül hagytam.
(#) kaqkk válasza jihaad hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Az a probléma hogy ha nem egy üst alatt akarsz vele tüzelni akkor nem elég egy időzítő vagy egy egyszerű vezérlő , ez a projekt meghaladja egy egyszerű amatőr képességeit. Ezt nem lehet részenként felépíteni itt egy komplex rendszerről van szó : pellet adagolás - vízhőfok mérés -huzatszabályozás - mindez úgy hogy minden mindennel összefügg, ja és a tűz kioltása ha valami vészhiba keletkezne a rendszerben ...
(#) jihaad válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Gondolom a videó készitője valami Földön kivüli,mivel neki sikerült megépiteni.

Nem földönkívüli , de nézd meg amiről írtam (nem kazán!) és nem egy egyszerű dobozka, de nyugodtan építs egy időzítős adagolót ha szeretnél télen hajléktalanná válni ! (lakástűz-kazánrobbanás) Ha fél évig segítünk és agyalunk neked akkor sem lesz egy megbízható vezérlésed , főleg ha te építed meg . A nagy cégeknél a mérnökök évekig tervezik próbálják a kazánokat mire gyártásba engedik .
(#) fongab válasza jihaad hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Szia
Rosszul irtad "még mindig pelett a pellet nálad..." Tehát pellet nek kellene írni

Nem értem mit akarsz csinálni.
Nem tudod hogy az izzítógyergyát hogy kell bekötni ?
Vagy az adagoló nem tudod szabályozni? ( mi alapján akarod, milyen feltételek mellet? )
De a szabályzásra két fórum is van.

PWM szabályzás

CO huzal előtoló

Igaz egyik se a pellet előtolásáról szól
Ha a ventilátor forgását is akarod szabályozni ( nem olyan egyszerü )
De arra itt talász, megoldásokat.

egyfázisú villanymotor fordulat szabályzása

Mi alapján akarod szabályozni lakás hőmérséklet vagy a égőfej hőmérséklete alapján. Mikor álljon le. stb. stb.
Ne másnak kelljen kitalálni, hogy te mit akarsz csinálni.
üdv.
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

A lakás hőmérsékletét se felejtsd el...

Értem de valahogy csak megtákolta és ezt a cuccot mondjuk én le sem szégyenitettem volna egy üsttel.Ezt simán kazánra dobnám olyan profi.A dobozka meg persze,hogy nem egy egyszerű valami,hanem szintén profi.De azért gondoltam,mivel ő maga csinálta akkor csak össze lehet ezt hozni valahogy. Ok. a védelem is de előbb valaminek el kell kezdeni dolgozni és aztán egésziteni ki ezzel,azzal.Mint látni ,hogy szabályozni tudja az adagolás idejét illetve a szünetet,meg még ha jól néztem a ventilátor erejét is.Ezekre gondoltam,hogy ilyenekből ki indulni és ha már legalább van ami adagol,be gyújt aztán majd lesz ami figyeli a biztonságot is.
(#) Bakman válasza jihaad hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Ez azért egy kicsit bonyolultabb, mint üst alatt tüzelni. Amíg nincs meg a berendezés biztosítása, ülsz a kazán mellett?

szerk.:
Az egész videót elnézve, ez kicsit több, mint tákolat. Szépen meg van tervezve és az elkészítés is jónak tűnik.

Ez kifejezetten mikrovezérlőre való feladat , ha analóg módon próbálod megoldani (időzítők-hőérzékelők komparátorok) lesz egy köbméteres dobozod amiben 100 ic meg egy kiló egyéb alkatrész figyel és ha valami elromlik sosem tudod meg mi volt a hiba, viszont már nem is lesz lehetőséged megállapítani mert szénné ég a házaddal együtt ...
(#) jihaad válasza fongab hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

A lakás hőmérsékletét figyelve egy digitális hőmérővel indulna a folyamat.
Az indulás a következő: a csiga egy bizonyos menyiséget be szór az égő fejbe,majd meg áll.Kezdetét veszi a gyújtás de indul a ventilátor is egy menetben.Ha ez megtörtént az izzitó gyertya kikapcsol majd indul a csiga a be állitott értékekkel potyogtatni a pelletet.Majd ha a szoba termosztától kapja a jelet le áll a csiga de a venti dolgozik egy ideig,hogy le hűtse a fejet.Aztán pedig indulna újra a ciklus.Hát ezeknek a dolgoknak a ki dolgozására szeretnék segitséget kérni.
(#) jihaad válasza (») Nov 10, 2013 /

Köszönöm,aztán már mikor szóltak próbáltam volna de nem tudtam. Köszi.
(#) jihaad válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Természetesen mig tesztelem addig ülök mellette,a kazánra addig nem kerül fel mig nem megbizható.

A szerkezetet meg eszemben sincs lenézni vagy ilyesmi,nagyon is profi cucc.Csak egy a baja,hogy nem az én udvaromban van.
(#) jihaad válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Na ez az ami nem fog szóba jönni,akkor csak hozzák minden évbe a fát.
Sajna drága a gyári.

Nekem igen mivel én álitom elő.
(#) fongab válasza jihaad hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Szia
Ahogy kaqkk írta, " Ez kifejezetten mikrovezérlőre való feladat "
Sajnos ebbe, még gyerekcipőbe járok. De biztos akad a környékeden olyan, aki márt foglalkozott PIC el vagy ARV vel.
Minden esetre tulméretezném ( ha kell 2 hőmérő bemenet legalább olyan IC választanék amin 4 bemenet van. ) ha minden müködik akkor lehet csökkenteni a ténylegesre.

A másik, sokkal kevesebb gond, a Carborobot kazán. Ott csak a mókuskereket kell mozgatni. Szerintem, jóbban kézbe tartható.
Carborobot
üdv.
(#) Jocojoco hozzászólása Nov 10, 2013 /

Carborobot : Találtam készet, eladót- megér egy tájékozódó telefonhívást!
Bővebben: Link
(#) Mate78 hozzászólása Nov 10, 2013 / 1

sziasztok

Pellet égőfejem van, azzal fűtök.Nem saját készítés, hanem gyári, Ferroli Sun P7.Egy öntvény vegyes tüzelésű kazánra van felszerelve.
Csak információként leírom, ebben mi van,és nagyjából hogy működik.Hátha ötletet lehet meríteni belőle.
Hőigény esetén zárni kell a sorkapocs két pontját.Ekkor paraméterben beállítható ideig előszellőztetést végez,majd paraméterben beállítható ideig adagolja a pelletet az égőbe, majd elkezdi izzítani elektromos izzítópatronnal.Hogy mikor gyulladt meg, azt optikai elven figyeli.Ha meggyulladt, adagol neki még pelletet, szintén paraméterben beállítható ideig.Ez az egyes teljesítményfokozat.Ehhez tartozik egy szintén paraméterben beállítható levegő mennyiség.A levegő mennyiséget nyomáskapcsoló ellenőrzi.(vákuumszenzor).
Ezután felkapcsol kettes,hármas,négyes, ötös fokozatra is, attól függően, milyen teljesítmény van beállítva neki.Ilyenkor több pelletet adagol, több levegővel.
A beállított fokozaton működik addig, amíg a hőigény fennáll, és nincs hiba.Pl.figyeli az előremenő vízhőmérsékletet, ha beállított szintet túllépi, megáll.Szintén figyeli, hogy a kazán ajtó csukva van-e, ha kinyílna, megáll.Figyeli, hogy a pellet adagoló csőbe nem ég-e vissza a tűz, ha igen, megáll.Illetve rendelkezik némi öndiagnosztikával is,pl hogy a szenzorok rendben vannak-e. Mindezt kijelzi az LCD-n, illetve hiba eseténkiad 230V-ot pl. dudának.
Ha megszűnt a hőigény, megállítja a pellet adagolást, és utánszellőztet, ezzel kinyeri a még égő pellet energiáját.

Tehát nagyjából ami ehhez kell:4-5 analóg jel kezelése (hőmérséklet értékek, vákuum, opto szenzor jele stb.), 5-6 digitális be/kimenet kezelése, (adagolómotor,izzítás,beállító nyomógombok, indítás, tiltó be/kimenetek kezelése) PWM a ventillátornak,LCD kijelző kezelése.

Kicsit hosszúra sikeredett.
Remélem segítettem.
(#) norby_torok hozzászólása Nov 11, 2013 /

Hello
Egy ijen gep epitesen mar en is gindolkoztam ezert felteszek egy par likent otletnek jo .

http://www.homemade-pellet-burner.com/
http://horvatic-homemade.blogspot.ro/ figyed meg a vezerlest csak idozito relek vannak benne
http://www.youtube.com/watch?v=RS86qo6W4uc ez peldaul egy PLC- vel van vezerelve
Szoval ha nekik sikerult megepiteni ,akkor nekunk miert ne sikerulne, es nem mingyart felszerelni a kazanra hanem elote tesztelgetni egy kicsit.
(#) jihaad válasza Mate78 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Persze,hogy kiinduláskén ez is segitség tud lenni.Legalább tudjuk a pontos indulását egy gyári gépnek.
(#) jihaad válasza norby_torok hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Ezzel én is igy vagyok,hogy csak sikerülne megépiteni. Ha egy évig csak tesztelgetem meg kisérletezgetek vele engem az sem zavar mert kihivásként is fogom fel a dolgokat.Egyenlőre ha nincs egy deka védelem rajta az sem izgat mert azzal már szerintem utólagosan is fel lehet disziteni.NEM mondom,hogy mellőzni kell de nem a védelemmel kezdem.

Amúgy a linkek nagyon is jók.Gondolkodtam egy Siemens Logo val vezérelni de arról még egyenlőre nem sokat tudok.

Ez a vezérlés viszont kezdetnek nem is lenne rossz.Nem látszik túl bonyolultnak,igaz azért el kellene még ezen is gondolkodni,hogy mit hova?.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) keszeg01 válasza jihaad hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Nem kell ezt ennyire túllihegni.
van egy ismerősöm naprafórgó ocsú égetője van teljesen házi építésű, van benne aszem 2 időzítő és kettő termosztát ha jól emlékszem és működik jól.
A visszaégés is meg van oldva egyszerűen.
(#) jihaad válasza keszeg01 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Az igazság az,hogy én is a lehető legegyszerűbben szeretnám megoldani mert azt már megtanultam,hogy ami meg van bonyolitva az hamar be is sz...k.
(#) keszeg01 válasza jihaad hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Ha Békés megye fele jársz meg tudod nézni vagy megkérdezem pontosan és megosztom veled.
(#) fege válasza keszeg01 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Sziasztok.

Tényleg nem kell bonyolítani. Én is pelettel kezdtem, azután építettem agy saját adagolót, ami a féltéglán kívül mindent megkajál.
Én is családos vagyok , tehát nem szabad reszkírozni. Üdv fege
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) l48 válasza jihaad hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

A pelletet nyilt térben a szabadban kiválóan el lehet égetni különösebb elektronika nélkül. A kazánban már nem ilyen egyszerű. Nem idézném az ehhez szóló biztonsági előirásokat.
Néhány elöttem iró már megjegyezte, hogy ez tipikus mikróvezérlő, plc feladat. Az automatikus gyújtás, lángfigyelés, füstgázventillátor, friss levegő befuvás,adagoló motor és jó néhány érzékelő jelét kezelni nem egy vagy 2 időrelé feladata. Ezek csak bonyolódnak ha több fokozatú az égő és a pellet minősége se egyforma. Vezérlést és kazánt is csináltam már többet is (nem magamnak)
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem