Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Elnézést összekeveredtem!
Nézd meg a laptop doksiját, vagy itt érdeklődj!
Üdv! Oké, ha lesz felesleges trafóm ami jó lesz hozzá akkor elkészítem. Amiket mutattál elég ránézni és látni hogy komoly erősítőről van szó. Azért is megfogom építeni mert még ilyet nem hallottam szólni.
Én úgy tudom ezek Hibrid IC-k, a TDA-k a monolit IC-k például. És biztosan nem eredeti sanyo-k. Ebben biztosak lehettek tényleg
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
Köszönöm mindenkinek a segítséget!! Működik a gitárerősítő!
Igen, valóban hibrid áramkör.Miből gondolod,hogy nem eredeti?
Egy kutya szerintem STK vagy TDA mindegyik hibrid áramkör, monolit IC chipek.Persze a TDA-k jóval miniatürizáltabbak a technikai fejlődés miatt ugye.A lényeg,hogy a fő aktív alkatrészek egy tokon belül vannak,legyenek.
Az eredetiség az 1 ha szétszeded meglátod, hogy nem eredeti 2 nem gyártanak már talán több mint 10 éve ha láttál eredetit kívülről is meg tudod állapítani. Aki pedig azt írta, hogy nagyon drágák, az abban tévedett, hogy a G-s végűt linkelte be a simák olyan 2 ezer körül mozogtak körülbelül. Azt pedig hogy hibrid és monolit azt még ha jól emlékszem az adatlapjuk is írják, de az STK-k hibridek a TDA-k monolit IC-k. De nyugodtan várd meg más véleményét is.
Innen olvastam.Amúgy,ha jobban figyelted volna azt írta havranarpi,hogy kb:30 évesek lehetnek az IC-k.Akkor meg nemigen hamisítottak még,habár ki tudja.Én kb. már 200 db ilyen IC-t szétszedtem (persze rosszat) és vagy 10 saját erősítőt építettem már különféle STK IC-kből.Nem kell hozzá szétszedni,hogy rájöjj eredeti-e vagy sem.Építsd meg állítsd be,mérd ki és hallgatózz...
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
Sokaknak nem is kell sem szétszedni sem bemérni, hogy eredeti e vagy utángyártott... És én nem kötözködésképpen mondtam, nem tudom miért kell ekkora szelet csapni belőle... Ha érdekel olvasd a nem igen látható az adatlap eső oldalán szürkés részben oda van írva a lényeg STK084. És mondjuk egy 7294 adatlapja az első oldalon "The TDA7294 is a monolithic integrated circuit" és nem én találtam ki. eredeti utángyártott és nem kell szétszedni mert kívülről lerí róla, hogy még eredeti gyári vagy utángyártott, amiben lehet kifogod és közel olyan jó mint az eredeti, mérve is! Nem szándékozom többet erről beszélni.
Idézet: „Egy kutya szerintem STK vagy TDA mindegyik hibrid áramkör, monolit IC chipek.” A monolit és a hibrid IC közel sem egy kutya, keress rá a jelentésükre és, hogy miben különböznek, mielőtt hülyeséget írsz.
Érdeklődnék egy kérdés erejéig. Van egy erősítőm, laptop tápról megy,tehát mondhatjuk,hogy jól meg van szűrve a zavaroktól. Van egy laptop-om. Mind a kettő külön tápról megy. Ha csatlakoztatom az erősítőm a laptophoz, és beállítom a hangerőt (poti hibátlan,telóról ez nem jelentkezik) sistergés,búgás,brumm van,de ettől erősít rendesen. Földhurok nem lehet,mert sem a laptop tápja,sem az erősítőé nem csatlakozik a földre. Ugyan ez a koncepció egy sima adapter(erősítőé) meghajtásával nem volt tapasztalható. Mi lehet a gond? Mit kellene átnéznem?
A válasz a megoldásra leválasztott jel leválasztó (a bemenő jel leválasztása jel leválasztó trafóval) trafóval. A hiba leírása földhurok.
Elsőre én is a földhurokra gondoltam, de mint írtam, sem a laptop, sem pedig az erősítő nincs a föld áramkörében (régi,kétpólusú konnektorokba van bedugva). Az biztos, hogy a zavart a hálózatból szedi, ugyanis ha kihúzom a laptop-ot a hálózatból és csak aksiról megy, úgy ez a probléma megszűnik.
De azt írtad, hogy ha az erősítőt rendes trafós táppal hajtod akkor eltűnik a hiba. Nem ezt írtad? Ha igen akkor szerintem földhurok.
Üdv ismét.
Vázolom a helyzetet megint. Adott egy laptop és egy erősítő,mind a kettő saját laptop táppal megy. A probléma:ha bedugom a laptop tápját, csatlakoztatom az erősítőhöz búgás,sercegés hallatszik /hangerő növelésével ez is hangosabb és jól hallható/, mely csak akkor szűnik meg,ha akksiról üzemeltetem a laptopot,vagy ha továbbra is hálózatról megy,akkor max poti állásnál (full hangerő). Földhurok kialakulása kizárt, ugyanis földeletlen dugaljról megy az egész. Tehát én arra jutottam, hogy a zavar a hálózatból jön. A probléma oka lehet a nagyfrekvenciás gerjedés? Bár ebben sem vagyok biztos,elvileg a laptop tápjában kellene lennie zavarszűrő tekercsnek és kondinak. Olykor rádióként is üzemel az erősítő, nem magyar adót hallok halkan. Ha számít, fa dobozba építettem az erősítőt. Hogyan orvosolhatom? A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
Attól, hogy nincs földelés, még hurokba vannak kötve. Leválasztótrafó, vagy az egyiket a földről kell leválasztani.
Dehogy földfüggetlen, egyenesen a szekunder nullájára vannak földelve... Ha egy hosszabítóba vannak dugva, de a hosszabító földeletlen dugóba, akkor is hurok van.
Szerintem várd még meg több ember véleményét is én földhurokra tippelek bármit is mondasz. Én többet nem írok erre...
Itt egy rajz,hogy miről is beszélek. Földről tehát nem tudom leválasztani :S Viszont ha a laptop-ot földelt konnektorba dugom,na akkor van az a jelenség,hogy néha rádiót fogok.
A laptop-ot dugd nem földelt aljzatba és a kettő ne legyen egy hosszabítóban. Ha a földelésük össze van kötve, akkor is hurok van, ha nem is földhurok.
Ha nem is földelt a táp, kondenzátorral a szekunder nullája a hálózatra van húzva, ami a nagyfrekit étvezeti. Kapcsolóüzemű dugasztáp nem alkalmas erősítőhöz. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
Nemtudom, hogy számít-e,de csak a laptop tápján van földelt csatlakozópont kialakítva. Kipróbáltam, amit írtál, sajnos így is fennáll a probléma. A poén az egészben az, hogy amíg dobozolatlan volt az erősítő, és úgy dugtam össze a géppel, ez a probléma nem volt jelen. Már akkor is kapcsolóüzeművel hajtottam és teljesen jó volt, igaz, volt egy minimális kis búgás, de közelében sem volt a jelenleginek. Mióta beépítettem a dobozba, ez a helyzet :S Ha trafót teszek tápnak,akkor is zúg :S Vezetékelés okozhatna ekkora búgást? A táp másfeles vezetéken jön,a jelek pedig 0,5-ösön, a potira pedig 1mm-es vezeték csatlakozik, a táp világítós kapcsolón érkezik az erősítőhöz.
Ezt mondhattad volna előbb is. Ha dobozlás előtt jó volt, akkor a vezetékezés a rosz az erősítőben..
Szia! Próbálj ki egy másik jelkábelt! Már többször is belefutottam ebbe a problémába, van a családban Laptop DJ
Örömmel jelentem,megoldódott a probléma!! A hiba oka a hangerőszabolyózó potencióméter volt, korábban kértem itt segítséget, hogy hogyan célszerű bekötni és az alapján kötöttem be anno és akkor nem volt csak aksiról üzemelve a gép. Két lábat kellett meg cserélnem és így már hálózati táplálás mellett sincs brumm. Hogy ennek mi köze mindehhez, nem tudom, úgy tűnik tartoztam az ördögnek egy úttal, de legalább tapasztalatot szereztem. Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni a segítőkészségét és belém fektetett energiáját!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
Hát igen előbb írhattad volna hogy dobozoltad. A másik meg 2x írtad azt hogy trafós táppal nincs a leírt probléma szóval...
Szia!
PC-t csak leválasztó trafón keresztül csatlakoztass bármilyen más audio eszközhöz. Sajnos olyan mértékű zaj van a PC hangkártyák kimeneti földpontján, hogy - főleg a nagyon eltejedt kettős szigetelésű hifi erősítők esetén - komoly probléma forrásai lehetnek. Mellékelek képet ilyen eszközről, 2000 pénz alatt megkapható. A mély átvitelnek nem használ, de a hangkártyák többsége amúgy sem hifi minőségű.
Ez kb. arra jó, hogy legyen még egy dolog amit el lehet adni. A 286-osok óta van PC-m, a 486-osok óta folyamatosan hangkártyával, különféle erősítőkkel (gyáriak és saját készítésűek egyaránt) összekötve. Zajt akkor hallok, ha a fülemet a hangszóróra teszem (kivéve a nagyon gyatra minőségű alaplapi hangkártyákat, és az eleve zajos gyári erősítőket).
Szóval normális kábelezés esetén nem lehet semmilyen zaj vagy zavar, aminek az egyik alapja a megfelelő belső kábelezés mellett (tapasztalatom alapján) a tuchel használata az RCA helyett.
A touchel egy vicc és, ha az erősítő 0-ja földelve van, akkor hurkos lesz és olyankor használhat egy ilyen leválasztó, de az erősítő nulláját nem kell földelni és nicns is ilyen gond. A gyári erősítők sincsenek földelve, leszámítva a PA erősítőket, de többek között ezért is használnak di box-ot.
sziasztok.Építettem egy erősítőtdarlingtonés olyan problémám van hogy van egy torid trafóm ami szimetrikusan 65-VDC feszültséget produkál,de ehhez az erősítőhöz a kapcsolásban 40 volt tápfesz van a kérdésem az lenne hogy hogyan tudnám lecsökkenteni a 65VDC-t 40 VDC-re vagy akkora feszültségre amit max elbír az erősítő?(a trafóm 600VA-es )Köszi a válaszokat
|
Bejelentkezés
Hirdetés |