Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   141 / 206
(#) nyemi válasza laller015 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Sajnos 6Volt-nál nem lehet megúszni a tekercs készítést.
Meg szerintem 12Volt-nál se.

Idézet:
„Mit ajánlassz nyemi?”

Hmm. Én Mazzilli flyback driver-ben hiszek, és az integrált áramköröket nem "szeretem".
Azt hiszem evvel, el is mondtam mindent.
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Ismerem a kapcsolást,még "gyerekkoromban" ezzel szédítettem a családtagokat,világító fénycsővel a kézben.... Egyébként én sem rajongok az integrált áramkörös dolgokért....(de az 555-ös IC a barátom)

Akkor meg is válaszoltad magadnak, a feltett kérdésedet .
Így akkor előbb linkelt lengyel oldalt ajánlom . A trafónál ha bontásból való, a szétszedéstől kell "félni" nem a tekeréstől. Legalábbis nálam avval szokott probléma lenni.
Apropó: próbálj meg EI szerezni és ne EE-t mert az előbbi nagyságrendekkel jobb szerintem ilyen célra.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Nov 26, 2013 /

Idézet:
„Apropó: próbálj meg EI szerezni és ne EE-t mert az előbbi nagyságrendekkel jobb szerintem ilyen célra.”

Ezzel gondolom arra akarsz utalni hogy az EI-nek jobb az átvitele ilyen magas frekvencián, és kevésbé melegszik.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013

Igen,meg könnyem a légrést is beállítani. De megmondva, még mérni nem mértem az átvitelt a hiányos műszerparkom miatt. De hogy nem melegszik annyira avagy jobban terhelhető azt tapasztalom. Valószínűleg nem egészséges ha légrés a tekercs alatt van. De ez csak az én véleményem.
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Szia nyemi!
Találtam ma EI vasmagos trafót,majd lefotózom.Egyébként egy PC tápból bányásztam ki.Viszont azt nem értem hogyan lehetne majd az oszcillátort leállítani,amikor a tirisztor rásüti a feszkót a tekercsre.Vagy akkoris dolgozhat nyugottan az oszcillátor mikor a szekunder oldal közel rövidzárban van?
(#) nyemi válasza laller015 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Szia
Idézet:
„Találtam ma EI vasmagos trafót,majd lefotózom.Egyébként egy PC tápból bányásztam ki.”

A ferrit magot a szélességével szoktuk jellemezni Pld. így EI 28-EI 29-EI 30 A tied milyen?
Idézet:
„Viszont azt nem értem hogyan lehetne majd az oszcillátort leállítani,amikor a tirisztor rásüti a feszkót a tekercsre.Vagy akkoris dolgozhat nyugottan az oszcillátor mikor a szekunder oldal közel rövidzárban van?”

Ha Villard feszültség kétszerezőt használsz akkor nem kell leállítani, de ha greatz vagy sima diódát (egyutas egyenirányítás))akkor igen.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) Hidi hozzászólása Nov 27, 2013 /

Sziasztok! Ismét segítséget szeretnék kérni.Ez jó lenne kispolskihoz? Válaszokat köszönöm.

EI 28-as ez a trafó nyemi!Akkor maradok a Villard-nál,legalább nem kell az oszcillátor kapcsolását nagyon átvarázsolni.

Melyik kapcsolást mellet döntöttél? Mert azt még nem írtad.
(#) laller015 válasza Hidi hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Üdv Hidi!
Én nem ajánlom....egyszer megcsináltuk még a suliban,tesztelgettük de nem volt valami jó nagyon sok áramot elfűt(eldisszipál) ez a kapcsolás.

Mazzilli flájbekk drájver...

Nem lesz könnyű "szülés" 6 Volt-ra (apropó 7-re). De megoldható, szigorúan logikai bemenetű (logic gate) Fet-tel .
PIC nélkül?

Ezt említette gulyi is,hogy logikai bemenetű FET-ek fognak kelleni.Viszont ha már lebeszéltetek a tranyós gyujtásról,akkor akármi van úgysem állok meg ezzel a gyujtás készítéssel,minden áron azon leszek hogy megcsináljam.Viszont arra gondoltam hogy a szekunder oldalon egy monostabil 555 vezérelhetné a tirisztort.A PIC-programozáshoz nagyon sík hülye vagyok :/
(#) Hidi válasza laller015 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Köszi
(#) laller015 válasza laller015 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Így néz ki az egyik félig megbontott EI (ez EI-42).Még nem sikerült szétszednem mert gondolom össze van ragasztva a vasmag.Szerintem a körömlakk lemosó szét fogja oldani,egyszer egyet már szétszedtem,de nem emlékszem már mivel Viszont a másikról amelyik még "szűz" nem tudok kivenni semmit hogy milyen lehet,se EE vagy EI felirat nincs rajta.
(#) nyekk válasza laller015 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Ûdv.hölég fuvókával a legegyszerübb,szétszedni
(#) pjg válasza nyekk hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Én vízben forralom. Az bevált.
(#) laller015 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Üdv Nyemi!
Szereztem EI-28-as trafót.(a számitógép trafóval nem bajlódtam,rájöttem hogy az óriási trafó erre a feladatra).Viszont hogy kell ezeket tekercselni?Láttam már sok olyan trafót ahol az első csévélés a szekunder volt,a középső volt a primer,és utánna megint a szekunder oldallal volt párhuzamosan egy tekercssor.Szóval a mi esetünkben (flájbekk drájver ) hogy kell tekercselni?Mint egy hagyományos tranzformátort?
(#) nyemi válasza laller015 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Szia.
Alulra a szekundert.
Felülre együtt tekercselve a két primert.
Ahogy itt is látod:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Köszi az információt!
Gondolom a menetirány az mindegyik terkcsnél megegyezik.

A két primer persze mert ugye együtt van tekerve.
A szekundernek mindegy, mert a feszültség kétszerezés nem foglalkozik vele
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Na akkor eddig minden tisztázva van!Köszi a gyors választ!
Viszont,próbálom "lemásolni" a te ZVS DC/CDI-det ugyebár 6 voltos rendszerhez.A kapcsolásodban a primer 17menetes a szekunder 170menetes.6 voltos rendszernél szerinted érdemes lenne megduplázni a menetszámokat?Lesz még kérdésem nyemi,csak nem akarok egyszerre sok mindennel zaklatni,mert kitérsz a vallásodból miattam...

A primert csökkenteni kell, a szekundert meg egy kicsit növelni.
Például:2x10menet/200menet az 1:20 arány (ratio) kezdésnek megfelelő lesz.
7Volt/10menet=0,7V/menet*200menet=140V duplázva 280*1,41(gyök2)=394,8Volt
(#) laller015 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Köszönöm nyemi!
Kedden szerintem gyakorlaton megtudom csinálni a tranzformátort,aztán majd jelentkezem!Suliban legalább kapok hozzá ingyen tekercseket....
(#) laller015 hozzászólása Dec 4, 2013 /

Szia nyemi!
Kész a szekunder oldal,pontosan ahogy írtad,200 menet 0,2-es Cu huzalból.Ezt mivel szigeteljem le?Prespán szalaggal vagy jó a szigetelő szalag is?Meg a másik problémám az,hogy nem értem hogy kell feltekerni a primert.Nem láttam még kivehető rajzot a két primer feltekeréséről :/
(#) nyemi válasza laller015 hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Szia
Idézet:
„Kész a szekunder oldal,pontosan ahogy írtad,200 menet 0,2-es Cu huzalból.Ezt mivel szigeteljem le?”

Én soronként lakkba mártott fültisztítóval lelakkozom, majd egy réteg cellux vagy kondenzátor fóliát teszek rá (általában celluxot mert pont jó a szélessége).
A szekunder tekercselésnél van egy pár dolog amit még illő betartani:
Ne maradjon félbemaradt sor, avagy úgy válasszuk meg a huzal átmérőt, hogy a menetszám teljes sorra jöjjön ki és csak páros sorra(hogy egy oldalra kerüljenek a kivezetések)!
Például neked a 200 menetre: 2x100 vagy 4x50 vagy 6x33menet kell .
(az hogy most 220menet vagy 180menetre jön ki, nem baj ennyi még belefér a tűrésbe)
A kezdő végre is ügyelni kell (ami alulról jön ki), arra meg szigetelést kell rakni (cellux darabka), hogy véletlenül se érjen hozzá a sorok utolsó menetéhez mert elég nagy ott a feszültség különbség.
Idézet:
„Meg a másik problémám az,hogy nem értem hogy kell feltekerni a primert.Nem láttam még kivehető rajzot a két primer feltekeréséről :/”

A primert úgy kell elkészíteni , hogy egyszerre fogva két huzalt egyszerre tekerni, menet menet mellé. A gond akkor van amikor egy sornak vége és fel kell fordulni a az alsó menetsorra (az alsó sor szigetelése és lakkozása itt se maradhat el). Mert ott egy kicsit oda kell figyelni, hogy a tekercs kivezetések a végén jól jöjjenek ki (lásd kép).
Ha így elkészíted transzformátort, egy örök darab lesz.
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Szia nyemi!
A Szekundernél pont ezt magyarázta az egyik tanárom.Tehát nekem a 200 menet 4x50menetes "felosztásban" van feltekerve!A lakkozás persze itt sem maradt el,meg ment rá két réteg trafószigszalag (prespán).Ma szerintem megcsinálom a primert is,mert így már értem hogy kell feltekerni,mostmár ilyen gondom nem lesz!Köszönöm szépen az érthető magyarázást nyemi!!
(#) nyemi válasza laller015 hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Szívesen.
Apropó (mert a előző hozzászólásban kicsit félreérthető voltam): a képen egy hibás primer tekercselés látható, szóval a huzaloknak nem szabad keresztezniük egymást.
Más:
A gyújtó trafó kérdés, hogy milyet is használjunk hozzá.
Bajban vagyok ez ügyben mert nincs a kereskedelemben nálunk nagy teljesítményű CDI-hez gyújtótranszformátor. Amiket kapni lehet azok kis primer induktivitással rendelkeznek , ezért a hirtelen betáplált energiát csak melegedéssel honorálják és a szikra is gyenge lesz (tapasztalat). Jó kompromisszum a 12V elektronikus gyújtásra(TCI) kifejlesztett fajták, előtét ellenállás nélküli használata.
A Villanypásztor fórumban is evvel a problémával küzdenek és náluk még talán jobban is kijön mert ők még nagyobb szikra energiákkal dolgoznak (persze ő náluk meg kisebb a feszültség kéne). Ezt azért írom mert ők már eljutottak oda, hogy melyik gépkocsi márka transzformátora a leghasználhatóbb, szóval ott utána lehet olvasni és az nekünk is jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
(#) laller015 válasza nyemi hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Szia nyemi!
Jó hogy felnéztem fórumra és nem keztdem bele a tekercselésbe!
De végülis nekemis furcsa volt hogy a képen keresztezik egymást a tekercsek.Én valami olyasmit olvastam hogy az ilyen elrontott tekercseléssel az a baj hogy nagyon csökken a tekercs induktivitása,és melegszik a trafó.Viszont van egyfajta BOSCH trafó,a pontos nevét nemtudom de a gyári adatok szerint Rprimer=0,15ohm Lprimer=1mH; Rszekunder=11kohm Lszekunder=55H Hátha ez beválna Viszont a mex féle gyujtás simsonra (nem tudom ismered-e) is hamar felforralta a babetta gyújtótrafót,gondolom akkor ottis ez volt a baj,vagy csak valami selejtes darab lehetett.
Minden esetre még mindíg ne felejtsd el hogy nekem 6 voltról kell majd működtetnem a gyújtást,de még fogalmam sincs hogy logikai fetekkel hogy lehet beüzemelni a mazzilli "flájbekket" Remélem feltudsz vázolni hozzá valami elvet ami alapján mehetne minimum 5,6 maximum 8 volt között a kapcsolás :/ Nem szeretnék rákókányolni a TS MZ-re egy 12 voltos generátort,maradjon meg csak rajra amit a német bácsik rászabtak.
Következő: »»   141 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem