Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kérdések

Témaindító: tizedeske, idő: Júl 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 25
(#) _vl_ válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Az FT230 valószínűleg relatíve friss cucc, ezért nem fogsz róla sok infót találni.
Szerintem a Virtual USB-vel már réges-rég nincs értelme szenvedni.
MCP2200-at 450-500 Ft nettóért lehet kapni, boltban, hivatalosan, idehaza (nem ebay-es árról van szó). Akkor miről beszélgetünk?
Ja igen, és akkor az új PIC-ekről nem is ejtettem szót...
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) Alex2 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Ez jól hangzik, csak nem mindenki akar PIC-et programozni. Bár a DIP14-et könnyebb forrasztani.
(#) Alex2 válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Az lehet, hogy még friss.
Az MCP2200-nél nettó 100-zal olcsóbb.
A legnagyobb gáz talán az, hogy az AVR-ekben ez nem alap funkció csak néhány speciálisban ami drága is, meg nem DIP tokosak. Na mindegy, a lényeg, hogy akkor lesz miből válogatni.
(#) zombee válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

MCP2200. 400-500 Ft körül kapsz a csipkednél, és ez is "csak" Rx+Tx+RTS+CTS - t tud.
És ez legalább SOIC tokban is van a botkezűek örömére.
(#) Alex2 válasza zombee hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Nem akarok vallási vitát nyitni ebből csak a tényszerűség kedvéért: az FT230-asnak van belső oszcillátora, így még az sem kell a körítéssel egyetemben.
Másrészt azért mert valaki nem szeret/nem tud 25 mil-es IC-ket forrasztgatni, még nem botkezű. 10-20-30 év múlva Te se fogsz szeretni, mert pl. nem látod.
(#) watt válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Létezik nagyító, én is azt használom, szinte csak SMD-t építek...
A PIC16F1454-nél említve lett, hogy nem kell külső alkatrész és fele ára van...
Az MCP2200-nál nem kell programozni PIC-et, működik...
(#) icserny hozzászólása Máj 29, 2013 /

A lényeg az, hogy az eddig is széles választék tovább bővült. Viszonylag új az FT230X és a PIC16F145x. Mindkettő előnye, hoyg nem kell mellé kvarc. De korábban is volt hasonló (talán nagyobb tudású?), amelyet én is előszeretettel használok: Silicon Labs CP2102.

Az MCP2200 fő előnye az, hogy 3,3 és 5 V-ról egyaránt megy, tehát könnyű illeszteni 5 V-os rendszerekhez (ez picivel többet jelent, mint az 5 V-ot toleráló bemenet, mert 5 V-ról járatva a kimenő jelei is 5 V-osak lesznek). Hátrányának tekintem viszont hogy ez CDC és HID kombinált eszközként jeleni meg, s hogy csak kisebb sebességekre alkalmas (< 250 kbaud). "Ügyesen" konfigurálva már 100 kbaudnál le lehet fullasztani...

Ha valaki tud PIC-et programozni: PIC18F14K50-et is használhat helyette. Ez esetben saját igény szerint lehet kialakítani a szoftvert (pl. lehet DTR jelet produkálni, pszeudo "nyitott kollektoros" (nyugalmi helyzetben bemenetre állítva) kimenetet kialakítani, stb. Ráadásul DIP, SOIC és SSO tokozásban is kapható.

Nem szóltunk még a Prolific 2103 protokol konverterről, amely a "nagy" FT232 konkurrense, s ami fillérekért kapható az E-bay kínálatában (akár CA-42 Nokia kábel formájában). A CP2102-höz hasonlóan ez is régi motoros...
(#) pajti2 hozzászólása Jún 4, 2013 /

Hali topic

RS232 szabvány kérdés. Szabványosítva van olyasmi, hogy az Rx vonal mintavételezése kötelezően fél bit időnél / bit idő végénél vagy mikor történjen? Vagy vezérlőnként átállítható, és a szabvány nem mond róla semmit?

A kérdés lényege annyi, hogy legalább jellegében becsülni tudjam, hány % az az időzítési hiba, amit egy RS232 meghajtás még képes elviselni. A pic adatlapokon lenni is szokott EUSART perifériához mindenféle táblázat, ahol ilyen 0,16% .. 5% közötti maximális időzítési eltéréseket jelöl meg. Azok közül mi számít soknak / kevésnek?
(#) zombee válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Mindig a bitidő felénél történik minden vezérlőnél, ezt nem tudod beállítani. Ezért is nevezik aszinkron átvitelnek, mert a mintavételezés egy kicsit eltérhet az adóétól. De ha szoftveresen kezeled az Rx vonalat akkor bármikor mintavételezhetsz, pl. a bitidő 60-80%-ánál. A maximális eltérés csak az átvitt bitek számától függ, beleszámítva a start és stopbitet is, ezalatt maximum fél bitidő csúszás lehetséges elméletben. Gyakorlatban ennél jóval kisebb, a bitidő negyede megengedett. Tehát 8 bit, paritás nélkül az 2.5%. A számolás ennél kicsit bonyolultabb, az AVR-ek adatlapjában képletet is találsz!
(#) lazsi válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!

Az Atmel doksikban az szerepel, hogy igyekezzünk 0.5% alatt tartani az eltérést, de az ennél magasabb hiba is elfogadható még. Magasabb hiba akkor probléma, ha zajos az átvitel.

Úgy rémlik, hogy láttam (de nem találtam meg, hogy hol) olyan megoldást, amikor a bitidő alatt 3x vesznek mintát: 1/4 - 1/2 - 3/4 időnél, és összeveti a három értéket, többség dönt alapon. Ez elsősorban nagyon zajos átvitelnél jöhet jól, viszont akkor legalább az átviteli sebesség legyen minél pontosabb.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) zombee válasza lazsi hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Nekem úgy rémlik hogy 16-szor mintavételez és azt átlagolja. A mintavételi pontosság az átlagolós cuccnál sem kell hogy pontosabb legyen, a véletlen zajok ellen véd. Pl. ha mellette van egy működő mobiltelefon vagy mikró, akkor ne legyen az hogy pont a mintavételnél változtatja meg a logikai állapotot, míg a bitidő többi része hibátlan. Egy PC és 1-2 méter kábel nem számít zajosnak, egy USB átalakítónál pedig ugyanaz a szisztéma, csak itt 48MHz-ről történik a leosztás.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) pajti2 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Köszönöm a tippeket. A képletet magam is ki tudom következtetni. Az elvet ismerni volt a fontosabb.
(#) pajti2 hozzászólása Jún 18, 2013 /

RS-232 meghajtásra valami közismert cucc kellene nekem suspend supporttal. Amit eddig találnom sikerült egyáltalán:

http://www.linear.com/product/LT1330

Sajnos ezt a LinearTechnology cuccot beszerezni én nem is tudom talán a Holdon lehet. Egyik elektronikai webáruházban sem leltem rá, a létezéséről sem tud senki, szóval gyanús. Alternatívákon filozom.

Amik jó lenne, ha lennének extrában:
-3.3V tápfesz, vagy ha 5V kell neki, a logikai oldala 3.3V-os legyen (tudok adni dupla tápfeszt).
-Shutdown support, vagy legyen róla adatlap, mennyi idő a tápfesz bekapcs utáni üzemkészség.

Az alternatívákat javarészt tranzisztoros logikával is ki tudom váltani, de időre vonatkozó adatot sehol sem találtam.

Még amit egyáltalán tenni tudok, hogy eleve optoizolált kimenetet gyártok, de azt inkább utoljára tartogatnám. Sokkal több nyák hely kell neki, mint egy egy tokos meghajtónak, és kábel hosszúságban is van az a korlát, aminél már gondjaim lesznek vele.

Ha valaki küzdött már meg ezzel a problémával, és van róla utólagos statisztikai tapasztalat, mi lesz végül az "elfogadható megoldás", örülnék neki. Sajnos az USB suspend miatt az RS-232 shutdownt valahogy meg kell oldanom.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
(#) watt válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

(#) pajti2 válasza watt hozzászólására (») Jún 18, 2013 /

Tuti! Köszönöm.
(#) kegyetlen19 hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok.
Ebben a topikban sokat foglalkoztatok a MCP2200 chip-el.
Érdeklődnék, hogy a MCP2200 chipnek elég-e az USB felől érkező 5V, vagy mindenképpen külső áramforrás kel neki?
Ha külső áramforrás is kell neki, jó-e a sima 5V-os stabkocka, és az USB 5V-jával egy az egyben össze kel kötni? Ez nem okoz problémát az USB-nek?
/Relé kártyát szeretnék a felhasználásával készíteni/
USB UART 2 Board
(#) _vl_ válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Elég neki. Nem akarod másik tápról táplálni, az USB 5V-jától lesz ő boldog. A reléket viszont nem az USB-ről akarod táplálni, hanem valami más tápforrásból.
(#) kegyetlen19 válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Köszi a választ.
Természetesen nem, egy ULN2803-as IC-n keresztül akarom kapcsolgatni a reléket, amik amúgy is 24V-osak.
A régebbi laptopokban még 100mA-es az USB-k ha jól tudom. Ez már okozhat problémát?
(#) _vl_ válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Nem okozhat problémát, és amúgy is rosszul tudod.
(#) zombee válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Inkább a feszültség megy le 3.6V környékére ha nem töltő üzemben van.
(#) Kovabe hozzászólása Nov 11, 2013 /

Sziasztok

Nemrég megépítettem egy PIC 18F14K50-es USB-UART konvertert és az lenne a kérdés hogy miként tudom egy SN75176-al összeházasitani hogy tudjak rs485-ön olvasni.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) balazs88 hozzászólása Nov 16, 2013 /

Sziasztok!Szeretnék vásárolni egy USB to TTL kábelt amire ezt az adatot fel lehet írni. Nem tudom melyik kábel lehetne jó!Létszíves segítsetek!Köszi
1
2
3
4

FTD2XX2.dll

(#) icserny válasza balazs88 hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

1. Mindegyik használható.
2. Egyikre sem kell felírni semmit ezt megtette már a gyártó)
3. Az Interneten található információk szerint az FTD2xx2.DLL akár egy vírussal megfertőzött program is lehet. (Eredetileg a neve alapján az FTDI gyártmányhoz kapcsolódó driver lehet)

Könnyű lenne azt mondani, hogy azt válaszd, amelyik nem hamisítvány, de ez többnyire csak akkor derül ki, ha nem működik a gyári maghajtóval.

Ügyelni kell rá, hogy melyik milyen jelszinthez használható (3,3 V vagy 5 V). Olyan is létezik, amelyen egy jumper átdugásával (vagy átforrasztásával) lehet kiválasztani a jelszintet.
(#) HL84 hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok!

Lehet rossz témába írok, nem találtam igazán megfelelőt, újat nem akartam feleslegesen nyitni.
Egy rs232 porton keresztül kéne egy GSM adapterhez csatlakoznom, de sajnos nincs róla semmilyen információ, hogy mi a lábkiosztás. RJ45 csatlakozó van. Ki lehet valahogy mérni, hogy melyik lábon mi van? Rx, Tx, Gnd főleg..
Próbáltam több változatot, de nem sikerült, tönkretenni nem akarom rossz bekötéssel.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) icserny válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2013 /

Az a probléma ezzel, hogy a hivatkozásban szereplő Rx+, Rx-, Tx+, Tx- nem az RS-232 RX/TX jelei, hanem az Ethernet kapcsolat adó és vevő vezetékei.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Sziasztok! Van egy "USB to TTL" (SJ-039 típusú) átalakítóm. Szeretnék vele egy RGB veérlőt műköttetni PC ről, de valamiért nem fogadja az RGB modul az adatokat. Az USB átalakító sticken pedig a TX led villog mikor adat megy ki, de RGB modulnál semmi változás.. Kell esetleg valamiféle szint illesztés? A segítséget előre is köszi! Üdv: Balázs
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Közben rájöttem hogy kell szint illesztés, viszont nem tudtam törölni az előzőt...(elnézést a szemetelésért)
(#) splashy hozzászólása Jan 8, 2014 /

Sziasztok!

Még új vagyok itt a fórumon és az elektronika világában is, eddig összesen egyetlen egy RIAA korrektort építettem meg egy KIT alapján! A fórum és a hozzáértők segítségét szeretném kérni hogy, az alábbi kapcsolási rajz alapján elkészítendő Firmware updatert sikeresen megépíthessem! A kezdeti kérdéseim hogy pontosan milyen alkatrészek szükségesek a megépítéshez illetve milyen módszerrel lehet könnyen elkészíteni a nyákot hozzá? A kapcsolási rajzot mellékelem illetve egy már létező régebben megvásárolható ilyen készülékről képet! Minden segítséget és hozzászólást előre is köszönök szépen!

Minden jót, üdvözlettel:
splashy
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) nedudgi válasza splashy hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Első ránézésre ez egy RS232-TTL szintáttevő. Készen kapható. Mihez használnád?
(#) splashy válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Egy Vestax VCI-100 midi kontrollernek a firmware frissítéséhez használják azt a lapkát amit én mutattam. PC-ről lehet annak a segítségével végrehajtani a frissítést!
Következő: »»   16 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem