Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Végül is szénkefés motor is jó lenne,az egyszerűbb,nem kell hozzá vezérlés meg stb,viszont nem olyan tartós mint egy szénkefe nélküli.
Amúgy hol tudok beszerezni ilyen motorokat? A conradban már néztem,ott RC-modellekbe való van,azok nem tudom hogy bírnák a terhelést,elég kicsik,viszont az áramfelvételük alapján erősek lehetnek. Nem tudom milyen motor lenne jó,kicsit összezavarodtam
Mekkora lenne az a gokart? Veszel 2, vagy 4 elektromosbicaj kereket azzal akár 100km/ó is elérhető.
Egy kis egyszemélyes csővázas gokart lenne,mini riga kerekekkel.Sajna az elektromos bicikli kerék nem lenne jó,mert túl nagy
Hát igen, erről szól ez a szakma. Te tudod, mit szeretnél, neked kell döntened.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
Még egy kérdésem lenne,írtad hogy a: "léptetőmotorok "nagy" nyomatéka csak alacsony fordulatszám mellett érvényesül. "
Melyik az a fordulatszám tartomány ahol érvényesül az a nagy nyomaték?
Az motor és meghajtásfüggő, nem lehet így megmondani...Az én elméletem szerint ott kezdhet el csökkenni a nyomaték, ahol a lépések közti idő már olyan rövid, hogy az addigi áram már nem tud kialakulni. Úgy is mondhatnám, hogy egy chopperes meghajtásnál már nem kezdi el szaggatni a tápfeszt.
Csináltam egy gyors áttétel számítást,3000-4000-es maximális fordulatszám elég lenne.
Közben találtam egy videót is:Bővebben: Video Itt megvalósították a 3000-es fordulatot,nekem alapjában véve az áttételezés miatt 1000/perc körül lenne az a fordulatszám ahol a motor legtöbbet üzemelne,ezért lenne lényeges a nyomaték.
Kedves Fórumtársak!
Sajna nem értek a léptető motorokhoz. Még úgy sem, hogy néhány száz hozzászólást átolvastam az itt lévő néhány ezerből. Lehet, hogy már meg van a megoldás, csak nem találtam. AMIT SZERETNÉK(távcsőre óragép): DVD meghajtóbóll kimentett léptetőmotort (bipoláris) szeretnék nagyon egyszerűen meghajtani. Amit kellene :állandó egyirányú forgás. Csupán forgás sebességét kellene állítani. Ha jól láttam, kellene egy h-híd ic pl egy olcsó ULN2003. Na ennek kellene egy egyszerű vezérlés. Egy irányba kellene forognia megadott sebességgel. Mennyire bonyolult egy ilyen áramkör?
Ez egy mikrovezérlővel és egy L 293 ic vel megoldható . hány lépéses a motorod és hány lépést kellene tennie (min-max) percenként ?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
Hali!
Biztos léptetőmotor az? A fejmozgató sima DC motor szokott lenni, a tányérforgató meg 3 fázisú. Régi kisfloppykban volt a fejmozgató léptetőmoci.
Köszönöm a választ!
Csupán egy ilyen motor specifikációját találtam meg. Remélem ez is olyan. 20 lépéses, 18° egy lépés(elvileg). És percenként 40 lépést(két fordulatot) kellene megtennie. 10%-ot jó lenne szabályozni a sebességen. Ezt kellene minél egyszerűbben meghajtani. Ha lehetne mikrokontroller nélkül.
Szia!
Sok dvd/cd romot szétszedtem. A fejmozgató eddig mindegyikben 4 kivezetéses léptető volt. Olyan helyes kis spirál-tengellyel. Persze meghajtani még nem sikerült. Remélem majd ezután....
Itt a témában találsz több kapcsolási rajzot , de szerintem mind unipoláris motorhoz való Miért nem szeretnél mikrovezérlőt beletenni? Ha csillagászati távcsőre kell akár kéttengelyes mozgatás is egyszerűen megoldható lenne ..
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
Talána legegyszerübb és a legolcsobb (ha be tudod szerezni az
A4988 Ehhez már csak egy jelgenerátor kell (555).
Üdv. Mindenkinek!
Van egy két ilyen kis lépetetőmotor! http://www.jameco.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_10001_10001...460_-1 Mindegyik működik csak valamelyik kicsit nehezebben jár ha megpróbálom megmozgatni! Kérdésem hogy lehetne orvosolni ezt kis műszerolaj vagy azzal ártok nekik ? Esetleg szétszedni és ott valamit kipucolni? Választ előre is köszönöm!
Akkor marad finoman csepegtetünk egy kis műszer olajat? Kb mást úgy se tehetek vele
Hali!
Más témában már fel tettem a kérdést, lehet itt több tanácsot kapok. A képen látható motor egy léptető áramkör vezérli 9V on. Ez a tipus nem beszerezhető, csak a 12V os változata. Van e arra valamillyen megoldás, hogy a motrnál 12V feszültséget tudnék varázsolni 9V ból.? Esetleg, - nagyon buta a kérdés.? Itt található. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
Hello! Az adatlap szerint ez nem léptetőmotor, hanem egyenáramú DC motor. A kérdésedre a válsz, a StepUp típusú DC/DC konverter lenne. Van rá külön topik, szakértőkkel. De mint mindennél itt is lesznek veszteségek, és a 9V-on megnövekedett áramigény, amivel számolni kell. üdv!
Persze, - biztos jobban átlátod, én azért mondom léptetőnek, mert gombnyomásokra mindig egy picit mozdul, így vezérelve egy hidraulikus szelepet, egy óramű szerű áttételen keresztűl.
Lajos, ez egy vasmentes DC motor, nagyon valoszinü, hogy a különbséget a 12V-s motorral észre sem fogod venni.
Fontosabb lenne egyébb jellemzökre figyelni - fordulatszám, teljesitmény, nyomaték. Ha a 12V-s motor eme jellemzöi mintegy 20-25% nagyobbak, mint a 9V-é, akkor simán berakhatod az eredeti helyébe.
Erre gondoltam én is. Erő kifejtésre szinte semmi szükség. Munkahelyi téma, tehát nem az én zsebem bánja, de arra gondoltunk hogy egy próbát megér, és ha bejön, folytatjuk, mert az ára a méretéhez képest egy kicsit húzós. Köszönöm a biztatást!
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
A Maxxon motorok az eredeti svájci orákhoz hasonlithatók, innen az áruk is.
Sziasztok!
Nem nagyon értek a léptetőmotorokhoz. Van olyan kapcsolásotok, aminek két bemenete van, egyik balra, a másik jobbra forgatja a motort? És az volna fontos, hogy ha egy impulzust kap, akkor csak egyet ugorjon? Ha 10 impulzust, tízet. Szeretném, ha nem kellene sem PC, sem mikrokontroller hozzá, csak sima, programozást nem igénylő IC-k vagy tranzisztorok. Négyvezetékes a motor, Epson Mátrixból van kitermelve, stp-42d138 jelölésű. Köszi! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
A léptetömotor eleve minden impulzusra egyet lép. Eleve ugy müköknek, ahogy gondolod, azaz van egy léptetö bemenet meg egy iránybemenet.
Egy szekvenciális számlálobol (4 lépés) meg néhány logikai áramkörböl ( irányváltás ) magad is össze tudod rakni - közben meg meg is tanulod, hogyan müködik. A gugli egy sereg leirást meg mintát ad.
Szia!
Régebben léteztek olyan stepper meghajtók amik direktben tudtak fogadni CW és CCW jeleket, mint a PM8713PT, lehet hogy ma is vannak, de mindenütt a Step/Dir bemenet az elterjedtebb. Ahogy Massawa írja, egy könnyen beszerezhető meghajtó elé kell egy logikai áramkör és kész is vagy.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ceruzás rajzgépet. Vannak nyomtatókból kiszerelt léptetőmotorjaim, ezek szeretném felhasználni hozzá. Kialakítását úgy gondoltam, hogy a hosszanti tengelyeken lévő motorokra (2 db) borsáskereket illesztek, és azokat bordásszíj mellett futtatnám. A motor együtt mozogna a tengellyel, gyakorlatilag a keresztirányú tengelyek végére lenne szerelve (ezek mellett lévő bordásszíjon futna). A kérdésem az lenne, hogy a 2 motor egyidejű mozgása megoldható a motorvezérlő egyazon kimenetéről párhuzamosan kapcsolva? A választ előre is köszönöm!
Megoldható de akkor csak egy ferde vonalat tud majd rajzolni ! Az x tengely és az y tengely egy irányba mozog, azonos sebességgel ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |