Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   73 / 82
(#) exabit hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Szeretnék egy kis segítséget kérni Fizikus Launchpades robotjának a hibakereséséhez. A tünet a következő: bekapcsoláskor elkezd tekerni a jobb oldali motor (a bal nem jár), és durván melegszik a motorvezérlő IC.
(#) borvendeg válasza exabit hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Hello!
A melegedés egyértelműen túláramot jelent.
Ha a kapcsolást átnézve sem találok hibát akkor IC cserével próbálkoznék. Lehet hogy valami oknál fogva tönkrement és ez miatt fűt. Ha ez nem oldja meg a problémát akkor köss le mindent a motorvezérlőről próbáld meg jó e. Ha megy akkor rákötöd a hex invertert optó nélkül kipróbálod úgy és a végén az opto. Szóval az IC-től visszafelé részenként próbáld ki. Természetesen launchpad nélkül.
(#) Fizikus válasza exabit hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Meg annyit fuznek hozza Matyas valaszahoz, hogy en legeloszor is a kapcsolast alaposan vegigmernem multimeterrel szakadasokat es rovidzarakat keresve, termeszetesen az IC-k nelkul. Utana megint vegigmernem ugy hogy kulso tap van a stab IC-n...
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) exabit hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
A kapcsolást átnéztem és nem találtam benne hibát. Ha a jobb oldali motort lehúzom akkor megszűnik a melegedés is. Apróbb eltérések vannak csak a cikkben közölt kapcsolási rajzhoz képest: 150 ohmos ellenállás a 220 ohmos helyett az optocsatolónál, valamint 100 nF-os kondik a 220 nF-osok helyett a két motornál. Az esetleg gond lehet, hogy a motorvezérlő és a launchpad egyszerre kapja meg a feszt? Mennyi idő míg a mikrovezérlő feléled?
(#) domcsidd hozzászólása Jan 3, 2014 /
 
Sziasztok ! Még kezdő vagyok , én egy robotkar építésén ügyködöm . bocsi a hozászolásomért , ha már elhangzott is ). Van nekem 6db pici hxt900 servo motorom , ehhez szeretnék építeni egy shield féleséget . Ahogy olvasgattam , minden motor elé egy 100 qF os kondenzátort kell építenem , ezen kívül , hogyan érdemes csinálnom ? Arra gondoltam , hogy pwm lábakról még 6 ot el tudok vezérelni , ezért egyenlőre plusz chipet nem terveztem bele rakni . Elektronikai ismereteim még nem túl széleskörűek , ezért ha esetleg egy kapcsolási rajzot ismerne valaki ebben a témakörben , azt nagyon megköszönném . Megjegyzés : Sokat keresgettem , és én úgy találtam , hogy a motorok , kb 400 mA on működnek , és 4,8-6 V a működési tartományuk , milyen táppal , elemekkel tudom megoldani, feszültségesést mosfettel, vagy akkor hogyan ? nem szeretném használni az arduino belső 5V -ját . válaszokat előre is köszönöm
(#) borvendeg válasza domcsidd hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Hello!
6db szervó esetére elég combos táp kell. Vagy hajtod akuról Ni-Cd sorba 4db. Vagy valami kapcsolóüzemű tápot javasolnék ami bír 4-5A-t. Vagy 7805 3db és mindegyikre csak két-két szervot kötsz. Kérdés még hogy mekkora a bemenő tápfeszed, miről akarod hajtani.

Szerintem mehet közvetlen a PWM lábra. Nem tapasztaltam még hogy nem lenne jó.
(#) domcsidd válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Köszi válaszodat . Igazából , ezzel vagyok gondban , hogy nem tudom miről menjenek a motorok . Valami zselés aksiról nem lehet megoldani ? Illetve ezek az IC-k hogyan is működnek ?Persze típustól függenek , de például egy 5V 1A os IC kor , a bemeneti feszültség kiválasztásához a Vin es részét nézzem a táblázatnak ? Bocsi a hülye kérdésekért , de suliban nemigazán tanulunk ilyesmit , önfejlesztő "tanfolyamon" vagyok
(#) borvendeg válasza domcsidd hozzászólására (») Jan 3, 2014 / 1
 
Zselés aksiról meg lehet oldani! (Mindent meg lehet oldani...)
Feltételezem hogy a zselés akud 12V-os. Ha ebből egy sima 7805-tel (vagy valami disszipatív módon) csinálsz 5V-ot akkor fűteni fog az IC nem is kicsit.
Javaslom a kapcsolóüzemű megoldást.
Például ezt!
Létezik állítható kimenetű és fix is. Szerintem neked bőven jó a fix 5V

Kérdésedre a válasz ige! Az in ==>input==>bemenet.
Áramban pedig a kimeneti áramot kell figyelned hogy az elegendő legyen.
(#) domcsidd válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
köszi , nos amint lesz kicsit több időm részletesen átolvasom amit linkeltél .Azonban , közben érkezett egy e-mailem , ahol azt mondták , hogy a servok 300mA ral dolgoznak , azonban így már közelebb van a 2A hoz , mint a háromhoz . Ha több áramot kapnak a motorok , az megsüti őket ?
(#) borvendeg válasza domcsidd hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Áramot csak annyit vesz fel amennyi neki kell. Az áram amit egy tápnál megadnak az a maximális terhelőáram amit elvisel. Kevesebb lehet több nem. Szóval akkor amit linkeltem táp bőségesen elég.
(#) domcsidd hozzászólása Jan 3, 2014 /
 
Most már értem . Látom , hogy itt a maximális az 3A , ezt lehet növelni 5A maxig ?(a dolgok folyamatosan derülnek ki ,ezekhez a kis szarokhoz nem volt normális leírás , ezért levelezek ,a bolttal , szóval folyton jönnek az új infók azt írták , hogy tartásban , felmehet 600mA -ig , és hát ha egy robotkezet építek , annak azért kell tartania ,magát ... ) ?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) sargarigo válasza domcsidd hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Addig növeled ameddig akarod!
Ha biztosra akarsz menni, akkor akár minden egyes motor mellé tehetsz egy-egy 7805-öt (darabja 1A-t tud), és akkor biztosan elbírja! Csak ahogy kolléga is írta, szépen fognak melegedni. Ha bemegy 12V, kijön 5, akkor a közöttük lévő 7V azzal a 600mA-el már több mint 4W, per darab!
Tegyél inkább egy kapcsolóüzemű tápot az akkura, nem is melegszik, meg le se fullad. Szép vastag vezetékekkel meg elviszed a motorokhoz (azért a kanóc végére a motorok tövébe én tennék egy-egy kondit). Ilyen stabilizátor panelocskákat meg ebayon is lehet venni occsóér készen.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
(#) KTobi válasza domcsidd hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Olcsó kínai szervókra azt mondták a tapasztaltak, hogy 1Ara lehet számolni csúcsban, mellette hiába névleg 6Von működik, sorban jött ki belőle a füst.
Szóval 5Vot adni nekik és 1Ara számolni a stabilizátort darabonként.
(#) sargarigo hozzászólása Jan 3, 2014 /
 
Na most már akkor én is kérdezek! Tanultuk valamikor a különböző típusú robotkarok szabadságfokait, meg a hozzájuk tartozó mozgási egyenleteket (A-ból B pontba), csak ez már az idők homályába vész (jegyzet meg nem volt ). Van valakinek valami doksija ami ezzel foglalkozik? Meg érdekelne valami négykerekes elől kormányzott jármű mozgási vektorairól is gyakorlati dolgok. Pl. ismeretlen tapadási tényezővel hogyan lehet kiszámolni a várható pályát, korrekciók, stb.
Valaki?
(#) exabit válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 3, 2014 /
 
Közben rájöttem hogy a bal oldali motor egyik tüskéjéhez nem vezettem ki a motorvezérlő egyik lábát, ezért nem járt. Kicseréltem a motorvezérlő IC-t és kipróbáltam amit írtál. Laucnhpad nélkül az IC-ket sorra berakva nem tapasztaltam melegedést. Launchpaddel viszont melegszik, és a vonalat sem követi (körbe-körbe jár). Mit tudnék még kipróbálni hogy rájöjjek mi a hiba?
(#) borvendeg válasza exabit hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Hello!
Nem azt mondtam hogy sorba tedd be az IC-ket. Vagyis ezt mondtam de azt is mondtam hogy próbáld ki a bent lévő IC-k funkcióit is.
AZAZ:
Csak a motorvezérlő van betéve. (Enable lábat nem tudom fejből hova kell húzni vagy magas vagy alacsony) Az irány lábakat egyiket magasba másikat 0-ba húzod, majd fordítva. Egyszer egyik irányba másszor másik irányba megy a motor.
Ha ez jó akkor beteszed a következő IC-t és annak a bemenetét is ugyanígy meghajtod. Míg meg nem lesz a hiba.

Egyébként nem értem miért kell az inverter. Van elég I/O a Launch pad-en. De ha már Fizikus így találta ki működnie kellene.
(#) exabit válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Az hogy a motorvezérlő IC nem stabilizált 5 V-ot kap mint ahogy ebben a cikkében írja (link) az nem lehet gond igaz, hiszen neki 6V-on is működött?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
(#) borvendeg válasza exabit hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Összeföldelted a tápokat?
(#) exabit válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Azt nem. Amatőr kérdés, de nem azért van az optocsatoló?
(#) borvendeg válasza exabit hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
De! Bocs nem figyeltem... Akkor nincs ötletem IC csere.
(#) exabit hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Már az is megvolt.
(#) exabit válasza exabit hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Nos, megvolt a hiba. Masszív user error. A sebesség és irány kivezetések voltak felcserélve az egyik motornál. Ezt kijavítva már nem melegszik az IC sem. Most sikerült eljutni oda hogy ha a jobb oldali szenzort letakarom akkor bal kerék forog míg a jobb áll, ha a bal szenzort akkor pedig fordítva. Viszont még mindig nem követi a vonalat, úgyhogy gondolom most el kellene játszanom a határértékekkel.
(#) borvendeg válasza exabit hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Határértékek, szenzorok távolsága egymástól, szenzorok távolsága a földtől. Ezekkel mindel játszhatsz.
(#) sargarigo hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Erre nincs senkinek véleménye?
(#) domcsidd válasza KTobi hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Nos , egy ilyet találtam , ez alatt mehet a 6 motor nem ? Bővebben: Link
vagy tudtok valami jobbat ? mondjuk egy kicsit drágább , mint amire számítottam
(#) Fizikus válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Szerintem nezzed meg ezt a topikot:
AI - Giants topikja

Ez Giants topikja, sajnos ugy nez ki hogy a topik jelenleg halott (remelem csak tetszhalott).
Kerdezzed meg tole, o irt kinematikarol.
(#) KTobi válasza domcsidd hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Szerintem elviszi a motorok mellett az elektronikát is.
(#) domcsidd válasza KTobi hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
oksa köszi a segítséget
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) HöTö válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Helló!
A kinematikai részhez ennyivel hozzátudok járulni (lásd melléklet).
ebben megtalálhatók a különböző robottípusok mint például henger vagy gömb kuordinátájú robotok és a humanoid robotok is. A humanoidok mozgató mátrixa stb.

A kormányzással kapcsolatos részeket keresd a BME-nél, valahol láttam egy erről szóló szakdolgozatot de már meg nem mondom hogy hol van.
(#) sargarigo válasza HöTö hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Köszönöm szépen!

Rémlett hogy valami hasonló eljárások vannak, de most szembesültem vele, hogy rengeteg dolgot át kell nézni hozzá, mert a fele kínai. Régebben még egyszerűbbnek tűnt..
Következő: »»   73 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem