Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógépmotor bekötése

Témaindító: Dióda, idő: Szept 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 22
(#) gubranjani válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Köszönöm, hogy utána néztél, szerinted megoldható a teljes fordulat? A saját elektronikája kiiktatásával? Alább az adatok a motorról.
t:20572470 C1F
AC-EL
A W RPM mF VL
3,5 100 2800 20 450
2,7 75 400 20 350
3 - 49 - R
3, barna
4, kék
5, narancs
A két kondi a 2-3, és a 4-5-ös vezetékekre csatlakozik. Az összes kábel eredeti csatlakozóval az elektronikához.
Remélem így könnyebb eligazodni.
(#) pucuka válasza kallaci hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Én nem láttam az adattábláján tahogenerátorra utaló jelet, viszont mindkét fordulatszám, és a hozzájuk tartozó kondik, asszinkron motorra utalnak. Nem hiszem, hogy frekvencia váltó lenne a vezérlésben, ahhoz az túl egyszerűnek tűnik.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) gubranjani válasza gubranjani hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

No még egyszer! A vezérlő , a kondenzátorok, és a motor eredeti bekötésben vannak. Azt nem tudom, hogy a programkapcsoló a vezérlő panel melyik érintkezőjére küldte a fázist, a nullát, a vízszintérzékelést,stb A folyamatos fordulatszabályozás már csak hab lenne a tortán.
(#) pucuka válasza gubranjani hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Tudni nem tudom, csak találgatok. Írd be a gugliba a Remco 5510 -et, felhoz egy csomó találatot, bogarászd át, a fordításban a gugli segít.

Köszi , már néztem érdemben nem segített. a gugli fordítás helyett inkább a "Vicces Videók"-at nézem. A vezérlő bekötéséről nincs érdemi rajz.
(#) pucuka válasza gubranjani hozzászólására (») Dec 1, 2013 / 1

Nem kell annyira lenézni. A hivatalos fordításért ezreket fizethetnél, a lényeget, ha van ki lehet námozni vele.

Természetesen az volt az első, hogy a NET-en keresgéljek. Nem 1 éjszakám fele erre ment el. Arra gondoltam, hogy itt találok egy mosógépszerelőt,aki szinte fejből tudja hova kel bekötni 3-4-5 db.vezetéket+1-2 áthidalást

Bocsi
Csak még egyet! Ha a motor kétsebességes , és nem szabályozható a fordulatszám, akkor a vezérlő hogy tud 3 különböző sebességet adni neki? vagy lehet,hogy tudna akár folyamatos vezérlést is?
(#) gubranjani hozzászólása Dec 26, 2013 /

Sikerült rájönnöm a motor bekötésére:
1-es közös
2-3 lassu ford. jobbra balra 400/s
4-5 gyors ford. balra jobbra 2800/s
tehát cenrtizésnél is van kétirányú forgás.
(#) gubranjani hozzászólása Dec 26, 2013 /

pic 16f84-04/- vel lehetséges a fokozatmentes szabályozás?
(#) pucuka válasza gubranjani hozzászólására (») Dec 26, 2013 / 1

Fokozatmentes szabályozás csak frekvenci aváltóval lehetséges. A pic16f84 -el, mint mikrovezérlővel építhető ugyan frekvencia váltó, de ez csak gomb a kabáthoz. Még sok más áramkör is kell hozzá. Legegyszerűbben egy céláramkörrel lehetne építeni, kadarist valamelyik villanymotoros topikban meg is találta, és úgy tudom meg is építette az áramkört. Még így sem egyszerű a feladat.
Ha a vezérlőben levő pic -re gondolsz, az csak az időzítéseket, és a hozzájuk tartozó kapcsolgatásokat végzi, nem hiszem, hogy további fordulatszám szabályzó feladatot is rá lehetne bízni, annál is inkább, mert nincs analóg bemenete.
A jelenlegi állapotban a "fordulatszám szabályzás" csak pólusszám átkapcsolással történik, ez pedig csak meghatározott fordulatszám beállítását teszi lehetővé.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
(#) gubranjani válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Köszi a gyors választ. Részemről akkor egy kis időre felejtős a dolog.
(#) neocska hozzászólása Jan 12, 2014 /

Üdv!
Van egy mosogép motrom, ezt az eredeti vezérlövel akarom meghajtani kicsi átalakitással.
A fordulat szám az megtörténhet hogy TRIAC-al volna szabályozva?
A jobbra és balra forgás rellékkel van megoldva (2relle).
Valaki elmagyarázná, hogy ez hogyan történik?
A mosogép motor egy romániában gyártot univerzális motor. 420W 230/240V 50/60Hz 1300rpm, 6kivezetéses, miböl 3megy a rellékre, 1pedig a kondenzátorra.
A maradák 2 vezetékre direktbe volt kapcsolva a processor.
(#) erbe válasza neocska hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Amit leírtál kissé zavaros.
Univerzális motor = kefés motor, ami AC-ról és DC-ről egyaránt mehet. Ennek van 2 kivezetése a kefékről, 2 az állórészről és 2 vagy több a jeladóról.
Idézet:
„miböl 3megy a rellékre, 1pedig a kondenzátorra.”

Ez nem univ..., hanem aszinkron motor jellemzője. Mint ahogy a 420 W 1300 rpm is. Bár a 420 W-ot sokallom. Aszinkron motor fordulatszámát nem lehet triakkal szabályozni. Az univerzálisra meg inkább 13000 rpm lehetne jellemző.
Ha ideírnád a mosógép vagy a motor típusszámát, talán még teljes kapcsolási rajzot is tudna valaki.
(#) neocska válasza erbe hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

A mosogép tipusa: ATD104ex
Én a motorrol az adatokat felsoroltam (ami olvashato volt).
Érdekes az egész bekötés.
Van 2 relle, amire megy a triák feszültsége. Ezt kapcsolgatják a rellék 3 kivezetésre a motorbol.
A barna kivezetés, ami a közös is egyben, az a mosogép ajtokapcsoloján keresztül csatlakozik egy kondenzátorra, onnat a hálozatra. A rajz az elektrotanyán megvan, de nagyon sematikus, és sok dolog nem talál (vezetékezés).
Megint megnéztem a motor adattábláját, és igazad volt 13000rpm. 420W 2A
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) erbe válasza neocska hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Annál jobbat pedig nehezen tudunk kitalálni, mint az eredeti.
Itt a motor bekötése a forgásirányváltással.

ATD_mot.JPG

(#) neocska válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Világos mint a szürke ablak.
Jobra Balra forgatást azt értettem, a fordulat szám szabályzást nem annyira.
Eredetileg 650rpm,800rpm,1000rpm-et lehetett beállitani, ezt hogyan valositják meg?
(#) zolika60 válasza neocska hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Gondolom mint egy porszívón, fázishasítással. Kefés motor lévén.
(#) neocska válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Ezt kifejtenéd bövebben ha megkérlek?
(#) zolika60 válasza neocska hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Egy ilyesmi szabályozó megfelelő lehet. De itt találhatsz más hasonlókat is.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) erbe válasza neocska hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Nem értelek.
Idézet:
„az eredeti vezérlövel akarom meghajtani kicsi átalakitással.”

Ha az eredeti mikrovezérlőt át tudod programozni, mi okoz gondot? Én nem tudnám.
(#) neocska válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Az eredeti processor megsült, ezt probálom egy arduinoval helyetessiteni, Kissebb átalakitásokkal akarom használni az eredeti vezérlöt, ehhez megkell értenem hogy hogyan is volt megoldva a meghajtás.
(#) erbe válasza neocska hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Az irányváltás így már talán tiszta. Ha mikrovezérlővel akarod vezérelni, megállapítod a nullátmenet időpontját (komparátor), ahhoz képest X ms késleltetéssel kapcsolod be a triacot. Ha nem úgy megy, ahogy elképzelted, állítasz a programban a késleltetéseken.
(#) gubranjani hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok! Szeretném segítségeteket kérni az alábbi motor bekötésével kapcsolatban. Kefés motor, állítólag több sebességű.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014

és még 2 kép. Bármiféle leírásnak , tanácsnak örülnék! Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014

Sajnos a márkáját nem tudom, azért tettem fel ezt a sok képet, remélem ennyiből is tudtok tanácsot adni.

Sajnos ez a bekötés nem stimmel, mivel csak az állórészhez megy 3+1 vezeték 2 valami érzékelőhöz, és még így is marat 3 amivel nem tuok mit kezdeni!

Bocsánat, kontaktos a "d+" betűm
(#) gubranjani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

T Köbzoli! Teljesen szétszedtem a motort, és elég kacifántos megoldást találtam az állórész bekötésénél, 3+1 kivezetés a két tekercsnél.2 kérdésem lenne:csak a forgórészre kapcsolt 24 V egyenfeszülséggel is forog a motor, de hiába váltok polaritást, a forgásirány állandó. miért alkalmaznak 2 érzékelőt a fordulatszám figyelésére? az egyik a szokott tacho generátor, a másik egy HALL jeladó. Ezt a 4 kivezetést figyelmen kívül hagyva sikerült a motor bekötésére rájönnem az általad küldött rajz alapján , Köszönöm. Ezek szerint nem többsebességü, csak egy kétállású kapcsolóval megoldható kétirányú forgású, Mennyi lehet a max fordulatszáma? a kommutátorok számából ki lehet számolni?
(#) gubranjani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

T, Köbzoli! Csak egyenfeszültséggel nem váltott irányt, 24v.-ról, és ha csak a forgórészre adtam az áramot. Logikám szerint akkor ugy kellett volna működni, mint egy állandó mágnesű motor. 230 volttal, sorba kötött tekercsekkel és 1 kétállású 1 soros váltókapcsólóval tökéletes a z irányváltás. Tehát nem kellett 2 soros váltókapcsoló, kereszt kapcsolásban. A forulatszámszabályzáshoz elég 1 1400 W-os porszívó szabályzója? A tachot be lehet ebbe kötni, hogy tarsa is a fordulatot kis sebességnél?------- a HALL jeladót milyen egyébb alkalmazásban lehet még felhasználni?
Következő: »»   8 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem