Fórum témák
» Több friss téma |
egyelőre csak a példaprogramot szeretném valahogy működésre bírni. Egyébként kb 5-6 perc múlva jól müködik, de mikor kihúzom a vevő tápját és vissza teljesen elcsúszik az egész. mintha a karakterekhez hozzáadna 4-et 5-öt pl ABCDEF helyett FGHIJK jelenik meg folyamatosan. Lehetséges hogy ennyire zajos a csatorna? Esetleg hosszabb init blokk kellene nem csak a 0x0B?
Így elsőre nekem két dolog nem stimmel: a Man_Synchro() helyett Man_Receive_Init() kellene, valamint egyrészt az ErrorCount nullázását még a do...while ciklus elé kellene betenni (hogy a küldött karakterek felolvasása mindig nulla hibával kezdődjön), másrészt a helyére pedig egy break utasítást kellene tenni, adott számú hiba esetén a teljes további vétel leállítására, és csak a következő kezdő karakter indítaná újra.
Emiatt említettem korábban a vezetékes összekötést RF helyett, mert ha az jó, legalább a programban nincs hiba, és lehet az átvitelnél vizsgálódni.
Szia Topi!
Ez a 17,3cm-es antenna jó adóra is? Garázskapunyitó hatótávnövelésére kellene, a mostani állapotában a nyákon egy pár cm-es antennája van csak. Elérek vele valamit, ha forrasztok rá egy darab drótot? Köszi: E.
Szia gaddr80!
Elég sokat próbálkoztam a MikroC Manchester könyvtárával, de soha nem sikerült stabilra állítanom a vételt. Írják is a help-ben, hogy a vevőt 1-2 alkalommal ki-be kell kapcsolni. Ráadásul amint bezavartam egy másik 433MHz-es adóval (kapunyitó), kiesett szinkronból, és megint egy csomó idő kellett a szinkronizáláshoz. A Manchester helyett a sima UART könyvtárral próbálom használni az adót és a vevőt. Bonca
Hello!
Azt szeretném kérdezni, hogy nem tud-e valaki egy egyszerűbb kapcsolást, amit a topi féle adó modul antenna kimenetére lehet forrasztani, és ezzel megnövelni a hatótávot. Az a baj, hogy modellezéshez a 200m elég kevés.Tudom, hogy szabályozva van a kimenő teljesítmény, de remélem kb.400m-ig el lehetne menni vele.
Helló
Van egy vezeték nélküli hőmérőm, aminek a leadója 433,9 MHz-s hullámon sugároz. A gond, hogy kicsi a hatótávolsága. A vevőhöz már kapcsoltam egy antennát, és egy tv-hez való erősítőt, amivel már jobban működik. Viszont még így se elég nagy a hatótávolság. Van még egy felesleg antennám, amit gondoltam a leadóhoz kapcsolni. Ehhez kéne elektronika, hogy felerősítse a leadott jeleket. Kis erősítés is megtenné, amivel még úgy 10-15 m-t megnőne a hatótávolsága. Tudnátok hozzá megoldást? Köszi előre is!
Csak egy kérdés: miért nem a vevő érzékenységét akarod megnövelni? Vagy két irányított antenna.
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, crc hibajavítással lehet a hatótávot növelni?
Inkább FEC, DSP, illetve modulációs sebesség vagy szimbólumok csökkentése.
Az én taktikám a következő.(PICBASIC-ben gondolkozom)
A mért értékeket (bemeneti portok állapota, AD bementek regiszter stb.) egy PIC lekezeli. Képezek egy 5-10 bájtos protokolt, mely tartalmazza az egység azonosítóját és a mért vagy elküldendő értéket.(Legyen pl. 7 byte) SEROUT utasítással 35 ms szünetekkel ráküldöm az adó modul bemenetére 20 - szor. A vevő kimenetét SERIN2 utasítással a vevő PIC figyeli. Amennyiben a küldött 20-ból 2-szer ugyanazt a 7 bájtot kapom vissza, az nem lehet véletlen. (2^56) Nyílt terpen kb. 100 méter nekem bejött TELECONTROLLI modulokkal és 16.5 cm-es drót darabokkal (antenna). A crc egyébként nem hibajavítás, hanem ellenörző kód. Mit "hibajavítsak", ha két 7 bájtom tökéletesen egyezik ? Üdv mgy
Mindezt mekkora sebességgel csinálod?
A modulok tipusát megtudnád adni? Előre is kösz Ui: Nekem az a bajom,hogy épületen belül (csarnok, nincs közfal) 110m is megy. De kültéren csak kb.50m.
RR3 és RT6 Telecontrolli párokkal próbálkozok és 1200 baud sebességel adok.
Nagyobb távolságokra még nem kísérleteztem, csak a vételi biztonság ügyében szóltam hozzá. Üdv mgy
Sziasztok, nekem az lenne a problámám van egy ismeretlen 4 csatornás 433MHz es adó vevő pár, tökéletesen műlödik, a hatótávval bajom van. 20m -re megy most jó lenne 40m ig felhúzni, valahogy vevő erősítőt nem lehetne gyártani az antennára, mint az autóknál a rádiónál.
Köszönöm
Szia! Ha sok-sok türelmed van, és vállalkozó kedvű vagy, akkor szedd szét a vevőt, a panelen találni fogsz egy hangolómagos induktivitást. Ezzel lehet beállítani a vételi frekvenciát. Műszerek nélkül azt tudod csinálni, hogy próbálgatod ezt beállítani a maximális hatótávolságra (minél jobban eltalálni az adó frekvenciáját). Viszont nagyon érzékeny erre a vevő, könnyedén el lehet hangolni úgy is, hogy utána vissza se tudd hozni. Ez tényleg csak akkor lehet megoldás, ha van valami tapasztalatod rádiófrekvenciás téren.
A másik, egyszerűbb megoldás, hogy készítesz egy méretezett antennát a vevőre. Gyárilag vagy nincs külön huzal antennájuk a vevőknek, vagy nincs méretezve (le van kicsinyítve).
Köszi a tippet. Műszeretség az valamennyire van. Kerv is. Idő viszont csak ritkán akad.
Helló mindenkinek.
Azt honnan tudom megállapítani, hogy amikor csak kb 1 centiről van vétel, távolabbról meg semmi (433 mhz-en), hogy a vevő a rossz, vagy pedig az adó? Az adóban egy W2p smd tranyó van, azt nem tudom, hogy mi is lehet egyáltalán. Valamint honnan lehetne venni valami antennát 433mhz-re, a 172mm körülit? Köszi előre is.
Sziasztok!
Vettem egy RF adó-vevő modult. Topi leírása alapján (Link) szeretném tesztelni. Megépítettem a vevő kapcsolását, de a vevő részen folyamatosan van valamilyen jel mert a led folyamatosan világít. Mi lehet a hiba?
Mint minden rádió vevő, hasznos jel hiányában a kimenetén zaj van. Ezt jelzi a LED is. A hasznos jel kiválasztásához valamilyen inteligens áramkört kell használnod. PL. kóder/dekóder párost.
Köszi a választ. Akkor a Topi féle kapcsolástól ne is várjak eredményt?
Nem tudom melyik a Topi féle kapcsolás, de én ugyanezeket a modulokat használom a PT2262-PT2272 párossal. Keress rá itt a topicban is több megoldás található.
A max. hatótávolságát még nem próbáltam, de a lakáson belül 50 centis téglafalakon át 10m-en belül stabil. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Köszönöm a válaszokat, igyekszem összehozni valamit.
Sziasztok. Az itt említett 434Mhz-es modulokat szeretném használni egy távirányításra. Egyszerűen az adónál egy nyomógomb, a vevőnél pedig egy relé. Nyomógomb benyom->relé meghúz, nyomógomb elenged->relé elejt. Semmi PIC vagy hasonló. Viszont a hatótávnak legalább 300m kellene. Egy nyílt, mezőgazdasági termőterület. Feltétezem a 17cm-es antennás megoldás nem elegendő. Hogyan lehetne ezt megoldani? Köszönöm előre is.
CsG
Elvileg elegendő lehet a "17 cm -es megoldás", de azéert nem ártana az antennát pontosan lehangolni.
A nyomógombos megoldás sem annyira egyszerű, ha PIC -et nem is, de enkóder/dekóder áramkört használnod kell(ene)
Értem. Akkor miért működik olyan egyszerű kapcsolásokkal mint amik Topi cikkében találhatóak? Vagy az enkóder/dekóder üzembiztosabbá, stabilabbá teszi?
Nem tudom, nem építettem meg soha a Topi féle egyszerű áramkört. De ha visszaolvasol láthatod, hogy többeknek nem működött stabilan.
Ennek oka, hogy az adó/vevő páros statikus szintet nem tud átvinni, csak jelváltozásokat. A nyomógombos megoldásnál is van jelváltozás, de csak egy. Ha ezt "észreveszi a vevő" akkor jó, ha nem, akkor nem történik semmi. Az enkóder a nyomógomb megnyomására az egy összetett kódot generál, ami sok impulzus (impulzus csomag) előállítását jelenti. Megtörténik a vevő oldali dekóder címzése, és a nyomógomb megnyomását jelentő kód elküldése is, és közben a vonali kódolás is. Így az átvitel üzembiztossá, zavarvédetté válik. Vezetéknélküli átvitelnél minden esetben kell számítani zavarokra, ezek véletlenszerűen is előállhatnak, még látszólag nyílt zavarmentesnek hitt környezetben is. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Értem. Esetleg tudnál mutatni valami konkrét rajzot amivel megépíthetném ezt?
Többféle enkóder/dekóder páros létezik, a kérdés csak az, hogy melyikhez tudsz éppen hozzáférni.
Az adatlapjaikon az ajánlott kapcsolás is megtalálható. A legismertebb játékvezérlő az RX2/TX2 áramkör, cserébe elég nehéz beszerezni. Átnézhetnél a modelirányítós topikokba, ott van adatlap, kapcsolás is. Igaz saját RF résszel, de az ne zavarjon.
Köszönöm a segítséget.
Szívesen
|
Bejelentkezés
Hirdetés |