Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433MHz adó hatótáv növelés
Lapozás: OK   2 / 5
(#) gddr80 válasza kobold hozzászólására (») Aug 5, 2010 / 1

1. void main() {
  2.   ErrorCount = 0;
  3.   ANSEL  = 0;
  4.   ANSELH = 0;
  5.   TRISC.F5 = 0;
  6.   Lcd_Init();
  7.   Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);
  8.   Man_Receive_Init();
  9.  
  10.   while (1) {
  11.       Lcd_Cmd(_LCD_FIRST_ROW);
  12.  
  13.       while (1) {
  14.         temp = Man_Receive(&error);
  15.         if (temp == 0x0B)
  16.           break;
  17.         if (error)
  18.           break;
  19.         }
  20.  
  21.       do
  22.         {
  23.           temp = Man_Receive(&error);
  24.           if (error)
  25.           {
  26.               ErrorCount++;
  27.               if (ErrorCount > 20)
  28.               {
  29.                  temp = Man_Synchro();
  30.                  ErrorCount = 0;
  31.               }
  32.             }
  33.           else
  34.               {                                  
  35.                  if (temp != 0x0E)
  36.                  Lcd_Chr_CP(temp);
  37.               }
  38.           Delay_ms(25);
  39.         }
  40.       while (temp != 0x0E);
  41.    }
  42. }

egyelőre csak a példaprogramot szeretném valahogy működésre bírni. Egyébként kb 5-6 perc múlva jól müködik, de mikor kihúzom a vevő tápját és vissza teljesen elcsúszik az egész. mintha a karakterekhez hozzáadna 4-et 5-öt pl ABCDEF helyett FGHIJK jelenik meg folyamatosan.
Lehetséges hogy ennyire zajos a csatorna? Esetleg hosszabb init blokk kellene nem csak a 0x0B?
(#) kobold válasza gddr80 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Így elsőre nekem két dolog nem stimmel: a Man_Synchro() helyett Man_Receive_Init() kellene, valamint egyrészt az ErrorCount nullázását még a do...while ciklus elé kellene betenni (hogy a küldött karakterek felolvasása mindig nulla hibával kezdődjön), másrészt a helyére pedig egy break utasítást kellene tenni, adott számú hiba esetén a teljes további vétel leállítására, és csak a következő kezdő karakter indítaná újra.
Emiatt említettem korábban a vezetékes összekötést RF helyett, mert ha az jó, legalább a programban nincs hiba, és lehet az átvitelnél vizsgálódni.
(#) enree válasza Topi hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Szia Topi!

Ez a 17,3cm-es antenna jó adóra is?
Garázskapunyitó hatótávnövelésére kellene, a mostani állapotában a nyákon egy pár cm-es antennája van csak.
Elérek vele valamit, ha forrasztok rá egy darab drótot?

Köszi:

E.
(#) Bonca válasza gddr80 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szia gaddr80!
Elég sokat próbálkoztam a MikroC Manchester könyvtárával, de soha nem sikerült stabilra állítanom a vételt. Írják is a help-ben, hogy a vevőt 1-2 alkalommal ki-be kell kapcsolni. Ráadásul amint bezavartam egy másik 433MHz-es adóval (kapunyitó), kiesett szinkronból, és megint egy csomó idő kellett a szinkronizáláshoz.

A Manchester helyett a sima UART könyvtárral próbálom használni az adót és a vevőt.

Bonca
(#) echo11 hozzászólása Jan 22, 2011 /

Hello!

Azt szeretném kérdezni, hogy nem tud-e valaki egy egyszerűbb kapcsolást, amit a topi féle adó modul antenna kimenetére lehet forrasztani, és ezzel megnövelni a hatótávot. Az a baj, hogy modellezéshez a 200m elég kevés.Tudom, hogy szabályozva van a kimenő teljesítmény, de remélem kb.400m-ig el lehetne menni vele.
(#) Chuwe hozzászólása Ápr 13, 2011 /

Helló
Van egy vezeték nélküli hőmérőm, aminek a leadója 433,9 MHz-s hullámon sugároz. A gond, hogy kicsi a hatótávolsága. A vevőhöz már kapcsoltam egy antennát, és egy tv-hez való erősítőt, amivel már jobban működik. Viszont még így se elég nagy a hatótávolság. Van még egy felesleg antennám, amit gondoltam a leadóhoz kapcsolni. Ehhez kéne elektronika, hogy felerősítse a leadott jeleket. Kis erősítés is megtenné, amivel még úgy 10-15 m-t megnőne a hatótávolsága. Tudnátok hozzá megoldást?
Köszi előre is!
(#) gg630504 válasza Chuwe hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Csak egy kérdés: miért nem a vevő érzékenységét akarod megnövelni? Vagy két irányított antenna.
(#) zsozsoX hozzászólása Ápr 13, 2011 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, crc hibajavítással lehet a hatótávot növelni?
(#) gg630504 válasza zsozsoX hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Inkább FEC, DSP, illetve modulációs sebesség vagy szimbólumok csökkentése.
(#) mgy válasza zsozsoX hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Az én taktikám a következő.(PICBASIC-ben gondolkozom)

A mért értékeket (bemeneti portok állapota, AD bementek regiszter stb.) egy PIC lekezeli.
Képezek egy 5-10 bájtos protokolt, mely tartalmazza az egység azonosítóját és a mért vagy elküldendő értéket.(Legyen pl. 7 byte)
SEROUT utasítással 35 ms szünetekkel ráküldöm az adó modul bemenetére 20 - szor.

A vevő kimenetét SERIN2 utasítással a vevő PIC figyeli.
Amennyiben a küldött 20-ból 2-szer ugyanazt a 7 bájtot kapom vissza, az nem lehet véletlen. (2^56)

Nyílt terpen kb. 100 méter nekem bejött TELECONTROLLI modulokkal és 16.5 cm-es drót darabokkal (antenna).

A crc egyébként nem hibajavítás, hanem ellenörző kód.
Mit "hibajavítsak", ha két 7 bájtom tökéletesen egyezik ?

Üdv mgy
(#) zsozsoX válasza mgy hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Mindezt mekkora sebességgel csinálod?
A modulok tipusát megtudnád adni?
Előre is kösz
Ui: Nekem az a bajom,hogy épületen belül (csarnok, nincs közfal) 110m is megy. De kültéren csak kb.50m.
(#) mgy válasza zsozsoX hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

RR3 és RT6 Telecontrolli párokkal próbálkozok és 1200 baud sebességel adok.

Nagyobb távolságokra még nem kísérleteztem, csak a vételi biztonság ügyében szóltam hozzá.

Üdv mgy
(#) laszlo987 hozzászólása Máj 27, 2011 /

Sziasztok, nekem az lenne a problámám van egy ismeretlen 4 csatornás 433MHz es adó vevő pár, tökéletesen műlödik, a hatótávval bajom van. 20m -re megy most jó lenne 40m ig felhúzni, valahogy vevő erősítőt nem lehetne gyártani az antennára, mint az autóknál a rádiónál.
Köszönöm
(#) Novak válasza laszlo987 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Szia! Ha sok-sok türelmed van, és vállalkozó kedvű vagy, akkor szedd szét a vevőt, a panelen találni fogsz egy hangolómagos induktivitást. Ezzel lehet beállítani a vételi frekvenciát. Műszerek nélkül azt tudod csinálni, hogy próbálgatod ezt beállítani a maximális hatótávolságra (minél jobban eltalálni az adó frekvenciáját). Viszont nagyon érzékeny erre a vevő, könnyedén el lehet hangolni úgy is, hogy utána vissza se tudd hozni. Ez tényleg csak akkor lehet megoldás, ha van valami tapasztalatod rádiófrekvenciás téren.
A másik, egyszerűbb megoldás, hogy készítesz egy méretezett antennát a vevőre. Gyárilag vagy nincs külön huzal antennájuk a vevőknek, vagy nincs méretezve (le van kicsinyítve).
(#) laszlo987 válasza Novak hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Köszi a tippet. Műszeretség az valamennyire van. Kerv is. Idő viszont csak ritkán akad.
(#) jozyt hozzászólása Aug 31, 2011 /

Helló mindenkinek.
Azt honnan tudom megállapítani, hogy amikor csak kb 1 centiről van vétel, távolabbról meg semmi (433 mhz-en), hogy a vevő a rossz, vagy pedig az adó? Az adóban egy W2p smd tranyó van, azt nem tudom, hogy mi is lehet egyáltalán. Valamint honnan lehetne venni valami antennát 433mhz-re, a 172mm körülit? Köszi előre is.
(#) Des1gnR hozzászólása Jan 15, 2014 /

Sziasztok!
Vettem egy RF adó-vevő modult.
Topi leírása alapján (Link) szeretném tesztelni. Megépítettem a vevő kapcsolását, de a vevő részen folyamatosan van valamilyen jel mert a led folyamatosan világít.
Mi lehet a hiba?
(#) pucuka válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Mint minden rádió vevő, hasznos jel hiányában a kimenetén zaj van. Ezt jelzi a LED is. A hasznos jel kiválasztásához valamilyen inteligens áramkört kell használnod. PL. kóder/dekóder párost.
(#) Des1gnR válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Köszi a választ. Akkor a Topi féle kapcsolástól ne is várjak eredményt?
(#) pucuka válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

De lehet, csak közvetlen közelről.
(#) Szpisti válasza Des1gnR hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Nem tudom melyik a Topi féle kapcsolás, de én ugyanezeket a modulokat használom a PT2262-PT2272 párossal. Keress rá itt a topicban is több megoldás található.
A max. hatótávolságát még nem próbáltam, de a lakáson belül 50 centis téglafalakon át 10m-en belül stabil.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) Des1gnR válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Köszönöm a válaszokat, igyekszem összehozni valamit.
(#) csikosgabi hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok. Az itt említett 434Mhz-es modulokat szeretném használni egy távirányításra. Egyszerűen az adónál egy nyomógomb, a vevőnél pedig egy relé. Nyomógomb benyom->relé meghúz, nyomógomb elenged->relé elejt. Semmi PIC vagy hasonló. Viszont a hatótávnak legalább 300m kellene. Egy nyílt, mezőgazdasági termőterület. Feltétezem a 17cm-es antennás megoldás nem elegendő. Hogyan lehetne ezt megoldani? Köszönöm előre is.
CsG
(#) pucuka válasza csikosgabi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Elvileg elegendő lehet a "17 cm -es megoldás", de azéert nem ártana az antennát pontosan lehangolni.
A nyomógombos megoldás sem annyira egyszerű, ha PIC -et nem is, de enkóder/dekóder áramkört használnod kell(ene)
(#) csikosgabi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Értem. Akkor miért működik olyan egyszerű kapcsolásokkal mint amik Topi cikkében találhatóak? Vagy az enkóder/dekóder üzembiztosabbá, stabilabbá teszi?

Nem tudom, nem építettem meg soha a Topi féle egyszerű áramkört. De ha visszaolvasol láthatod, hogy többeknek nem működött stabilan.
Ennek oka, hogy az adó/vevő páros statikus szintet nem tud átvinni, csak jelváltozásokat. A nyomógombos megoldásnál is van jelváltozás, de csak egy. Ha ezt "észreveszi a vevő" akkor jó, ha nem, akkor nem történik semmi.
Az enkóder a nyomógomb megnyomására az egy összetett kódot generál, ami sok impulzus (impulzus csomag) előállítását jelenti. Megtörténik a vevő oldali dekóder címzése, és a nyomógomb megnyomását jelentő kód elküldése is, és közben a vonali kódolás is. Így az átvitel üzembiztossá, zavarvédetté válik.
Vezetéknélküli átvitelnél minden esetben kell számítani zavarokra, ezek véletlenszerűen is előállhatnak, még látszólag nyílt zavarmentesnek hitt környezetben is.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014

Értem. Esetleg tudnál mutatni valami konkrét rajzot amivel megépíthetném ezt?

Többféle enkóder/dekóder páros létezik, a kérdés csak az, hogy melyikhez tudsz éppen hozzáférni.
Az adatlapjaikon az ajánlott kapcsolás is megtalálható. A legismertebb játékvezérlő az RX2/TX2 áramkör, cserébe elég nehéz beszerezni. Átnézhetnél a modelirányítós topikokba, ott van adatlap, kapcsolás is. Igaz saját RF résszel, de az ne zavarjon.

Köszönöm a segítséget.

Szívesen
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem