Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   107 / 214
(#) eyess válasza russel hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Szóval kell , egy állandó +12v az lesz a sárga , kell egy kapcsolt +12v a gyújtás kapcsolótól az lesz a piros , kell egy test az lesz a fekete, kell egy antenna az lesz a kék ,a világos kék B a telefoné ,az A pedig , ha egy külső erősítőt szeretnél rátenni , azt kapcsolja.És ennyi , ha ezt , így bekötöd , akkor a háttér világításnak , és minden másnak már működnie kell , így kötötted be ?
(#) russel válasza eyess hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Jelenleg csak a Piros/Sárga van a +ra kötve, és a fekete a -ra. Ugyanezzel a kombinációval eddig minden fejegység elindult, de ez meg se nyikkan

amúgy kipróbáltam úgy is, hogy kocsiban felkötöttem mindkét iso csatlakozójával, és akkor se volt semmi életjel

Ha a fejegységet leveszed elölről általában szokott lenni ott egy led , és villog , de nem mindegyik típusnál van ez ezen van led ? Ha van és nem villog , akkor valami nem kap áramot , de ha van , és villog , akkor valószínű jó , csak a fejegység nem érintkezik rendesen ez viszont nagyon lényeges , hogy érintkezzen , mert ez indítja az egészet.

megnéztem, és ha a fejegységet felcsatolom, akkor a panel detektor elvileg zárja az áramkört, és ebben az esetben a service manualban is jelzett két láb között létrejön a kapcsolat, tehát nem a panel kontakthibás. Sajnos nincs visszajelző led, így erre nem támaszkodhatok, viszont az fix, hogy ha áramot kap a nyák, akkor kéne vmi hangot adnia a mechanikának, mivel teszteli, hogy van-e benne cd (elvileg). viszont ez nem történik meg, így mondhatjuk, hogy valami nem oké

Nos ezt a kört tüzetesen nézd át még egyszer. A 12 voltos regulátor részt is , és a 3 voltos regulátor részt is.
És ne csak azt nézd , hogy meg kapják e a bemenő feszültséget , hanem van e stabil kimeneti feszültség is , és a rajzon megjelölt értékek meg vannak e mindenhol .Ha valami nincs , akkor jelezd , és onnan már el tudunk indulni a hiba felé.

Oké. Este tudom már csak megmérni, mert most melózni kell, olyan 9 körül jelentkezem majd megint nagyon köszönöm a segítséged!!
(#) eyess válasza russel hozzászólására (») Jan 16, 2014 / 1

Szívesen

Megméregettel ai IC-ket, és a következő eredményeket kaptam:
IC803:
1 - 12V eljut ide, az össze többi lábán 0 volt a mért érték
ha a kék kockából vettem a GRD-t és nem a Fekete kockás bejövő ágból, akkor folyamatosan esett a mért érték, és ebben az esetben a többi lábon is volt mérhető Volt, de sehol se stabil
IC801:
csak az 1-es lábon volt 12V
IC802:
csak az 1-es lábon volt egy kevés ideig 4,5 V, mert ha rajta tartottam a multit, akkor lement nullára
IC804:
minden lábán nulla a mért érték

A gnd legjobb helye a készülék háza.
IC801

Ott kellene lennie a 3 mas lábán +12v stabilnak , ha ez nincs meg az baj.

IC 803

Ott pedig a 2 es lábon kellene lennie tartós kb +8v nak ez szolgáltatja az IC802 regulátor bemenetét.

A C803 mat ,és a C806 ot lehet kicserélném .Első lépésként.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014

megnéztem, és a 801 3-as lábán nincs meg a 12V, a 803 3-esen sincs meg a 8V. akkor a 801 és 803-at cserélni kellene? ezeket belföldön belehet szerezni valahol?

Itthon nem tudom , de még e bay en se találni.

az király. sikerült találnom az ic803-ból az ebay-en, viszont a másikból nem sikerült. Nem lehet valamivel pótolni őket?

Lehet szerencsém lesz
NJM2387ADL3
BD9778HFP

Ezt én is megtaláltam , csak nem voltam benne biztos , hogy ugyan olyan van e a tiédben.
(#) proba válasza russel hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Mielőtt mindent kicserélsz , azért azzal kezdeném, a bekapcsoló lábakon (ic803) miért nincs feszültség....Valamint a regulátorok kimenetén multival ellenállást mérnék.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
(#) russel válasza proba hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Oké, akkor még rendelés előtt lemárem ezeket is. bár az az érdekes, hogy ha az IC-k tokozásán lévő (a lábakkal szemben lévő) nagy GRD a negatív pont, és onnan mérem le a lábakat, akkor a kapott eredmény mindenhol 0, kivéve az 1-es lábakat (persze ahol a 803-asnak kéne a feszt adni, ott nincs bejövő érték, tehát a 802-es IC nem kap semmit), viszont ha a képen kékkel keretezett pont a negatív, akkor meg vannak értékek minden lábon teljes varázslat. Amúgy nem ismertek valakit, aki szegedi/kecskeméti, és nem úgy tapogat a sötétben, mint én?
(#) eyess válasza russel hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Miért nem szeretsz a sötétben tapogatni ) Pedig milyen jó is az.

Az ic801 a kulcs , amíg annak a kimenetén nincs meg a stabil +12 volt addig semmi nem fog menni.Sem a dc dc konverter ami után az ic 802 indulna.És pláne a kijelző is az ic801 ről kapja a +12 voltot.Szóval ott kellene keresgélni.
(#) eyess válasza eyess hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

És legjobb lenne egy közös gnd hez képest mérni a feszültségeket mondjuk az IC 801 802 , 5 ös láb , vagy az IC 803 8 as lábához képest .Igy mérd.

Ezen mérési pontokhoz képest minden ic lábához tartozó értéket irj ide le és , akkor már többet fogunk tudni.
(#) russel válasza eyess hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Rendben amint tudom, már mérem is most még munka van, de igyekszem majd megméregetni
(#) proba válasza russel hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Egyik másik autórádióban az is szokott lenni, hogy a panel lefogató csavarok vezetékként is szolgálnak.( bizonyos pontok ezen keresztül kapnak GND-t) Így ha a jelzett ponthoz képest nem mérsz jó értékeket, lehet nem itt ad, hanem itt kap GND-t a panel. Volt olyan rádió ami nem is működött a lefogató csavarok helyének testre kötése előtt. A SONY ha jól tudom csak zavarszűrésre használja ezeket a pontokat, tehát mérőpontnak nem biztos hogy ideálisak.
Bár ahogy elnézem , jobban jársz, ha a csavarok helyét összekötöd. A reset gomb mintha arról működne, ettől kezdve nem lehet tudni....
(#) Bandeee hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok!
Van egy "dzsungabunga" fejegységem: IRANDOM CS-211UCA aminek a rádió része rakoncátlankodik: a sztereó jel régebben néha elment, most már az ikon meg se jelenik, csupán hangosodik/halkul és "recseg". A tünetről készítettem videókat is:
http://youtu.be/5HF_HHXYKrY
http://youtu.be/7YteM9LMVe4

USB/SD kártya:
http://youtu.be/Pusd_kfjujc
http://youtu.be/rRz5zPm_3Lw

Memóriakártyáról és USB-ről is jól játszik le zenét, AUX-ot pedig sosem használtam.

Az antenna egy Corolla erősítős antenna, hosszabbító kábellel. A tünet az említett antenna lekötésekor, egy darab csavarhúzóval is előjön, uh. a fejegységgel lesz gond szerintem.

Szétszedtem a fejegységet, de "csak" egy kipurcanó-félben lévő tranzisztort(ha jól olvasom: KA78108; CB H40) találtam a laikus szememmel. Lehet, hogy "csak" ez a probléma?

Alapvetően az alaplapra állított kis nyákon keresgéltem, mivel azt sejtem, az az FM rész. (Lehet rosszul?)
Szerintetek hol és mit keressek? Kontakt hiba? (Púpos "hagyományos" kondit nem láttam amúgy.)

Képek

(A csatlakozójánál látható némi feketeség és "tákolás", de sajnos a csatlakozónál egyszer volt 1 rövidzárlat, ami kinyírta a végfokot és a nyákon is keletkezett egy kráter. Azonban ennek javítása után vagy 1-2évig panaszmentesen üzemelt a fejegység... Tehát -talán- kizárható az összefüggés e tekintetben is.)
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) russel válasza proba hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Lemértem mindent, amit szerettél volna, de sajnos nem volt változás a mért értékekben az előzőleg leírtakhoz képest. Azt hiszem megrendelem ezt a 3 IC-t, végül is nem egy vagyon, csak 3500Huf, ha meg nem jön be, akkor meg elkönyvelem veszteségnek... Több is veszett Mohácsnál... Nagyon köszönöm az eddigi segítségeteket! Üdv.: Tibi
(#) proba válasza russel hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ha mindenáron venni akarsz, nem tartunk vissza, bár a leírtak alapján én nem vennék egyet sem. Mindegyik IC-nek van ki/bekapcsoló lába.Amíg azon nincs feszültség addig nem működik. (rossz villanykapcsoló esetén felesleges dolog az égőcsere.)

eyess
Idézet:
„Az ic801 a kulcs ,”

A 801 és a 803 is az induktivitáson keresztül kap tápot , külön külön bekapcsoló jellel, tehát egymástól függetlenül kellene működniük.

A magam részéről az ic300 környékét nézném át, valamint a processzor reset , táp. és busz lábait. Esetleg ha mindenáron ezt a részt gyanúsítom , akkor az érintett ic-k kimenetein lévő alkatrészeket ohm mérővel.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) Inhouse válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Nem tudom milyen a kipurcanóban levő tranzisztor. A KA78108 az biztos? Nem 7810, vagy 7808, esetleg egy 78l08? Mert akkor az egy stabilizátor IC.
(#) Bandeee válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szia!

Laikus vagyok, uh bocsánat a téves fogalmazásért.
Sajnos annyira meg van olvadva, hogy a középső karaktert nem tudom kiolvasni, csak sejtés...
Ami biztos belőle: "KA78x08 CB H40" Tehát az X helyén álló karakter kérdéses. Most, h tüzetesen néztem, R betűt is bele lehetne beszélni... Olyan létezik?
És összességében ez okozhatja a gondot?
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ha az megolvadt , lehet nem sok esélyed van.Ha három lábú, akkor szerintem az alábbi feszültségek lehetnek rajta : kb 12V (tápfeszültség) 0V ,és 10V .
HA rádió hol jó hol nem jó akkor ez eléggé valószerűtlen ok, de ha nem ezt méred esetleg előfordulhat. Ezt a hibát legtöbbször forrasztási hiba okozza.Különösen a függőleges panelen lévő vastagabb lábú alkatrészek forrasztásai szoktak tönkremenni. Leggyorsabb javítási mód a nagyítóval való megkeresés ( láb körül a forrasztásban apró törésnyom) Ha több van akkor a gondolkodás nélküli átforrasztás.
(#) Bandeee válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Értem.
4 lábú. Első hsz-omban van 1 link egy zip-re, amin vannak képek. Esetleg tudnál rávetni pár pillantást?
A függőleges kis panelt már ellenőriztem, pont ebből a felindulásból, de egyelőre nem találtam ilyen hibát.

Mindenesetre veszek egy új IC-t, illetve megpróbálok Lomexban... Mennyi lehet egy ilyen kb?
(#) proba válasza Bandeee hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Az az ic bizony felrobbant. Ha nem a régi hibás bekötéstől van , akkor eléggé esélytelen vagy. Ez a jellegű hiba, komoly problémák hírnöke. Hiába cseréled ki, az új is így jár. Egyébként lehet valami kibe kapcsolható 10V-os táp lehetett.
A függőleges panelen talán valami hasonlókat keress. Megfelelő szögből nagyítóval látszik, lehet a fényképen rosszul látom de mintha..
(#) Bandeee válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Azért teszek egy próbát, hátha sikerül megjavítani...
A függőleges panel mely részén látsz gyanúsat?
Következő: »»   107 / 214
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem