Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Ha ezt az invertert akarod használni, akkor mint írtam a mikrosütő és hűtő/fagyasztó üzemeltetését feleljtsd el. A többit elviszi.
Most néztem az előző hozzászólásod, átsiklottam felette előzőleg.
A lágy idítású motor jó ötlet. Lehet én is kipróbálom majd. A mikrót azért írtam, mert az én mikróm 1300W-os, de csak ki-be kapcsolgatja a magnetront, vagyis annak trafóját, így ha lejebb veszem a teljesítményt, akkor is 1300W-ot fog felvenni melegítéskor, csak kissebb időszeletekben. Ha csak 800W-os akkor elviheti, de csak ha az invertered valóban szinuszos, mert a back ups-ek általában ha jól tudom nem azok, a smart széria ami szinuszos.
Teljesen igazad van, szerintem minden minden mikro csak ki es be kapcsolgatja a magnetront..
Ez így igaz,csak a rákapcsolás 2 lépcsőben történik. 1.lépcső trafó kapcsolás.2.lépcső amikor a magnetron hatás kialakul.Ha a trafót lágyindítóval látod el még jobb lesz.
Hogyan oldottad meg a hűtő lágyindítását?
Van itt egy fórum: Trafók lágy inditása.Innen vettem az ötletett.Egy LC tag egy kis relé meg egy kondi időzitőnek.Egy dobozba raktam és rászereltem a hűtőgépre.
Nem látom akadáját a bojler DC táplálásának. A 230V Ac betét szigetelését a gyárban 2000V-on kell tesztelni, tehát nem lehet bajod. A korroziót sem igazán értem, az áram a felmelegítendő vízben nem folyik.
Hello!
Tanyára keresek napelemes megoldást... (Sajnos a vezetékes áram messzi van.) A napelem témában még a kezdett kezdetén vagyok és ezért kérnék egy kis gyorstalpalós segítséget. A tanyán a következőket használnám: számítógép, hűtő, világítás, főzőlap, bojler, és szivattyú (esetleg mikro). A kérdésem, hogy milyen napelemes megoldást érdemes használni és mennyi lehet az ára körülbelül a rendszer kiépítésének (mindennel)? És van e lehetőség a darabonkénti beüzemelésre azaz a napelempark későbbi bővítésére? Válaszotokat előre is köszönöm!
Ez így nagyon általános. Legelőször össze kellene állítani pontosan, hogy milyen teljesítményű gépeket, készülékeket szeretnél használni és kb. milyen időtartamban.
Én a főzőlapot egyből kivenném a rendszerből, a PB erre alkalmasabb. Csak szigetüzemű rendszer jöhet szóba, ára nagyban függ teljesítmény-igénytől. Természetesen van lehetőség fejlesztésre, az inverterből viszont érdemes egyből a véglegeset beépíteni.
A szamitogepnek pedig minden kepen egy normalis minosegu jo energiakezelessel biro notebookot erdemes vasarolni. A fogyasztasban nagyon nagy kulonbsegek vannak gep es gep kozott.
A folyamatosan uzemelo "nagy" fogyasztok miatt mint huto es boiler nem lesz egyszeru a dolgod. Nagyon koltseges lesz szerintem. De mint minden ez is relativ. En a boiler-t is kicsit mashogy kepzelnem el, nem csak siman egy futoszallal. Esetleg egy hocsoves kollekort erdemes melle tenni. Talan kesobb szamolgatok kicsit mert engem is erdekel, hogy mire jonne ki egy ilyen rendszer (csak elmeleti szinten) de az mar most biztos, hogy nagyon sokba fog kerulni ha stabil aramellatast szeretnel napenergiabol szigetuzemmel megvalositani. Erdemesebb lenne hasznalni az eroforrasok minden formajat. Kollektor, 0,5-1kW szelkerek, napelem. Talan igy mar tobb az esely a fentarthatosagra. Mekkora haz, milyen idoszakban lenne hasznalva? Hanyan elnetek benne? Ezek fontos infok, hogy lehessen kalkulalni egyaltalan valamit. Mert ilyenor mar nagyon nem mindegy az sem, hogy ket szobaban van felkapcsolva a villany estenkent vagy csak egyben. Ahhoz, hogy szamolni tudj neked is kellenek ezek az informaciok. Le kell energetikailag vetiteni az eleteteket. Ebbol lehet kiindulni.
Laptop, világítás, szivatttyú üzemeltetésre kb2... 4db 240W-os solár cellát tennék fel első,lépésben, és 24V-os100Ah( 200Ah) akkupakkal tárolnám az energiát.Kialakítanék első lépésben egy 24V-os hálózatot. A 230V os készülékeket vagy frekvenciaváltó olcsóbb: kb 1KVA konverter.(24V/ 230V ac) -n keresztül vagy profibb 2Kwa-os átalakító ( alkalmazása ami a bővítéseket is hasznosítani tudja ) üzemeltetném. Az anyagár kb. 300..500Eft.
A hőigényt vákum csöves kollektorokból lehet a leghosszabb időszakban biztosítani.
Üdv.
Szeretnék segítséget kérni egy problémával kapcsolatban, kis kínai hálózatba tápláló invertert használok, de nagy napsütés és kis fogyasztás mellet az elektromos energia kifelé áramlik a hálózatba, a kiáramlás helyett szeretném az energiát meleg víz készítésre használni, de nem tudom hogy mérjem az áram folyásának irányát, erre szeretnék megoldást kérni.
Szia
A kis kínai inverter és a bojler fűtőszála mekkora teljesítményű? Mekkora az a napi energia (kWh) ami kiáramlik az utcára? Ezeket azért kérdem mert a standard bojler fűtőszál az 1,8-2,5 kW és a kis kínai inverter pedig 200-500W körül mozog. Ha ez a szituáció nálad akkor nem éri meg ezen agyalnod mert a bojler sokkal többet fog a hálózatról fogyasztani mint amivel az inverter csökkentené a fogyasztását, éjjeli árammal sokkal jobban jársz.
Ha mindenáron melegvizet szeretnél napelemmel előállítani akkor érdemesebb beszerezni egy a rendszered feszültségéhez és teljesítményéhez legközelebbi 12-24-48V-os DC fűtőpatront, így ki tudod hagyni az inverter veszteségét.
A bojler fűtőszálát szeretném triak - al szabályozni a kiáramló energia függvényében.
Szia
Ha csak egy fázisra táplálsz vissza akkor elég a fázis vezetékére rögtön a villanyórához egy HALL effekt érzékelőt csíptetni és figyelni hogy mennyi áram folyik rajta és melyik irányba. Majd az adatok alapján vezérelni a bojlert. De szerintem nem egyszerű olyan időszeleteket generálni ami pont nullán tartaná az áramerősséget. HALL effekt áramerősség érzékelő A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Én is így gondoltam, csak azt nem tudom, hogy állapítsam meg az irányt?
Hát ami nekem van HALL szenzor annál a Vc/2 a nullpont, ha alatta van akkor az egyik irány ha fölötte akkor a másik.
Az nem csak egyen áramnál van úgy?
Ennek a hall szenzornak is ugyanolyan a működése?(ilyenem van otthon le tudom próbálni)
Bővebben: Link
Igen, ez a kistestvér, van nekem is pár darab
![]()
Csak villanyórához ne rakd ahhoz kicsi.
Már rohanok is. Csak egy konnektoron próbálom ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
En csak azt nem ertem, hogy miert kell szabalyozni. Ha termel akkor ugyis visszataplal, ha meg nem termel akkor a halozatbol megy a boiler tovabb. Szaldo rendszeren miert fontos a taplalas pillanataban elfogyasztani?
Mivel felvidéken nem ismerik az oda-vissza mérő órát, a villamos szolgáltatók.
Erre tenyleg nem gondoltam. Sorry. Az ora mar van annyira modern viszont, hogy nem porog visszafele?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
Sajnos az mostani digitális órák vannak, és ha visszatáplálsz még a fázishiba is villog rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |