Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 52
(#) laccer hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Sziasztok! A szabvány szerint 100 mA-es csak ideiglenes bekapcsoláshoz megengedett.Háztartásoknál a 30 mA-es a kötelező szabványosítás esetén.
(#) jucsaba válasza laccer hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Mi a véleményed: fagyasztóknak akkor ne legyen fi reléje , mert 100 ból ha 1-2X leold (30mA) , akkor kiolvad a bele, vagy inkább mégis csak jobb ha van egy 100 mA .
(#) Bakman válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Ha csak fagyasztókat akarsz rákötni, jó a 100 mA-es is, de mint írtam, a kissebb jobb. Viszont, ha már átalakítás, legyen rajta az egész lakás.
(#) proba válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Nálunk az egész lakásnak van egy, mondjuk ha lemegy akkor sötétség van. Így amire a fagyasztó leolvad tuti észreveszi valaki.
(#) laccer válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Szóval,ez a róka fogta csuka esete.
Az ÉV relé(érintés védelmi relé) más szóval fí relé(ez ua.csak németül) azt tudja,hogy ha test zárlat lép fel (tehát a fázis a készülék fém házára kerül),amit Te,vagy a családod, akár legfiatalabb tagja is közvetlenül megérinthet ,ne tudja elvenni az életét.Persze ez járhat kényelmetlenségekkel is,Pl. nem lesz fény az egész lakáskan. Erre is vannak magoldások,hogy ne legyen így,de szerintem a fontosabb,hogy védjük a családunk életét!!!
A saját lakásomban előfordult,hogy a bojlerem megmakkant,a vízcsapból kifolyó vízen 190V-ot mértem.Ha ez akkor következi be,amikor a 10 éves fiam fürdik éppen,Szerinted most hogy érezném magam?
Arany igazság: A medve,és a villany Nem játék!!!
(#) gidacska válasza laccer hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Nálunk is az egész lakáson van. Kb. 1 hete a mosogatógép le is tesztelte. Óriási szerencse, hogy bekötöttem. Nem olcsó főleg a 3 fázisú de szerintem nem szabad sajnálni rá a pénzt.Ja mi egy könnyen hozzáférhető helyen tartunk egy zseblámpát ha esetleg sötétbe hozná működésbe valami.
(#) proba válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Más részről ha a fagyasztó önmagában leoldja, akkor szegény már árammal sem sokat hűtene.Legalább a FÍ-ről látod hogy tönkrement.
(#) potyo válasza laccer hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Azzal a bojlerrel a sima földelés terén sem stimmelt valami, ha 190V ki tudott jönni a fém tartályból a csöveken keresztül. És az EPH sem lehetett a helyzet magaslatán.

Azzal az arany igazsággal egyetértek.
(#) VIM válasza laccer hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Szia! Az rendben van, hogy "róka fogta csuka, meg megmakkant a bojler, meg a medve és a villany nem játék" de inkább azt írtad volna le tanulságul, hogy Te hol rontottad el a védelem kiépítését, hogy 190V folyt a csapból?!
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Gondolom, mivel a víz ellenállása véges, ezért a tökéletes földelés sem biztosíték -szerintem-, a nulla kimenőfeszültségre. (azért a 190V kicsit sok) Igaz hogy már több repedt, biztosítékot leverő fűtőszálas bolylerrel találkoztam (nem tudom miért ez csak az újabbaknál divat, a régiek egyszerűen megszakadtak) , de sehol nem panaszkodtak, hogy rázott volna.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Villanyszerelő ismerősim szerint is durrognak az új fűtőbetétek.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Szia! a repedt fűtőszál az nyilván az élettartam tervezéses technológiából fakad és ehhez társulhat az az elgondolás, hogy majd az FI relé úgy is leold. Csak hát nem mindenkinél van ilyen védelem beépítve. Úgy látszik, hogy ez a készülék is, fontosságát tekintve olyan mint a szénmonoxid érzékelő, addig nem veszik komolyan amíg baj nem lesz. Az elektromos igények oly mértékben megnövekedtek, hogy a sima védőföldelés a szivárgó hibaáramokra nem tud megszólalni csak a totális zárlatra, ami majd az automata leoldását fogja eredményezni. Ahhoz, hogy kellően érzékeny legyen a védelmi rendszer, ezzel az áramvédő kapcsolóval elég precízen meg lehet oldani a biztonságot. Ezért jó ha a védelem alá vont áramkörök bármelyikén fellép az asszimetria, akkor megszólal, megelőzve ezzel az esetleges személyi sérüléseket. A hibakeresésben is óriási segítség, mert ha külön-külön kellene megkeresni a fogyasztókat és kiméregetni, hogy melyik okozza a galibát a hálózatban, kicsit időigényes volna. A lakáselosztó több áramkörre történő elosztása ebben az esetben nagyban elősegíti a hiba feltárását. A kiosztásról készüljön egy kis rajzocska és ott legyen a szekrényben vagy az elosztó fedél belsejében beragasztva, melyik áramkörhöz mi tartozik azon a fázison. Az én meglátásom az FI-k mennyiségével kapcsolatban az, hogy csak egy épüljön be a lakáselosztóba az előbb említett okok miatt, és még a bojler ami nem lehet kivétel (de az nincs mindenkinek).
(#) normalize hozzászólása Feb 11, 2014 /
 
Sziasztok

Gondoltam átjövök ebbe a fórum témába, elvégre ez már inkább ide specifikusabb téma.
Szeretném kikérni a véleményetek.
Nálunk a lakásban (sajnos) jelenleg 2 áramkör van, és három fázis.
Eme három fázis a következő képpen lesz kialakítva nemsokára.
16A 10A 10A.
//Jelenleg egyébként 3x 10A főmegszakítónk, és 2 10A kismegszakító van//
Szeretnénk egy kombinált tűzhelyt bekötni emiatt szükséges az átalakítás, bővítés.

-5 árramkör fut a lakásban, de ebből 3 csak a műhelybe megy a darabolónak amit már nem is használunk, szóval marad 2 árramkör amire az egész benti lakás kötve van.

1) Kérdésem: Egy 30mA -es 3 fázisu fi relé, necces lenne az egész hálózatra? (sokszor leoldana(hatna)). Mi erről a véleményetek?
-vagy jobb lenne ha a házban futó két (vagyis immár majd 3, mert ugye 1 plusz beépítésre kerül a tűzhelynek) árramkörre külön külön 1 -1 fázisu 30mA firelét kötnénk?

2) Kérdésem: milyen A erőségűek legyenek? 25 40..?

3) milyen márkát javasolnátok számunkra? olyan 5-15e között.

(még annyit bjlernek is érdemes lenne bekötni egyet külön, nem-e, és annak miylen javasolnátok? hány A és mA eset?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) proba válasza normalize hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Ha három fázist nem használsz, várhatóan nem is fogsz soha, akkor én az egyfázisúakat javasolnám. A háromfázisú sem rossz választás, egy rendesen megépített hálózaton nem szokott ok nélkül leoldani. Az hogy mennyi hibát csinálsz ( locsolod a konnektort...) határozza meg a leoldások számát.
Az egyfázisú mellett az szól, ha lemegy egy, a lakás többi részében marad áram. Rákényszerít arra, hogy minden,azonos fázisról menő fogyasztónak külön földet húzz, és ezeket nem keverheted, így egy esetleges kötéshiba, csak áramszünetet okoz, de nem kerülhet két fázis közé a fogyasztó.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Ha jó a hálózat és jók a fogyasztók, nem old le a Fi-relé, továbbá elég egy darab az egész lakásnak. Három Fi-relé esetén a nullavezetőket kell meghároszorozni, ami szintén indokolatlan pézkidobás.

A bojlernek ajánlott a külön Fi-relé. Meg lehet az egészet oldani egyel is, de akkor a Fi-relét a méretlen részbe kell rakatni (folyamatos és vezérelt szétválasztása elé), ott viszont te már nem nyúlhatsz hozzá, csak a szolgáltató.

30 mA / 20 A bőven jó, mind a lakásnak (három fázisú), mind a bojlernek (egy fázisú). Ha leold, ki kell javítani a hibát, hibás eszközt.

normalize, ne attól félj, hogy sokszor leold a Fi-relé, hanem attól, hogy most nincs ami jelezze, gond van.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
A nullavezetők háromszorozását akkor köszönöd meg, ha szerelőként este feszültség alatt kell valamit csinálnod.egyik fázis gázkazán másik fázis vasaló. Vágd el a nullát, aztán fizesd ki a kárt.(esetleg még leesel a létráról is.) Ha lehet ettől azért megóvom magam, meg az utánam jövő szerelőket.
Mielőtt a lekapcsolást emlegeted, gondold végig, egyik fázist lekapcsolod mert szerelni akarod, DE a másik kettő nulláját is elvágod egy utólagos bekötés kedvéért (este meg magyarázd meg a teljes áramtalanítást). Tehát ha 3-fázisú a FI akkor is külön nulla minden fázisnak. Igy a lekapcsolás korrekt lehet.Még egyfázisnál is törekedni szoktam minden elmenő fázishoz egy nulla társuljon. Így nem fordulhat elő egy másik biztosítékon át fázist kapjak a visszatérő bontásakor.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Idézet:
„A nullavezetők háromszorozását akkor köszönöd meg, ha szerelőként este feszültség alatt kell valamit csinálnod.”
Ez az, amit nem szabad elvállalni. Érted ki vállalja a felelősséget? Apámmal meg szoktuk mondani a megrendelőnek, vagy áramtalanítunk, vagy keressen mást. Ha kell, üzemi területre megyünk munkaidő után szívesen (mindenféle felár nélkül), de ne szórakozzon velünk. Aki pedig ilyet elvállal, vállaja a felelősséget is mind magáért, mind a berendezésekért.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Azért én, igaz szinte mindig szívességből csinálok villanyszerelést, minden automatához külön áramkört fogok húzni, ami fázis nulla védőföldből áll. Ezeknek egy közös pontot szeretnék tudni a lakáselosztót. Ha ezt a költséget nem vállalja a tulaj, akkor mondom hogy keressen mást.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Aki pedig ilyet elvállal, vállaja a felelősséget is mind magáért, mind a berendezésekért.
Fenyegetőleg hangzik, de hát van ilyen munkamódszer, oktatják, szabályos...
(#) normalize hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Sziasztok

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Továbbra is még a fi relé beszerelése előtt állunk, az egész hálózatra kötné be (30mA) a villanyszerelő, és azt tudni kell hogy a mosógépünk forgótárcsás, erre sokan azt mondták nekem hogy igencsak le fogja vágdosni a fi relé-t. (gyakran) Igaz ez?
mit gondoltok
(#) Bakman válasza normalize hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Amennyiben így történik, meg kell javíttani a mosógépet, esetleg lecserélni. Értetlenül állok a dilemmád előtt, miért tartod fontosabbnak a kényelmet a biztonságnál/életnél.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Szerintem ki kellene bírnia, a miénk legalábbis elviseli.(szerintem már több is volt próbálva javítás alkalmából 30mA FI után) Soha nem volt vele gond. Igazából műszaki oka nem igazán lehet. A zavarszűrője ugyan olyan mint a többi eszköznek, egyébként meg kettős szigetelésű. Ha mégis leveri , akkor mosogép irány a szervíz. Ha a fémváza soha nem csípett akkor esélye sincs a leverésre.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) normalize hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Értem.
Még annyit, milyen márkát javasolnátok? amit feltegyünk.? A villanyszerelő úr hozna ..csak nem tudja megmondani milyen márka (kérdeztem). És tartok tőle hogy profit miatt, valami olcsóbb valamit szerelne be, amivel nincs semmi bajom ha rendeltetés szerűen működik akárcsak a márkásabb társa.

Illetve , A vagy AC is jó?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) szabaron hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Sziasztok!
A hétvégén kötötték be a klímát a frissen felújított lakásba. Inverteres a klíma berendezés, dual split, tehát csak a kültérinél van szükség hálózati feszültségre.
Ma éjjel esett az eső (először a szerelés óta) és reggel vettem észre, hogy a fi relé lekapcsolt. Eddig ilyen probléma nem volt, tehát gyaníthatóan a klíma okozta a problémát. A fi relét simán vissza tudtam kapcsolni, tehát a probléma nem áll fenn folyamatosan. Szerintetek ilyenkor mit lehet tenni, vagy kit érdemes hívni?
Köszi előre is!
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) szabaron válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
köszi! És ilyenkor mi lehet a probléma? Beszivároghat a víz valahova?
(#) Bakman válasza szabaron hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Lehetséges, de várd meg a következő leoldást, nem biztos, hogy a klíma csinálta a fesztivált.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 8, 2014 /
 
Sziasztok
Első kérdésem, a melléklet kép valóban egy fí relét tartalmaz?
Javítok egy multifunkcionális nyomtatót és ez vágja le időnként (van, hogy egy hétig kussol) az már az elején megállapításra került, hogy egy bizonyos egység működése közbe (fixáló) fordul elő a relé kioldása, kicseréltem a kábelkorbácsot és a tápegységet, valamint a hálózati 220-as kábelt, így a hiba ritkábban de még mindig előfordult.
A fixáló egység cseréjével megoldódott.
Most elhoztam a rosszat és ezt szeretném megjavítani.
Ennek az a lényege, hogy van két halogén izzó ami megkapja pwm-be a 220-at a táptól és ez fűti fel a teflohengert.
Jól sejtem, hogy valami pici áram szivároghat a fázis és az egység földelése között?
Ohm mérő megaohmos méréshatár nem adott eredményt.
Hogy tudnám ilyenkor kiszűrni a hibát? Biztos van valami módszer,
Ill. hogy tudom kipróbálni és utánna rámondani, hogy ezzel tutira nem lesz gond (ne kelljen már egy hét múlva visszamenni)
Ha van valakinek ötlete, köszi
(#) pucuka válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /
 
Valóban, görög van a falóban. Akarom mondani FI relé.
A hálózati csatlakozó körül szokásos zavarszűrő tagok között keresgélj. Különösen a védőföldre kötött kondik között. Első körben iktasd ki, ha egyértelműen az a hiba, cseréld újra, ha lehet nagyobb feszültségűre. Sajnos kimérni elég nehéz, szigetelés vizsgálóval lehetne.
Ha van hálózati trafó, az is lehet hibás. Azt is szigetelés vizsgálóval vizsgálni a föld, és a nulla, ill. fázis között.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
(#) proba válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /
 
Ha a kiszűrt egység a rossz biztosan, akkor a szemrevételezés, minden 230V-al érintkező rész alapos!! takarítása. ( lehet csak a festékpor rakodott az égő lábaihoz...) Ha nincs rajta semmi elektronika, akkor szigetelésvizsgálóval is lehet próbálkozni ( 500-1000V a fémház meg a 230-os becsatlakozás(esetleg az égőláb közé.) Ennek már ki kell mutatnia a FI relé leoldásáért bűnös szivárgó áramot.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 8, 2014 /
 
Köszi a segítségeteket.
Hálózati kondi meg egyéb kilőve, mert tápostul cseréltem és ott nem volt egyértelmű külömbség.
Festéklerakódás lehet, bár szemrevételezés során nem jöttem rá, pedig ott lesz a hunyó.
Van egy nagyfeszültségű (1,5 kV-os) ilyen vizsgáló szerkentyűm, majd azzal megpróbálkozok és közlöm az eredményt.
Üdv
Következő: »»   16 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem