Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 52
(#) sari hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Fi relét (L1,L2,L3,N) szeretnék beépíteni egy 1980-ben épült majd 2003-ban bővített családi házban. Három fázis jön be a villanyoszlopról majd az óra után raknám be a fázisok és a nulla megszakitásával. A házban a fázisok szét vannak osztva, különböző helységek vannak külön külön rájuk kötve.
A kérdésem az, hogy ha a Fi relé old, nem okoz-e problémát az a tény, hogy esetleg a nullát szakítja meg előbb, azaz ha rövid időre is de nullpont szakadáshoz vezethet. Nem szeretnék tönkretenni TV-t, számítógépet, stb. a nulla hiánya miatt egy esetleges leoldás pillanatában.
Van esetleg valamilyen szabvány ami a leoldási időket a fázisokhoz és nullához viszonyítva a Fi-n belül meghatározza?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
(#) proba válasza sari hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Ami FI relét szétszedtem, abban a nullának deklarált helye volt. Az a kapocs sokkal később bontott, és sokkal hamarabb zárt a többinél. Valamiért széthullott a belseje , de még így is a nullát zárva tartotta, az egyik fázis nem érintkezett.
(#) elektrorudi válasza sari hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Nagyon leértékeled a Fi reléket tervező mérnököket...
Olyan helyekre, ahol fontos, hogy a nulla később bontson, oda megfelelő készülékeket gyártanak. Ez is ilyen.
(Pl. ezért nem szabad betenni egy 2P kismegszakítót olyan helyre, ahová 1P+N kell.)
(#) ötfelezős válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Már a 70-es évek NDK FI reléje is úgy működött, hogy a nullát később szakította meg.

Megjegyzem, erre akkor kellett ügyelni, ha az ember zacskóból épített FI relét (volt ilyen gyártmány, csak áramváltó és egy segédrelé kivezetés), akkor olyan mágneskapcsolót kellett hozzá választani, amiben ugyanígy van kitüntetett nullavezető kapcsoló pólus.
(#) gidacska hozzászólása Okt 12, 2013 /
 
Sziasztok.Bekötöttem egy 3 fázisú Fi relét .Olyan kérdésem lenne, hogy sajnos a betápkábel rövidsége miatt nem a 8 kismegszakító után helyezkedik el a sinen hanem előtte mert csak így tudtam c sínnel össze sorolni a kismegszakítókkal.Így ugye a nulla bekötési helye a a relé bal oldalára esik és fejjel lefelé lesz a relé.Ilyen eseten ugye a kapcsoló is fordítva működik és bekapcsolt állapotban nem a zöldet hanem a pirosat látom.Test gomb lenyomásakor azonnal lekapcsol tehát véleményem szerint működik. Működik is rendesen a relé ha így van bekötve?Köszönöm a válaszokat.
(#) _vl_ válasza gidacska hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Működik, de nem javasolt. Kismegszakítók esetén sem. Nem felel meg a kezelő megszokásainak, elvárásainak. Azaz ha ismeretlenként valaki odamegy, és megnézi, vagy át akarja kapcsolni, azt várja majd, hogy felfele van bekapcsolva. Ez adott esetben biztonsági kockázatot is jelenthet, lévén ez egy biztonsági alkatrész.
(#) gidacska válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Köszönöm.Saját használatú és teljesen jogos az indoklásod. Amint hajlandó lesz a kedves szolgáltató a régi alu vezetékét kicserélni meg tudom fordítani vagyis a sor végére tenni. Hozzátenném kismegszakítót fél éve cseréltettem de nem voltak hajlandók kicserélni a kábelt mert nem kértem írásban.Nem is nagyon mertem mozgatni nehogy eltörjem mert akkor még áramom se lesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) elektrorudi válasza gidacska hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Sok országban fordítva van a be és ki iránya. Azaz, a lámpa akkor van felkapcsolva (bekapcsolva), ha a fali kapcsoló "le" irányban áll... Eszméletlen zavaró. A baloldali közlekedést előbb meg lehet szokni mint ezt.
Semmiképp sem javasolt a "fejjel lefelé" szerelés!
(függetlenül attól, hogy egyébként "rendesen" fog működni)
(#) gidacska válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Egyetértek veletek ezért bekínlódtam a helyes irányba, helyre.Köszönöm a gyors reakciót a kérdésemre.
(#) Bakman válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Idézet:
„Sok országban fordítva van a be és ki iránya. Azaz, a lámpa akkor van felkapcsolva (bekapcsolva), ha a fali kapcsoló "le" irányban áll... Eszméletlen zavaró. A baloldali közlekedést előbb meg lehet szokni mint ezt.”


Ezzel teljes mértékben egyetértek. Ráadásul, pl. Németországban a kapcsolók fele így, a másik úgy áll, már ami a szállodai szobákat illeti. Agyrém. Szerencsére az elosztószekrényekben a "normális" felállás van.
(#) laccer válasza gidacska hozzászólására (») Okt 12, 2013 / 1
 
Szia!
Te melyik szolgáltató területén laksz? Mert a szolgáltatók zöme, nem foglalkozik a mért fővezetékeddel,hanem azt mondja hívj egy regisztrált szerelőt a saját költségedre. Ennek a vezetékszakasznak a cseréje, a fogyasztó feladata.
(#) gidacska válasza laccer hozzászólására (») Okt 13, 2013 /
 
Szia.Eon.Aki cserélte a kismegszakítót plombálta a kismegszakítókat az pedig az Eon embere volt.
(#) enen hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Dugaljas FI reléről van valakinek véleménye? Most az OBI-ban le van értékelve 8000-ről olyan 1800Ft-ra egy ilyen dugaljas FI relé (típusát elfelejtettem) és gondoltam vennék egyet amit ilyen feszültség alatti méricsgélésnél használnék. Biztonságfokozó segédeszköznek szerintetek használható lenne egy ilyen?
(#) proba válasza enen hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Biztosan fokozza a biztonságot, a semminél jobb. Igazából egy tisztességes leválasztó transzformátorban jobban bízom, hasznosabb. Persze ha nem a gyengeáramú áramkörök feszültség alatti vizsgálatát akarod, hanem különböző gépekét, arra jobbat nem nagyon tudsz kitalálni.
(#) enen válasza proba hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Ilyet is olyat is. Pl. egy transzformátort arra csatlakoztatnék mérés szempontjából vagy ha valami elektronikai berendezés tönkremegy akkor azt csatlakoztatnám rá a mérés erejéig.
Mert a gyengeáramú áramkörök vizsgálatához nem jó? Ha nem, miért nem?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) proba válasza enen hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
A biztonságot fokozza, ne érts félre, de ha tévedésből olyan ponthoz érsz ,amihez nem kellett volna, az áramkör rajtad záródik, lehet téged a FI megvéd, az áramkört viszont nem biztos. Az oszcilloszkópos méréseknél is jobb a transzformátor, nem kell aggódni a szkóp testcsatlakoztatásnál....
Tehát a FI hasznos , de vannak olyan helyzetek amikor a transzformátor jobb, és vannak olyanok, amikor a FI is elég. Ez teljesen esetfüggő. Ha érted mindkettő működési módját, könnyebb kiválasztani az esetnek éppen megfelelőt. (pl egy nagyflexet nem feltétlen erőltetnék rá egy transzformátorra, de egy kapcsolóüzemű tápot inkább vizsgálnék transzformátor után...
(#) enen válasza proba hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Ok. Köszi!
Ha engem megvéd az már félsiker, ha nem akkor már kit érdekel az áramkör.
Leválasztóm sajna nincsen, szóval mindegy. A kérdés csak arra irányult, hogy jól működnek-e ezek a dugaljas kivitelű FI relék is, de ezek szerint igen. Ma veszek is egyet, 1800 nem pénz érte. A semminél tényleg jobb.
(#) Lezli84 válasza VIM hozzászólására (») Dec 8, 2013 /
 
Óh, most az "agyamba ment" le a fi-relé!
Ez mekkora jó!
(#) Georgee hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Hello Mindenkinek!

A következô lenne a gondom, tegnap újra lett vezétekelve a lakás, a fürdő és a konyha fi relével védett. Ha a konyhában felkapcsolom a lámpát vagy bekapcsolom a mikrohullámú sütőt, vagy akármilyen fogyasztót bedugok, akkor a fi relé leold. Kihúztam mindent, izzókat kiszedtem, és így egyesével próbáltam a fogyasztókat de így is leold, akárhol próbálom (villanykapcsoló, konnektor). A kötő dobozokat megnéztem a föld és a nulla vezetők külön vannak. Valaki tud tanácsot adni mi lehet a hiba?
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
A lakás többi része nincs Fi-relével védve? Nem próbáltátok ki, mielőtt elment a villanyszerelő?

Több hibaforrás is lehet. Ha pl. a fázis a Fi-relé után van kötve és a nulla előtte, akkor az a baj. Ha elég érzékeny a fi-relé, akkor a nulla és föld közötti zárlatra is kiold. Lehet, hogy valahol fel van cserélve a nulla és a föld. Lehetőségek vannak bőven.
(#) Georgee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Sajnos dolga volt és csak jövő héten ér rá. Nem próbáltuk ki, ma szembesültem a hibával. A kötődobozokat átnéztem ott nincs felcserélve a föld és a nulla, a konnektorokban és a lámpa testen sincs. De a konyhai körön akárhol próbálom leold a fürdőben meg nem. A konyhai kör a fi relét kihagyva a kismegszakítóra kötve viszont működik. A lakás többi része jövőhéten lesz kábelezve
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Látatlanban nehéz megmondani, hol keresd a hibát. Ha bármilyen fogyasztó leoldja, akkor az elágazások előtt lehet a hiba, de ez nem biztos. Jól van bekötve a Fi-relé? Milyen érzékenységű?
(#) Georgee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
30mA jól van bekötve, a mosógép működik vele. A fázis és a nulla egy irányból megy bele, a fi után egy 16 amperos kismegszakitó van, innen indul a 2 kör (fürdő és konyha). Az elágazás előtt mi lehet a hiba?
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Az elágazást a konyhai elágazásnál értettem. Valahol ezen elágazás és a Fi-relé között lesz a hiba. A legegyszerűbb úgy keresni a hibát, hogy a kötéseket szétszeded és egyenként kötöd vissza a vezetékeket. Minden vezetékvisszakötés után próba.
(#) Georgee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Megoldva, a kismegszakítónál volt a nulla elkötve, de a kötő dobozt is szétszedtem. A másik kérdés, érdemes az egész lakást fi-vele védeni, vagy elég csak a vizes helyiségeket?
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Mindent! Találkoztam már hibás laptop töltővel is (a földelés is használva volt...). Amenyiben kész a rendszer, ellenőrizd legalább helységenként egy konnektorban a Fi-relét. Próbalámpa a fázis és a föld közé (esetleg ha van, ÉV műszer).
(#) Georgee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Próbalámpa egy hagyományos 60w-os izzó megfelel? Akkor az egész lakás rá lesz kötve. Köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Igen, jó lesz. Annak már le kell oldania a Fi-relét.
(#) normalize hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok
Nemsokára jön az eon-os szerelő, feltenni nenkünk egy fi relét, továbbá szabványosítjuk a villanyóra szekrényt. Kérdésem az lenne, milyen márkájú fi reléket, kismegszakítót kerüljek el, illetve milyen javasolt?
Mivel a szerelő hozza majd az anyagot is a felújításhoz, de nem szeretném ha valami nagyon bódlit tennénk fel. Gondolom lenne hátránya később...45e lesz, ebben benne az EON blomba nyitás zárás, az anyag költség, egy földelő szonda, 6 kismegszakító, fi relé.. kábelek a szekrényben és ennyi.

(Nálunk 3 fázis van 10-10-10 A-es főmegszakítókkal.)
(#) Bakman válasza normalize hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Nem nagyon lehet a Fi-relével mellényúlni. Igazábol ami érdekes, az a kioldási hibaáram. Háztartásokba a 100 mA-es már kellő biztonságot nyújt. Minél kissebb a kioldási hibaáram, annál jobb. Ha van villanyboyler, akkor annak is javasolt egy, vagy egy relére mindent.

Kismegszakítóból is van több típus, igazábol mindegy milyet építenek be. Itt is a kioldási áram az, ami fontos, de ez a hálózat típusától függ.
Következő: »»   15 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem