Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   10 / 62
(#) Gery válasza Pajti hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Hello!
Ezt bizony földhuroknak hívják. Aranyos dolog
Olvasd el az erről szóló cikket és van egy külön topik is ennek.
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

aranyos dolog?? sztem annyira nem aranyos... néha bosszantó nem? főleg amikor a tv adás alapban földhurkos
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Hát jah Én pont 3hete csináltam meg a cikkböl a Topi-féle kábel TV leválasztóját mert szert tettem egy DVD lejátszóra ami a TV-re és a hifire egyaránt bevolt kötve -> a hifi zúgott mint az állat. De megcsináltam, lefestettem és lám tökéletes lett!(öszivsz 50Ft ból )
(#) drauthev hozzászólása Jan 5, 2008 /

Sziasztok!

Bár nem pont búgásról van szó, de hogy valami földhurokszerű, az biztos. Szerintetek miért van az, hogy ha a számítógépházhoz vagy épp a mosógéphez hozzáérintem a fázisceruzát, akkor az világít? A házban van földelés (elvileg), szóval nem igazán értem a dolgot. Tudtok adni valami tanácsot, hogy mitévő legyek?
(#) Darka válasza drauthev hozzászólására (») Jan 14, 2008 /

Elôször is ellenôrizd le hogy az a 3 különálló szál valóban külön van-e, ezt persze úgy hogy mindenik konektor üres legyen, mert az is lehet hogy egyik csatlakoztatott elektromos szerkentyü rövidre zárja a földelést
(#) cimopata hozzászólása Jan 31, 2008 /

Sziasztok.

Elkezdtem olvasgati a tapasztalatokat ebbe a topikba de nem oldastam végig, és egy kérdésem lenne:

Van egy erősítő és egy előerősítő mikrofonhoz. Ha a mikrofont kikapcsolom nem búg. Ha bekapcsolom akkor eléggé jelentős búgás lép fel. Arra gyanakszom hogy minden földet 1 pontba kellene kötni ugyebár. Csak nemtudom hogyha odaviszem a mikrofon bemenetének az árnyékát mondjuk a pufferek közé és onnan a meleg vezetéket árnyékolás nélkül simán elvihetem a mik. előerősítőig?

Tanán kicsit zavaros

Mellékelt ábara ahogy mstvan és ahogy képzeltem.
Mitszóltok? Ezek csak a földvezetékek!
(#) cimopata hozzászólása Jan 31, 2008 /

Sziasztok!

Átkábeleztem egy kicsit, próbáltam csillagpontos földeléssel=> búgott. Utána bedobozoltam az előerősítőt egy fém dobozba és a dobozra ráveettem a földet => búg.
Továbbra is ha kikapcsolom a mikrofont megszűnik a búgás, viszont ha hozzáérek a fém dobozhoz megszűnik a búgás. Ez miért lehet? Valakinek ötlete esetleg?
(#) Pafi válasza cimopata hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Nem 100 %-os az árnyékolás.
(#) cimopata válasza Pafi hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Üdv!

Az árnyékolás már közel 100% os. Beleraktam az egész kócerájt egy szám. táp dobozba és rákötöttem a virágföldre továbbra is búg. Akkor kb felére csillapodik a búgás ha a mikrofon 3 m szinórját tőbe szérszedem és egy 30cm es zsineggel csatlakozó nélkül a bemenetre kötöm. De ez így nemlehet megoldás. Továbbrais akkor múlik el teljesen ha rányomom az ujjam az árnyékolódobozra. Lehetséges megoldás hogy ujjam nyissz és szigszalaggal a dobozra

Ötlet valaki??
(#) Pafi válasza cimopata hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Fogalmam sincs, hogy mit jelent az, amit írtál, de hogy az árnyékolásban van a hiba, az 100 %.

(Minden jelszintű vezetéket, így a mikrofont, és a kábelét is megfelelően árnyékolni kell!!!)
(#) drauthev válasza cimopata hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Próbáld meg az erősítő házát a radiátorra kötni. Nekem segített anno (bár nekem a számgépházat kellett a radiátorhoz kössem, mivel rákerült a tápegység szűrőkondijain keresztül a fesz a gépházra, ettől függetlenül egy próbát megér)
(#) cimopata válasza drauthev hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Kösz a tippet, folyamatosan próbálkozom
(#) proba válasza drauthev hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Ha egy gyári készülék rajzát megnézed úgy kezdődik hogy zavarszűrő (Két egyforma kondenzátor a test felé 110v feszültségosztó) ha nem földeled ráz csak kis árammal. Dvd + egyébb kapcsolóüzemű förmedvények szintén csak itt nincs rákötve a védőföld ezért szigoruan csak kihúzva a konnektorból célszerű őket összekötni(az első földelt szerkezet bemenete és az RCA csatlakozó között 110v ha együtt fogod a testet meg az RCA testjét és még nincsennek összekötve lehet hogy érzed is )
(#) cimopata válasza drauthev hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Üdv.

Kipróbáltam amit mondtál, rákötöttem a fűtéscsövekre a GND-t és nagyából elmúlt a búgás, egészen jó már.

Mivel ez így nem maradhat és nem fém háza lesz az erősítőnek hanem fa ezért arra gondoltam hogy a GND-t a hálózati földre kötöm. (a hálóati kábel 3. vezetékére)

Annyi lenne a kérdésem hogy élettanilag vagy hogyismondjam , biztonságos így?
(#) cimopata hozzászólása Feb 8, 2008 /

Véleménye valakinek esetleg?

(#) Holubek válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Hogy gondoltad? a testet a 220V-nak a zöld-sárgájával? mert ha igen abból nem lehet baj ugyanis a legtöbb földelt készülék fém dobozára rá van kötve, már ha nem kínai s..r. Én meg építettem egy STK-s végfokot OFC-s trafóval 2x10.000u pufferrel és nekem is brummol mint az állat de remélem sikerül megoldanom. Arra gondoltam hogy van benne 4 nagyteljesítményű ellenállás de nem volt porcelán vagy mi a bánat csak szén-, vagy fémréteg ell.. Az miatt lehet?
(#) kocsegergely hozzászólása Máj 26, 2008 /

Hello! Problémám: laptopom használata közben sajnos észrevettem, hogy búg a vonalkimenet, de csak akkor, ha adapterről használom, aksiról semmi búgás. Ezis csak akkor fordul elő, ha keverőre, vagy a végfokra kötöm (mindkettőn búg külön külön is), tehát alapzaja van. Viszont a sima hifi toronyra kötve nem búg az adapterről sem, tehát nem az adapter hibás(nem is kábel, de a keverő és végfok is jók). Kérem ha valaki tud egy megoldást ne habozzon megosztani. Előre is köszi Gergely (ja és próbáltam külön dugaljakról is (bár egy biztosítékról, többről nem is tudnám)
(#) KTobi válasza kocsegergely hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Szia!

Ez bizony földhurok.
A Hifidnek nincs föld csatlakozója .

Bővebben: Link
Olvasd el ezt, de próbáld meg, hogy leméred mekkora a feszültség a laptop kimenetén lévő föld, és az erősítő bemenetén levő föld között (jelszinti árnyékolásra, jelföldre gondolok). Ha nem nagy megkockáztatnám, hogy összekötöd egy vastagabb dróttal, a jelkábelbe pedig beiktatsz egy ellenállást (~1Ohmost). Vagy marad a kondenzátoros leválasztás.

Üdv. Tóbi
(#) kocsegergely válasza KTobi hozzászólására (») Máj 27, 2008 /

akkor valszeg Di-Box lesz a megoldás, de előtte megpróbálom kihúzni a bakelitet hátha elhagyja. köszi az infot
(#) blokkmetal hozzászólása Máj 27, 2008 /

Hali!

Most fejeztem be itt a HE-n található mélynyomó elelktronikai részét. (LINK) Szól szól, de egy a gond: 50Hz-t hallok a hangszórón. Földhurkot már kizártam, bemenet nélkül és rövidrezárt bemenetnél is hallható. A tápba eredetileg 4700µF-ot ír vicsys kollega, annyiban módosítottam, hogy én megfejeltem még 2-vel (4700-assal).
Az audio jelet szállító kábelek árnyékoltak, nem ér össze semmi aminek nem kellene, trafó árnyékoló dobozban.
Van ötletetek a problémámra?
(#) zsoltee0001 válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 27, 2008 /

hali
én nem zárnám ki!
sőt, tuti, hogy az van!. látatlanból:
nézd át a rendszert, hogy az érintésvédelmi föld hány ponton érinkezik a jelföldel... legalább kettőt találni fogsz
üdv
(#) blokkmetal válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Nem használtam benne érintésvédelmi földet, csak a szimmetrikus táp közös pontja alias "föld" van benne (a GND). Próbáltam már, hogy a hűtőbordát ahova felfogatom, oda kötöm a -Vs -t, mert írt ilyet a TDA adatlapja, gondoltam hátha, de semmi. Kezd nagyon idegesíteni ez a búgás. Sztem tutira tápból jön, mert mikor kihúzom a konnektorból, kb 1másodpercig még szól gyönyörűen (búgás nélkül), mert a pufferkondik még működtetik az erőlködőt.
(#) zsoltee0001 válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Hali
nem tom milyen IC a végfok, de nem is az a lényeg, van ugyebár a táp, ami szimmetrikus +, -, és a föld.
Van 2 bemenet (sztereo) és a közös, ez ugye az árnyékolt zsinór, ez az árnyékolt zsinór valahol összeköttetésbe van a föld-el. Az a lényeg, hogy 1 ponton csatlakozzon hozzá, a végfokokhoz vezető föld is 1 pontból induljon ki, nézd át, és tutira meg lessz a hiba.
Nincs annak a tápnak semmi baja, van aki telepakolja 100 nanos kondikkal, de igazábol nem ez fog látványos javulást eredményezni.
ha nem jön össze akkor csinálj egy rajzot, részletesen rajzold le, hogy mit hogyan kötöttél össze
üdv
(#) proba válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

A kondik elhelyezésén is sok múlik.
Volt hogy abba a hibába estem hogy az erősítő panelre is tettem 4700mF kondit nem csak a táphoz.Hát ezt nem igazán dijjazta. A vezetékek útjával is tudsz összeszedni brummot.(lehetőleg párhuzamosan,minél közelebb vezesd a hangot a tápfölddel.Lehet a hátsó csatlakozót se kösd testre a csatlakozónál.
(#) vicsys válasza blokkmetal hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Egy fénykép a belsejéről sokat segítene. Ha tudsz, készíts 1-2 fotót és nézd meg a tápfeszeket, főleg az opa-n.
(#) Mzolee hozzászólása Júl 18, 2008 /

Rajzoltam egy rajzot és kérnék egy pár véleményt.
A rajz bal oldalán hagyományos dupla árnyékolt kábellel ellátott Jack-2RCA összekötőkábelt ábrázolok.
A jobb oldalon pedig egy végerősítő részlete a csillagponttal, a háztól elszigetelt RCA aljzatokkal és magával a földhurokkal, amit kék hullámos vonal mutat.
Véleményem szerint aki ilyen felállásban tapasztal zúgást, annak a kábel miatt lehet földhurka.
Nos vajon jól gondolom-e, hogy a piros x-el jelölt ponton megszakítjuk a kábel árnyékolását akkor a földhurok megszűnik?!

DSC00047.JPG

(#) drauthev válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Szerintem ami itt galibát okozhat, az a csillagpont összekötése.
(#) zsoltee0001 válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Hali
az erősítő a földelést erről a csillagpontról kapja, vagy az külön kábel megy ?(szerintem igen)
mert akkor ez a két csillagpont test közötti kábel nem kell ide (ettől van a földhurok).
a földhurok nem attól van mert szeteró az erősítő, tehát ha az X nél elvágnád akkor valszeg az egyik oldalra megszűnne a földhurok, de amásikra nem.
üdv
(#) ipacslaci hozzászólása Aug 8, 2008 /

Hello mindenkinek

Lenne 1 kérdésem:

Van a számítógépemben 1 TV tuner kártya, és a géphez van kötve 1 erősítő. Ha a tunerbe a koaxot nem dugom be minden OK. Ha bedugom az erősítő elkezd búgni. Még nem sikerült rájönnöm hogy mivan. Elég ha a gép fémrészéhez hozzáérintem a koaxot máris elkezd búgni. Földhurok a gond gondolom. Multiméterrel ha a koax testje és a nulla közé mérek 0 V van. Nem bírok rájönni miért van ez. Régebbi erősítőmmel nem csinálta ezt (bár az nem védöföldeléses volt) A mostani védőföldeléses (jól be kötve gyárilag) 1 földeléses elosztóba van dugva az ös szes.
Gondolok arra hogy a koax testjének potenciálja nem egyezik meg a nulla vezető potenciáljával... De ha Volt mérővel rémérek 0 V van köztük... Szóval itt megállt a tudomány. Ha valaki tud segítsen mert kezd idegesítő lenni a szitu

Előre is köszönöm a segítséget
(#) szabi83 válasza ipacslaci hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Nálam is volt ilyen. Megoldás, hangkártyanak normális drivert kell felrakni, utána megszünt
Következő: »»   10 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem