Fórum témák
» Több friss téma |
Ha nem akarsz a későbbiekben problémákba ütközni, akkor a kínait messzire elkerülöd. Bár előfordulhat köztük jó is. Azt is meg kell gondolni, ha FTDI chipest veszel nem megbízható forrásból, előfordulhat, hogy hamisított. Ezzel sokan bajlódnak itt a fórumon. Főleg ha nagyon olcsónak tűnik...
Nekem eddig még mindegyik működött. Arra azonban vigyázz, hogy van közöttük olyan, ami 3,3 V-os jelszinttel dolgozik és van, amelyik 5 V-on. Döntsd el, hogy neked melyik kell, és olyat válassz!
Nekem a képen látható típus volt a legszimpatikusabb (RTS meg DTR is ki van vezetve), de csak 3,3 V-on használtam. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
Egy 16F1455 es egy USB CDC program bele. A forrás is a kezedben lesz.
Köszönöm. Kicsit átfogalmazom a kérdésem akkor: Adott mondjuk 12V-os DC táp. Ezt szeretném felhasználni kétfázisú négyszögjelhez. Ha én ezt egy tranzisztorral "kapcsolgatom" akkor ebből egy egyfázisú négyszögjel lesz. ki 0 be 12V. kitöltési tényező meg időzítés kérdése. (pl led fényerő szabályozás).
Ha mondjuk egy 4 tranzisztoros megoldással (H-híd) kapcsolgatok akkor ezzel a fázist cserélgetem, azaz ez már tulajdon képen kétfázisú négyszögjelnek felel meg? Milyen ennek a karakterisztikája? -12 +12V négyszögjel vagy hogy van ez?
Szia!
Itt a javított kódod. Arra figyelj legközelebb, hogy az asm fájlban csak azok a sorok kezdődhetnek a legelső oszlopban (sor elején), amikben cimke van (label). Gyk: az első szó végén kettőspont van. Minden más csak beljebb jöhet. Ha nem így csinálod, az Mplab ideges lesz.
H híddal csak a polaritást cserélgeted a kimeneten és azzal mondjuk egy motor forgás irányát tudod megváltoztatni. Fázis eltérés csak két külön jel között tudsz létrehozni. Lásd melléklet.
Köszönöm, azt hiszem kezd kitisztulni a kép az alap fogalmakkal kapcsolatban. Esetleg arra tudsz linkelni valamit, hogy H-hid-as polaritás cserélgetésével milyen jelet kapok?
Arról nem találtam normális ábrát, de talán ez segít a megértésben.
Ez a része tiszta, kezd lassan össze állni a dolog a fejemben mi hogy is van. Sok időm nincs mostanság ezzel foglalkozni, de legalább ülepszik az infó.
Köszönöm a segítséget!
Referenciafeszültséghez még a 100 mA is sok.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
LM431, TL431 stb. Vannak precíziós referenciák is. De ilyen alacsony referencia feszültség mellett az A/D felbontása romlik. Csak néhány 100uA áram kell a Vref bemenetnek.
Köszönöm!
Ezt nem tudtam! De azért jó az a verzió? vagy keressek mást?
Néztem azt is, de hőmérőhöz kellene és akkor már változik az osztásköz, és sajna sehogy se jön ki... az a fránya 6 század..
Idézet: Nem nagy ügy. Azért van a PIC, hogy kiszámolja neked. „akkor már változik az osztásköz”
Igen először énis így gondoltam.. de nállam okosabbak azt mondták hogy:
Idézet: „Használj értelmes osztható referenciát, és megúszod a bitbűvölést.” és erre az irányra tereltek: Idézet: „Lehetne alkalmzni MCP9700A tipusu erzekelot ami 0 C foknal 500 mV feszultseget ad, tehat nin cs szukseg varazslasra. Egyszeru megoldas lehet a konverziora, ha 2.56 V az AD Vref. Igy egy osztas 1/4 C fok. A beolvasott ertekbol ki kell vonni 200-at (500 mV) es el kell osztani 4-el. Ezzel megkapod a hofokot 1/4 C felbontassal.” és mivel ez a terület még új nekem ezért nem kötözködök... De nyitott vagyok mindenre! A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
Milyen PIC-et használsz? Nincs belső referenciája?
16f690 Elvileg 5v a belsője ha jól tudom, de azzal sehogy se jön ki az egész számos osztás.. :/
bocsi 0.5 akartam irni.. de akkor ezek szerint rosszul tudtam...
0.6?? na akkor számolok egyet hogy kijön e vele?
És ha az MPC1525 kimenete és a +5V közé tennél egy 0,06 / 2,44 arányú osztót? Az MPC tud áramot nyelni is, a +5V tápfeszültség változásakor meg olyan minimálisan változna meg az osztott pont feszültsége, ami bőven kisebb mint az MCP pontossága.
Idézet: „„Használj értelmes osztható referenciát, és megúszod a bitbűvölést.”” MCP9700 esetén Uki = 500 mv + T x 10mv/C (ahol T a C fokokban mért hőmérséklet). Legyen ADCMEM az ADC-ből kiolvasott érték, Vref a mV-ban megadott referencia. Ha tizedfokokban akarom kifejezni a mért hőmérsékletet, akkor: T' = ADCMEM*Vref/1023 -500 Például Vref = 2500 mV esetén: T' = ADCMEM*2500/1023 -500 Tippek: 1. Add össze annyi mérés eredményét, ahány mV a Vref, s akkor nem kell szorozni! 2. 1023 helyett ossz 1024-gyel, s akkor csak jobbraléptetés kell 3. Ha nem kellenek a tizedfokok, akkor írj a fenti képetbe 250-at és 50-et.
- MCP7901 -et az 5V -os referenciához tervezték, ára kb ugyanannyi.
- 2500/1023 = 2.4438. Azonban 2.4453 = 2 + 1/2 - 1/16 + 1/128, ha ezzel számolunk a relatív hiba 0.0622 %. Ha nagyobb pontosság kellene, a közelítés folytatható. Érdemes utána nézni a módszernek: Canonical Signed Digit kódolás. Ezek a műveletek léptetéssel és összeadással / kivonással végezhetők el az oszás / szorzás helyett. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
Csak pontosítok, mert elgépelted. MCP9701A ami kapható, nem MCP7901.
Bizony elgépeltem... Köszönöm a kiigazítást.
Sziasztok! Van egy 18F87K90-es (64Mhz en működő) vezérlőm, amivel 4 db Brushless ESC-t szeretnék vezérelni. A problémám az, hogy az ESC-k 50Hz-es mintavételezésűek, de ilyen kis frekit nem tudok összehozni HW-sen, szoftosan pedig nagyon lefoglalná a pic-et. Esetleg le lehetne valahogy osztani a frekit? Esetleg valakinek ötlet?
Valamelyik timert beállítod 1ms megszakításra, amikor megszakítást generál egy másik számlálót léptet 10 ig. Ha lejárt ellenkezőre váltod a kimenetet előáll az 50Hz.
üdv.:Foxi A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |