Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Otthon próbáltam a meg osztás de nem csinálta. De meg próbálom megint el küldeni. De a googliba be írtam hogy JBL E150P manual és azonnal meg találta. De megint meg próbálom el küldeni és próbálok képeket csinálni. Nem soká haza érek és ha nem találod a a kapcsrajzot valahogy el küldöm.
A jó link: Bővebben: Link
Megnéztem, elég komoly szervízkönyve van. Kezdjük a 19. oldal folyamatábrával. Ő is ugynaazt javasolja, mint én, mérd ki, hogy a tápok és a közös között mennyi az ellenállás. Vagyis jók -e a FETek.
Ennél jobb szerintem ha közvetlenül a FETeknél mérsz diódavizsgálóval. Gate minden fele szakadás, a drain-soruce egy irányba vezet. Ha a FET hibás, akkor csere. Nagyon ügyesen beleírták, hogy csak IRF és Fairchild hazsnálható, mivel lehetnek eltérések. Azt írja, hogy IRF640, N-nélkül, de szerintem IRF640N is nyugodtan használható, sokkal jobb nála. Az IR2111-nek olyna baromi nagy holtideje van, hogy szerintem nem fog probléma lenni a gate töltés beli különbség miatt. Ha mégis, akkor a FETek gate-jénél lévő ellenállást kell módosítani. Ha FETek hibásak, akkor érdemes végigpöttyingetni a kis meghajtó tranyókat, és az IR2111-et is megnézni. Hibás FETek könnyen magával rántják a meghajtó IC-t. Kezdetnek ennyi elég, ez egy multiméter diódateszterével végigzongorászható.
Elméletileg a FET jó. Azonos értéket mutat. Bízom benne hogy jól mértem. A meghajtót hogyan tudom tesztelni? A Táp ellátás mindenhol jó. Ahol idáig mértem ott a megadott tápellátás volt.
A FET bekötése a következő szemből nézve: Gate, Drain, Source.
Ha a multidon csak ellenállás van, akkor a gate és bármi között mérve szakdást (végtelen nagy ellenállást) kell mutatnia. Ha van diódatesztered (szakadásviszgáló, csipogó), akkr mindkét irányba nézd meg a Drain-Source között. A picit tranyókat ugyanúgy diódateszterrel tudod, de itt meg kell nézned a bekötést, mert a TO92 toknál változó. Diódateszterrel tranyónként két diódát kell mérned. A tápnál megnézted a segédtápokat is? Mert a két fő tápon, és a +/-15V-on kívül, ami a negatív táphoz képest 15V, és ezt a Q4 állítja elő. Ha multiméterrel nem találsz hibát, akkor sajnos osszcilloszkópra is szükséged lesz, mivel a következő lépés az, hogy meg kell nézni, van -e kapcsolófrekvencia. És ha nincs, akkor a háromszögjel generátortól kezdve nyomon kell követni a jelet.
Ezt írtam az előbb. Az IRF640N egy újabb verzió, kisebb kapcsolási és vezetési veszteséget produkál. Szerintem nem lesz velük semmi probléma.
A Q4-nél mihez képest méred a 47 voltot? És melyik lábán?
A Drain-source. között hirtelen szakadás van azaz csak egy pillanatig sípol. Utána ha el veszem akkor megint, de ha rajtata tartom akkor nem sípol. De ha ismét el veszem majd hozzá érintem megint sípol egy pillanatig.
Várd még még állandósul, mert először a tápkondik töltődnek!
Grace híd negatív -ról az Q4 tranyó középső szála.
3 perce folyamatosan be van kapcsolva és nem csökken a feszültség. 46,8 - 47,6 között mozog folyamatosan.
Találtam pár diodát ami nem csinál semmit, ( D26, D5, D38 ) Rövidzár kereséssel néztem. ( D33, D29 ) az meg reagált rá. Sípolt egy darabig. De a többi 3 nem. A K1 relé viszont nem húz be. Azt tapasztalom.
Ennél van 100x jobb kapcsolások is!
Kísérletezni nyílván jó dolog, hogy megtanuld a valóban digitális ereősítők működését. A PKNC dolgozik hasonló elven, bár ott ARM procik gondoskodnak a minőségről
Az egészenk igazából akkor van értelme, ha digitális keverő van, és az egész átviteli lánc digitális.
Néhány tanácsot szeretnék kérni Ir alapú mutációhoz. A végébe csak 4db Irfb 4227-et szeretnék tenni nem a spórolás miatt, hanem hogy ne a meleget osszam szét inkább kisebb disszipációt szeretnék elérni.
Az Ir referenciákban csak egy 10 Ohms ellenállás van gate meghajtásra és kész bufferek után (IR 9) Mivel egészítsem ezt ki / 2 zxp buffert már beterveztem/ Sajnos Lorylaci „Erről jut eszembe: Tegnap este nekifeküdtem az UcD meghajtásának” cikkéből a képeket elvesztettem , de azt látom /sajnos csak a szövegből/, hogy Ő is a gyors kiürítéssel is javítja a hatásfokot. Találtam ezt a meghajtást kép 1 vagy csak tegyek be egy fig2 Lorylaci-tól ihletve.?
Azzal is tudsz spórolni, ha nem 15-18V-ra töltöd fel a gate-et, hanem csak 9-12V-ra.....
Ha jól emlékszem bekapcsolás 15-22 ohmos ellenállásokat alkalmazni IRFB4227-nél, vagyis úgy kb 0,4-0,5 A meghajtó árammal számolnak. Ha 2 fetet kötnél párhuzamba, akkor elég lenne egy dióda és sorba vele 4,7 ohm ellenálás bekapcsolásra.
4 fetnél egyrészt 0,4A sem jutna, másrészt annyira távol vannake gymástól, hogy mindenképpe ellneállást kellene alkalmazni. Kikapcsolásra mindenképpen ajánlott a PNP tranyó, az FMMT549A az egyik legtutibb, ami olcsó. A bekapcsolsát is célszerű lenne tranyóval gyorsítani, de ott figyelni kell, hogy kb 0,5A-nál nagyobb bekapcsolási gate áram ne legyen.
Kicsit pongyolán fogalmaztam összesen 2x2-öt akarok beépíteni.
Az ír 9-ben 2x3 van,de sokkal megbízhatóbbnak gondolom a 2x2-öőt ,mivel 4600pf bemenő kapacitása az van Irfb 4227-nek . 300 kHz-n mi kényszeríti az elektronokat ,hogy meglátogassák a 3.fetet. Kettőnél még megpróbálok egyforma gate utakat kialakítani,de hármat hogyan? Vagy hagyjam a 2x3-mat? A töltést 10 V ra írja a katalógus a 12v táp elég . A becsatolt táblázat alapján úgy gondolom, a 10 Ohms maradhat kicsit lassabban töltődik fel a fet bemenőkondija és a 2,5 Ohms a tranyóval teljesül a kiürítéskor így nem nyit egymásra a két fet.(Remélem)
Számold ki a disszipációt, mennyi. Szerintem 2db IRFB4227 elég párhuzamba, még akár 2 Ohmra is (persze a tervezett jeltől függ).
Ha a gate meghajtást ügyesen tervezed, akkor a 2-3 fet egyszerre kapcsolódik. A lényeg, hogy a három impedanciának meg kell egyeznie. Szóval vagy az van, hogy minden fentél ven egy 10 Ohm ellenállás, a bekapcoslásra didóa, akikapcsolás PNP tranyó, ott a FET lábánál. Vagy például NPN-PNP pár, és egy bázis ellenállás. Számold ki az utak hosszá, a nyákpálya induktivtiását, és az impdanciáját mondjuk 10 Mhzen (ha 100ns áttöltést szeretnél) és legyen ez kisebb, mint a gate ellenállás jóval. Akkor az impedancia nagyjáól a gate ellenállástól függ, és egyszerre fognak kapcsolni. Persze arra is kell figleni, hogy a főáram szempontjából is azonosak legyenek a FETek. Ez megint a nyákterv. Szóval szitne attül függ az egész, hogy mennyire jó nyáktervet tudsz csinálni. Véleményem szerint az IRF-es mintakapcoslás a 3 párhuzamos FETtel, nem a legjobb. Egy NPN-pNP pár buffer nem az igazi megoldás. A bemenő kapacitás azért nem érdekes, emrt az csak ZVS-re vonatkozik. A 12V-ra voantkozó gate tötlést érdemes a gate töltés grafról leolvasni. De ha a bekapcsolás diódán kerezstül, vagy NPN tranyón keesztül türténik, az rögötn 0,7V-tal kevesebb. Ezt a táblázatot felejtsd el. Ennél byonolultabb a dolog, és leginkább szimulációval fogsz jó eredményt kapni.
Sziasztok!Nézzetek rá erre a kapcsolásra legyetek szívesek! Szeretném megépíteni.A kérdés érdeme e és jó lesz e.
Köszönöm!
Kérdés az, hogy mire szeretnéd használni. Széles sávra nem ajánlom.
Nem felel meg. Az IRFP240 lomhasága miatt inkább csak szub végerősítő céljára alkalmas.
És abban az esetben ha a fetetket audio fetre cserélem?
Mit jelent, hogy audio FET?
Felejtsük el az ilyen audiofil fogalmakat, és nézzük meg az adatlapokat. A legjobb ha elolvassuk az az IRF doksit, amiben a mosfeteket kulcsparamétereit listázzák a d-osztályú erősítőkhöz. Egyrészt vannak B-osztályú erősítőbe tervezett MOSFETek, sokszor komplementer párral. Ezeket minél nagyobb disszipációra tervezik, jobb hűthetőségre. Az előnyük a bipoláris tranyókkal szemben a másodlagos letörés (remélem jól fordítom) hiánya, ugyanis nem száll el a hőre. Ezeket hívják gyakran audio FETeknke, kapcsolóüzemre természetesen használhatatlanok. Az IRF-nek van néhány FETje, amit d-osztáylba való FETnek nevez, természetesen ezek attól még más kapcsolóüzemű alkalmazsára is használhatóak, és rengeteg más kapcsolóüzemű felhasználásra tervezett FET jó még d-osztáylba. Lásd FDP3652 egy tuti választás. Az IRF240 egy ősrégi FET, annak idején n*10kHz-en járatták, meg lineáris üzemben, a társaival.
Köszönöm Laci a kimerítő válaszodat!
Megnéztem az adatlapot.Kérlek nézd meg amit küldtem ebből kapok 10 db ot ajándékba.Ez megfelelő? Vagy ezt is el kell felejteni.? A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
Nincsmit, pláne úgy, hogy NEM VETTED A FÁRADTSÁGOT, HOGY ÉRTELMEZD IS!
Miért? Gondolom nem kerestél rá, ezért belinkelem az IRF doksit. Nem térek ki mindenre, csak röviden összehasonlítom a FETedet egy modern FETtel, mondjuk az IRFB4227-tel: - TOK: Felejtsük el a TO247-et. Többször mondtam, itt nem kell több száz watt hőt elvezetni, minek a nagy tok? Tegyük fel van egy 400W erősítőnk, >90% hatásfokkal, akkor FETenként átlagossan 20W-ot kell elvezetni (gyakorlatban ennél biztos kevesebbet). Ezzel hogy nem bondogulna el egy TO220? - Rdson: kétszerese legalább - Gate töltés: kétszerese legalább - Coss: kétszerese legalább Innentől kezdve nincs mit beszélni. Ne linkelgessél be adatlapokat, ne kérd, hogy HELYETTED hasonlítsam össze. Olvasd el az IRF ajánlást, és vesd TE össze az adatlapokat!
Csak halkan jegyzem meg, a lomex webes árlistáján 363Ft bruttó az FDP2532, nagyjából a fele mint amennyiért én annak idején vettem. Ha a tápfesz tűrésbe belefér, akkor annál jobb nem kell a D amp-ba.
Az audió célra gyártott (2SK/SJ páros stb.) eszközöket felejtsd el a D osztály esetén, itt kapcsolóüzem van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |