Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csökkentett áramfelvételű készenléti tápegység
Témaindító: merlingerin, idő: Feb 20, 2014
Témakörök:
Sziasztok!
Adott egy szerkezet, ami 12V feszültségről üzemel, a készenléti áramfelvétele 20-100mA között van, azonban üzem közben eléri a 4-80A csúcsot is. Jelenleg a teljes hálózati tápegység folyamatosan üzemel, gyakorlatilag egy műgyantába kiöntött IP67 védettségű kocka, aminek egyik fele 230V, másik pedig két vaskos csavar a kimenő feszültséghez. Belenyúlni nem lehet. Sajnos a nyugalmi áramfelvétele a hálózatból 28-35W, ami a 20-100mA 12V fogyasztáshoz képest nagyon sok. Ezt kellene leredukálni, villanyszámla csökkentési céllal. Maga a készülék napi 1-2 órát megy csak, így felesleges a sok fogyasztás. Olyan megoldást kellene alkotnom, ami egy másik, 12V segédtápegység felhasználásával megoldaná, hogy a nagy tápegység csak akkor induljon, amikor valóban szükség is van rá. Mindezt üzembiztosan, kültérre, műgyantával kiöntve. Első körben egy REED csőre tekertem vastag drótból pár menetet, hogy ha indulna a berendezés, a mágneses tere a reed csövet behúzva indítsa a nagy tápot. A gond nem is a bekapcsolással, hanem a kikapcsolással van. Nem tudom megoldani, hogy üzembiztosan bontson, a nagy üzemi áramingadozás miatt. Mivel a terhelés a nagy tápon néha nagyon alacsony, a tekercs-reed páros "hiszterézise" nem megfelelő ide. Vagy nem áll le, vagy prellezik, amikor 5-15A a terhelés... Ti hogy csinálnátok ezt?
Szia! Vannak olyan ipari áramváltók, amik hallelemes érzékelővel vannak ellátva. Szerintem ezek között keresgélj. Némi infó. Esetleg alkalmazhatsz optocsatolót is, valamilyen trafóval. Azt talán könnyebb komparálni. De mindenképpen valamilyen ablakkomparátor tűnik jónak.
Hello!
Áram szenzorok: http://lomex.hu/hu/webshop/#/group/807/aram/page,0/fbtn,0/flist,0/d...tock,0 Ezt két féle módon oldanám meg: 1. Az áram szenzor kimenetét erősítem majd egy hiszterézises komparátorral meghajtanék egy tranyót azzal egy relét ami a nagy tápot indítja. 2. Az áramszenzor jelét erősítem majd egy mikrokontrollerrel kapcsolom a nagy tápot.
Köszönöm!
Találtam egy ilyet:Bővebben: Link de sajnos ACS712, ami ebben van, 20A felett nem találok... Mit lehetne használni, ami 1:1 jó lenne nekem? Mert legalább ez komplett, kipróbált project, NYÁK-ostul, mindenestül... A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
Azt kellene pontosítani, mi is az a minimum áram, ami üzeminek minősül, és ez alatt azt értem, hogy ez alá nem csökkenhet amikor a nagy tápra szüksége van. Egy hall-elemes áramváltóra tekernék annyi menetet, hogy a min. áramnál jól kiértékelhető feszültséget kapjak az eszköztől és akkor talán komparátor sem kell. A hall nem megy tönkre a sokszoros mágneses tértől sem.
Hoppá: azt nem írod, hogy egyen, vagy váltó a 12V, de a hall váltónál használható jól ahogy írtam. Egyenáram esetén szüksége lesz demagnetizálásra - ez meg "harcsa fogta csuka" eset: nem fog lecsökkenni annyira a kimenőfesz, hogy kapcsoljon az áram megszűnésekor. Esetleg egy járulékos periodikus demagnetizálás jöhet szóba...
Szia!
Igen, kifelejtettem a lényeget. Sajna DC tápegységekről van szó. Idézet: Miért ne lehetne egyszerre mérni két körön is - egy érzékenyebb és egy kevésbé érzékeny körrel. Mikrokontrollerrel már lehetne súlyozni - esetleg megtaníttatni, melyik áramviszony minek feleljen meg. „Azt kellene pontosítani, mi is az a minimum áram, ami üzeminek minősül,”
Szia!
Üzemi minden, ami 100mA felett van. Ez egyszerű kérdés. A miért ne lehetne uC segítségével döntéseket hozni kérdésre a válasz, azért, mert nem tudom megírni a programot hozzá Sajnos.
Én nem is értem, hogy ehhez miért kell mikrovezérlő.. Analógban ősidők óta létező megoldások vannak ilyen áramfigyelésre, master-slave elosztókhoz hasonló megoldások, csak kisebb maradékfeszültséggel alakítva, a legbonyolultabb eleme a komparátor. De mielőtt ezeken gondolkoznánk, az a kérdés, hogy a kocka melegszik-e ilyenkor, vagyis mennyire rezisztív a készenléti fogyasztás? Ha java része meddő (egy ekkora tápegységnél furcsa lenne a 35 W csak a működés fenntartására), akkor én azt javaslom, hogy ne bonyolítsd feleslegesen. Esetleg segítene a működést kigondolni a berendezés neve, leírása-a nagyáramú táp indítása és a kimenetén a feszültség megjelenése között jelentős idő is eltelhet, ez esetleg probléma, mert közben a segédtáp leterhelődik, feszültsége lecsökken ésvagy a védelme leállítja.
Lehet hogy okosabb lenne azt a tápot kidobni , és Skori oldalán lévő rezonáns tápot (valamelyiket) helyette megépíteni/ megvenni , annak is 1-2 W fogyasztása van , talán hirdettek is ilyet utánépítők, amit kiönthetsz is ...
Az is segítene ha le tudnád írni mi van a táp adattábláján . A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Szia!
Lecserélni nem cserélném le. Azért legyünk reálisak. A cél, a költségcsökkentés. A villanyszámlában. Ez egy atombiztos táp. Amire a villanyszámlából megtérülne a másik (adott esetben több darab) addig munka nélkül évekig elketyeg így is, a plusz fogyasztásával. Nem éri meg. Lényeg: költséghatékonyság!
Kérdésem :az említett 30W körüli alap fogyasztás ohmos veszteség , tehát érezhető melegedés (mért), vagy a multiméter által mutatott áram alapján gondolod , amúgy ez kapcsolós táp vagy trafós?
Költséghatékonyság : 30W éves szinten 13000 Ft Különben egy fogyasztáskapcsoló mire lágyindítással bekapcsolja a tápodat , eltelik több másodperc, ezt áthidalni kicsi táp plusz akku kell , aminek (1-2 év élettartam)szintén van költsége . A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Azért is kérdeztem hogy mit tud a tápod , mert nemrég mértem 1KW toroid 30mA üresjárati áramot eszik, és ez is csak meddő , tehát nem forog a morgó...
Próbálok segíteni , ha tudsz válaszolj kérlek.
Szia!
A táp kapcsolóüzemű, egy IP67-es nagy kocka. Erről megy a házban minden, ami 12V-ot akar. (kb. 80m RGB LED szalag, 20m fehér, udvari világítás, stb.) Azt meg tudom tenni spórolási céllal, hogy ha a riasztó be van kapcsolva, akkor a riasztó mindenhonnan elveszi a villanyt, ami nem kell, ha nincs otthon senki. így naponta "csak" este 6 és reggel 7 között megy, kivéve vasárnap. Meg egy időkapcsoló hajlani 1-kor lelövi. De jobb volna még spórolni picit. Mérve a fogyasztása TrueRMS teljesítménymérővel volt. A mért fogyasztás sajnos valós, tekeri a forgómorgót. Melegszik a kocka. Érezhetően fűt. Érdekes módon nem függ a melegedés jelentősen a terheléstől. Azt tudom elképzelni, hogy van benne a kimenő stabilitás biztosításához 1-2 teljesítmény ellenállás, mert instabil lehetett, kis terhelésnél stb. Toroidban van ilyen alacsony nyugalmi áramú? Mivel LED szalagok mennek róla, több szobányi, az nem lenne jó, ha nem lenne stabilizált. Idegesítő lenne, ha az egyik szobában bekapcsolom a világítást, és a konyhában felkapcsolásra esik a fénye a szobainak, stb. Azt kipróbáltam, hogy párhuzamosan volt kötve ez a táp, meg egy 12V dugasztáp. Csak a dugasztáp ment, bekapcsoltam egy adag szalagot, beterhelte a dugasztápot, ráindítottam a nagy tápot, gyönyörűen indult, ez nem zavarja, leállításkor sem volt gond. Csak automatizálni kellene. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Egy (valószínűleg jó drága kültéri) nagy, javíthatatlan, állandóan üzemelő tápról járatni, törpefeszültség-igen nagy árammal, hosszú, vastag vezetékekkel nem tűnik nekem ésszerűnek-ha tönkremegy, a teljes lakás fény nélkül marad. Nem lett volna ésszerűbb kicsi, olcsó, helyben rövid vezetékekkel felrakott beltéri tápok vásárlása? Azok akkor nulla teljesítményt vennének fel lekapcsolva, és sokkal jobb eredő hatásfokot adnának, mint a szélsőségesen, de többnyire jelentősen alulterhelt egyszem táp (gondolj bele, pl. 70 W-nyi lámpát üzemeltetve még mindig csak 67 % a hatásfok!)-ha már hatékonyságról beszélünk, ez minden tekintetben járhatóbb lett volna, és még mindig megléphető, hosszú távon nagyon megéri.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
ACS712 létezik 30A kivitelben is. 60A a terhelhetősége. Ha segít a problémádon, én múltkor vettem 5 ilyen modult, maradt még belőle...
Biztos velem van a baj, és nem magyarul írom, stb.
Megpróbálom ismét! Ez van. Be van építve. Működik. Jó. Ingyen van. Már megvettem. Miért vennék mást, sokat. Amikor ez be van kábelezve, stb. Felrakok sok kis vicikvacsak 15A tápot (tekintsünk el attól, hogy pénzbe kerül) Kábelezzem át (tekintsünk el attól, hogy pénzbe kerül) és lesz sok kis vicikvacakból összeálló nyugalmi teljesítményfelvételem, sok egyenként bedöglő táppal. Ezt meg lehúzom, bedugok egy másikat, és megy tovább az élet. Kérlek Titeket, ne azt ideologizáljátok meg, miért nem tetszik a megoldásom Nektek, hanem ha segíteni szeretnétek, a felvetett kérdésben segítsetek megoldást találni. Köszönöm!
Szia! Köszönöm, de sajnos az is kevés. 80A összejöhet könnyedén.
Szia!
Mi lenne, ha a "segédtáp" egy diódán keresztül táplálná a 12V-os részt és amikor megjelenik min. 100 mA-es terhelés ezen, akkor indítaná a REED relével a főtápot ( feltételek: a főtáp elviseli a kimenetére kötött 12V-ot, ha nem is kap betápot / különben ezt is diódázni kellene! /, ill. a segédtáp áramhatárolós, ami 100 mA felett van ) ?
Szia! A nagy táp nem haragszik a kimenetén a 12V-ért, azt kipróbáltam. A fő baj az, hogy előfordulhat az az állapot, amikor a terhelés ki-be kapcsol. (pl LED szalagok esetében fényerőszabályzás, vagy extrém esetben villogás, stb. Ilyenkor ahogy próbáltam, a reed relés megoldás azért nem jó, mert ki-be kapcsolgatja a nagy tápot, ettől meggajdul a világítés vezérlés, és elresetel.
A másik nagyobb baj, hogy kis reed cső esetében megoldható, hogy beállítom a helyes menetszámmal az áramhatárt. Teljesen jó. De az 80A áramnál úgy fröccsen el, hogy pislogni sincs időm. Van itthon nagyobb reed relé, de azzal meg az a baj, hogy túl érzéketlen, nem tudok rá úgy tekerni drótot a vastagból, hogy stabilan működjön. (vagy nem húz be üzembiztosan, vagy nem enged el a készenléti áramoktól sem.)
Feltételezem, a rendszer némileg struktúrált, tehát kisebb maximális áramú részekre felbontható. Ebben az esetben viszont nem fordulhat elő 80A.
De, magyarul írod. Esetleg ha a szemellenző helyett végiggondolnád, hogy miért volt hülyeség így csinálni és nem minden áron védeni ezt a megoldást, csak mert már készen van, akkor előrébb is juthatnánk vele, amivel nem nekem lenne jobb az életem, hanem te spórolnál vele hosszú távon. A kollégáktól biztosan kapsz valamilyen megoldást, és ne haragudj, hogy leírtam a véleményem, máskor igyekszem magamban tartani, és veled örülni.
Hülyeség volt , de ez van , kész van , a megrendelő diktál...
Induljunk ki ebből. Kellene egy kb 1A táp 12V-ra diódával , áramhatárolással - hogy ne dögöljön meg ... Áram érzékelés : hallos áram váltó , amin átfűzöd a vezetéket , vagy a fenti acs7xx tipus valamelyike . Kell e lágy indítás a nagy tápodnak? Gond e hogy ha beterheled valamivel , a kicsi áramhatárolva leszabályoz , és mire a nagy üzemkész eltelik 1-3 másodperc? Ha igen kell egy akku , aminek 13,5 - 13,8 V készenléti feszen kell járnia . Ha nem , kell :táp(rövidzárvédett, lehetőleg az áramhatárolás beállítható legyen) , áram érzékelő-kapcsoló , hely ahová mindez kerül (dobozba építve).
Szia!
Kipróbáltam. Beterheltem 60A terheléssel, ráadásul halogén izzókkal, gond nélkül indul.Akku nem kell, azzal nem lesz gond. Lágyindítás nem kell.
Szia!
Igen, jó lenne, de mivel DC, most végül nem kell neki lemágnesezés, stb?
A tápnak gondolod , vagy a hallnak?
Nem . Olvass utána , acs715 , a neten találsz róla doksit , 5V kell táphoz , analóg jelet ad . A vaterán szokott lenni , de itt is láttam már hirdetve , modulként , sorkapcsos kivitelben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |