Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Keresd fel a ChipCad honlapját. A "Letölthető programok" menűpont alatt van egy dok., ami leírja (magyarul, másfél oldal) mit és hogyan kell módosítani.
Szeretnék a két radiátort meghajtó kis kandallónkhoz csinálni egy vezérlést, ahol is az a lényeg, hogy a keringető csak addíg és akkor menjen, amikor elég meleg a cső (a víz).
Valahogy a 220-at kéne ki be kapcsolni. Tud valaki esetleg áramkört hozzá. A vezérlés egy pic lenne, és gondolom valahol az ad portra kéne kötni a hőmérőt, aminek 80-90 fokot is kell tudni mérni. Köszi.
Vannak hőmérsékletmérő integrált áramkörök, amik digitális jelet adnak, így nem kell feltétlenül AD átalakító. Ilyen pl. a DS1620, DS1621, DS1631. Utobbi kettő I2C-s kommunikációval (szoftveresen is meg lehet oldani olyan PIC-ben, amiben nincs SSP modul, pl: 16f628, 18F1320.) 125 °C-ig mérnek. A mért értéket meg lehet jeleníteni LCD-n vagy 7 szegmens kijelzőn. A 230 V-ot meg relével kell kapcsoni. Végül is csak ezeket az elemekt kell egymás mellé tenni.
Nézd meg vicsys hőmérőjét is a PIC-es kapcsolások között. (Ott DS1820-as a szenzor.)
szerintem ide felesleges PIC...
egyszerű régimódi termosztátot ráteszel és készen is vagy. +így nem kell a PIC-nek sem 5V-os tápfeszt előállítani
Üdvözlök mindenkit!
2 napos PIC16F887 tulajdonos vagyok Un. PICkit 2 Debug Express-t kaptam, mivel csak usb-m van. Azóta le se szálltam róla szinte, mind a 12 lesson megvolt. Nem ismeretlen számomra a programozás, így pár óra szenvedés után megértettem őket. De most elakadtam valamivel. Egy óra alapjait szeretném leprogramozni Timer0/1/2 modullal. Nézegettem a doksit, de nem mentem vele sokra. Ilyeneket tartalmaz: Idézet: „Timers: - TMR0: 8-bit timer/counter with 8-bit prescaler - TMR1 enhanced: 16-bit timer/counter with prescaler, External Gate Input mode and dedicated low-power 32 kHz oscillator - TMR2: 8-bit timer/counter with 8-bit period register, prescaler and postscaler” Tehát a kérdésem: Honnan tudjam, hogy letelt az 1 mp, és mehet az incf?
Hátha ez segít a Timerek használatához. A megszakításokat is nézd meg!
Hellótok !!
Készen lett a JDM PIC égetőm Az első nyákom (a ki mit épített? topicba a 334oldalon megtalálod!) És azt szeretném kérdezni ,hogy szerintetek milyen PIC -cel kezdjem és ha valakinek van ilyen eladó az szóljon! Én a 16f877 re szavzok de mivel hogy csak a 16f628 at meg ezt ismerem ezért elégé kicsi a látő köröm! Éelőre is köszi Üdv.:H.Viktor Idézet: „Készen lett a JDM PIC égetőm” Nem akarok rosszmájú lenni, de majd akkor örülj, ha működik is! Nem olvastad itt a topicban, hogy mennyi baj volt vele sokaknál? Tehát várjuk, hogy nálad működik e! (egy 16F627A-val ki is próbálhatod, filléres dolog a boltban!)
Köszönöm a linket! Úgy néz ki hasznos Ha jutok valamire esetleg, szólok.
Ahha! Timer1-ben van 32,768 kHz, és 16 bites.
16 bit = 65535 Ha 1:2 arányban számol, akkor pontosan megkapjuk az ezredmásodpercet. Már csak le kéne programozni.
"A megszakításokat is nézd meg" erre utal.
Megírod a megszakítást, ha tényleg egy ezred másodperc, akkor ott számolod a megszakítások számát és ha eléri az ezret, akkor hozzáadsz egyet a másodpercekhez, és lenullázod a megszakítások számát. Ha a másodperc eléri a 60-at akkor hozzáadsz egyet a percekhez, és lenullázod a másodperceket és így tovább amíg az óra 24, a perc 0 és a mp is 0 nem lesz, a és ekkor az órát is lenullázod.
Épp nézem :yes:
Köszönöm a segítséged.
Hogyan lehet egy ledet a legegyszerűbben elhalványítani aztán ismát szép lassan újra kigyújtani?
Láttam itt valamelyik fórumon egy linket, ahol egy ledet jégtömbbe fagyasztottak, és baromi hangulatosan világított. Szeretnék én is egy ilyet (bár azt nem tudom, a jég nem vezeti az áramot???), annyival megbolondítva, hogy több led lenne több jéglámpásban, és szépen sorban elhalványodnának meg kigyulladnának, más más színű ledekkel, vagy éppen a 3 színűvel. A zárlat miatt nem aggódom, mert a ledet rövid lábbal forrasztanám, és a led tövéig kinyomnám átlátszó ragasztópisztolyos anyaggal. (a watt féle fényhálót is igy csináltam, először a vizszintes drótokat ragasztottam egy hungarocel lapra (később ez üveg, vagy plexi lesz) aztán egy réteg ragacs került rá és arra mentek a vízszintes drótok, így könnyű volt forrasztani is, mert csak a kereszteződésekben volt ragacs, a többi helyen meg a csupasz drót) A gond az elhalványítással van, ha egy pic vezérli a ledsort, az vagy 5V-ot ad ki vagy semmit. (digitális kimenetek) Valami nagyon egyszerű ötllet kéne, Én egy kondira gondoltam, csak nem tudom, hogy mekkora kéne, hogy bírja villogás nélkül is az elhalványulást amennyiben egy timer kapcsolgatná rá az 5V-ot. Vagy valami más ötlet?
ilyet találtam
meg ilyet Csak megerősíteni tudom a kondenzátoros ötletet ezzel a linkel. Szerintem ennél egyszerűbb nincs. A második linken értékeket is találni. Idézet: „Hogyan lehet egy ledet a legegyszerűbben elhalványítani aztán ismát szép lassan újra kigyújtani?” PWM
Hát hogy ne tűnjek tök hülyének utánanéztem ennek a PWM-nek, ugye ez végül is a ki be kapcsolgatás, csak itt a gond az, hogy egy idő után félek, hogy a led halványulás helyett villogni fog.
Igen ez is pwm-es megfejeleve egy kondival ahogy gondoltam, köszi az ötleteket, meg a linket, megyek összerakom próbapanelen.
Összeraktam teszt panelen, egy 16f877 d2-es portját birizgálom egy timerrel, csak az az érdekes, hogy a led egyszer felvillan, aztán nuku. Jó sokáig várva és újraindítva a progit újra egy villanás.
Kérdés, ha egy 3.3µF-os elektrolit kondi pozitív lába megy a d2-re onnan egy 220-as ellenálláson keresztül megy a ledre és led negatívja végül a gnd-re, akkor miért nem villágít. A D1-re tettem egy ledet egy ellenállással az szépen halványodik, vibrál, villog attól függően, hogy mennyi a delay (azt ugyanis a kikapcsolásnál folyamatosan növelem, míg a bekapcsolás állandó marad) (ugyan az mind a d2 csak kondi közbeiktatása nélkül)
Ha nem kell kondenzátor, hát úgy is jó
Nekem pedig sikerült ugyan egy timert összehozni, de sehogy nem tartja a másodpercet Na majd holnap.
de úgy meg villog.
A másodperc meg azért mászik, mert nem jó a freki
Nincs jobb ötletem, de megkérdem, a kondenzátort párhuzamosan kötötted a leddel?
Ha sorosan kötöm ahogy a te általad látott linkben láttam akkor villan 1-et. Ha párhuzamosan akkor meg villog. Lehet hogy kicsi a kondi?
a 100µF-es-el semmit nem csinál a 3.3µF-essel meg villog. Jelenleg nincs itthon 10µF-es kondim.
Nálam D porton vannak ledek a próbapanelen , 270 ohmos ellenálással, más semmi.
Lehet rendesen kapcsolgatni, ha ritkábban kapcsolom be kis időre akkor úgy látszik mintha halványan világítana, ha pedig gyorsabban akkor egyre erősebben. Szerintem nem szükséges a kondenzátor.
Mit jelent a ritkábban kis időre?
Én is ezt csinálom, csak egy idő után villogni kezd, milyen időzítéssel csinálod?
Azt írtad elolvastad a PWM működési elvét! Lehet, hogy még egyszer meg kéne tenned, és ezúttal meg is kéne érteni!
"Az alap PWM módszernél a tápforrás feszültségét kapcsolgatjuk ki/be folyamatosan, ezáltal szabályozva a motorra kapcsolt feszültséget és áramot."
Itt spec egy motorról van szó, de ledre lefordítva a lényeg az, hogy minél többet van bekapcsolt állapotban egy adott időszak alatt, annál erősebben világít. Ezzel nincs is gond. A gond ott kezdődik, mikor nagyon kis időre van bekapcsolva és sok időre ki. Ekkor elkezd villogni. Ha tudod a megoldást, légyszi mond el. 4Mhz-es kristály, 0-ás osztás, 1 ciklusnyi bekapcsolás, ciklusonként 1-el növekvő kikapcsolási idő. (255-ig, akkor ugye átcsordul, és előlről indul) Ha nem igy kell halványítni, akkor hogyan másképp. Magyar leírást nem találtam PWM címszó alatt. Egy motor az kicsit más, mert ott még van lendülete a forgórésznek, de a led túl gyors, ezért gondoltam egy kondira mellé. Idézet: „Ha tudod a megoldást, légyszi mond el.” Megfelelő frekit kell választani(pl. 8-16KHz) és a kitöltési tényezőt kell módosítani úgy, hogy a freki ne változzon(programot ne várj).
Ezt még értelmezni köll, de majd gondolkodom rajta, most kaja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |