Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés

Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 83
(#) dB_Thunder válasza nemprofi hozzászólására (») Dec 3, 2013 / 1

Lehet vele netet vadászni, még tányér nélkül is.
Egy apró gond van csak. Ez a cucc csak 5GHzes, aki ezt a sávot használja az nem hátulgombolós pisis kezdő. Ha találsz is vele nyitott hálózatot, ott MAC szűrés van. Tehát nagyon kicsi az esélye hogy találsz olyan hálót amihez tudsz majd csatlakozni, és net is lesz rajta.
2.4en hamarabb akad lúzer júzer...
(#) nemprofi hozzászólása Dec 3, 2013 /

Kösz a gyors reagálásokat. Az az igazság, hogy a fiammal közösen használunk egy Telenor modemet és ugye "közös lónak túrós a háta", amikor csak teheti a gépen lóg. A múlkor a Youtube-on böngészgettem, és ott láttam egy videót "Internet ingyen Qad és 60 cm. parabola"... címmel, ez adta az ötletet, hogy talán meg kellene próbálkozni összebarkácsolni egy szerkezetet, aztán vagy működik, vagy nem. A kérdést azért tettem fel, hogy egyáltalán érdemes-e hozzákezdeni, mert ha igen, akkor némi dolgoknak utána kell nézni-olvasni, nem akarok csak úgy fejest ugrani a dologba. Egyébként Miskolctól légvonalban 5-10 Km távolságban lakok, /attól függ hogy a város melyik pontját célzom be/ a térkép szerint négy hotspot található. Meg hogy hány nyitott hálózat, az kérdéses, semmiképpen nem szeretnék sittre kerűlni. A nyáron már megépítettem egy 2,4 GHz-es antennát, aztán lusta voltam egy olyan hálókártyát beszerezni, amin koax bemenet is van, ( a routeremen meg csak UTP bemenet van, de egyébként sem használom) meg leginkább pénzem sem volt ilyen barkácsolgatásokra. Ámbár valamelyik fórumban olvastam hogy UTP kábelről is lehet adni tápot, ezért említettem, hogy utána kell olvasgatnom néhány dolognak. A tájékozatlanságomat a következő kérdés is tükrözi: Milyen szoftvert kell a gyártótól letölteni? Na egyelőre ennyi.
(#) pucuka válasza nemprofi hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Azért így már más a gyerek fekvése, Te nem egy összeköttetést szeretnél, hanem inkább olyan "netvadász" üzemmódot. Az a 10 - 15 km nagyon sok ám, úgy nagyjából egy jól megépített összeköttetés határa. A Hotspotok egy adott (többnyire zárt) teret látnak el, erre kültérről felcsatlakozni csak speciális esetekben lehet. Ilyen pl egy benzinkút WIFI -je, mivel ott az előtér, és a parkoló is el van látva, hangsúlyozottan közvetlen rálátás esetén van esélyed. A bevásárló központok, irodaházak, kórházak WIFI hálózatai beltéri ellátásra készülnek, mire a szabadba jutnak jelentős csillapítást szenvednek. Még ha hegytetőről rá is látsz az objektumra (leginkább az ellátást biztosító antennára), és szabadtérinek tekinthető a terjedés akkor sem lesz elég vehető jeled a 10 km szakaszcsillapítása miatt.
Az ilyen üzemmódhoz kell egy nagynyereségű antenna, (a 2,4 GHz -es frekvencia sávban (a 10 GHz -re készült parabola reflektor nem sokat segít) erre a célra gyári Yagi antennát kéne használni, és olyan WIFI -s routert, aminek van antenna csatlakozója.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Edimax hozzászólása Dec 6, 2013 /

Üdv: Erre mit szóltok jo ez wif- re ? ilyenem van. 5GHz ez van rá irva. Itt a kép róla :
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014

ant.PNG

(#) pucuka válasza Edimax hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Szóhoz se tudunk jutni.
Számomra elég durvának tűnik az itt-ott elhelyezett csavarok. Ez egy strip-line technikával készített dipólrendszer, és a sugárzó közepébe beillesztett csavar, hááát, lehet az a hangoló elem? Kétlem.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) Edimax válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Pedig ez orginál,fillérekért adták. Pontossan ez igy van. MikroTik box1 19db 5GHz. Ez van.

Elhiszem, de akkor is érdekes. Az antenna legfőbb igénye, hogy szabad térben legyen, 5 - 10 hullámhossznyi távolságban ne legyen semmi zavaró körülmény.

És ezt tudnám wifi antenna ként használni, mert próbáltam de nem sok sikerrel,gyenge vót. Persze bent a lakásba szerettem volna.

Nem, a WIFI 2,4 GHz, ez pedig 5, ha minden igaz. Az antennák, kűlönösen az ilyen összetett, antennák egy adott frekvenciára vannak méretezve.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) Edimax válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2013 /

Hát akkor nem lessz jó. érdekes itt nálunk 5G megy. És esetleg levágnák belőle akkor se. Csak mellékesen gondolom.
Azért köszi.

Hát, az nem olyan egyszerű. A "foltok" maguk a sugárzók, ennek a méreteit át kellene szabni az alacsonyabb frekvenciára, ez pedig nagyobbítást jelentene. Aztán ott vannak az összekötő vezetékek, amik nem egyszerű összekötések, hanem tápvonalak, és az eltérő szélességűek tápvonal transzformátorok. Ezek méretei is frekvencia függők.
Jobban jársz, ha 2,4 GHz -re is beszerzel egy ugyanilyen szerkezetű antenna panelt.

Akkor köszi, szerzek 2,4GHz.
(#) Ktulu hozzászólása Dec 12, 2013 /

pucuka, a véleményedet szeretném kikérni. Építettem egy double-biquad wifi antennát, aminek a reflektorja egyoldalas nyáklemez. Erre vannak a szélek derékszögben ráforrasztva ugyancsak nyákból.
Sajnos nem túl szolid egy konstrukció, ezért meg szeretném védeni az oldalakat a betöréstől.
Két elképzelésem van, amit berajzoltam a csatolt (netről letöltött) képre. Sárgával a két végén, két merevítő fa léc lenne. A másik verzió (zöld) egy hátulról körbe vezetett dróthuzal, aminek a két végét ráhajlítanám az oldalak tetejére, és odaforrasztanám.
A kérdésem az lenne, hogy melyik kevésbé befolyásolná az antenna működését? Esetleg más ötletet is szívesen fogadnék.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013

image.JPG

(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Nem világos előttem, hogy mit szeretnél. Ha a konstrukció merevítésére gondolsz, akkor arra az a megoldás, hogy a szerkezet háta mögött mindegy mi van. Tehát ott erősíthetsz, ahogy akarod. Az antenna előtt, a sugárzó,és a reflektor között viszont nagyon nem mindegy, még a széleken se.
Úgy tudnám elképzelni egy kültéri konstrukciót, hogy az egész antennát felragasztanád egy lemezre, ami lehet fém lemez is, (amivel megoldhatod a felragasztás előtti fázisban az egész antenna felfogatási rendszerét valamilyen árboc szerűségre, tartóra) ami körbe nagyobb mint maga az antenna területe, és elölről felragasztanék rá egy műanyag teknőt, pl. egy vajtartó tetejét.
(#) Ktulu válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Ez az oldal alapján építettem :Bővebben: Link
A 4. képen oldalról látszik az antenna, csakhogy én nem egy darab rézlemezből hajlítottam, hanem forrasztottam a két oldallapot. Namost ez mivel egyoldalas nyák, belül a sarok mentén van végigforrasztva. Attol tartok, hogy esetleg betörnek, ami még fel is tépi a fóliát a forrásztás mentén. Ezért gondoltam, hogy lécből ragasztok két oldalt belülről a végeknél, ami ugye védné az oldalakat a betöréstől.
A másik verzióban viszont kívülről vezetnék körbe egy drótot, viszont a vegeit ráhajlítva az oldallap tetejére, rá kéne forrasztani. Ez belülre kerülne, de pár mm elég lenne.
Én is a teknős módszert választanám, csak találjak akkorát. (több mint 246mm az antenna hossza)
(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Vannak ilyen műanyag tálak, hűtőbe, mélyhűtőbe. egy megfelelő méretűbe faragd bele. Ha nem lehet a szélét felhajtani, akkor majd a műanyagnak kell teknő szerűnek lenni. A felhajlításnak nincs elektromos szerepe.
Milyen betöréstől tartasz?
(#) Ktulu válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Egyelőre úgy bánok vele mint a hímes tojással, ugyanis egszer már sikerült ujjal behajtani az egyik oldalát. (amikor még nem volt teljesen végig forrasztva) Szerencsére csak a forrasztás tört, a fóliát nem tépte fel. Most már bánom, hogy a reflektort (vagy az oldalakat) nem vágtam szélesebbre, és akkor a T külső feléről megerősíthetném. (mint a képen)
Köszönöm a válaszod, marad a teknős megoldás.
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Lemaradt egy kép:
(#) dB_Thunder válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Azt tudtad e hogy a dupla biquad vagy bicicrle antenna talpponti impedanciája 100ohm??
A cuccok meg 50re vannak illesztve..
(#) Ktulu válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Tudnál esetleg ajánlani valami kivitelezhető megoldást impedancia illesztésre?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) dB_Thunder válasza Ktulu hozzászólására (») Dec 13, 2013 /

Nem nagyon. Láttam valahol hogy 4 sima biquad antennát "párhuzamosan" kötöttek hullámhossz valahanyadrész hosszú koaxkábeles elosztó segítségével. Talán ez járható út lenne.
(#) Mzotyo hozzászólása Feb 7, 2014 /

Sziasztok!
Szükségem lenne a véleményetekre, segítségetekre. A feladat az lenne , hogy szeretném kiterjeszteni a hálózatomat a 3. szomszédig(kb 50 méter). A baj h nincs optikai rálátás a házra, és sajnos elég sok a fal is. Tetőre rakott antenna sem megoldható sajnos :S Gondolkodtam 2 cantenna építésén, de a sok fal véleményem szerint azoknak is akadály lenne. Mit gondoltok?
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) pucuka válasza Mzotyo hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Ha sok a fal, akkor csak a próba segít. Létezik többutas terjedés is , a falak sem folytonos börtönfalak. Biztos, hogy akadály a terjedésben, járulékos csillapítást hoz a rendszerbe, de borzalmasan helyzetfüggő, ember nics, aki látatlanban meg tudá akár jósolni, mi lesz a végeredmény, annak ellenére, hogy 50 m nem nagy távolság. Csak a próba segít. Ezen az antenna nyereség sem sokat segít, ráadásul az antenna is csak szabad térben antenna.
(#) dB_Thunder válasza Mzotyo hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Őszintén! Felejtsd el, mint a rossz álmot!!
(#) Xenen Mo hozzászólása Feb 18, 2014 /

Sziasztok!

Repülőmről szeretnék videót küldeni és adatot venni/adni. Lenne egy bázisállomásom ahol egy 2.4Ghz-es yagi antenna lenne. Mind az adat és a videó 2.4Ghz-en menne.
Kérdésem az lenne, hogy ha a bázis állomáson a videó vevőt és az adat adóvevőt ráköthetem ugyan arra az antennára?
Azt gondolom hogy két adóvevőt egy antennára nem lehet rákötni mivel -gondolom- rövidre zárnák egymást, de fentebbi kérdésemet sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom
(#) pucuka válasza Xenen Mo hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Rákötheted. De, mivel mindkét adó ugyanabban a sávban, egyidőben üzemel, az adók közösítéséhez ún. kombinert kell használnod. Ez gyakorlatilag egy hibriddel megoldható, bár akkor a kimeneti teljesítmény feleződik.
A vevőket cirkulátorral választhatod el az adók kimenő teljesítményétől.
Ha a fogalmak ismeretlenek számodra, nézz utánna a neten.
(#) Xenen Mo válasza pucuka hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Ok. Köszönöm a választ. Egy kérdésem lenne még.
Valóban egy sávban vannak, viszont ha garantálni tudom hogy nem ugyanazon a frekvencián üzemelnek, akkor sem lehet csak simán rákötni mindkettőt közvetlenül?
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) pucuka válasza Xenen Mo hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

A kimeneteket semmiképp nem kötheted össze közvetlenül. Lehet a kombajner szűrőből is, azonban a vivőknek olyan távolságra kell lenniük egymástól, hogy a szűrők zárócsillapítása megfelelően el tudja választani a vivőket egymástól (diplexer, vagy duplex szűrő). Általában a használható sávok sávszélessége egy ilyen alkalmazást nem tesznek lehetővé, vagy igen drága speciális szűrők szükségesek.
A hibrid, és a cirkulátor viszont elkészíthető egyszerű koax darabokból is.
(#) Gelez hozzászólása Márc 1, 2014 /

Sziasztok!
Ez a cucc tényleg tudhatja a 25db-t? Ha botantennával egy adó most -90dB ezzel mennyire lehet javítani?
(#) kendre256 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Tudhatja. Kérdés, hogy milyen az a botantenna. Lehet mondjuk 3-5 dBi között. Ha 3 dBi, akkor 68 dB lesz, ha 5 dBi akkor 70 dB lesz, de csak akkor, ha egyébként optikai rálátás van! Ha nincs rálátás, akkor kiszámíthatatlan, hogy mennyi lesz a jel. Ha nincs rálátás, akkor jó antennákkal pl. nem lehet rendesen irányra állni sem, mert sok helyről jön jel, és mindenhonnan gyengén. Azon a jó antenna sem segít...
Következő: »»   63 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem